Αισιόδοξα μηνύματα για τον νησιωτικό τουρισμό

«Σαρώνει» σε αφίξεις η Μύκονος

  • Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2013 - 06:00

17 εκατομμύρια τουρίστες αναμένονται φέτος στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των αφίξεων στα κύρια αεροδρόμια της χώρας στη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών του έτους.

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία διεθνών τουριστικών αφίξεων επιβατών που συγκαταλέγονται στους μη κατοίκους της χώρας, τα οποία συνέλλεξε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από 17 μεγάλα ελληνικά αεροδρόμια, μέχρι στιγμής έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα 2.441.276 τουρίστες, αριθμός ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με τους 2.302.107 που είχαν ταξιδέψει στη διάρκεια του αντίστοιχου διαστήματος του περσινού έτους.

«Έκρηξη» αφίξεων σε Μύκονο-Σαντορίνη

Τα διεθνή αεροδρόμια των δύο εκ των πιο δημοφιλών προορισμών στις Κυκλάδες, παρουσίασαν κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2013, σημαντική αύξηση σε αφίξεις, γεγονός που επιτρέπει στους εμπλεκόμενους με τον κλάδο του τουρισμού να αισιοδοξούν, ότι η τρέχουσα τουριστική περίοδος θα καταλήξει με θετικό πρόσημο.

Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση της Μυκόνου, όπου οι αφίξεις παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 125,5%, φθάνοντας έως το τέλος Μαΐου τις 15.172 με μόνο τις 14.000 από αυτές να σημειώνονται τον Μάιο. Το ίδιο διάστημα πέρυσι, τη Μύκονο είχαν επισκεφθεί 6.720 τουρίστες από άλλες χώρες. Σημαντική αύξηση των αεροπορικών αφίξεων που φθάνει σε ποσοστό 22,77% παρουσίασε και το διεθνές αεροδρόμιο της Σαντορίνης, την οποία έχουν έως τώρα επισκεφθεί 26.803 τουρίστες σε σχέση με τους 21.832 που θαύμασαν το πιο διάσημο ηλιοβασίλεμα των Κυκλάδων κατά την περσινή χρονιά.

Προτιμούν τα νησιά έναντι των Μητροπόλεων

Η αισιοδοξία του ΣΕΤΕ πηγάζει κεντρικά από το γεγονός ότι τα περισσότερα νησιωτικά διεθνή αεροδρόμια ήδη παρουσιάζουν αύξηση των αφίξεων, με αυτό της Μυκόνου να ηγείται, φυσικά, όλων των υπολοίπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αφίξεις στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρουσίασαν πτώση 5,5% σε σχέση με πέρσι, ενώ και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης καταγράφηκε μικρή άνοδος της τάξης του 0,21%. Τα νησιά έχουν την τιμητική τους καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, ανοδικά κινούνται η Ρόδος (1,53%), η Κως (20,25%), η Κέρκυρα (23,94%), η Ζάκυνθος (33,2%), η Κεφαλονιά (29,5%), η Σκιάθος(18,36%) καθώς και τα αεροδρόμια της Κρήτης.