Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας για το θέμα της ενδιάμεσης λύσης στη διαχείριση των απορριμμάτων

Στενό χρονικό περιθώριο για λύση

  • Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021 - 06:19

Πιεστικά τίθεται πλέον το ζήτημα της ανάγκης ενημέρωσης, αναφορικά με την εξέλιξη για το θέμα της ενδιάμεσης λύσης στη διαχείριση των απορριμμάτων της Σαντορίνης.

Το θέμα συζητήθηκε, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας, μετά από σχετική τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Νίκου Ζώρζου, ενώ τόσο από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιώργο Δαρζέντα, όσο και από την Αντιδήμαρχο, κ. Σοφία Κίτσου, αναφέρθηκε πως το ζήτημα θα επανέλθει. Σημειώνεται, πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος απουσίαζε ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνης Σιγάλας, ο οποίος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με πολιτικά και διοικητικά στελέχη υπουργείων.

Παράλληλα, για το ζήτημα, πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με το τοπικό παράρτημα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η οποία και ανακοίνωσε τα συμπεράσματα της συνάντησης.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια χρόνου»

Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Ζώρζος, τοποθετήθηκε αναφορικά με το θέμα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ζήτησε και παρέλαβε τη σχετική μελέτη για την ενδιάμεση λύση από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Σύμφωνα με τον κ. Ζώρζο, ο χώρος που έχει επιλεγεί, είναι εφαπτόμενος στον δρόμο Φηρών – Πύργου, χωρίς απόκρυψη, απέναντι από σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις, πλησίον κατοικημένης περιοχής και αρκετά κοντά στο Νοσοκομείο Θήρας.

«Ποιος μας λέει εμάς, ότι αύριο δεν θα έχουμε προσφυγές από παρακείμενους ιδιοκτήτες και θα “φάμε” χρόνια για τη διευθέτησή τους; Για αυτές που κερδήθηκαν από εμάς, οι αποφάσεις βγήκαν τον Απρίλιο του 2020. Δεν έχουμε χρόνο, ώστε να τον δαπανήσουμε, εφόσον μέχρι τον Αύγουστο θα πρέπει να έχει πληρωθεί το αντίτιμο από την απαλλοτρίωση, για να προχωρήσουμε στην ενδιάμεση λύση αμεσότατα. Ποιος μας εγγυάται ότι θα αποκτήσουμε το οικόπεδο που προτείνει ο μελετητής;», σημείωσε ο κ. Ζώρζος.

Ο ίδιος τόνισε, ότι υπήρχε υφιστάμενη μελέτη περί εξοπλισμού, που είχε εκπονηθεί επί θητείας του και η οποία, όπως υποστήριξε, είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τη μελέτη που έχει εκπονήθηκε εκ νέου και ως εκ τούτου θα μπορούσε να έχει επικαιροποιηθεί ώστε να μην σπαταληθεί πολύτιμος χρόνος και επιπλέον χρήμα, ενώ παράλληλα, πως ο Δήμος θα μπορούσε να πάει άμεσα, «σε απόφαση δέσμευσης του χώρου από το Δημοτικό Συμβούλιο – εκείνο το οποίο αποτύχαμε εμείς να κάνουμε όταν ήμασταν δημοτική αρχή, λόγω μη ύπαρξης των απαιτούμενων ψήφων. Θα μπορούσαμε λοιπόν να κάνουμε άμεσα τα σχέδια».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι ενδεχομένως ο Δήμος να μην προλάβει να εξασφαλίσει την ενδιάμεση λύση και υποστήριξε, ότι «δεν υπάρχει ενημέρωση για την εξέλιξη του ζητήματος αυτού και δεν έχουμε την πολυτέλεια χρόνου για να κάνουμε διορθώσεις μετά. Τώρα έχουμε χρόνο για να πάρουμε σωστές αποφάσεις».

«Κάνουμε μία ενδιάμεση λύση χωρίς να έχουμε προγραμματίσει την οριστική λύση και το πού θα γίνει αυτή. Ένα επιχείρημα είναι, ότι θα γίνει ΣΔΙΤ και θα πει ο ιδιώτης πού θα είναι ο χώρος. Αν είναι δυνατόν. Αυτό είναι μύθευμα. Αν δηλαδή ο ιδιώτης επιλέξει ένα χώρο η δημοτική αρχή δεν έχει λόγο δηλαδή;», επεσήμανε, τονίζοντας πως έχει ήδη εκπονηθεί σημαντική δουλειά κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο, η οποία θα έπρεπε να αξιοποιηθεί, για οικονομία χρόνου.

Στο πλαίσιο του διαλόγου και ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Μανόλης Ορφανός, υπερθεμάτισε, πως θα πρέπει να υπάρξει μία ενημέρωση για το θέμα, τουλάχιστον προς τους επικεφαλής των συνδυασμών.

Δέσμευση για απαντήσεις σε επόμενο χρόνο

Ο Δήμαρχος δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση, προκειμένου να αναφερθεί στο ζήτημα, ωστόσο το λόγο ζήτησε ώστε να τοποθετηθεί ως δημοτικός σύμβουλος ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιώργος Δαρζέντας.

Ο ίδιος ανέφερε:

«Ακούω τον κ. Ζώρζο να μιλάει και νομίζω ότι όλα τα έχει τέλεια.[...] Τα σκουπίδια δεν πρόλαβε να τα κάνει. Το λιμάνι δεν πρόλαβε να το κάνει. Στα σκουπίδια, μας λέει, είχε κάνει σοβαρή δουλειά. Γιατί δεν κάνατε τη μελέτη Μουρελάτου; Γιατί δεν τη συνεχίσατε; Για τον ίδιο λόγο δεν συνεχίζουμε κι εμείς την προηγούμενη. Γιατί δεν είχατε κάνει σοβαρή δουλειά και δεσμεύομαι να σας το αποδείξω σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο».

Μετά την τοποθέτηση του κ. Δαρζέντα επικράτησε μικρή ένταση μεταξύ του ίδιου και του κ. Ζώρζου, ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκε σχετικά και η Αντιδήμαρχος, κ. Σοφία Κίτσου, λέγοντας πως τίποτε δεν γίνεται εν κρυπτώ, ενώ «ο Δήμαρχος έχει τοποθετηθεί και όσον αφορά στην οριστική λύση και έχει πει ότι ο τρόπος διαχείρισης θα καθορίσει και την χωροθέτηση. Έχει μιλήσει και για το ΕΠΣ με το οποίο θα μπει η τάξη σε όλες τις χρήσεις, ενώ θα υπάρξει και πλήρης ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου».

«Η τοποθεσία για την ενδιάμεση λύση είναι ακατάλληλη»

Όπως προαναφέρθηκε, στο Δήμο Θήρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση και ενημέρωση της Τοπικής Επιτροπής Θήρας της ΕΛΛΕΤ, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Εταιρείας.

Η ΕΛΛΕΤ ενημερώθηκε σχετικά με τη λειτουργία και την ανάπλαση του υφιστάμενου ΧΑΔΑ και την εξέλιξη της μελέτης για την μεταβατική περίοδο έως την κατασκευή της ολοκληρωμένης μονάδας ΧΥΤ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τ.Ε. της ΕΛΛΕΤ, «η Δημοτική Αρχή παραδέχθηκε ότι δεν έχει απάντηση όσο αναφορά στη θέση που θα χωροθετηθεί οριστικά η ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης των απορριμμάτων».

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, επιγραμματικά, σημειώθηκε από τη δημοτική αρχή, ότι ο Δήμος ξεκινά διαδικασία απαλλοτρίωσης για τον ΧΑΔΑ και έχει υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης για την ανάπλαση του, ότι από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου έχει παραληφθεί η μελέτη για την ενδιάμεση λύση, με τη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο να εκκρεμεί, ότι στο συγκεκριμένο χώρο που θα δημιουργηθεί προβλέπεται να γίνεται επεξεργασία 20 με 30.000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων ετησίως, ενώ επίσης και ότι σύμφωνα με τον νόμο, το μεταβατικό διάστημα μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια με δυνατότητα παράτασης για ακόμη ένα έτος.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση τονίζεται, ότι «σε ερώτηση για την οριστική τοποθεσία Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων, η Δημοτική Αρχή απάντησε ότι πλέον το σχήμα ΣΔΙΤ και η εταιρεία που θα επιλεγεί για να εκτελέσει το έργο, θα προτείνει την τοποθεσία χωροθέτησης, την οποία θα κληθεί να επικυρώσει η τότε Δημοτική Αρχή».

Σχετικά με τα παραπάνω, η Ε.Τ. της ΕΛΛΕΤ, επισημαίνει τα εξής:

«Θεωρούμε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση του υπάρχοντος ΧΑΔΑ και η αποκατάσταση του το συντομότερο δυνατό. Θεωρούμε ότι η τοποθεσία που έχει επιλεγεί από την παρούσα Δημοτική Αρχή για την ενδιάμεση λύση είναι ακατάλληλη για τους λόγους που ακολουθούν. Ο χώρος αυτός βρίσκεται σε κοινή θέα, απέναντι από μεγάλο σούπερ μάρκετ, ανάμεσα σε επιχειρήσεις και ξενοδοχεία και κυρίως στην προστατευόμενη αδόμητη Ζώνη Ι της καλντέρας. Επίσης βρίσκεται πάνω στον κεντρικό άξονα του νησιού, σημείο εισόδου στην πόλη των Φηρών για όλους τους προερχόμενους από το λιμάνι επισκέπτες και τόπος περιπάτου όλο το χρόνο με θέα το ηφαίστειο και τη καλντέρα. Γνωρίζουμε ότι έχει εκπονηθεί ειδική μελέτη χωροθέτησης για τον ΟΕΔΑ η οποία υποδεικνύει συγκεκριμένους χώρους. Η μελέτη αυτή υποδεικνύει στον ίδιο χώρο να εγκατασταθεί και η ενδιάμεση λύση διαχείρισης απορριμμάτων. Η μελέτη έχει παραληφθεί επίσημα και θα μπορούσε να γίνει άμεση υλοποίηση εφόσον υπάρξει πολιτική βούληση από τη Δημοτική Αρχή».

Παράλληλα, εκφράζει και τα παρακάτω ερωτήματα, τα οποία – κατά πάσα πιθανότητα – θα αναφερθούν και θα απαντηθούν κατά την σχετική συζήτηση που θα γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο:

«Γιατί η Δημοτική Αρχή χωροθετεί την ενδιάμεση λύση σε έναν εμφανώς ακατάλληλο χώρο ενώ έχει εγκεκριμένη θέση που μπορεί να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα; Πως προτίθεται η Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει τις μετά βεβαιότητας ενστάσεις που θα προκύψουν στην οποιαδήποτε πιθανή νέα θέση χωροθέτησης της ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων που θα προταθεί στο μέλλον; Έχει αναλογιστεί ότι αν ήδη υπήρξε δύσκολη η εξεύρεση κατάλληλου χώρου αυτή θα είναι σχεδόν ακατόρθωτη στο μέλλον; Θυμίζουμε ότι απαιτήθηκαν 10 χρόνια για να τελεσιδικήσουν δικαστικές προσφυγές και να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωροθέτησης. Με αυτά τα δεδομένα πόσο χρόνο θα χρειαστεί η ιδιωτική εταιρεία για να βρει κατάλληλη τοποθεσία στην οποία θα καταφέρει να χωροθετήσει την ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων;»

Ετικέτες: