Ετοιμότητα και τήρηση πρωτοκόλλων στις τουριστικές επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία της Σαντορίνης

Ο κορυφαίος προορισμός της χώρας υποδέχεται τον τουρισμό

Δηλώσεις του εκπροσώπου της Ένωσης Ξενοδόχων Θήρας, Ανδρέα Πατηνιώτη αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού

Τους πρώτους επισκέπτες για την τουριστική σεζόν του 2021 είναι έτοιμη να υποδεχθεί η Σαντορίνη, ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός της χώρας, ο οποίος εφαρμόζει πιστά τα πρωτόκολλα, προκειμένου οι επισκέπτες να είναι κατ΄ ουσία, αλλά και να αισθάνονται ασφαλείς, με φόντο την πανδημία.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος, οι επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία του νησιού βρίσκονται σε ρυθμούς προετοιμασίας και εφαρμογής των οδηγιών που υπαγορεύουν τα πρωτόκολλα, προκειμένου το άνοιγμα του τουρισμού να γίνει με ομαλότητα και σε συνθήκες που θα εμπνέουν ασφάλεια και προστασία.

Με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού το Σάββατο και την απόφαση σχετικά με τα πράσινα πιστοποιητικά για τις μετακινήσεις των πολιτών από και προς τα νησιά από σήμερα, κλήθηκε να μιλήσει στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Θήρας, Ανδρέας Πατηνιώτης.

Ο ίδιος τόνισε εξ αρχής πως οι κρατήσεις κατά το τρέχον διάστημα παρουσιάζουν μία σταδιακή αύξηση, ωστόσο, η εκτίμηση των ανθρώπων του κλάδου είναι πως από τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, η εικόνα θα βελτιωθεί ιδιαιτέρως σημαντικά.

Ακολουθούν οι απαντήσεις του ίδιου προς την Κοινή Γνώμη.

  • Ανακοινώθηκε επισήμως από την κυβέρνηση του άνοιγμα του Τουρισμού. Ποια είναι σήμερα η εικόνα των κρατήσεων στον κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας; Πώς ανοίγει η σεζόν και πώς αναμένετε να προχωρήσετε το καλοκαίρι;

“Το σημαντικό είναι πως αυτή τη στιγμή η Σαντορίνη βρίσκεται σε εγρήγορση και όλοι οι επιχειρηματίες του νησιού, τρέχουν για να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα ώστε να είμαστε έτοιμοι στον μέγιστο δυνατό βαθμό για να υποδεχθούμε τους μελλοντικούς επισκέπτες μας. Στόχος και προτεραιότητά μας είναι να νιώθουν ασφαλείς για να μπορέσουν να απολαύσουν τη Σαντορίνη.

Όσον αφορά το κομμάτι των κρατήσεων, σίγουρα υπάρχει μία πιο αυξημένη ζήτηση κατά τις τελευταίες ημέρες. Ελπίζουμε ότι θα αυξηθεί και θα συνεχιστεί αυτή η ζήτηση των κρατήσεων, αμέσως μόλις ανοίξει ο τουρισμός. Ευελπιστούμε βέβαια πως από τον Ιούνιο τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ καλύτερα.”.

  • Όσον αφορά τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικότερα μιλώντας για τις ξενοδοχειακές μονάδες, ο αριθμός των λειτουργούντων φέτος είναι ίδιος με πέρυσι; Υπάρχει μεγάλη αλλαγή συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια ή ορισμένες επιχειρήσεις δεν θα λειτουργήσουν;

“Απ΄ όσο γνωρίζω, το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων θα ανοίξει στο νησί. Δεν μπορώ να γνωρίζω το ακριβές ποσοστό. Όμως σίγουρα δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την περυσινή σεζόν, κατά την οποία οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν άνοιξαν τις τουριστικές επιχειρήσεις τους. Εκτιμώ πάντως πως πάνω το 60 - 70% ή και παραπάνω, θα ανοίξουν τη φετινή τουριστική περίοδο”.

  • Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό οι επισκέπτες να νιώθουν ασφάλεια. Μάλιστα αυτό έχει τονισθεί από κάθε πλευρά και ενδεικτικά από την πλευρά του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, το οποίο φρόντισε να προχωρήσει σε ενημερωτικά webinar για τα πρωτόκολλα και την ασφάλεια. Κρίνετε ότι στην εποχή της πανδημίας, οι επιχειρηματίες θέτουν σε προτεραιότητα το θέμα της ασφάλειας στον μέγιστο βαθμό;

“Αυτό ακριβώς. Για εμάς το πιο σημαντικό όλων είναι ο επισκέπτης να νιώθει ασφαλής για να μπορεί να επισκεφθεί το νησί. Είναι το θέμα στο οποίο δίνουμε έμφαση και γι αυτό φροντίζουμε για την πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων.”.

  • Στο νησί της Σαντορίνης λειτουργεί και το Νοσοκομείο. Θεωρείτε “μαξιλάρι” ασφαλείας, το γεγονός πως υπάρχει η συγκεκριμένη υγειονομική δομή και μάλιστα σε λειτουργία;

“Πράγματι είναι κάτι πολύ σημαντικό για το νησί. Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης λειτουργεί άψογα, στηρίζει πάρα πολύ τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες για ό,τι χρειαστούν. Γενικότερα, υπάρχει άψογη συνεργασία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου και βρίσκεται πάντα στο πλευρό όλων των επιχειρήσεων για να μπορέσει να μας στηρίξει σε οτιδήποτε απαιτηθεί.”.

  • Σαφώς η επισκεψιμότητα και οι κρατήσεις θα διαμορφωθούν και από τις αποφάσεις της κάθε χώρας σχετικά με το θέμα των μετακινήσεων και του τουρισμού. Η Σαντορίνη ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός επηρεάζεται άμεσα, δεδομένης της υποδοχής κόσμου από το εξωτερικό. Ποιο είναι το σχόλιό σας αναφορικά με αυτό το θέμα;

“Αυτό είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό και σοβαρό. Ό,τι και να κάνουμε εμείς, αν δεν υπάρχουν αποφάσεις για μέτρα σχετικά με μετακινήσεις από άλλες χώρες, δεν θα έχει κόσμο και η Ελλάδα”.

  • Ποια είναι η άποψή σας για το “πράσινο πιστοποιητικό” που ανέφερε η κυβέρνηση για τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά;

“Είναι ένα μέτρο, το οποίο προστατεύει όλους μας. Προσωπικά εκτιμώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί η Σαντορίνη είναι ένας προορισμός που είναι καθαρός όλο το τελευταίο διάστημα και θέλει να διατηρηθεί ασφαλής. Γίνεται κατανοητό πως είναι ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα και θα έρθουν χιλιάδες επισκέπτες. Άρα, αυτή τη στιγμή όσοι έρχονται στη Σαντορίνη είναι χρήσιμο να είναι “πιστοποιημένοι” για την ασφάλεια τη δική τους, αλλά και τη δική μας και εννοώ των ανθρώπων που εργάζονται στον κλάδο του τουρισμού και όχι μόνον”.