Συνεργασία μεταξύ Δήμου Τήνου και Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για υλοποίηση εργασιών συντήρησης, αναβάθμισης και βελτίωσης του οδικού δικτύου

Αναβάθμιση οδικού δικτύου με τη συμβολή της ΜΟΜΚΑ

  • Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:17

Σε σύναψη προγραμματικής σύμβασης προχώρησαν ο Δήμος Τήνου και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να προχωρήσουν έργα πνοής για το οδικό δίκτυο της Τήνου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως τα συγκεκριμένα έργα κρίνονται αναγκαία για την εθνική άμυνα της χώρας και ως εκ τούτου συγχρηματοδοτούνται από το ΥΠ.ΕΘ.Α.

Πιο συγκεκριμένα, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τήνου ενέκρινε δύο προγραμματικές συμβάσεις με το Υπουργείο, εκ των οποίων η πρώτη αφορά στο έργο συντήρησης και αναβάθμισης του οδικού δικτύου Τήνου και η δεύτερη στη βελτίωση της βατότητας.

Όσον αφορά στο έργο «Συντήρηση – Αναβάθμιση Οδικού Δικτύου Δ. Τήνου», αναφέρεται, πως αποτελεί έργο τοπικού ενδιαφέροντος, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής, καθώς αναβαθμίζει το οδικό δίκτυο και κατά συνέπεια διευκολύνει τις μετακινήσεις, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί γενικότερους σκοπούς εθνικής άμυνας.

Η προγραμματική σύμβαση για το συγκεκριμένο έργο αφορά στη συνεργασία μεταξύ Δήμου Τήνου και ΥΠΕΘΑ για την αναβάθμιση του χωμάτινου δρόμου από τον Άγιο Δημήτριο έως τον Όρμο Λιβάδα, μήκους περίπου 11 χιλιομέτρων. Το πρόγραμμα εκτέλεσης του έργου, στο πλαίσιο υλοποίησης της σύμβασης περιλαμβάνει τη λήψη των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων, την οργάνωση και τον σχεδιασμό της υλοποίησης, τις τεχνικές εργασίες για τη διάστρωση θραυστού υλικού λατομείου που θα αναβαθμίσει την πρόσβαση από τον συγκεκριμένο δρόμο, την παραλαβή του έργου στο σύνολό του και την παράδοση του έργου σε πλήρη λειτουργία στο Δήμο Τήνου.

Την ευθύνη θα αναλάβει το προσωπικό της ΜΟΜΚΑ, που θα επιβλέψει την υλοποίηση του έργου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ σε 328.357,12 ευρώ, εκ των οποίων 192.754,80 ευρώ θα προέλθουν από το ταμείο του Δήμου, ενώ τα υπόλοιπα 135.602,32 ευρώ από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η διάρκεια του έργου υπολογίζεται σε 81 ημέρες συνολικά, ενώ προβλέπεται δυνατότητα παράτασης.

Η δεύτερη προγραμματική σύμβαση, αφορά στο έργο «Βελτίωση Βατότητας Οδικού Δικτύου ν. Τήνου» και υπογράφεται – όπως αναφέρει το σχετικό κείμενο – στο πλαίσιο αξιοποίησης των υλικοτεχνικών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, επ’ ωφελεία των ίδιων αλλά και του Δημοσίου γενικότερα.

Αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης αποτελεί η συνεργασία για τη βελτίωση της βατότητας σε δύο τμήματα του οδικού δικτύου και ειδικότερα, στον χωματόδρομο που συνδέει τον Άγιο Δημήτριο με τη Φανερωμένη, όπως επίσης στον χωματόδρομο των Κιονίων. Το συνολικό μήκος της οδού προς βελτίωση αφορά σε περίπου επτακόσια μέτρα. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου, θα γίνει διάστρωση θραυστού υλικού λατομείου και τσιμεντόστρωση.

Συνολικά, η δαπάνη για το δεύτερο έργο ανέρχεται σε 118.967,31 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και συγχρηματοδοτείται από τον Δήμο Τήνου (109.534 ευρώ) και το ΥΠΕΘΑ (9.433,31 ευρώ), ενώ το χρονοδιάγραμμά του ορίζεται από την υπογραφή της σύμβασης έως την παράδοση του έργου, χωρίς να διευκρινίζεται χρονικό διάστημα.