Τη σύσταση Επιτροπής Αγώνα για το συντονισμό ενεργειών κατά της εγκατάστασης βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων στο νησί αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου

Θωράκιση απέναντι στην άκριτη εγκατάσταση

  • Τρίτη, 10 Μαρτίου, 2020 - 06:18

Την διάλυση της επιτροπής, την οποία είχε συστήσει ο Δήμαρχος, για ενημέρωση Δημοτικού Συμβουλίου και κοινωνίας για την υφιστάμενη κατάσταση και την παρακολούθηση του ζητήματος των ΑΠΕ, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου, συστήνοντας αντί αυτής διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα.

Δεδομένου, ότι συγκεντρώθηκαν αρκετά στοιχεία και απόψεις, σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση στο νησί, όσον αφορά στην εγκατάσταση και πρόθεση εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Άνδρο, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου αποφάσισε τη διάλυση της επιτροπής, που είχε συστήσει λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα δημοτική αρχή, ενώ αντ’ αυτής αποφασίστηκε ομόφωνα η σύσταση Επιτροπής Αγώνα, αντίστοιχη με αυτές του Δήμου Τήνου και του Δήμου Πάρου, που θα έχει ως στόχο τη συνεννόηση και το συντονισμό με τα υπόλοιπα νησιά, ενώ θα εισηγηθεί και τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας, απαρτιζόμενης από επιστήμονες και ειδικούς επί του θέματος, η οποία θα αναλάβει τη διατύπωση αντιπρότασης, από το Δήμο Άνδρου, με την οποία θα επιχειρηθεί η αποφυγή μίας άκριτης εγκατάστασης βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων.

Παραγωγή έργου από την καταργηθείσα επιτροπή

Τη συζήτηση άνοιξε η τοποθέτηση του κ. Ιωάννη Αντωνέλλου, Προέδρου της Κοινότητας Κορθίου και μέλους της καταργηθείσας επιτροπής, ο οποίος σημείωσε, πως τα μέλη της επιτροπής παρήγαγαν έργο, το οποίο όμως δεν κατάφερε να επικοινωνηθεί προς τον κόσμο του νησιού, όπως η δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων για τις εγκεκριμένες άδειες ΑΠΕ στην Άνδρο για την ενημέρωση του κοινού.

Επίσης, σε ό,τι αφορά στην κοινότητα Κορθίου, ο κ. Αντωνέλλος ενημέρωσε, ότι “είμαστε η πρώτη κοινότητα που κάναμε Γενική Συνέλευση κατοίκων και παρουσιάσαμε πώς θα είναι τα αιολικά πάρκα”, καθώς επίσης και ότι “ως κοινότητα αποφασίσαμε στο προηγούμενο συμβούλιο να κάνουμε τοπικό χωροταξικό και έχουμε συγκροτήσει ομάδα εργασίας για να κάνουμε ως κοινότητα χωροταξικό. Και όχι ως νησί που περίμενα να έχετε κάνει για να προλάβουμε αυτό που έγινε. Φτιάχνουμε ομάδα επιστημόνων και θα καταλήξουμε σε ένα πόρισμα”.

Να ληφθεί υπόψιν η αρχή της αναλογικότητας

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο καθηγητής κ. Βαγγέλης Πισσίας, ο οποίος ανέλαβε την ενημέρωση του Σώματος, για την υφιστάμενη κατάσταση, και προτείνοντας επίσης ενέργειες για την αποτροπή του σχεδιαζόμενου “εγκλήματος” στην Άνδρο.

Όπως επεσήμανε ο κ. Πισσίας, οφείλουν να γίνουν ενέργειες αποτροπής, με την παρουσίαση ενός σχεδιασμού το οποίο να προκαλεί διάλογο, τη δημιουργία ενός πεδίου διαλόγου, που ωστόσο προϋποθέτει επιχειρήματα όλων των ειδών.

Ο καθηγητής συνέστησε ομοθυμία και ομοψυχία τονίζοντας ότι «ισχυρό μας όπλο είναι να ζητούμε να εφαρμοστεί η αρχή της αναλογικότητας». Όπως εξήγησε, «δεν θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι εμείς θέλουμε να καταναλώνουμε ενέργεια σε αυτό το νησί , αλλά δε θέλουμε να συμβάλλουμε με κανέναν τρόπο στην παραγωγή ενέργειας», κάτι που δε θα ισχυροποιούσε τη θέση του Δήμου.

Αντίθετα, «με βάση την αρχή της αναλογικότητας μπορούμε να πούμε τι καταναλώνει αυτό το νησί και από κει και πέρα να δούμε ποιο είναι το εύλογο “βάρος” με βάση μία σειρά από παράγοντες που μπορεί και πρέπει να σηκώσει αυτό το νησί».

Σε διαφορετική περίπτωση σύμφωνα με τον καθηγητή, «αν κωφεύσει η πολιτεία υπάρχουν οι επιτροπές αγώνα, με τις οποίες μπορούμε να καταγγείλουμε ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά μας, ακόμη και οι καλές μας προθέσεις και θα κάνουμε κι εμείς από δω και πέρα ό,τι μπορούμε να μη σας αφήσουμε βιαίως να εφαρμόσετε αυτά που θέλετε».

Ο κ. Πισσίας υπογράμμισε, πως σε όλες τις χώρες εφαρμόζεται σύστημα κατάλληλης ανάπτυξης, η οποία «προϋποθέτει κατάλληλες τεχνολογίες. Δεν μπορείς να πας σε οποιαδήποτε χώρα και να εφαρμόσεις μία οποιαδήποτε τεχνολογία».

Έκλεισε λέγοντας, ότι θα πρέπει να υπάρξουν προτάσεις σχετικά «με ένα πλαφόν στα ενεργειακά μεγέθη, αυτά τα οποία μπορεί να “σηκώσει” το νησί και τα οποία δεν υπερβαίνουν μία εγκατεστημένη ισχύ των 20-25MW και με το να περάσουμε σε ένα άλλο τεχνολογικό παράδειγμα».

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Πισσίας πρότεινε «να φτιάξουμε μία ομάδα από επιστήμονες, τεχνικούς, η οποία να κάτσει να δουλέψει ως ομάδα εργασίας για να συντάξει αυτό το report».

Αντιπρόταση και εκπόνηση χωροταξικού

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Δημήτρης Λοτσάρης, και αφού ολοκληρώθηκε ένας μεγάλος κύκλος τοποθετήσεων ειδικών, επιστημόνων, πολιτών, επικεφαλής τοπικών κοινοτήτων, κατά τη διάρκεια των οποίων διαμορφώθηκε και η τελική εισήγηση προς ψήφιση, υπογράμμισε, ότι τόσο με το διάλογο κατά τις γενικές συνελεύσεις των πολιτών, τις ενημερωτικές συγκεντρώσεις, όσο και με το διάλογο κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου «έχει συγκεντρωθεί αρκετά μεγάλο υλικό στην προσπάθεια να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει. Ελπίζω να έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι το μέγεθος του κινδύνου».

Όπως είπε, «σήμερα θα καλέσω το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει για τη δημιουργία μίας Επιτροπής Αγώνα η οποία θα έχει στην ευθύνη της τη διεκδίκηση της αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού και της εξωστρέφειας των απόψεών μας προς την κεντρική πολιτική σκηνή, η οποία είναι και αυτή που αποφασίζει. Δεύτερον, θα καλέσω αυτή την επιτροπή να συντονιστεί και με τις αντίστοιχες επιτροπές των υπολοίπων νησιών, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα […] διότι τα άλλα νησιά δεν ενδιαφέρονται και σ΄αυτά βάζω μέσα με ερωτηματικό και τη Νάξο, που θεωρητικά έχει κι εκείνη πρόβλημα».

Ο κ. Λοτσάρης τόνισε, ότι «οι δύο μεγάλες “κατάρες” του νησιού είναι η διασύνδεση και το υψηλό αιολικό δυναμικό», επισημαίνοντας, ότι το σύνολο της τοπικής κοινωνίας «έχουμε συνειδητοποιήσει ότι είμαστε το πιο εκτεθειμένο νησί, έχουμε το σοβαρότερο πρόβλημα […] Νομίζω ότι είναι η ώρα ως νησί, πέρα από φτηνούς λαϊκισμούς, να φτάσουμε στη διαδικασία της αντιπρότασης».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμαρχος υιοθέτησε την πρόταση του καθηγητή, κ. Πισσία, αναφορικά με τη διαμόρφωση πρότασης σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, ενώ επανέλαβε για ακόμη μία φορά την πρόθεσή του για εκπόνηση χωροταξικής μελέτης, τα οποία ο κ. Λοτσάρης πρότεινε να αναλάβει μία Ομάδα Εργασίας, η οποία θα αποτελείται από ειδικούς, επαγγελματίες και επιστήμονες. «Η ομάδα εργασίας να αναλάβει να καθορίσει το ύψος της ενέργειας που θα δεχτούμε να παράγουμε ως νησί βάσει των ανωτέρω, ώστε να πάμε στο υπουργείο να διαπραγματευτούμε», σημείωσε.

Σε δεύτερη φάση η σύσταση Ομάδας Εργασίας

Ο Δήμαρχος πρότεινε η Επιτροπή Αγώνα να συσταθεί με βάση το μοντέλο του Δήμου Τήνου, δηλαδή με τη συμμετοχή των επικεφαλής των παρατάξεων, τον Έπαρχο και πολίτες που να εκπροσωπούν όλο το νησί όπως και τη σύσταση Ομάδας Εργασίας υπό τον κ. Πισσία.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, συμφώνησε με την πρόταση του Δημάρχου, προτείνοντας από την πλευρά του μία διευρυμένη Επιτροπή Αγώνα με εννέα μέλη, πρόταση που τελικώς έγινε αποδεκτή.

Ο κ. Σουσούδης πρότεινε η Επιτροπή να έρθει άμεσα σε επαφή με τις αντίστοιχες επιτροπές των άλλων νησιών προκειμένου να διαμορφωθεί διανησιωτική επιτροπή αγώνα, όπως επίσης και την διοργάνωση συνάντησης με συμμετοχή φορέων, πολιτών, ειδικών και επιστημόνων και από τα τρία νησιά, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα με μεγαλύτερη δυναμική.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Γιάννης Καπάκης, πρότεινε η Ομάδα Εργασίας να ενσωματωθεί στην Επιτροπή Αγώνα και να λειτουργήσει στο πλαίσιο της Επιτροπής.

Τελικώς, ο Δήμαρχος εισηγήθηκε να συσταθεί σε πρώτη φάση μόνον η Επιτροπή Αγώνα, η οποία μέσα από τις εργασίες της να εισηγηθεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο τη σύσταση της Ομάδας Εργασίας, εισήγηση, η οποία και τελικώς υπερψηφίστηκε.

Ετικέτες: