Την απόκτηση της απαραίτητης γης ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του κόμβου «Γκίκα» για κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση ζητά ο Δήμος Πάρου

«Μεγάλη πνοή για το κυκλοφοριακό της Παροικιάς»

  • Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:14

Αίτημα προς το Ιερό Προσκύνημά Παναγίας Εκατονταπυλιανής, για την δωρεάν παραχώρηση χρήσης τμήματος του αλσυλλίου της Εκατονταπυλιανής, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κυκλοφοριακού κόμβου, απευθύνει ο Δήμος Πάρου.

Το θέμα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάρου, με τον Δήμαρχο Πάρου, κ. Μάρκο Κωβαίο, να εξηγεί προς το Σώμα, ότι πρόθεση της Δημοτικής Αρχής και όλων γενικότερα, είναι η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών, ώστε να αποκλιμακωθεί επιτέλους το μείζον πρόβλημα του κυκλοφοριακού, που εδώ και πολλά χρόνια ταλανίζει την Παροικιά.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει ο Δήμος προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών μέσω της εφαρμογής των κυκλοφοριακών μελετών και των μελετών βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ώστε να εξυπηρετηθούν τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι που καλούνται να βιώσουν την καθημερινότητά τους στο νησί, όσο και οι επισκέπτες, οι οποίοι συχνά ταλαιπωρούνται από το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Επιπλέον, μέσω της αποσυμφόρησης του κυκλοφοριακού, σύμφωνα με το Δήμαρχο, θα αναδειχθούν και θα αναπτυχθούν και τα καταστήματα, οι όψεις των οποίων αυτή τη στιγμή «πνίγονται» από τα οχήματα.

Όπως τόνισε, θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις τις οποίες προτείνει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της Παροικιάς, αποτελούν κομμάτια ενός «παζλ», και είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν στο σύνολό τους προκειμένου να λειτουργήσουν ευεργετικά στην αποσυμφόρηση της ροής της κυκλοφορίας και την ελαχιστοποίηση των χρόνων.

Όσον αφορά στον λεγόμενο «κόμβο του Γκίκα», ή η διασταύρωση μεταξύ Νικολάου Στέλλα και Αγίας Θεοχτίστης, ο κ. Κωβαίος χαρακτήρισε την διαμόρφωσή του το σπουδαιότερο ίσως έργο για την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί ήδη από το 2004 όταν και προβλέφθηκε στην τότε κυκλοφοριακή μελέτη, τονίζοντας ότι ο κόμβος αυτός «θα δώσει αρκετά µεγάλη πνοή στο θέµα του κυκλοφοριακού της Παροικιάς».

Δεδομένου, ότι ο χώρος αυτός ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας και στο Ιερό Προσκύνηµα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, ο Δήμαρχος πρότεινε ο Δήμος να επαναφέρει το αίτημά του προς την τοπική Εκκλησία, ώστε να αποφασιστεί μία παραχώρηση του χώρου ή και μακροχρόνια μίσθωση.

«Από κει και πέρα, εμείς είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε, αφού λάβουμε τις κατάλληλες αδειοδοτήσεις. Νομίζω ότι την αναγκαιότητα του έργου έχει αντιληφθεί και το Ιερό Προσκύνημα, ότι είναι ένα σοβαρό έργο υπέρ της κοινωνίας και πρέπει να συμβάλουμε όλοι υπέρ αυτού».

Μετά την εισήγηση του Δημάρχου, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου αποφάσισε ομόφωνα να υποβάλει αίτημα προς το Ιερό Προσκύνηµα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, για την δωρεάν παραχώρηση χρήσης της επιφάνειας 580,00 τ.µ. µέσα στο αλσύλλιο της Εκατονταπυλιανής, για να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κυκλοφοριακού κόμβου, όπως περιγράφεται από τη µελέτη του ΣΒΑΚ. Το χρονικό διάστημα παραχώρηση της χρήσης θα προκύψει κατόπιν γνωμοδότησης της Νομικής Υπηρεσίας του ∆ήµου Πάρου.