Στο πρόγραμμα χρηματοδότησης “Αντώνης Τρίτσης” η χρηματοδότηση για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για έργα αναβάθμισης των υποδομών του Δήμου Κύθνου

Προετοιμασία καίριων έργων

  • Τρίτη, 25 Μαΐου, 2021 - 06:16

Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης υποβάλλει ο Δήμος Κύθνου, αναφορικά με την ωρίμανση έργων και δράσεων, για σημαντικά έργα για το νησί, στο πρόγραμμα του Υπ. Εσωτερικών, “Αντώνης Τρίτσης”.

Με στόχο την υλοποίηση έργων πνοής για το νησί της Κύθνου, ο Δήμος, με σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, αποφάσισε να υποβάλει σχετικό αίτημα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μέσω του “Αντώνης Τρίτσης” οι απαιτούμενες μελέτες, προκειμένου οι φάκελοι των έργων να ωριμάσουν.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κύθνου, η πρόσκληση ΑΤ09 αφορά στη χρηματοδότηση μελετών έργων / προμηθειών που συνάδουν με τους άξονες προτεραιότητας του προγράμματος και εξυπηρετούν τους στόχους του. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, είναι επιλέξιμες δαπάνες εκπόνησης μελετών έργων / προμηθειών στον άξονα περιβάλλον (βιώσιμη ανάπτυξη με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, δράσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαχείριση υδάτων, υγρών και στερεών αποβλήτων κ.α.).

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρόσκλησης ο Δήμος Κύθνου προτίθεται να υποβάλλει πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου με τίτλο: «Μελέτες ωρίμανσης έργων Δήμου Κύθνου», η οποία αποτελείται από τρία υποέργα, όπως αυτά περιγράφονται παρακάτω.

Ειδικότερα, το Υποέργο 1, με τίτλο «Μελέτη αναβάθμισης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του οικισμού Λουτρά Δήμου Κύθνου», περιλαμβάνει την υδραυλική μελέτη σε επίπεδο οριστικής μελέτης, όπως και σύνταξη Τευχών Δημοπράτησης και ΣΑΥ & ΦΑΥ, για την κατασκευή των παρεμβάσεων αναβάθμισης και επέκτασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του οικισμού Λουτρά Δήμου Κύθνου.

Το Υποέργο 2, με τίτλο «Μελέτη αναβάθμισης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του οικισμού Κανάλας Δήμου Κύθνου», περιλαμβάνει την υδραυλική μελέτη σε επίπεδο οριστικής μελέτης, όπως και σύνταξη Τευχών Δημοπράτησης και ΣΑΥ & ΦΑΥ, για την κατασκευή των παρεμβάσεων αναβάθμισης και επέκτασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του οικισμού Κανάλας Δήμου Κύθνου.

Το Υποέργο 3, με τίτλο «Μελέτη αγροτικής οδοποιίας νήσου Κύθνου», περιλαμβάνει τη συνολική μελέτη του αγροτικού δικτύου του νησιού για τη βελτίωση και την ασφαλτόστρωση των αγροτικών οδών.

Σύμφωνα με σχετικό διαβιβαστικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων, διαβιβάστηκαν τα τεύχη θεωρημένης προεκτίμησης αμοιβής για τα παραπάνω υποέργα, τα οποία συντάχθηκαν βάσει των στοιχείων – τεχνικών δεδομένων που παρείχε ο Δήμος και τις οποίες προτίθεται να αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες για την εκπόνησή τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του 4412/2016 όπως αυτός ισχύει σήμερα και τον κανονισμό προεκτιμώμενων αμοιβών.

Όπως επισημαίνεται, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν έχει τη δυνατότητα σύνταξης των αναφερόμενων μελετών διότι δε διαθέτει κατάλληλο λογισμικό και υπάρχει υπερβολικός φόρτος εργασίας σε σχέση με το διαθέσιμο στελεχιακό δυναμικό. Ωστόσο, η εκπόνηση των μελετών κρίνεται απολύτως απαραίτητη καθώς από το Δήμο κρίνεται, ότι οι προς εκπόνηση μελέτες είναι απολύτως απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα καθώς αποτελούν προϋπόθεση αφενός για την οριστικοποίηση των προγραμματιζόμενων επεμβάσεων και αφετέρου για την έναρξη των διαδικασιών ένταξης των αντίστοιχων έργων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Ετικέτες: