Ο Δήμος Κέας αποφάσισε να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας για την προώθηση του διαλόγου για την κλιματική αλλαγή

Συμμετοχή στην ευρωπαϊκή κοινότητα νέων

  • Δευτέρα, 5 Ιουλίου, 2021 - 06:13

Ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κέας, τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, με στόχο την ένταξη των νέων του νησιού στον παγκόσμιο διάλογο για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με σχετική απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο, μετά από εισήγηση της Δημάρχου, κ. Ειρήνης Βελισσαροπούλου, ο Δήμος Κέας προγραμματίζει τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Youth Forum on Environment”, που εντάσσεται στο Erasmus+ και το οποίο μέσα από ένα δημόσιο διάλογο θα φέρει κοντά μαθητές και νέους από διαφορετικές χώρες, από απομακρυσμένες περιοχές, με διαφορετικό κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο, ώστε να εκπαιδευτούν μέσα από διάφορες διαδραστικές δραστηριότητες ως προς το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πρόκειται να δημιουργηθεί μια ψηφιακή πλατφόρμα με πληροφορίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ώστε να κινητοποιηθούν οι μαθητές, να δημιουργηθούν μια σειρά από προτάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, η δημιουργία ενός εγχειριδίου καλών πρακτικών που θα απευθύνεται σε μαθητές αναφορικά με την κλιματική αλλαγή.

Επίσης, όσοι μαθητές και νέοι που επιθυμούν, μπορούν να φιλοξενηθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης για να ελέγξουν την εφαρμογή καλών πρακτικών και να ανταλλάξουν απόψεις ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο Κέας.

Ενίσχυση της «φωνής» των νέων

Όπως τονίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος, όραμα του European Youth Forum είναι να αποτελέσει τη φωνή των νέων ανθρώπων της Ευρώπης, όπου οι νέοι αντιμετωπίζονται ως ίσοι πολίτες, ενθαρρύνονται και στηρίζονται, προκειμένου να ανοίξουν όλες τις δυνατότητές τους ως πολίτες του κόσμου.

Πρόκειται για μία πλατφόρμα, που αποτελείται από οργανώσεις νέων στην Ευρώπη. Αντιπροσωπεύονται πάνω από 100 οργανώσεις, που φέρνουν σε επαφή δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους από όλη την Ευρώπη.

Το Φόρουμ εργάζεται σκληρά προκειμένου να ενδυναμώσει τους νέους, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία και να βελτιώσουν τις δικές τους ζωές, μέσω της αντιπροσώπευσης και της υποστήριξης των αναγκών και των ενδιαφερόντων τους και αυτών των οργανισμών τους. Στο σημερινό αβέβαιο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο που επηρεάζει τους νέους, μπορούν να αποτελέσουν ισχυρούς καταλύτες για θετικές αλλαγές και να συμβάλουν σε καινοτόμες λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι, το έργο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας επικεντρώνεται σε τρεις κύριους πυλώνες, όπως περιγράφεται στο στρατηγικό σχέδιο του Φόρουμ.

Δημιουργία ενός φιλικού προς τη νεολαία κόσμου

Οι νέοι και οι οργανώσεις νέων αποτελούν μέρος της λύσης για έναν κόσμο φιλικό προς τη νεολαία. Το Φόρουμ δεσμεύεται να συμβάλει στη βελτίωση του περιβάλλοντος και των κοινωνιών στις οποίες ζούμε. Οι νέοι πρέπει να έχουν εγγυημένο δικαίωμα σε ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης σε ένα υγιές περιβάλλον. Οι τρέχουσες και οι μελλοντικές γενιές πρέπει να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν για να έχουν πρόσβαση στα δικαιώματά τους και να συμμετέχουν στη δημοκρατική ζωή, σε όλα τα επίπεδα.

Δημιουργία ενός περιβάλλοντος αποκλειστικά για οργανώσεις νεολαίας

Οι ακμάζουσες οργανώσεις νεολαίας αποτελούν ζωτικό μέρος μιας υγιούς δημοκρατίας. Ο πολιτικός χώρος πρέπει να προστατευθεί και να επεκταθεί, έτσι ώστε οι οργανώσεις νέων να μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς εμπόδια - οικονομικά, νομικά, πολιτικά και νόμιμα.

Μία πολυπληθής πλατφόρμα

Οι λέξεις δεν είναι αρκετές: τα λόγια θα γίνουν πράξη. Η πλατφόρμα, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο του Φόρουμ, πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω για να διατηρηθεί προσιτή, ισχυρή και καινοτόμος. Στόχος είναι να παραμείνει και να ενισχυθεί ο ρόλος της πλατφόρμας ως η κύρια φωνή των νέων στην Ευρώπη.

Κάλεσμα για ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στις αποφάσεις

Στην παραπάνω κατεύθυνση συντελούν και τα συμπεράσματα του πρόσφατου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νεολαίας, τα οποία σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Φόρουμ, σηματοδοτούν ένα τεράστιο βήμα για τα δικαιώματα των νέων, δηλώνοντας ότι οι φωνές της νεολαίας οφείλουν να ακούγονται σε όλες τις διαδικασίες για αποφάσεις που την επηρεάζουν.

Τα συμπεράσματα για την «Ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης κατά την προώθηση της συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων» τονίζουν τη σημασία των ίσων ευκαιριών για συμμετοχή, συμμετοχή και ενδυνάμωση για όλους τους νέους στην κοινωνία.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό τη συμμετοχή των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και έκρινε απόλυτα θετικά το γεγονός, ότι τα συμπεράσματα του ΕΣΝ θέτουν συγκεκριμένους στόχους για τον τρόπο προώθησης αυτού σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου εγκρίθηκαν παράλληλα με τη συζήτηση των Υπουργών σχετικά με την προσέγγιση που βασίζεται στα δικαιώματα στην πολιτική για τη νεολαία. Το φόρουμ για τη νεολαία είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε αυτήν τη συζήτηση στη συνάντηση για τη νεολαία της ΕΕ που φιλοξένησε η πορτογαλική Προεδρία πριν από τη σύνοδο του Συμβουλίου Νεολαίας, ενώ περαιτέρω συζητήσεις για το θέμα πραγματοποιήθηκαν επίσης και στο πλαίσιο του Peer Learning Activity, που πραγματοποιήθηκε μέσα στον Ιούνιο.

Για το Φόρουμ, είναι σημαντικό οι νέοι να μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στη δημοκρατική συμμετοχή και να ακούσουν τη φωνή τους για αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το παρόν και το μέλλον τους. Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Κομισιόν, να στηρίξουν τις προσκλήσεις για δράσεις, βασισμένες στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νεολαίας και να υποστηρίξουν βιώσιμες πολυεπίπεδες πολιτικές με άξονα τη συμμετοχή των νέων σε αυτές.

Ετικέτες: