Πρόταση του Δημάρχου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων με τη στήριξη της μειοψηφίας σχετικά με τη διατύπωση αιτήματος προς την πολιτεία για εξαίρεση του Δήμου από τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ

Πιέσεις για εξαίρεση από τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου

Το ζήτημα του τι μέλλει γενέσθαι, αναφορικά με το θέμα της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων, αλλά και αρμοδιοτήτων προς τον νεοσύστατο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, που πλέον βάσει νόμου θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά, επανήλθε στο “τραπέζι” του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του έτους, ο Αντιδήμαρχος, κ. Εμμανουήλ Πολυκρέτης, ανέδειξε από κοινού με το Δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, κ. Δημήτρη Λιανό, το ζήτημα που προκύπτει, βάσει της διαδικασίας που θέλει πλέον τον νέο περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), να αναλαμβάνει αφενός τις αρμοδιότητες για τη διαχείριση των απορριμμάτων και αφετέρου να περνούν σε αυτόν και τα περιουσιακά στοιχεία των Δήμων, που σχετίζονται με τις υποδομές, όπως οι ΧΥΤΑ. Στη συνεδρίαση αυτή, ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει αναλυτικότερη ενημέρωση προς το Σώμα άμεσα.

Τηρώντας τη δέσμευση αυτή, ο κ. Λιανός κατά την πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου για το νέο έτος, αναφέρθηκε στο θέμα της μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων και αρμοδιοτήτων προς τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, τονίζοντας ότι ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων διαθέτει τη διαχειριστική επάρκεια και τις υποδομές, προκειμένου να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την διαχείριση των απορριμμάτων στα πέντε νησιά του Δήμου, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς τους από νησί σε νησί, της διαλογής τους – μετά και την αναμενόμενη δημοπράτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) που έχει εξαγγελθεί από κυβερνητικά χείλη – και της ταφής των υπολειμμάτων στον σύγχρονο ΧΥΤ του νησιού.

Παρά το γεγονός, ότι ο ίδιος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, πρότεινε, μεταξύ άλλων, την άσκηση πιέσεων προς τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, προκειμένου ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων να εξαιρεθεί, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, από το σχήμα του νέου περιφερειακού φορέα.

«Ο Δήμος μας πλήττεται περισσότερο»

Ο κ. Λιανός άνοιξε την τοποθέτησή του, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίζοντας, ότι για τα μικρότερα νησιά, που ενδεχομένως δε διαθέτουν τη διαχειριστική επάρκεια, το απαιτούμενο προσωπικό, ή και τους πόρους για την διαχείριση των απορριμμάτων και την προώθηση όλων των απαιτούμενων έργων και υποδομών που φέρνει η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στον νέο περιφερειακό ΦΟΔΣΑ ενδεχομένως να είναι μία θετική εξέλιξη. Ωστόσο, ξεκαθάρισε, πως για το Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, «τον μεγαλύτερο σε έκταση και πλέον πολυνησιακό Δήμο», αυτό δεν είναι ένα επιθυμητό σενάριο.

Βάσει λοιπόν και των νομικών συμβουλών, που αναζήτησε ο Δήμος στο πλαίσιο διερεύνησης των πιθανών στρατηγικών δράσης, ο Δήμαρχος πρότεινε να ζητηθεί από την πολιτεία η εξαίρεση του Δήμου Νάξου & ΜΚ από το σχήμα «με τη λογική, ότι ο Δήμος έχει στη διοικητική του περιφέρεια πέντε νησιά, κάνει ήδη μεταφορά των απορριμμάτων εδώ και χρόνια αξιόπιστα και αποτελεσματικά, είχε ήδη προχωρήσει τη διαδικασία για την ένταξη και δημοπράτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων για τη διαλογή των ανακυκλώσιμων και των βιοαποβλήτων». Όπως εξήγησε, «στην ουσία ο Δήμος μας συγκεκριμένα πλήττεται περισσότερο, καθώς βρίσκεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο απ’ ό,τι ίσως άλλα νησιά».

Ανησυχία για το κόστος, αλλά και τη μεταφορά της περιουσίας

«Η πολιτεία έφτιαξε άρον-άρον τον νέο αυτό περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, διότι η χώρα απειλείται με πρόστιμα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο Υπουργείο Οικονομικών», σημείωσε, τονίζοντας ότι η διαχείριση των απορριμμάτων σε νησιωτικό επίπεδο είναι δυσκολότερη, λόγω της νησιωτικότητας και αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή και του ΠΕΣΔΑ Ν. Αιγαίου.

Ο Δήμαρχος επεσήμανε, πως στο μόνο σημείο, που ίσως ο Δήμος Νάξου & ΜΚ υστερεί όσον αφορά στην εφαρμογή του ΕΣΔΑ και του ΠΕΣΔΑ είναι στην καθυστέρηση που έχει προκύψει στη δημοπράτηση και υλοποίηση της ΜΕΑ, η οποία ωστόσο οφείλεται σε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

«Ένα ακόμη θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα, είναι και η μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας από τους ΟΤΑ α’ βαθμού, με έναν νόμο, των ΧΑΔΑ, των ΧΥΤΑ και οποιωνδήποτε άλλων σχετικών υποδομών διαθέτει για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αναφέρεται στο νόμο, ότι ο Δήμαρχος απλώς παραδίδει με ένα πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής, σε έναν φορέα ιδιωτικού δικαίου την περιουσία. Το αναφέρω αυτό, διότι όπως γνωρίζουμε όλοι, ο Δήμαρχος, βάσει του Συντάγματος και της κείμενης νομοθεσίας εκτελεί τις αποφάσεις του κυρίαρχου συλλογικού οργάνου του Δήμου, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Υπάρχει λοιπόν αυτό το παράδοξο», τόνισε ο κ. Λιανός.

Επιπλέον, επεσήμανε, ότι υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα και με το τι θα συμβεί με τη διαχείριση των υποδομών, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται βάσει της νέας νομοθεσίας στην ευθύνη του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, αλλά χωρίς να υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα, αναφορικά με το κόστος, που αν είναι αυξημένο, θα καταλήξει στους δημότες, ενώ ανέφερε πως εξετάζεται και το ενδεχόμενο ο κατασκευαστής της ΜΕΑ να αναλάβει, μέσω του προγράμματος χρηματοδότησης, τη λειτουργία της μονάδας για έξι χρόνια.

«Είναι θέμα σύνθετο και δύσκολο, αλλά βέβαια εγώ θεωρώ ότι πρέπει να το δούμε συνολικά και φυσικά με τη νέα πολιτική ηγεσία. Δεν έχουμε όλοι οι Δήμοι τους ίδιους στόχους», υπογράμμισε, ενώ τόνισε, ότι το ιδανικό σενάριο είναι η, με νομοθετική ρύθμιση, εξαίρεση του Δήμου Νάξου & ΜΚ από τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε., ενώ αν χρειαστεί η συνεργασία για την επίτευξη των στόχων του ΠΕΣΔΑ, ο Δήμος να συμμετέχει μέσω προγραμματικών συμβάσεων. Εναλλακτικά, υπάρχει σύμφωνα με το Δήμαρχο η δυνατότητα, ο Δήμος να παραμείνει μέλος του σχήματος και να αναλάβει ο Δήμος, μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον νέο Φορέα, τη δημοπράτηση, υλοποίηση και διαχείριση της ΜΕΑ.

Επανήλθε δε στο ζήτημα του κόστους, τονίζοντας πως ο Δήμος θα μπορούσε να τοποθετήσει μόνιμους εργαζομένους του Δήμου για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, χωρίς να χρειαστεί η ανάθεση σε ιδιώτη, που θα γίνει μέσω του νέου ΦΟΔΣΑ, η οποία και θα αυξήσει το κόστος της υπηρεσίας.

Πλάτη” και από τις παρατάξεις της μειοψηφίας

Από την πλευρά της μειοψηφίας, ζητήθηκε το θέμα να επανέλθει ως τακτικό θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τις απαραίτητες εισηγήσεις, αντί της απλής ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, τόνισε πως «πρέπει να αποτρέψουμε πάση θυσία, να μετατραπεί η Νάξος σε “σκουπιδότοπο” των Κυκλάδων», σημειώνοντας, ότι όλες οι παρατάξεις θα πρέπει να βάλουν “πλάτη” σε αυτή την πρωτοβουλία, με στόχο την εξαίρεση του Δήμου από το σχήμα του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ. Σε σχέση με το κόστος, σημείωσε, ότι «προτιμώ το κόστος να επιμεριστεί σε όλους μας, παρά να φύγει αυτό το περιουσιακό στοιχείο [ο χώρος του ΧΥΤ περί τα 170 στρέμματα σε έκταση] από εμάς».

Εκ μέρους της ελάσσονος μειοψηφίας, ο σύμβουλος κ. Βασαλάκης επεσήμανε, ότι θα πρέπει, κατά τη γενικότερη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των τακτικών θεμάτων επόμενης συνεδρίασης, να συζητηθεί επίσης και το τι σχέδιο δράσης έχει ο Δήμος, αναφορικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, εφόσον επιθυμεί να παραμείνει σε αυτόν η αρμοδιότητα, λέγοντας, ότι «αν θυμάστε, είχε ξεκινήσει μία μελέτη ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων η οποία ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, ποτέ δεν παρελήφθη. Άρα, μήπως για να μην έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα σε αυτή τη μεγάλη κουβέντα, να συζητήσουμε και αυτά αναλυτικά».