Έκκληση της ΔΕΥΑ Μυκόνου για μέγιστη δυνατή οικονομία στη χρήση του νερού ενώ το νησί αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας

Στο «κόκκινο» το δίκτυο ύδρευσης της Μυκόνου

Ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα λειψυδρίας αντιμετωπίζει το νησί της Μυκόνου, με τη ΔΕΥΑ Μυκόνου να καλεί σε λελογισμένη χρήση του νερού, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε κατανάλωση.

Η συνεχιζόμενη λειψυδρία των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση της επισκεψιμότητας φέτος, την οποία μάλιστα σχεδόν κανείς δεν ανέμενε, θέτει σε δοκιμασία τις αντοχές των ήδη επιβαρυμένων υποδομών στα νησιά των Κυκλάδων.

Σημαντικό πρόβλημα στον τομέα της ύδρευσης φαίνεται να παρουσιάζει, στο πλαίσιο αυτό, και το νησί των ανέμων, όπου η δυναμικότητα των αφαλατώσεων και των λοιπών μέσων υδροδότησης του νησιού, δείχνει να μην επαρκεί ώστε να καλυφθεί το 30% επιπλέον κατανάλωσης που παρατηρείται σε σχέση με το 2019, δηλαδή προ πανδημίας.

«Η ΔΕΥΑΜ έχει δυνατότητα να καλύψει το σύνολο της κατανάλωσης»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα και στο νησί της Μυκόνου, καθώς και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Σύρος, ξεκίνησε με την αστάθεια στην τάση του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των μαινόμενων τεράστιας έκτασης πυρκαγιών στην ηπειρωτική χώρα, δεδομένου ότι η τροφοδοσία του ρεύματος γίνεται πλέον από το ηπειρωτικό σύστημα. Οι βυθίσεις στην τάση, οδήγησαν στην παύση λειτουργίας κάποιων μονάδων αφαλάτωσης του νησιού, με αποτέλεσμα να «στερέψουν», στο διάστημα αυτό, τα διαθέσιμα αποθέματα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε ο δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Μυκόνου, κ. Φραγκίσκος Βιγλιάρης σχετικά με τα προβλήματα υδροδότησης διάφορων περιοχών της Μυκόνου, ο ίδιος ανέφερε, ότι στα ήδη υφιστάμενα προβλήματα λόγω χαμηλής πίεσης στο δίκτυο ήρθε να προστεθεί και το μεγάλο πρόβλημα ηλεκτροδότησης του νησιού, το οποίο έγινε αισθητό σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Όπως εξηγούσε ο κ. Βιγλιάρης, «αυτά τα βυθίσματα τάσης έχουν ως αποτέλεσμα να μη μπορούν να λειτουργούν σωστά οι μονάδες αφαλατώσεών μας, τα ταχυδιυλιστήρια και τα αντιλιοστάσια αποχέτευσης (στα συγκεκριμένα υπάρχουν γεννήτριες, αλλά όταν λείπει η μία φάση, όπως συμβαίνει τώρα, δεν παίρνουν αυτόματα)».

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Μυκόνου είχε ζητήσει την κατανόηση κατοίκων, επιχειρηματιών και επισκεπτών, διαβεβαιώνοντας ότι «όλα τα παιδιά που δουλεύουν στα εργοστάσιά μας, τις αφαλατώσεις, τον βιολογικό, τα ταχυδιυλιστήρια είναι επί ποδός, ώστε να τα επαναλειτουργούν, για όσο μας δίνει τη δυνατότητα η ΔΕΗ», και ζητώντας συγγνώμη για την ταλαιπωρία.

Στη συνέχεια ωστόσο, παρ’ ό,τι σε γενικές γραμμές το ρεύμα έχει σταθεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, η εξάντληση των αποθεμάτων νερού και η υπερκατανάλωση, έφεραν νέα σημαντικά προβλήματα στην υδροδότηση του νησιού.

Έτσι, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Μυκόνου επανήλθε με νέα ενημέρωση, ζητώντας από ντόπιους και επισκέπτες του νησιού, να επιδείξουν ιδιαίτερα μεγάλη συγκράτηση στην κατανάλωση του πολυτιμότερου αγαθού.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Βιγλιάρης, αναφέρει τα εξής:

«Με δεδομένο ότι φέτος η κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) ΜΥΚΟΝΟΥ, απευθύνω έκκληση στους κατοίκους, επιχειρηματίες και επισκέπτες του νησιού να κάνουν τη μέγιστη δυνατή οικονομία στη χρήση του νερού για την περίοδο που ακολουθεί.

Επιπλέον θέλω να επισημάνω ότι λόγω της έντονης διετούς ανομβρίας, η στάθμη των φραγμάτων έχει πέσει δραματικά με αποτέλεσμα η άντληση νερού από αυτά να είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ως εκ τούτου, οι αφαλατώσεις με λειτουργία 24ωρης βάσης προσπαθούν να καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της κατανάλωσης όλου του νησιού (ακόμα και της Άνω Μεράς).

Δυστυχώς όμως, οι πιέσεις που παράγουν οι αφαλατώσεις είναι τέτοιες που αδυνατούν να μεταφέρουν με επαρκή πίεση το νερό από το χώρο που λειτουργούν αυτές, σε περιοχές με μεγάλη υψομετρική διαφορά. Η μη συνεχής ύδρευση καταναλωτών σε συγκεκριμένες περιοχές οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην έλλειψη επαρκούς και σωστής πίεσης λόγω ταυτόχρονης υπερχρήσης του δικτύου.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις δυσκολίες η ΔΕΥΑΜ βεβαιώνει τους πολίτες πως έχει τη δυνατότητα και παράγει την αναγκαία ποσότητα νερού ώστε να καλύπτεται το σύνολο της κατανάλωσης. Επιπλέον παρέχουμε νερό σε όλα τα βυτία που έρχονται στην αφαλάτωση του Κόρφου, βυτία τα οποία έχουν μάλιστα διπλασιάσει τα δρομολόγιά  τους  σε σχέση με το 2019.

Είμαι ο πρώτος που γνωρίζω και κατανοώ τα προβλήματα ύδρευσης και ειλικρινά ζητάω συγνώμη για αυτή την ταλαιπωρία.

Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω ότι όλα τα μέλη της ΔΕΥΑΜ (Διοίκηση και εργαζόμενοι) κάνουμε ότι είναι εφικτό για να επιλύσουμε οριστικά διαχρονικά προβλήματα, που επηρεάζουν και απασχολούν όλους μας».

Τις προσπάθειες αναβάθμισης του δικτύου πρόλαβαν οι εξελίξεις

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ΔΕΥΑ Μυκόνου, είχε προχωρήσει ήδη στην υποβολή σχετικής αίτησης χρηματοδότησης για ένα πολύ μεγάλο έργο αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης, στο πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Αντώνης Τρίτσης» για την εν γένει βελτίωση των υποδομών, αλλά και στην προμήθεια επιπλέον μονάδων αφαλάτωσης, ωστόσο η «έκρηξη» της επισκεψιμότητας του φετινού καλοκαιριού, την οποία, ειδικά μετά τη μέτρια έως κακή σεζόν εν μέσω πανδημίας του 2020, κανείς δεν περίμενε, φαίνεται να πρόλαβε τις εξελίξεις.

Τον Ιούνιο του 2021 υπεγράφη σύμβαση για την προμήθεια δύο φορητών μονάδων αφαλάτωσης τύπου αντίστροφης όσμωσης (R.O.) ελάχιστης παραγωγής 1000m3 ημερησίως η κάθε μία. Οι μονάδες αφαλάτωσης θα παράγουν 2.000 κυβικά την ημέρα πόσιμου νερού και θα συμβάλλουν σημαντικά στη διασφάλιση της απρόσκοπτης υδροδότησης του νησιού, μετά την εγκατάστασή τους στο Παλιό Λιμάνι.

Το έργο είναι συνολικού ύψους 1.521.728 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 όπου εντάχθηκε επιτυχώς το 2018, ενώ η ολοκλήρωσή του αναμένεται το Νοέμβριο του 2021.

Τον ίδιο μήνα, ολοκληρώθηκε και το έργο αναβάθμισης και επέκτασης των μονάδων διύλισης, με την εγκατάσταση μιας νέας μονάδας διυλιστηρίου η οποία τέθηκε σε παράλληλη λειτουργία με τις υπάρχουσες δύο μονάδες στο υφιστάμενο κτίριο του διυλιστηρίου της Άνω Μεράς. Η εγκατάσταση αυτή αύξησε τη δυναμικότητα της συνολικής εγκατάστασης κατά 1.840 κ.μ./ ημέρα.

Παράλληλα, έπειτα από σχετικό αίτημα χρηματοδότησης που είχε υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, εγκρίθηκε η ένταξη του έργου «Διαχείριση και βελτίωση υποδομών ύδρευσης ΔΕΥΑ Μυκόνου», ενώ το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜ αποδέχτηκε ήδη και τη χρηματοδότηση, για 6.697.000 ευρώ.

Το μεγάλο αυτό έργο αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση και βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών ύδρευσης του νησιού και αποτελείται από τρία υποέργα.

Το πρώτο εξ αυτών αφορά στην αντικατάσταση ενός τμήματος περίπου 2 χιλιομέτρων του υφιστάμενου καταθλιπτικού αγωγού μεταφοράς νερού από το φράγμα Μαραθίου προς το διυλιστήριο Αγίας Σοφίας, σε νέα όδευση, επί αμαξιτού δημόσιου δρόμου.

Το δεύτερο υποέργο, προβλέπει τη μεταφορά νερού από τη μονάδα αφαλάτωσης Κόρφου προς τις κεντρικές δεξαμενές της ΔΕΥΑ Μυκόνου, με δυναμικότητα ημερήσιας παροχής 10.000 κυβικών μέτρων την ημέρα, με κατασκευή νέου αντλιοστασίου πλησίον της μονάδας αφαλάτωσης, την κατασκευή νέου καταθλιπτικού αγωγού μήκους άνω των 3 χιλιομέτρων και εγκατάσταση συσκευών ελέγχου και ασφαλείας του δικτύου.

Τέλος, ο τρίτος άξονας που θα συμβάλει στη βελτίωση της διαχείρισης του νερού, αφορά στην εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού τηλεμετρίας, εξοπλισμού μέτρησης και τηλεδιαχείρισης της ποσότητας και ποιότητας του παρεχόμενου νερού, όπως επίσης και στην εγκατάσταση νέων μετρητών κατανάλωσης στην περιοχή και ένταξή τους σε σύστημα αυτόματης καταμέτρησης. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, θα δημιουργηθούν Σταθμοί Μέτρησης Παροχής Πίεσης σε επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος, θα προβλεφθεί η δημιουργία Τοπικών Σταθμών Ελέγχου Κατανάλωσης και η προμήθεια και εγκατάσταση λογισμικών επέκτασης του Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου της ΔΕΥΑ Μυκόνου.