Διαγραφή του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Ι. Μπακέλα, από το Δήμαρχο Άνδρου, Δ. Λοτσάρη

Ευθεία σύγκρουση με φόντο τη διαγραφή

  • Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου, 2020 - 06:16

Στη διαγραφή του Δημοτικού Συμβούλου κ. Ιωάννη Μπακέλα, από τη δημοτική συμπαράταξη που αποτελεί τη δημοτική αρχή, προχώρησε ο Δήμαρχος Άνδρου, Δ. Λοτσάρης, με τον διαγραφέντα να τονίζει, πως η αιτιολογία που χρησιμοποιήθηκε για τη διαγραφή του είναι αβάσιμη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το πρακτικό της διαγραφής, στις 8 Ιανουαρίου 2020, συνήλθε σε συνεδρίαση στο Γραφείο Δημάρχου η Δημοτική Συμπαράταξη «Μαζί για την Άνδρο», «Άνδρος η πρώτη μας σκέψη», «Νέο ξεκίνημα» μετά από κατεπείγουσα τηλεφωνική πρόσκληση του Δημάρχου και επικεφαλής της, κ. Δημητρίου Λοτσάρη, με μοναδικό θέμα την πρόταση του Δημάρχου για διαγραφή από μέλους της συμπαράταξης κ. Ιωάννη Μπακέλα, καθότι ο εν λόγω Δημοτικό Σύμβουλος «έχει δημιουργήσει με τη συμπεριοφορά του σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της δημοτικής συμπαράταξης και της πλειοψηφίας που διοικεί το δήμο Άνδρου την περίοδο αυτή. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Δήμαρχος, κ. Δημήτρης Λοτσάρης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Μπάλλας Ελευθέριος, Βενετίκη Μαρία, Τηνιακός Δημήτριος, Μπιθικώτση Αναστασία, Στεφάνου Νίκος, Μακρή Αθηνά, Γιαννίσης Δημήτριος, ενώ ο κ. Νίκος Μουστάκας ήταν απών.

«Δεν θα επιτρέψω προσωπικές πολιτικές και παζάρια θέσεων»

Μετά την απόφαση της Συμπαράταξης, ο Δήμαρχος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία σημείωνε, ότι «ο κ. Μπακέλας ακολούθησε έναν προσωπικό δρόμο διαρκούς και εντεινόμενης παρέκκλισης από τις συλλογικές αποφάσεις μας για την εφαρμογή του δημοτικού μας προγράμματος που όρισαν προς άμεση υλοποίηση οι δημότες με την ψήφο τους. Η στάση διαρκούς πρόταξης των προσωπικών του πολιτικών επιδιώξεων και απαιτήσεων, έναντι του σεβασμού της συλλογικής λειτουργίας, τον οδήγησε σε πλήρη και οριστική απομάκρυνση από το πλαίσιο των ιδεών και των στόχων της παράταξης μας «Μαζί για την Άνδρο», υποχρεώνοντας με να αναλάβω το πολιτικό και το συναισθηματικό κόστος, να τον θέσω με σχετική επιστολή μου προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου εκτός της δημοτικής μας ομάδας».

Επίσης σημείωσε, ότι «όπως δημόσια έχω δεσμευτεί δεν θα επιτρέψω προσωπικές πολιτικές και παζάρια θέσεων και οφιτσίων, παραγοντισμούς και οποιαδήποτε πολιτικάντικα παιχνίδια από κανέναν σε βάρος της κοινής προσπάθειας που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Ο συλλογικός αγώνας για ένα βιώσιμο και αναπτυξιακό μέλλον για το νησί μας και τους ανθρώπους του προχωρά δυναμικά και θα είναι αποτέλεσμα της κοινής πορείας όλων των υγιών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του νησιού μας».

«Κατασκευασμένοι και αβάσιμοι» οι λόγοι διαγραφής

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άνδρου, κατατέθηκε η τοποθέτηση του κ. Μπακέλα, ο οποίος αναφέρει, ότι η διαγραφή του από την παράταξη έγινε εν αγνοία του και χωρίς να έχει κληθεί ο ίδιος, ενώ τονίζει, ότι «πολιτικά ο κ. Δήμαρχος είναι έκθετος στους ψηφοφόρους της Άνδρου».

Σχετικά με την αιτιολογία που χρησιμοποιήθηκε υπέρ της διαγραφής του, ο ίδιος την χαρακτηρίζει “κατασκευασμένη”, “αβάσιμη” και “ανάξια λόγου”.

Όσον αφορά στην αναφορά του Δημάρχου, πως ο κ. Μπακέλας ακολούθησε πορεία «διαρκούς και εντεινόμενης παρέκκλισης από τις συλλογικές αποφάσεις μας», ο διαγραφείς δημοτικός σύμβουλος επισημαίνει, ότι «μάλλον ο κ. Δήμαρχος αναφέρεται στα Δημοτικά Συμβούλια, όπως στην υπόθεση σιλό, μόνο που του διέφυγε ότι ψήφισαν αντίθετα από την εισήγηση του, μαζί με εμένα, και όλοι οι σύμβουλοι της παράταξης. Επίσης στη γνωμοδότηση του δρόμου για το ΧΥΤΥ όπου ψήφισαν αντίθετα μαζί με μένα, 2 Αντιδήμαρχοι και 2 Σύμβουλοι. Σε παραταξιακές εισηγήσεις όπως αύξηση δημοτικών τελών, πρόσφυγες, δεματοποιητής, πράσινα σημεία κ.α., οι ενστάσεις ήταν γενικότερες και όχι μονομερείς».

Όπως τονίζει, «ποτέ δεν απαίτησα, όπως ισχυρίζεται ο κ. Δήμαρχος, τη θέση του Αντιδημάρχου. Στις 21 Αυγούστου, όταν μου ανακοινώθηκε ότι δε θα είμαι, στην 1η φάση τουλάχιστον, Αντιδήμαρχος, το μόνο που είπα στο Δήμαρχο ήταν ότι το πρόβλημα θα ήταν δικό του ως προς την πολιτική διαχείριση. Αντιθέτως εκείνος διατυμπάνιζε ότι εγώ ενοχλήθηκα και ότι για να με τιμωρήσει δε θα μου έδινε ποτέ αυτή τη θέση. Αν ήμουν όντως δυσαρεστημένος, δε θα αναλάμβανα ποτέ όλες τις καίριες θέσεις που μου ανέθεσε, όπως Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Αντιπροέδρος Οικονομικής Επιτροπής, Υπεύθυνος του πρωτογενούς τομέα, Υπεύθυνος της λειτουργίας και συντήρησης των σφαγείων, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Μέλος της διαχειριστικής Επιτροπής του ΚΠΕ Κορθίου, κ.α».

Όσον αφορά στο γεγονός της συνάντησης του κ. Μπακέλα με Υπουργό, υποστηρίζει, ότι «ποτέ δεν έκλεισα εγώ ραντεβού, ούτε προσκάλεσα ποτέ κανένα, αντιθέτως προσκληθήκαμε με τον κ. Μουστάκα, από τρίτο πρόσωπο, το οποίο είχε κανονίσει και τη συνάντηση. Εδώ να επισημάνω ότι η συνάντηση αυτή ήταν σε προσωπικό επίπεδο, χωρίς «ατζέντα» Δήμου. Βέβαια, όπως ήταν φυσικό, αναφερθήκαμε σε κάποια θέματα του Δήμου αλλά πάντα “ανεπίσημα”».

Οι ενστάσεις σε πολιτικό επίπεδο έφεραν συγκρούσεις

Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, είχε ήδη σχεδιάσει την ανεξαρτητοποίησή του από την παράταξη, η οποία θα γινόταν στα τέλη Ιανουαρίου, «θέλοντας να ολοκληρώσω κάποιες εργασίες στα σφαγεία, στο νηπιαγωγείο Κορθίου, στην Πολιτική Προστασία».

Σύμφωνα με τον κ. Μπακέλα, σε αυτή την απόφαση τον οδήγησε μία σειρά λόγων. Συγκεκριμένα, «ο τρόπος λήψης των αποφάσεων ήταν προκαθορισμένος. Δυστυχώς ο κ. Δήμαρχος ποτέ δεν εμπιστεύτηκε την ομάδα του, παρά από την επομένη κιόλας των εκλογών είχε δίπλα του τους συνεργάτες του (εκτός παράταξης), οι οποίοι καθόριζαν τα θέματα και τα έφερναν σε μας προς ψήφιση, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση. Δηλαδή μιλάμε για Δημοτικούς Συμβούλους – Μαριονέτες. Την 1η Σεπτέμβρη μάλιστα, ο κ. Δήμαρχος ανέβηκε τα σκαλιά του Δημαρχείου χωρίς την εκλεγμένη ομάδα του, αλλά με τους ειδικούς συνεργάτες του».

Επιπλέον, «την 21η Αυγούστου, ήρθαμε σε ρήξη με τον κ. Δήμαρχο, όταν μου ανακοίνωσε την μελλοντική πρόσληψη του Ειδικού Συνεργάτη, για τον οποίο ο ίδιος προεκλογικά μας διαβεβαίωνε, δια όρκου-ύστερα από τις ενστάσεις μας, ότι δε θα διοριστεί ποτέ. Αυτό αποτελεί αναξιοπιστία της παράταξης προς τους ψηφοφόρους της οι οποίοι γνώριζαν διαφορετικά. (Ξενοδοχείο Στιβάρι)».

Όπως σημειώνει παράλληλα, «δυστυχώς είχα ενστάσεις σε πολλά από τα θέματα που έρχονταν στην Οικονομική Επιτροπή. Δεν μπορεί μέσα σε ένα τετράμηνο να έχουμε προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις πάνω από 600-700 χιλιάδες ευρώ, ενώ προεκλογικά κατηγορούσαμε τις προηγούμενες διοικήσεις ότι το εφάρμοζαν κατά κόρον. Είχα εκφράσει στον κ. Δήμαρχο τις ενστάσεις μου γύρω από το θέμα του Επισκοπείου, του οποίου η επισκευή θα κοστίσει 1.700 ευρώ το μέτρο, ενώ αυτή την εποχή στην Άνδρο η κατασκευή ενός σπιτιού ανέρχεται περίπου στα 1.000 ευρώ. Επίσης δεν μπορεί, σε μέρες κρίσης, να δικαιολογούμε αγορά κάμερας βυθού για το LIFE, ύψους 45.000 ευρώ. Καθώς φαίνεται όλα αυτά ενόχλησαν και θεωρώ ότι είναι ένας από τους βασικούς λόγους, αν όχι ο βασικότερος, της απομάκρυνσής μου».

Ο κ. Μπακέλας υποστηρίζει, πως «το περίφημο “κάθε σύμβουλος ψηφίζει κατά συνείδηση” έχει αντικατασταθεί με το “όποιος δε συμφωνεί μαζί μας, είναι απέναντι”. Το πολιτικό bullying και η λάσπη προς τους Δημοτικούς Συμβούλους είναι κάτι που δε συνάδει με αυτό που πρεσβεύαμε προεκλογικά. Δυστυχώς ο εκφοβισμός αυτός έχει μεταφερθεί και στους υπαλλήλους του Δήμου. Ο κ. Δήμαρχος από τη μία αναφέρει δημόσια ότι “δε θα επιτρέψει παζάρια θέσεων και οφιτσίων” κι από την άλλη καταφεύγει ο ίδιος σε τέτοια πολιτικάντικα παιχνίδια, προσπαθώντας να προσελκύσει δημοτικούς συμβούλους από άλλες παρατάξεις. Αυτό αποδεικνύεται από πρόσφατη δήλωση Συμβούλου της παράταξης «Άνδρος Νέοι Ορίζοντες», που αναφέρει ότι έχουν δεχτεί πρόταση από τον κ. Δήμαρχο”.

Τέλος, ο κ. Μπακέλας δήλωσε απογοητευμένος και από τα μέλη της παράταξης, δεδομένου ότι δεν του έδωσαν την ευκαιρία να εκθέσει τις απόψεις του.

Την τοποθέτησή του, όπως αυτή κατατέθηκε, ο κ. Μπακέλας κλείνει, ευχαριστώντας τους δημότες και διαβεβαιώνοντας, ότι «παραμένω ενεργός δημοτικός σύμβουλος, μαχόμενος μαζί σας για τα δίκαια της Άνδρου και των Ανδριωτών».

Ετικέτες: