Σημαντικά έργα υποδομής για τη βελτίωση της πρόσβασης και της προσβασιμότητας από το Δήμο Κέας

Ενίσχυση των δομών πρόσβασης

  • Δευτέρα, 31 Μαΐου, 2021 - 06:14

Έργα βελτίωσης της πρόσβασης και της προσβασιμότητας, προετοιμάζει ο Δήμος Κέας, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και την πολύτιμη βοήθεια του αναπτυξιακού οργανισμού “Εύδημος”, στο κομμάτι της τεχνικής επάρκειας.

Έχοντας λάβει την χρηματοδότηση ήδη από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ο Δήμος Κέας σε συνεργασία με την “Εύδημος Α.Ε.”, προχωρούν σε προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου “Βελτίωση βατότητας αγροτικής οδοποιϊας Ν. Κέας”.

Το έργο αφορά στην βελτίωση της βατότητας 5 αγροτικών οδών συνολικού μήκους 13.950,00 μ. Σε μικρά τμήματα των οδών αυτών, κυρίως στα δυσχερή σημεία, έχει κατασκευαστεί οδόστρωμα από σκυρόδεμα. Το έργο συνίσταται στη βελτίωση των υφιστάμενων δρόμων πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με στόχο τη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, την ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και την ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων. Περιλαμβάνει την προμήθεια των υλικών οδοστρωσίας για την κατασκευή οδοστρώματος, συγχρόνως με τοπικές βελτιώσεις που θα γίνουν από τα μηχανήματα οδοστρωσίας (εξομάλυνση σκάφης οδού, συμπύκνωση σκάφης, κλπ.).

Αναλυτικότερα, προβλέπεται η ασφαλτόστρωση 5 οδικών τμημάτων τόσο στο πεδινό όσο και στο ορεινό τμήμα του νησιού. Τα τμήματα των αγροτικών οδών που βελτιώνονται, αφορούν στις περιοχές από την περιοχή Φωτημάρι μέχρι την διασταύρωση με την οδό που συνδέει την Ιουλίδα με την Μονή Καστριανής, από τον οικισμό Πέρα Μεριά μέχρι την περιοχή Συκαμιά, από την Επ. Οδό Ιουλίδας Κάτω Μεριάς μέχρι τον οικισμό Ατζερίτη, από την περιοχή Φουστή μέχρι την οδό που συνδέει την Κάτω Μεριά με τον Κούνδουρο στην περιοχή Κοκκινάδα και τέλος, από την οδό που συνδέει την Κάτω Μεριά με τον Κούνδουρο μέχρι την περιοχή Λιπαρό.

Το αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης αφορά στη συνεργασία των συμβαλλομένων με σκοπό τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας Φορέα υλοποίησης του έργου από το Δήμο Κέας στην “Εύδημος Α.Ε.”. Ειδικότερα, για τους σκοπούς της παρούσας σύμβασης, η Εύδημος αναλαμβάνει να λειτουργήσει ως Τεχνική Υπηρεσία για την δημοπράτηση, επίβλεψη και διαχείριση του έργου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.292.766,42 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. ενώ το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου αφορά σε χρονικό διάστημα 27 μηνών.

Παράλληλα, μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, ο Δήμος Κέας επιχειρεί να λάβει χρηματοδότηση και για την αναβάθμιση των υπηρεσιών προσβασιμότητας στις παραλίες του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα, με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής υποβάλλεται πρόταση στον άξονα προτεραιότητας “Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός”, για τη χρηματοδότηση της πράξης «Προμήθεια για την Συντήρηση δημοτικών ανοιχτών αθλητικών χώρων, σχολικών μονάδων, προσβασιμότητα ΑμεΑ» του Δήμου Κέας.

Συγκεκριμένα η πρόταση περιλαμβάνει την προμήθεια εξοπλισμού για πρόσβαση των ΑμεΑ στην θάλασσα, ήτοι στην προμήθεια δύο μηχανισμών πρόσβασης στη θάλασσα για άτομα με κινητικά προβλήματα και βοηθητικού εξοπλισμού. Η πρόταση έχει στόχο τον σχεδιασμό και την κατασκευή υποδομών σε δύο σημεία την παραλία Οτζιά και την παραλία Ποίσσες, για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ στο πλαίσιο της ανάπτυξης του τουρισμού ειδικών απαιτήσεων αλλά και της εξυπηρέτησης των κατοίκων της περιοχής, ενώ στοχεύει στην ανάπτυξη του τουρισμού των ατόμων με αναπηρία και στην προσέλκυση τουριστών αυτής της κοινωνικής ομάδας.

Ετικέτες: