Αυστριακή εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας φιλοξενεί άρθρο σχετικά με το ζήτημα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Τήνο, βασιζόμενο σε δηλώσεις του επενδυτή

Αρνητική δημοσιότητα μέσω… Αυστρίας

  • Τρίτη, 12 Μαΐου, 2020 - 06:18

Ευθείες “βολές” έναντι της Τήνου ρίχνει μεγάλη Αυστριακή εφημερίδα, με φόντο τον αγώνα των τηνιακών ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, βάσει δηλώσεων εκπροσώπου της εταιρείας που προτίθεται να εγκαταστήσει το αιολικό πάρκο στη θέση “Πράσσα – Πολέμου Κάμπος”.

Με εξώδικο απαντά ο Δήμος Τήνου, στην “επίθεση” της Αυστριακής εφημερίδας Die Presse, απέναντι στον τηνιακό λαό, καθώς το ευρείας κυκλοφορίας έντυπο, σε άρθρο στην Κυριακάτικη έκδοσή του, φιλοξενεί άρθρο το οποίο αναφέρεται στο θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα την αντίθεση της Τήνου απέναντι στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, διαστρεβλώνοντας, σύμφωνα με το εξώδικο του Δημάρχου την ουσία της αντίθεσης της τοπικής κοινωνίας στα μάτια των αναγνωστών, χρησιμοποιώντας μονομερή ενημέρωση, αλλά και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

Το άρθρο της Κυριακάτικης Die Presse, βασίζεται σε δηλώσεις του Michael Difliff, Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας που προτίθεται να εγκαταστήσει τον αιολικό σταθμό στην περιοχή των Υστερνίων “Πράσσα – Πολέμου Κάμπος” και κάνει λόγο για μπλοκάρισμα της επένδυσης από την “κτηματομεσιτική μαφία” στην Τήνο.

«Το αιολικό πάρκο ενοχλεί επειδή στο νησί σχεδιάζονται τουριστικά projects»

Το άρθρο της Die Presse am Sontag (Die Presse της Κυριακής), αναφέρεται στην πρόοδο της Ελλάδας, αναφορικά με τη σταδιακή ενσωμάτωση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ανά τις δεκαετίες, σχολιάζοντας, πως αυτό επετεύχθη μόνο λόγω των επανειλημμένων πιέσεων από τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, περνά στις ισχυρές αντιρρήσεις των Ελληνικών νησιών, απέναντι στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών, χρησιμοποιώντας την Τήνο ως ενδεικτική περίπτωση και φιλοξενεί αποκλειστικά τις δηλώσεις του M. Difliff.

Ακολουθεί αυτούσιο το κομμάτι που αφορά στην Τήνο:

«Οι κάτοικοι της Τήνου φοβούνται μεγάλα projects, αντίστοιχα αυτού της Νότιας Εύβοιας, γι’ αυτό και προβάλλουν αντιστάσεις. Όμως, το project που μπλόκαραν στο βόρειο τμήμα του νησιού είναι μικρό, με ισχύ μόλις 1,8MW – με τρεις γεννήτριες ύψους 45 μέτρων – τόσο μικρά πάρκα δεν κατασκευάζονται σχεδόν καθόλου πια από εταιρείες. “Το πάρκο δεν θα είναι ορατό από κανέναν οικισμό του νησιού”, δηλώνει ο Michael Difliff της “Ενεργειακής Κυκλάδων”, που ασχολείται από το 2015 με το project της Τήνου, σε συνομιλία του με την Die Presse.

“Τασσόμεθα υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης, δεν κατασκευάζουμε κάποια τεράστια εγκατάσταση. Έχουμε όλες τις αναγκαίες άδειες, όλα τα δικαστήρια μάς έχουν δικαιώσει. Οι διαμαρτυρίες είναι παράνομες, μας έχουν ήδη προκαλέσει ζημία ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ”. Ο Δήμαρχος του νησιού είναι της άποψης ότι το project δεν έχει θέση στο νησί του και απαιτεί σεβασμό του περιβάλλοντος. Οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι αυτό το μικρό project θα είναι μόνο η αρχή για να ακολουθήσουν άλλα, που θα καταστρέψουν το νησί.

Σε δημόσιες συζητήσεις επί του θέματος ακούγεται ολοένα και συχνότερα το επιχείρημα, ότι η αξία των οικοπέδων μειώνεται, όπου υπάρχουν projects αιολικών πάρκων. Κι αυτή είναι και η ρίζα της αιτίας της αντίστασης, θεωρεί ο Difliff, όταν κάνει λόγο για “κτηματομεσιτική μαφία”, που θέλει να καταστρέψει το έργο του. Ο ίδιος είναι πεπεισμένος, ότι το αιολικό πάρκο ενοχλεί, επειδή στο νησί σχεδιάζονται άλλα, τουριστικά projects.

Τις τελευταίες εβδομάδες ξεκίνησε ο νέος γύρος των αντιπαραθέσεων. Οι περιορισμοί εξόδου που είχε επιβάλει η κυβέρνηση λόγω του κορωνοϊού, εμπόδισε τους πολέμιους του σχεδίου στο νησί από το να αντισταθούν στην επανέναρξη των εργασιών εγκατάστασης και οι διευθύνοντες του project εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ευκαιρία. Επιπλέον, δεν έχουν ούτε πίεση χρόνου, καθώς λόγω της πανδημίας, οι υπάρχουσες εγκρίσεις επιμηκύνθηκαν χρονικά. Ο Δήμαρχος υποστήριξε σε δημόσια τοποθέτησή του, πως είναι “ηθικό ατόπημα” η κίνηση συνέχισης των εργασιών την παρούσα χρονική στιγμή.

Οι εξελίξεις στην Τήνο παρακολουθούνται με μεγάλο ενδιαφέρον και από άλλα τουριστικά νησιά. Με κάθε νέο μέτρο υποθαλάσσιας καλωδίωσης, η πραγματοποίηση μεγάλων έργων αιολικής ενέργειας, πλησιάζει όλο και πιο κοντά. Μένει να δούμε, εάν η περίπτωση της Τήνου θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.»

«Δημιουργία πεπλανημένης εντύπωσης στο κοινό για το ήθος του τηνιακού πληθυσμού»

Στο άρθρο της Die Presse am Sontag, ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Ιωάννης Σιώτος, απαντά με εξώδικο, το οποίο απευθύνεται, τόσο στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, κ. Michael Difliff, όσο και στον συντάκτη του άρθρου Christian Gonsa και τον αρχισυντάκτη του εντύπου, Reiner Nowak.

Σύμφωνα με το εξώδικο του κ. Σιώτου, ο «το εν λόγω δημοσίευμα βρίθει προσβλητικών, ανακριβών, δυσφημιστικών και ψευδών χαρακτηρισμών, καθώς μέσω αυτού χαρακτηρίζετε τον τηνιακό πληθυσμό ως “κτηματομεσιτική μαφία”, αναφέροντας συγχρόνως, ότι “οι κάτοικοι του νησιού, το Δεκέμβριο του έτους 2019, παρεμπόδισαν, στο λιμάνι της Τήνου, την εκφόρτωση μηχανημάτων, για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού σε σημείο του νησιού” και ότι “ο Δήμαρχος Τήνου αντιτίθεται και δηλώνει πως δεν επιθυμεί αιολικό πάρκο στο νησί του”».

Ωστόσο, όπως τονίζει ο Δήμαρχος Τήνου, «οι ως άνω αναφορές δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια, οφείλατε δε να εξετάσετε, αλλά και να παραθέσετε τους ισχυρισμούς της τοπικής κοινωνίας, ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου, προκειμένου ο αναγνώστης να μπορεί να αξιολογήσει ελεύθερα την πληροφορία του δημοσιεύματος».

Απευθυνόμενος στον Μ. Difliff, σχετικά με τις δηλώσεις του περί “κτηματομεσιτικής μαφίας” στο νησί, ο Δήμαρχος Τήνου συνεχίζει, πως «υποστηρίξατε ότι “όταν κάνετε λόγο για κτηματομεσιτική μαφία που θέλει να καταστρέψει το έργο σας, εννοείτε ότι η ρίζα της αιτίας αντίστασης είναι το γεγονός, ότι η αξία των οικοπέδων μειώνεται, όπου υπάρχουν αρκετά projects αιολικών πάρκων, είστε δε πεπεισμένος ότι το αιολικό πάρκο ενοχλεί, επειδή στο νησί σχεδιάζονται άλλα τουριστικά projects”. Από τα ως άνω προκύπτει ότι δημοσίως, ενώπιον τρίτων προσώπων, μας χαρακτηρίζετε επανειλημμένως “κτηματομεσιτική μαφία”, προσβάλλοντας ευθέως την τιμή και την υπόληψη του εν γένει τηνιακού πληθυσμού και ειδικότερα την επαγγελματική υπόληψη των όσων δραστηριοποιούνται στο νησί».

Απευθυνόμενος στον συντάκτη του άρθρου, ο Δήμαρχος συνεχίζει, πως «επίσης ανοιχτά και αυθαίρετα, προκειμένου να ενισχύσετε τη θέση του δημοσιεύματός σας, κατ’ ελεύθερη κρίση σας, θεωρείτε, ότι “η Ελλάδα, λόγω της μορφολογίας της, είναι ιδανικός τόπος για την εγκατάσταση μονάδων αιολικής ενέργειας”, παραλληλίζοντας αυτές με τους ανεμόμυλους που υπήρχαν προ πολλών ετών στο νησί. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείτε την εντύπωση στο μέσο αναγνώστη του δημοσιεύματός σας, ότι είναι αναιτιολόγητη η αντίσταση που προβάλει ο τηνιακός πληθυσμός στην εγκατάσταση αιολικών μονάδων και ότι πίσω από αυτήν διακυβεύονται έτερα κτηματομεσιτικά συμφέροντα. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι ο συντάκτης άρθρου, το οποίο είναι προσβάσιμο σε πλήθος αναγνωστών, οφείλει να εκφράζει αντικειμενική κρίση περί την πληροφορία που μεταδίδει, παραλείποντας παντός είδους ονειδιστικές και συκοφαντικές και συκοφαντικές προσωπικές του κρίσεις».

«Αμφότεροι ο [M. Difliff] και ο [συντάκτης] τελείτε εν γνώσει της αναλήθειας και του ψευδούς περιεχομένου των αναγραφόμενων ισχυρισμών, αλλά και του συκοφαντικού και απαξιωτικού περιεχομένου του χαρακτηρισμού “κτηματομεσιτική μαφία”. Το δε δημοσίευμα αυτό αναγνώσκεται και εξακολουθεί να αναγιγνώσκεται από πλήθος αναγνωστών, διαβάλλοντας έτσι τον τηνιακό πληθυσμό και την επαγγελματική τιμή και υπόληψη των όσων δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο νησί. Μας προκαλεί δε μεγάλη εντύπωση το ύφος και το πλήθος των συκοφαντικών ισχυρισμών, αλλά και η χρήση του προσβλητικού χαρακτηρισμού “κτηματομεσιτική μαφία” που διαλαμβάνονται στο ως άνω δημοσίευμα, δεδομένου ότι έτσι προκαλείται αναντιστοιχία μέσου και επιδιωκόμενου σκοπού, ήτοι του ύφους του δημοσιεύματος σε σχέση με την απλή ενημέρωση του αναγνώστη», υπογραμμίζεται στο εξώδικο.

Ο Δήμαρχος στη διαμαρτυρία του τονίζει πως όφειλε να έχει υπάρξει διασταύρωση των πληροφοριών και η συμπερίληψη των πραγματικών θέσεων των τηνιακών, όπως επίσης και η μη χρήση προσβλητικών ισχυρισμών. Επίσης, επισημαίνει, πως μέσω «του άκρως προσβλητικού και ονειδιστικού χαρακτηρισμού “κτηματομεσιτική μαφία”, προκύπτει σαφώς, ότι αποκλειστικός σκοπός του δημοσιεύματος ήταν η δημιουργία πεπλανημένης εντύπωσης στο αναγνωστικό κοινό σχετικά με το ήθος του τηνιακού πληθυσμού και ειδικότερα των επαγγελματιών του νησιού, έχοντας ειδικό σκοπό προσβολής και εξύβρισής τους και επειδή το επίμαχο δημοσίευμα είναι αναληθές και συκοφαντικό, θίγει δε ευθέως την τιμή και την υπόληψη των επαγγελματιών της Τήνου, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι επενδύσεις στο νησί».

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Δήμαρχος καταλήγει πως «διαμαρτυρόμαστε έντονα για το ως άνω αναληθές, δυσφημιστικό και ονειδιστικό δημοσίευμα και σας καλούμε όπως προβείτε αμελλητί σε αφαίρεση και ανάκληση του ως άνω δημοσιεύματος, καθώς και σε αποκατάσταση της αλήθειας», ζητώντας από την εφημερίδα διορθωτικό δημοσίευμα και αφαίρεση της έκφρασης “κτηματομεσιτική μαφία”.

Ετικέτες: