Παρουσίαση των νησιών της Περιφ. Ενότητας Θήρας στο φόρουμ “Πανόραμα Νησιωτικών Προορισμών” των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων και των προοπτικών ανάπτυξής τους

Βιωσιμότητα και διατήρηση παραδοσιακού χαρακτήρα

  • Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:19

Τα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, Σαντορίνη, Θηρασιά, Ανάφη, Ίος, Σίκινος Φολέγανδρος, είχαν την ευκαιρία να προβληθούν μέσω του φόρουμ “Πανόραμα Ελληνικών Νησιών” που λαμβάνει χώρα μέσα στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.

Το Forum “Πανόραμα Νησιωτικών Προορισμών” πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 24 Φεβρουαρίου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής , του ΕΟΤ και του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών με διοργανωτή το ITN News, ενώ στόχος του είναι η ανάδειξη των νησιωτικών τουριστικών προορισμών.

Προτεραιότητα του Δήμου Θήρας η βιωσιμότητα

Παρ’ ό,τι η Σαντορίνη αποτελεί ίσως τον γνωστότερο προορισμό των Κυκλάδων παγκοσμίως, ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνης Σιγάλας, έδωσε το “παρών” στο Forum, συνομιλώντας με τον οικοδεσπότη της συζήτησης, Διευθυντή της Mact Media Group, κ. Γιώργο Καραχρήστο και παρουσιάζοντας τον προορισμό της Σαντορίνης.

Ο Δήμαρχος Θήρας ξεκίνησε παρουσιάζοντας την ιστορία και την ιδιαίτερη μορφολογία του νησιού, τονίζοντας, ότι η Σαντορίνη υπήρξε διαχρονικά τόπος δραστηριοποίησης πολλών κλάδων, όπως ο αγροτικός, με την οινοπαραγωγή και τα τοπικά προϊόντα, η αλιεία και η μοναδική αρχιτεκτονική.

Ο κ. Σιγάλας μίλησε για την πλειάδα αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων, αναφέροντας ότι γίνεται προσπάθεια περαιτέρω ανάδειξής τους μέσω και των Πολιτιστικών Διαδρομών της Θήρας, που υλοποιούνται σε συνεργασία με το “Διάζωμα”. Με αφορμή αυτό, τόνισε, πως στόχος πλέον είναι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Σαντορίνης, με τουρισμό όλο το χρόνο και εστιασμένο σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Ο δήμαρχος επεσήμανε πως πλέον ο προορισμός της Θήρας μπαίνει σε νέες βάσεις, τόσο με το στρατηγικό σχέδιο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, όσο και με την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, του γαστρονομικού τουρισμού, του τουρισμού ευεξίας, αλλά και του deluxe τουρισμού. Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι η αύξηση των επαναλαμβανόμενων επισκεπτών, ενώ για την καλύτερη διαχείριση και προβολή του προορισμού, προετοιμάζεται η σύσταση DMO.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα για την ολοκλήρωση του μεγάλου τουριστικού καταφυγίου στον Μονόλιθο, την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, ενώ μίλησε και για το μεγάλο στοίχημα του νησιού, που αφορά στη δημιουργία νέου, σύγχρονου λιμένα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Δήμαρχος και για τη Θηρασιά, την οποία χαρακτήρισε «Σαντορίνη του παρελθόντος». Για τη Θηρασιά, στόχευση αποτελεί η βιώσιμη και ήπια ανάπτυξή της, με τρόπο που να μην αλλοιώσει το μοναδικό χαρακτήρα της.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας, ο κ. Σιγάλας υπογράμμισε, ότι η Σαντορίνη ήταν ο πρώτος προορισμός που αντιλήφθηκε το πρόβλημα, μετά και την ακύρωση, τον Ιανουάριο του 2020 των ειδικών προγραμματισμένων εκδηλώσεων για την Κινεζική Πρωτοχρονιά. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες και οι φορείς του νησιού επέδειξαν αυξημένα αντανακλαστικά, καταγράφοντας ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα εντός των καλοκαιρινών μηνών με περίπου 90% πληρότητα στις περιοχές της καλντέρας και 50% πληρότητα στην περιφέρεια, με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Σύμφωνα με τον κ. Σιγάλα, η νέα σεζόν προβλέπεται να είναι εξίσου δύσκολη αλλά και καλή δεδομένων των συνθηκών, ενώ τόνισε ότι ασκείται πίεση προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των τουριστικών περιοχών, προκειμένου ο τουρισμός να καταφέρει να λειτουργήσει ευεργετικά για την οικονομία της χώρας, χωρίς υγειονομικές συνέπειες. Δήλωσε αισιόδοξος, ότι τηρώντας τα μέτρα θα μπορέσει να έχει και φέτος καλά αποτελέσματα η Σαντορίνη τουριστικά, καθώς ο τουρισμός είναι μονόδρομος για την τοπική επιχειρηματικότητα.

Άρωμα… παλιότερων εποχών στη Σίκινο

Για το νησί της Σικίνου, μίλησε ο Δήμαρχος του νησιού, κ. Βασίλης Μαράκης, ο οποίος το χαρακτήρισε «ένα μικρό διαμάντι», ανάμεσα σε Παρονναξία και Σαντορίνη, που διατηρεί αναλλοίωτο το χαρακτήρα του και θυμίζει ελληνικό νησί παλαιότερων εποχών, όπου ντόπιοι και επισκέπτες γίνονται μία παρέα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαράκη, αυτός ο χαρακτήρας υπάρχει η βούληση να διατηρηθεί και να προωθηθεί στους επισκέπτες, που θα επιλέξουν το νησί ώστε να χαλαρώσουν πραγματικά, μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, απολαμβάνοντας τα ήθη, τις παραδόσεις, το φυσικό κάλλος και την ιστορία του.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στο πιστοποιημένο δίκτυο μονοπατιών περίπου 70 χιλιομέτρων που διαθέτει η Σίκινος, στο μνημείο της Επισκοπής, στους παραδοσιακούς οικισμούς, στις παραδοσιακές εκδηλώσεις, αλλά και στην τοπική γαστρονομία, με “σταρ” το κρασί (άλλωστε στην αρχαιότητα το νησί ονομαζόταν Οιννόη, από την οινοπαραγωγή), το μέλι, την κάπαρη και πολλά άλλα ακόμη προϊόντα, που διατίθενται στα μικρά, αλλά πολύ καλής ποιότητας εστιατόρια του νησιού.

Η Ίος… αλλιώς

Για την “άλλη” Ίο, αυτή που απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και όχι μόνο στη νεολαία που επιθυμεί να διασκεδάσει, μίλησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιητών, κ. Πλούτωνας Κοριτσιάδης.

Όπως σημείωσε, αν και η Ίος ήδη από το 1970 άρχισε να αναπτύσσεται ως προορισμός διασκέδασης για νέους από όλη την Ευρώπη, το τελευταίο διάστημα το νησί έχει αρχίσει να αλλάζει, να προωθεί διαφορετικές μορφές τουρισμού και να έχει επισκεψιμότητα από οικογένειες, ζευγάρια και άτομα όλων των ηλικιών.

Επιπλέον, μίλησε για τη σημαντική αρχαιολογική αξία του νησιού που διαθέτει τον μεγαλύτερο πρωτοκυκλαδικό οικισμό, που μπορεί κανείς να επισκεφτεί, αλλά και βυζαντινά μνημεία, όπως το Παλαιόκαστρο, το οποίο φημίζεται και για την εκπληκτική θέα του. Φυσικά, η αναφορά του στην ιστορικότητα του νησιού δε θα μπορούσε να μην αφορά και στην αναφορά του Ηροδότου για την Ίο ως γενέτειρα και τόπο όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Όμηρος.

Ο κ. Κοριτσιάδης σημείωσε, πως γίνεται προσπάθεια να πιστοποιηθεί ένα δίκτυο μονοπατιών περίπου 60 χιλιομέτρων, με διαδρομές που περιλαμβάνουν αρχαιολογικά μνημεία και παλαιούς οικισμούς της Ίου. Αναφέρθηκε στα καταδυτικά κέντρα, αλλά και στην προσπάθεια ίδρυσης θαλάσσιου πάρκου.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως το 2020 δεν ήταν μία καλή χρονιά για τον τουρισμό της Ίου, ωστόσο ενημέρωσε πως υπάρχει κινητικότητα σχετικά με την επερχόμενη σεζόν, δηλώνοντας αισιόδοξος, πως τα πράγματα θα είναι καλύτερα από φέτος, ζητώντας και εκείνος από την πλευρά του να υπάρξει εμβολιασμός έγκαιρα.

Η «καταπληκτική» Φολέγανδρος

«Η Φολέγανδρος είναι το καταπληκτικότερο νησί των Κυκλάδων» υποστήριξε ο αντιδήμαρχος προβολής και τουρισμού του Δήμου Φολεγάνδρου, κ. Αντώνης Άγας, ανοίγοντας την παρουσίαση του νησιού στο φόρουμ.

Ο κ. Άγας μίλησε για τον παραδοσιακό και αυθεντικό χαρακτήρα του νησιού, την πλούσια ιστορία της από την αρχαιότητα, καθώς και τη λαογραφική της παράδοση, τον πολιτισμό, τις εκδηλώσεις, αλλά και την καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση που απολαμβάνει τόσο με τον Πειραιά, όσο και με τα άλλα νησιά, όπως η Σαντορίνη, η Μήλος και η Νάξος.

Ειδική μνεία έκανε ο αντιδήμαρχος και στη γαστρονομία της Φολεγάνδρου, μιλώντας για τα παραδοσιακά προϊόντα, όπως τυρί, μέλι, το φημισμένο κατσίκι φολεγάνδρου, το παστέλι, τη ρακί κ.α.

Αναφέρθηκε στις 12 περιπατητικές διαδρομές του νησιού, στις ιδιαίτερα όμορφες εκκλησίες του, με πρώτη βέβαια την Παναγιά που δεσπόζει στην κορυφή της Χώρας, χτισμένη πάνω σε αρχαίο ναό αφιερωμένο στην θεά Αφροδίτη, αλλά και στα σπήλαια που διαθέτει το νησί.

Ο κ. Άγας τόνισε πως η Φολέγανδρος έχει ισχυρή παρουσία στις τουριστικές εκθέσεις, καλές ξενοδοχειακές υποδομές, ενώ αναπτύσσονται ο αλιευτικός τουρισμός και ο κτηνοτροφικός τουρισμός μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά στην σεζόν του 2021, ο ίδιος τόνισε πως είναι ακόμη νωρίς για να υπάρχει εικόνα, αλλά δήλωσε αισιόδοξος πως η φετινή σεζόν θα είναι καλύτερη σε σχέση με την περσινή.

Ο ευλογημένος “βράχος” της Ανάφης

Το νησί της Ανάφης, παρουσίασε ο Δήμαρχος, κ. Ιάκωβος Ρούσσος, ο οποίος σημείωσε, πως τα τελευταία χρόνια η Ανάφη έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τουριστικά, με στόχευση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, καθώς πρόθεση είναι μία βιώσιμη και ήπια ανάπτυξη.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ανάφη διαθέτει τον μεγαλύτερο βράχο στην Ευρώπη μετά το Γιβραλτάρ, πολλά μονοπάτια για περιπατητικό τουρισμό, πολλές παραλίες για όλα τα γούστα, καλό οδικό δίκτυο, ενώ τόνισε πως γίνεται προσπάθεια το τελευταίο διάστημα σε συνεργασία και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων να αναδειχτεί και ο πολιτιστικός και αρχαιολογικός πλούτος του νησιού.

Επιπλέον, αναπτύσσεται και ο θαλάσσιος τουρισμός, με την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου για το τουριστικό καταφύγιο, ενώ υπάρχει στόχευση για διατήρηση της παράδοσης και των παραδοσιακών μορφών απασχόλησης στο νησί, όπως είναι ο πρωτογενής τομέας, σε συνάρτηση με το γαστρονομικό τουρισμό.

Ο κ. Ρούσσος, δήλωσε ευτυχής που η Ανάφη λειτουργεί κυρίως με εγχώριο τουρισμό, αν και τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί και το ποσοστό των ξένων επισκεπτών, ενώ το νησί διαθέτει διευρυμένη τουριστική σεζόν από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο.