Παρέμβαση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη ρύθμιση διατάξεων σχετικά με το μπαστούρωμα ζώων στην Κίμωλο

Προστασία ζώων και αγροτική ανάπτυξη

Νέα καταγγελία για κακομεταχείριση ιπποειδών στη Σαντορίνη

Την “απειλή” απέναντι στην αγροτική παραγωγή και ανάπτυξη αν δεν υπάρξει άμεσα εξαίρεση για την Κίμωλο στη νομοθεσία που αφορά το μπαστούρωμα των ζώων, επισημαίνει ο Δήμος Κιμώλου, παρέμβαση την οποία συνυπογράφει ο Αγροτικός – Μελλισοκομικός Σύνδεσμος του νησιού προς το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αποστέλλοντας το σχετικό ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου στην κεντρική κυβέρνηση στις αρχές Αυγούστου και κοινοποιώντας το στους Δήμους των Κυκλάδων, επιδιώκεται η δρομολόγηση λύσης του σοβαρού θέματος, προκειμένου να μην “αφανιστεί” η γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή.

Πέραν των ανωτέρω, ο Δήμος γνωστοποιεί τα περιστατικά καταγγελιών που οδήγησαν στη σύλληψη αγροτών και κτηνοτρόφων του νησιού, ζητώντας άμεση λύση.

Επιπλέον, στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης απευθύνεται και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία καταγγέλλοντας περιστατικά βίας κατά των ιπποειδών στη Σαντορίνη.

Να μην απειληθεί ο μικρός και κατακερματισμένος κλήρος και οι κτηνοτρόφοι

Ειδικότερα, ο Δήμος Κιμώλου μερίμνησε για την έκδοση ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή και ερμηνεία του Ν.4235/2014 περί απαγόρευσης εκτροφής των ζώων με δεμένα πόδια, μετά από καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων που είχαν σαν αποτέλεσμα την προσαγωγή κατοίκων του νησιού στον Αστυνομικό Σταθμό Κιμώλου.

Στο περιεχόμενο του ψηφίσματος, το δημοτικό συμβούλιο σημειώνει τα εξής: “Μία ακόμη απόδειξη της άγνοιας της ιδιαιτερότητας του νησιωτικού χώρου, της οριζόντιας εφαρμογής μέτρων και περιφρόνησης της έννοιας της νησιωτικότητας, αποτελούν διατάξεις του Ν. 4235/2014.

Έννοια της νησιωτικότητας που παρότι έχει Συνταγματική κατοχύρωση (άρθρο 101) και αντίστοιχη Ευρωπαϊκή με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας (άρθρο 173) στην πράξη δεν έχει περιεχόμενο.

Η οριζόντια εφαρμογή των διατάξεων του προαναφερόμενου νομοθετήματος είναι για τα νησιά μας, λίαν επιεικώς, εκτός πραγματικότητας.

Ο μικρός και κατακερματισμένος κλήρος και η διαμόρφωση του ανάγλυφου σε αναβαθμίδες, που δίνουν και τη δυνατότητα καλλιέργειας του εδάφους, καθώς και ο μικρός αριθμός των εκτρεφόμενων παραγωγικών ζώων, καθιστά ανεφάρμοστες τις ισχύουσες διατάξεις.

Tα παραγωγικά ζώα στην Κίμωλο, μικρού αριθμού ανά παραγωγό, παραμένουν εντός των μικρών κτημάτων που οριοθετούνται με ξερολιθιές και εμποδίζονται να μετακινούνται σε άλλα γειτονικά κτήματα με μπαστούρες δηλαδή με το δέσιμο των ποδιών τους της ίδιας πλευράς με σχοινί.

Μια συνήθεια προσαρμοσμένη στις τοπικές συνθήκες, δοκιμασμένη εκατοντάδες χρόνια. Σε καμιά περίπτωση το μπαστούρωμα αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί κακή η βάναυση μεταχείριση. Μόνο τους περιοδεύοντες δήθεν οικολογούντες ενοχλούν, οι οποίοι προβαίνουν σε καταγγελίες και στην πραγματικότητα διαστρέφουν και παραποιούν τις πραγματικές έννοιες της επιστήμης της οικολογίας. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόθεση κάλυψης περιπτώσεων που το μπαστούρωμα εφαρμόζεται λανθασμένα και καταλήγει όντως σε κακομεταχείριση του ζώου”.

Σύμφωνα με όσα υπογραμμίσουν δε, “Η εφαρμογή των διατάξεων της προαναφερθείσας νομοθεσίας θα οδηγήσει στη σταδιακή υποχώρηση και εν τέλει τον αφανισμό της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής (πρωτογενή τομέα) που αποτελεί τον έναν από τους δύο πυλώνες της ανάπτυξης (μαζί με τον τουριστικό κλάδο) των νησιών. Ουσιαστικά θα οδηγήσουμε τα νησιά μας στην οικονομική και ακόμα μεγαλύτερη δημογραφική κατάρρευση”.

Ως εκ τούτου, ζητούν τη δρομολόγηση ρύθμισης στη σχετική νομοθεσία. “Ζητούμε λοιπόν την ορθή ερμηνεία και προσαρμογή των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, γεγονός που είναι γενική απαίτηση των κατοίκων και πρωτευόντως των γεωργοκτηνοτρόφων της Κιμώλου”.

Καταλήγουν μάλιστα επισημαίνοντας πως, “Σεβόμενοι πάντα τη νομοθεσία, ζητάμε τη νομοθετική αλλαγή – ρύθμιση η οποία θα εξαιρεί το νησί μας από τη γενίκευση της νομοθεσίας για τα μπαστουρωμένα ζώα, καθώς θα λάβει υπόψη της, τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού τοπίου αλλά και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Τέλος, υπενθυμίζουμε στο νομοθέτη ότι δεν είναι δυνατόν να συγκριθεί η ηπειρωτική – πεδινή Ελλάδα με ένα νησί με τη γεωμορφολογία και το μέγεθος της Κιμώλου”.

Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την άδικη κι ακραία βία”

Για διαφορετικό λόγο, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απευθύνθηκε και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ζητώντας να εφαρμοσθούν τα προβλεπόμενα για την προστασία των ιπποειδών της Σαντορίνης με φόντο ακραία περιστατικά βίας που έγιναν βίντεο και προωθήθηκαν στο διαδίκτυο, επισύροντας τη γενικότερη κατακραυγή του κάθε λογικού νου.

Σχετικά με τα ανωτέρω, η Ομοσπονδία τονίζει πως, “Τα πραγματικά περιστατικά όπως φαίνεται να έχουν λάβει χώρα συνιστούν την πραγμάτωση του αδικήματος της ενεργητικής κακοποίησης ζώου κατ’ εξακολούθηση με φυσικό αυτουργό τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του. Το συμβάν δε αυτό της συστηματικής πρόκλησης σωματικής βλάβης στο ζώο έχει ως αποτέλεσμα το τραυματισμό και τη βλάβη της υγείας του ζώου δημιουργώντας συγχρόνως στο ζώο και βαριά ψυχολογική κακοποίηση”.

Με αφορμή τα παραπάνω και αναφέροντας πως, “Επειδή η κακοποίηση ζώου είναι πλημμέλημα βάσει του αρ. 16 παρ. 1 που ορίζει ότι «απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού» και 20 παρ. 2 του Ν.4039/12, που ορίζει ότι οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, αλλά και διοικητικά πρόστιμα της τάξης έως 30.000 ευρώ ανά ζώο” αλλά κι επιπλέον, “Επειδή δεν μπορούμε να ανεχθούμε πλέον στη χώρα μας αυτού του είδους τις εικόνες ακραίας και άδικης βίας εις βάρος ενός ανυπεράσπιστου ζώου, ζητάμε ενημέρωση σχετικά με το αν έχει ασκηθεί ήδη δίωξη αυτεπάγγελτα εναντίον του δράστη, ως ο νόμος ορίζει, καθώς ο εντοπισμός του από τις τοπικές Αρχές είναι κάτι απόλυτα εφικτό και αν το ζώο έχει οδηγηθεί σε ασφαλές σημείο”.

Ολοκληρώνουν την παρέμβασή τους τα μέλη της Ομοσπονδίας, εξηγώντας τέλος πως, “Άλλως και σε κάθε περίπτωση παρακαλούμε για τις νόμιμες ενέργειές σας άμεσα καθόσον μεν ο κίνδυνος της ζωής του ζώου είναι διαρκής, καθημερινός, ακατάπαυστος και ο ιδιοκτήτης/συνοδός του ακατάλληλος”.