Για την αλλαγή των δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ “Σκοπελίτης” προς αποκατάσταση της εξυπηρέτησης των κατοίκων της Δονούσας πιέζει ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Αυξημένη ταλαιπωρία μετά την αλλαγή δρομολογίων

Σημαντική ταλαιπωρία έχει προκύψει για τους κατοίκους της Δονούσας, μετά την αλλαγή των προγραμματισμένων δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ “Σκοπελίτης”.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για την περιοχή της Δονούσας, κ. Δημήτρη Πράσινο, η ώρα αναχώρησης του πλοίου από το νησί της Αμοργού μετατέθηκε από τις 06:00 το πρωί, στις 07:00, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως ημερόπλοιο. Αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής, είναι το πλοίο, αφού έχει προσεγγίσει τη Δονούσα, να έχει άφιξη στο λιμάνι της Νάξου στη μία το μεσημέρι (αντί για 12 το μεσημέρι), αλλά να αναχωρεί για το δρομολόγιο της επιστροφής μόλις στις 14:00, έχοντας ως αποτέλεσμα, οι κάτοικοι της Δονούσας – αλλά και των άλλων μικρών νησιών – που χρειάζεται να επισκεφτούν τη Νάξο για υπηρεσίες ή ιατρικούς λόγους, να μην έχουν σε πολλές περιπτώσεις τον απαραίτητο χρόνο και ως εκ τούτου να επιβαρύνονται με έξοδα διαμονής.

Σύμφωνα με τον κ. Πράσινο, έχουν υπάρξει συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη του “Σκοπελίτη”, ο οποίος πάντοτε βρίσκεται στη διάθεση και εξυπηρέτηση των νησιωτών, ο οποίος ενημέρωσε πως λόγω του χαρακτηρισμού του πλοίου ως ημερόπλοιου, δεν μπορεί να επαναφέρει την ώρα εκκίνησης του δρομολογίου στις 06:00 το πρωί. Ωστόσο ήταν θετικός στην πρόταση του κ. Πράσινου, το πλοίο να αναχωρεί από το λιμάνι της Νάξου για το δρομολόγιο της επιστροφής μισή ώρα αργότερα, στις 14:30.

Η πρόταση αυτή απευθύνθηκε και προς το Λιμεναρχείο Νάξου, που ενημέρωσε πως εγκρίθηκε η μισάωρη παράταση της παραμονής του πλοίου στο λιμάνι της Νάξου και αναχώρηση στις 14:30, αλλά μόνο για το διάστημα από 23 Ιουνίου έως 6 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Πράσινος πρότεινε προς το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση, πιέζοντας να βρεθεί λύση για τους κατοίκους της Δονούσας προς τις αρμόδιες αρχές. Χαρακτηριστικά ανέφερε, πως άτομα από τη Δονούσα επισκέφτηκαν τη Νάξο προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο και δεδομένης της αναμονής, δεν κατάφεραν να προλάβουν το πλοίο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να επιβαρυνθούν με δύο διανυκτερεύσεις, όπως επίσης και ότι «προχτές ήρθαν άτομα στη Νάξο για το εμβόλιο και αναγκάστηκαν να κάτσουν τρεις ημέρες. Το Σάββατο πάλι για εμβόλιο, άτομα έφυγαν από το εμβολιαστικό κέντρο με την ‘ψυχή στο στόμα’ για να προλάβουν τον Σκοπελίτη. Δεν κάθισαν ούτε για το προβλεπόμενο τέταρτο μετά τον εμβολιασμό. Αν συμβεί κάτι μέσα στον Σκοπελίτη τι θα γίνει;»

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος και υπάλληλος του Λιμενικού Σώματος, κ. Αθανάσιος Μπερτσιάς, τόνισε, πως δεδομένου ότι από την αλλαγή των δρομολογίων του “Σκοπελίτη” επηρεάζονται πολλά νησιά, θα πρέπει να υπάρξουν διαδικασίες ώστε οι όποιες αλλαγές να εξυπηρετούν όλους τους κατοίκους και να μη δημιουργούν πρόβλημα σε άλλα νησιά.

Τελικώς, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Προέδρου, κ. Φώτη Μαυρομάτη, έλαβε απόφαση τονίζοντας την κοινωνική αναγκαιότητα για αλλαγή του δρομολογίου του “Σκοπελίτη” αιτούμενο μετ’ επιτάσεως προς τις αρμόδιες αρχές να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των κατοίκων της Δονούσας.