Αιρετοί εκπρόσωποι των μικρών νησιών στις Κυκλάδες μιλούν για τα θέματα λειψυδρίας και την κάλυψη των αναγκών τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν

Αφαλατώσεις στα νησιά η απάντηση στη λειψυδρία

“Τρέχουν” οι διαδικασίες για τις αφαλατώσεις ώστε να αποτελέσουν άμεσα παρελθόν τα υδροφόρα πλοία στο νησιώτικο χώρο

Εν αναμονή της προώθησης και ολοκλήρωσης των διαδικασιών προμήθειας μονάδων αφαλατώσεων βρίσκονται τα περισσότερα άνυδρα μικρά Κυκλαδονήσια, προκειμένου να αποτελέσει παρελθόν σύντομα η άφιξη των υδροφόρων πλοίων σε αυτά και να καταφέρουν να καταστούν υδατικά αυτόνομα, αν είναι εφικτό κι από την επόμενη τουριστική περίοδο.

Η συνεχής αύξηση της ζήτησης και δη την καλοκαιρινή σεζόν με φόντο την άφιξη “κύματος” επισκεπτών σε αυτά, “γεννά” την ανάγκη προώθησης των δρομολογημένων – στις περισσότερες περιπτώσεις νησιών – διαδικασιών για την προμήθεια κι εγκατάσταση αφαλατώσεων, με σκοπό η έλλειψη νερού να μη συναντάται στο προσεχές μέλλον και τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι ξένοι επισκέπτες, να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα.

Αιρετοί εκπρόσωποι της Αμοργού, της Κιμώλου καθώς επίσης, της Δονούσας, του Κουφονησίου και της Ηρακλειάς που μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη”, αναγνώρισαν την σημαντική ανάγκη της απόκτησης επάρκειας νερού σε κάθε νησί, αφού όχι μόνον θα λυθούν τα μέχρι σήμερα γνωστά εμπόδια της καλοκαιρινής περιόδου, αλλά επίσης, θα μπει τέλος στην ιδιαιτέρως κοστοβόρα διαδικασία προμήθειας νερού με πλωτά μέσα από το Λαύριο προς τα νησιά.

Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Κοινοτήτων νησιών τοποθετήθηκαν αναλυτικά για τη σημερινή κατάσταση στα μικρά Κυκλαδονήσια, επισημαίνοντας καθησυχαστικά πως, καλύπτεται η αυξημένη ζήτηση, ωστόσο, όπως υπογράμμισαν, επιβάλλεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση και λειτουργία αφαλατώσεων.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, για τις αφαλατώσεις στα νησιά έχει κάνει λόγο πολλάκις και το Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, έχοντας επισημάνει χαρακτηριστικά στη Βουλή πως, “κεντρικός πολιτικός στόχος είναι η υδατική αυτονομία των νησιών”.

Αμοργός: Αφίξεις υδροφόρων πλοίων. Άμεσος στόχος η προμήθεια αφαλατώσεων

Τις σημερινές δυνατότητες υδροδότησης στο νησί της Αμοργού επισημαίνει ο Δήμαρχος, Νικόλαος Φωστιέρης, ο οποίος αν κι αναφέρει την προμήθεια νερού με τη συνδρομή υδροφόρων πλοίων, ωστόσο, γνωστοποιεί και τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη για την προμήθεια αφαλατώσεων.

“Στην περιοχή της Αιγιάλης καλύπτουμε τις ανάγκες μας με μία αφαλάτωση που ολοκληρώθηκε (σσ. έργο) πέρυσι και είναι δυναμικότητας 450 κυβικών ημερησίως. Επίσης έχουμε μία γεώτρηση” δηλώνει αρχικά, εξηγώντας παράλληλα πως, “Στην περιοχή των Καταπόλων μας φέρνουν νερό με υδροφόρα πλοία” καθώς “σε συνεργασία με το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής φθάνουν στο νησί για την κάλυψη των αναγκών και της ζήτησης”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε δε, “Επίσης και στα Κατάπολα έχουμε και γεωτρήσεις” ενώ όπως υπογράμμισε, “Παράλληλα, έχουμε δημοπρατήσει δύο έργα αφαλατώσεων των 400 κυβικών για την περιοχή των Καταπόλων, που έχουν καθυστερήσει λόγω ενστάσεων των εργολάβων”.

Βάσει πλάνου, ο κ. Φωστιέρης πρόσθεσε πως αυτές οι αφαλατώσεις, “Θα μας δώσουν επιπλέον 600 κυβικά νερού περισσότερα ημερησίως στην περιοχή της Χώρας – Καταπόλων με αποτέλεσμα να μην μεταφέρεται νερό από το Λαύριο που κοστίζει και αρκετά χρήματα”.

Κληθείς να εκτιμήσει τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών για τις νέες αφαλατώσεις, ο Δήμαρχος συμπλήρωσε πως, “Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε τις αφαλατώσεις αυτές” απαντώντας ταυτόχρονα και στην ερώτηση αν σήμερα, οι αυξημένες ανάγκες της θερινής σεζόν καλύπτονται χωρίς προβλήματα.

“Μέχρι σήμερα που είμαστε στην “καρδιά” της τουριστικής περιόδου έχουμε καλυφθεί πλήρως. Δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής. Ελπίζουμε άλλες δέκα ημέρες να κρατήσουμε έτσι ώστε να μην έχουμε πρόβλημα και να πούμε πως το καλοκαίρι όντως πήγαμε καλά” δήλωσε σχετικά, διευκρινίζοντας πως, σχετικά με τη συνδρομή του αρμόδιου Υπουργείου και την αποστολή υδροφόρων πλοίων, “υπάρχει καλή συνεργασία”.

Κίμωλος: Σε εξέλιξη η προσπάθεια προμήθειας αφαλάτωσης. Ελπίδα για αυτονομία ως το τέλος του έτους

Σαφής ο Δήμαρχος Κιμώλου, Κωνσταντίνος Βεντούρης αναφορικά με τις προσπάθειες προμήθειας αφαλάτωσης δυναμικότητας 600 κυβικών ημερησίως, εξέφρασε την ελπίδα του πως ως το τέλος του έτους, θα έχει αποκτήσει αυτονομία το νησί.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε για την κάλυψη των σημερινών αναγκών, “Ακόμη και φέτος καλύπτουμε τις ανάγκες μας με υδροφόρα πλοία που μας μεταφέρουν νερό από Λαύριο με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και το κόστος είναι γνωστό. Υπήρξαν κάποια προβλήματα που επιλύθηκαν και βοήθησε και το Πολεμικό Ναυτικό με παρέμβαση του Υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής” δήλωσε σχετικά, αναφέροντας μάλιστα πως, “Όσον αφορά στο έργο της αφαλάτωσης, ήδη έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη και ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί, οπότε τότε θα παράγουμε εμείς στο νησί το νερό”.

Όπως υπενθύμισε ο κ. Βεντούρης, “Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται έργο αφαλάτωσης στο νησί” κι όπως συμπλήρωσε, “Υπολογίζουμε σύμφωνα με τη σύμβαση πάντοτε και αν δεν υπάρξει κάποια δυσκολία ή εμπόδιο και αν έχει προχωρήσει και η τελευταία έγκριση από το Υπ. Οικονομικών για την παραχώρηση θαλάσσιου χώρου, για την εκτέλεση του έργου, μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί και να έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής”.

Για την απόκτηση αφαλάτωσης στο νησί της Κιμώλου, ο Δήμαρχος δε παρέλειψε να θυμίσει πως, “για το έργο της αφαλάτωσης βασανιζόμασταν τουλάχιστον 5 χρόνια για να βγουν οι αδειοδοτήσεις και οι μελέτες”.

Αναφορικά με το στάδιο των παρεμβάσεων, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Προς το παρόν έχει γίνει μία μικρή παύση στις εργασίες, λόγω του τουρισμού και θα ξεκινήσουν πάλι μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι ως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί για να παράγει η Κίμωλος νερό. Θα έχουμε δυνατότητα παραγωγής 600 κυβικών ημερησίως”.

Ερωτηθείς για τις ανάγκες της φετινής σεζόν, ο ίδιος διευκρίνισε πως, “Το διάστημα που χρειαζόμαστε περισσότερο νερό είναι ο Αύγουστος λόγω τουρισμού. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε 300 – 400 κυβικά την ημέρα”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, πρόσθεσε δε, πως, “Με την αφαλάτωση θα καλύπτουμε άνετα τις ανάγκες μας και τα βασικά προβλήματα θα λυθούν”.

Κουφονήσι: Στόχος η παραγωγή 1.300 κυβικών νερού ημερησίως

Δεδομένης της αυξημένης επισκεψιμότητας που καταγράφεται κάθε καλοκαίρι στις Μικρές Κυκλάδες και ιδιαίτερα στο Κουφονήσι, ο πρόεδρος της αρμόδιας Κοινότητας, Αντώνης Κωβαίος υπήρξε συγκεκριμένος σχετικά τους στόχους του Δήμου για τη διατήρηση της υδατικής αυτονομίας στο νησί.

Σύμφωνα με ένα μικρό ιστορικό που παρέθεσε, “Από το 2014 μέσω του ΕΣΠΑ προμηθευτήκαμε και θέσαμε σε λειτουργία μία μονάδα αφαλάτωσης δυναμικότητας 600 κυβικών το 24ωρο, ωστόσο το 2015 διαπιστώσαμε στην πράξη ότι δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών μας η μονάδα των 600 κυβικών και απευθυνθήκαμε στο Υπ. Ναυτιλίας και στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και ζητήσαμε την επέκταση της μονάδας. Χρηματοδοτηθήκαμε με 100 χιλ. ευρώ και αυξήσαμε την παραγωγή ημερησίως σε 700 – 750 κυβικά”.

Παρά τα ανωτέρω, όπως σημείωσε, σήμερα, “οριακά καλύπτουμε τις ανάγκες μας και έχουμε ωριμάσει φάκελο τον οποίον έχουμε καταθέσει στο ΕΣΠΑ (30 Απριλίου πρόσκληση για τα μικρά νησιά) για την προμήθεια μίας επιπλέον μονάδας 600 κυβικών”.

Σχετικά με το στάδιο των συγκεκριμένων κινήσεων, ο ίδιος συμπλήρωσε πως, “Έχουμε πάρει αδειοδότηση από τη Διεύθυνση Υδάτων” με σκοπό όπως πρόσθεσε, “να παράγει το Κουφονήσι συνολικά 1.300 κυβικά σε ημερήσια βάση”.

Υπογράμμισε κατηγορηματικά δε, πως, “Ευελπιστούμε ότι θα ενταχθεί το έργο καθώς έχουμε πλήρη φάκελο” διευκρινίζοντας παράλληλα πως, “καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουμε την άσκοπη κατανάλωση στο νησί”.

Αναφορικά με τον μήνα Αύγουστο μόνον θέλησε να επισημάνει πως “η Γενική Γραμματεία Αιγαίου μας έχει προμηθεύσει με 1.000 κυβικά νερού και δεν υπάρχει προς το παρόν πρόβλημα”. Έκλεισε τις δηλώσεις του, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά από το 2019 οπότε και θα έχει ενταχθεί θεωρούμε η μονάδα για να προχωρήσουμε στην προμήθεια κλπ”.

Ηρακλειά: Ως το τέλος Σεπτεμβρίου η μονάδα αφαλάτωσης

Σχετικά με τα δεδομένα στο νησί της Ηρακλειάς, ο Αντιδήμαρχος, Γιάννης Γαβαλάς υπογράμμισε την προσπάθεια που έχει αναπτυχθεί με σκοπό την προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

“Είχαμε την πλωτή αφαλάτωση πριν χρόνια που είναι ακόμη εδώ, αλλά πολλά χρόνια τώρα δεν λειτουργεί” σχολίασε πρωτίστως, εξηγώντας πως, “Ημερησίως οι ανάγκες μας σε νερό είναι περίπου στα 300 – 400 κυβικά”. Στην ερώτηση πώς καλύπτεται η ζήτηση, ο ίδιος τόνισε πως, “Έχουμε την υδροφόρα που μας προμηθεύει νερό και μέχρι σήμερα που μιλάμε δεν έχουμε ξεμείνει καθόλου”. Ωστόσο, έδωσε έμφαση στο έργο της αφαλάτωσης, τονίζοντας πως, “Το έργο της αφαλάτωσης έχει σταματήσει προς το παρόν καθώς σταματούν οι εργασίες τον Αύγουστο και θα συνεχιστούν μετά”. Συμπλήρωσε όμως, πως, “Ο εργολάβος είχε περιθώριο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να μας την παραδώσει” γνωστοποιώντας πως, η παρέμβαση “ξεκίνησε τον Μάιο και αμέσως μετά τον Αύγουστο, που θα ξεκινήσουν οι εργασίες ξανά, θα προωθηθεί και πιστεύω θα τελειώσει γρήγορα”. Η εν λόγω μονάδα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ όπως διευκρίνισε, “ημερησίως θα παράγει 300 κυβικά νερού”. Ο κ. Γαβαλάς επεσήμανε όμως πως, τη φετινή σεζόν “ευτυχώς οι ανάγκες καλύπτονται πολύ εύκολα γιατί έχουμε και αποθηκευτικούς χώρους χωρητικότητας κοντά στα 5.000 κυβικά νερού”, επαναλαμβάνοντας όμως πως, η αγωνία για την απρόσκοπτη υδροδότηση του νησιού θα λάβει τέλος, με τη λειτουργία της αφαλάτωσης. “Πιστεύω ότι ως τέλη Σεπτέμβρη θα έρχεται η υδροφόρα. Από εκεί και μετά θα σταματήσει. Λογικά δεν θα τη χρειαζόμαστε” εκτίμησε χαρακτηριστικά.

Δονούσα: Καλύπτονται οι ανάγκες μας, αλλά αυξάνουμε τη δυναμικότητα της αφαλάτωσης

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος, Μιχάλης Πράσινος, αρμόδιος για το νησί της Δονούσας μίλησε πρωτίστως για τις προσπάθειες αύξησης παραγωγής νερού της υφιστάμενης μονάδας, διευκρινίζοντας πως έχει κατοχυρωθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση. “Στη Δονούσα λειτουργεί η αφαλάτωση από πέρυσι. Είναι δυναμικότητας 150 κυβικών νερού ημερησίως και είναι στο πρόγραμμα να ξεκινήσει από Σεπτέμβρη η παρέμβαση για την επαύξησή της και να φθάσουμε σε παραγωγή 400 κυβικών την ημέρα” δήλωσε ο Αντιδήμαρχος, εξηγώντας πως, “Έχει ξεκινήσει η διαδικασία, έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και το μόνο που μένει είναι κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να προχωρήσουμε. Θα το τρέξουμε το θέμα”.

Σχολίασε σχετικά δε πως, “Εφόσον γίνει η επαύξηση αυτής της μονάδας, νομίζω δεν θα έχουμε πρόβλημα” γνωστοποιώντας μάλιστα πως, “έτος έχει πάει καλύτερα το θέμα της υδροδότησης τουλάχιστον σε σχέση με πέρυσι. Δεν είχαμε ούτε βλάβες, ούτε τίποτα”.

Υπογράμμισε μάλιστα πως, “Αυτές τις ημέρες που διανύουμε την υψηλή τουριστική περίοδο και υπάρχει κατανάλωση, το βράδυ συναντάμε κάποιες μικρές διακοπές, αλλά σε γενικές γραμμές πάμε καλά”, αφού σύμφωνα με όσα ανέφερε, “το καραβάκι δεν έχει έρθει φέτος καθόλου και καλύπτονται οι ανάγκες με τη μονάδα αφαλάτωσης και τις δύο γεωτρήσεις”.

Με φόντο όμως τις μικρές διακοπές που προανέφερε, συμπλήρωσε πως, “Τα περισσότερα σπίτια έχουν στέρνες που είναι γεμάτες και έχει γίνει σωστή ενημέρωση από τη αρχή της περιόδου για λελογισμένη χρήση νερού”, όμως τόνισε κατηγορηματικά πως, “Αυτό που ίσως να χρειαστεί στο εγγύς μέλλον είναι μία δεύτερη δεξαμενή. Η πρώτη που έχουμε είναι περίπου στα 1.200 κυβικά. Θα χρειαστούμε μία ανάλογη δεξαμενή σε μεγαλύτερο υψόμετρο για να καλύπτει τις ανάγκες”. Επεξήγησε μάλιστα πως, “Στα σπίτια που είναι υψηλά στον λόφο χτισμένα, όταν πέσει η στάθμη του νερού στη δεξαμενή, διαπιστώνουν μείωση της πίεσης, οπότε με μία δεύτερη δεξαμενή θα είμαστε καλύτερα”.

Χρηματοδοτήσεις σε νησιά με φόντο τη λειψυδρία

Εκτός των ανωτέρω, για το σύμπλεγμα των Κυκλάδων και τα άνυδρα νησιά αξίζει να επισημανθούν οι διάφορες χρηματοδοτήσεις κι επιχορηγήσεις που δίδονται τη φετινή χρονιά προκειμένου να αντιμετωπισθούν θέματα λειψυδρίας.

Αναφορικά με το νησί της Σαντορίνης από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ του Υπ. Εσωτερικών δίδονται περί τις 170 χιλ. ευρώ, ενώ άξια λόγου χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ κατοχύρωσε το νησί και η ΔΕΥΑΘ ύψους 8 εκ. Ευρώ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» - Άξονας Προτεραιότητας 2 «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» με κωδικό ΝΑΠ 60/2503).

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του Δήμου, “τα έργα που εντάσσονται είναι 1. Ύδρευση Εμπορείου Θήρας με δαπάνη 4.274.000 ευρώ, 2. Επέκταση-Εκσυγχρονισμός της αφαλάτωσης Δημοτικής Κοινότητας Φηρών με δαπάνη 2.754.000 ευρώ και 3. Ύδρευση Έξω Γωνιάς με δαπάνη 927.000 ευρώ”.

Επιπλέον, από το Υπ. Εσωτερικών γνωστοποιήθηκε πως με χρέωση σε λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για θέματα λειψυδρίας επιχορηγούνται ο Δήμος Σερίφου με 165.000 ευρώ και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με 200.000 ευρώ.

Προσφάτως δε, έγινε γνωστή και η απόφαση του Υπ. Εσωτερικών, Παναγιώτη Σκουρλέτη για επιχορήγηση του Δήμου Άνδρου για αντίστοιχα θέματα λειψυδρίας με το ποσό των 170 χιλ. ευρώ, όπως παρομοίως και η Τήνος με 250 χιλ. ευρώ.