Δύο νέα δημοτικά όργανα με γνωμοδοτικό χαρακτήρα, η Επιτροπή Αισθητικής και η Επιτροπή Αθλητισμού συστάθηκαν στο Δήμο Τήνου

“Εργαλεία” στοχευμένων παρεμβάσεων

Στη σύσταση δύο νέων γνωμοδοτικών οργάνων, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, προχωρά ο Δήμος Τήνου, με στόχο την ειδική μέριμνα σε σχέση με τα θέματα του αθλητισμού και της διατήρησης της αισθητικής του νησιού, κυρίως στους παραδοσιακούς οικισμούς.

Με ομόφωνες αποφάσεις, οι οποίες τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο της Διαύγειας, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, προχώρησε στη σύσταση Επιτροπής Αθλητισμού και Επιτροπής Αισθητικής, προκειμένου να μεριμνούν ειδικά για τα θέματα που αφορούν στους δύο αυτούς τομείς, να γνωμοδοτούν και να εισηγούνται προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Διατήρηση ομοιόμορφης αισθητικής και αποτροπή παραβάσεων

Η Επιτροπή Αισθητικής είναι συμβουλευτικό, γνωμοδοτικό και εισηγητικό όργανο άσκησης των αρμοδιοτήτων του Δήμου, που αφορούν στην προστασία κατά της προσβολής της αισθητικής του νησιού και στην τήρηση αποφάσεων και διατάξεων για τους παραδοσιακούς οικισμούς. Κατά την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων της γνωμοδοτεί σε περιπτώσεις καταπατήσεις δημοτικών πεζοδρομίων, πλατειών, παραλιών, ενώ λαμβάνει ειδική μέριμνα για την πρόληψη και την αποτροπή παρεμβάσεων στο περιβάλλον, καταπατήσεις δημοτικών κοινόχρηστων χώρων, παρεμβάσεις στις παραλίες, κατάληψης με τραπεζοκαθίσματα στις πλατείες, τοποθετήσεις φωτεινών επιγραφών, τοποθέτησης αυθαιρέτων προθηκών, παρεμπόριο κλπ και συνδράμει ενεργά στην τήρηση των νόμων.

Ειδικότερα :

1. Μεριμνά για την τήρηση της φυσικής ομορφιάς, του φυσικού περιβάλλοντος και της αισθητικής του δήμου Τήνου σε όλους τους οικοδομήσιμους και μη οικοδομήσιμους χώρους.

2. Μεριμνά για τη διασφάλιση των κοινόχρηστων χώρων και την αντιμετώπιση παρεμβάσεων που προσβάλλουν το χαρακτήρα του χώρου [αυθαίρετη κατάληψη τμημάτων πλατειών και πεζοδρόμων, χρήση μικροφωνικών εγκαταστάσεων, επέκταση καταστημάτων προθήκες, παρεμπόριο, φωτεινές επιγραφές κλπ]

3. Μεριμνά για τη συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης για την τήρηση της νομιμότητας και την άρση των ενοχλήσεων που προκύπτουν από τη μη συμμόρφωση με τις διατάξεις των νόμων.

4. Γνωμοδοτεί στα αρμόδια όργανα για την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, όταν δεν συμμορφώνονται με τις προβλεπόμενες διατάξεις υγιεινής, αισθητικής και νόμιμης λειτουργίας.

5. Μεριμνά για την τήρηση των μορφολογικών όρων βάσει των νόμων και κανόνων που ισχύουν

6. Μεριμνά για την προστασία των παραδοσιακών και των διατηρητέων κτιρίων

7. Μεριμνά για την αποτροπή της δημιουργίας υποβαθμισμένων χωρών στο σύνολο του δήμου Τήνου

8. Εισηγείται για τον επανασχεδιασμό περιοχών που παρουσιάζουν αποκλίσεις από τις κείμενες διατάξεις περί αισθητικής

9. Εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο για υλοποίηση ζητημάτων χρήσεων γης και αισθητικής

10. Μεριμνά για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα, προς όφελος της εναρμόνισης ή της βελτίωσης ή αναβάθμισης της αισθητικής του δομημένου ή αδόμητου περιβάλλοντος.

11. Μεριμνά για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στη διαχείριση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη παρακολούθηση του.

12. Εισηγείται την πρόταση προγράμματος αναπλάσεων σε περιοχές όπου απαιτείται

13. Μεριμνά για στην αισθητική αναβάθμιση, φωτισμό, διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα και διατήρηση των κοινόχρηστων χώρων.

Ως προς τις κανονιστικές αποφάσεις, η εν λόγω αρμοδιότητα ασκείται με την επιφύλαξη του κατά νόμου αρμοδιοτήτων άλλων οργάνων του δήμου και των οικείων αντιδημάρχων.

Πέραν των ανωτέρω θεμάτων για τα οποία είναι αρμόδια η επιτροπή αυτή, εξετάζει και γνωμοδοτεί επί θεμάτων που παρέπεμψε σε αυτή, μετά την εγγραφή τους στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου.

Επίσης, πλην των ανωτέρω ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δύναται να παραπέμπει στην επιτροπή, οποιοδήποτε άλλο θέμα και πριν την εγγραφή του στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Συμμετέχει με εκπρόσωπό ή εκπρόσωπους της στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, κάθε φορά που συζητείται θέμα σχετικό με το αντικείμενο της.

Επεξεργασία στα θέματα του αθλητισμού

Το έργο της επιτροπής, είναι συμβουλευτικό, για την επεξεργασία και εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του αθλητισμού του δήμου και έχει, μεταξύ άλλων, τις εξής αρμοδιότητες:

1. Σχεδιάζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων για την προώθηση του τοπικού αθλητισμού και την παροχή δυνατοτήτων άθλησης στους κατοίκους.

Περιλαμβάνονται πολιτικές, προγράμματα και δράσεις όπως:

(α) Συντήρηση και διαχείριση αθλητικών εγκαταστάσεων (δημοτικά γυμναστήρια, αθλητικά κέντρα και δημοτικοί χώροι άθλησης).

(β) Προώθηση και εφαρμογή προγραμμάτων ενίσχυσης του μαζικού αθλητισμού και διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων.

(γ) Άσκηση εποπτείας επί των Δημοτικών Αθλητικών Κέντρων.

2. Μεριμνά για την οργάνωση και εφαρμογή αθλητικών προγραμμάτων

3. Παρακολουθεί τη λειτουργία και δράση δημοτικών δομών και νομικών προσώπων που εφαρμόζουν προγράμματα και δράσεις στους τομείς του αθλητισμού

4. Συνεργάζεται με τους συναρμόδιους επαγγελματικούς φορείς της τοπικής κοινωνίας για την εναρμόνιση των πολιτικών τους και το συντονισμό των δράσεων, με σκοπό την υποβοήθηση της αθλητικής ανάπτυξης και τη βελτίωση της ποιότητας των εκδηλώσεων του δήμου.

5. Συμμετέχει διά του προέδρου της και άλλων μελών που θα ορίζει κάθε φορά με απόφαση της, στις εκπροσωπήσεις του δήμου σε τοπικές, πανελλαδικές ή διεθνείς εκδηλώσεις που διοργανώνονται με θέμα τον αθλητισμό, για την προβολή του δήμου και την προώθηση των τοπικών γεγονότων και δρώμενων.

6. Σχεδιάζει και προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο διαφημιστικά προγράμματα και γενικά ενέργειες, που αφορούν την προβολή του δήμου στο εσωτερικό και εξωτερικό, ιδίως με συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις και αγώνες, ή διαφημίσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ή καταχωρήσεις σε έντυπα ή εκδόσεις τους ως και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο

7. Πέραν των ανωτέρω θεμάτων για τα οποία είναι αρμόδια η επιτροπή, αυτή εξετάζει και αποφασίζει επί θεμάτων που παραπέμπονται σε αυτή, μετά την εγγραφή τους στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, μετά από απόφαση του η οποία λαμβάνεται με πρόταση του δημάρχου, κατά τις διατάξεις της παρ.4 του άρθ. 70 του Ν.3852/10. Με την απόφαση αυτή καθορίζεται και η προθεσμία εντός της οποίας η επιτροπή υποχρεούται να υποβάλει σχετική μελέτη ή εισήγηση.

8. Επίσης, πλην των ανωτέρω, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, δύναται να παραπέμπει στην επιτροπή οποιοδήποτε άλλο θέμα και πριν την εγγραφή του στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

9. Συμμετέχει, με εκπρόσωπο ή εκπροσώπους της, στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου κάθε φορά που συζητείται θέμα σχετικό με το αντικείμενο της. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου υποχρεούται να στέλνει την πρόσκληση και την ημερήσια διάταξη στα μέλη της επιτροπής, σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπεται για τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου στον Κανονισμό Λειτουργίας αυτού, όποτε συζητείται θέμα σχετικό με τον πολιτισμό και τις εκδηλώσεις του δήμου.

Ετικέτες: