Στη σύναψη μνημονίου κατανόησης και συνεργασίας προχωρούν ο Δήμος Κέας και η ΚΟΙΝΣΕΠ Aegean Rebreath

Συνεργασία για τη διαχείριση των θαλάσσιων απορριμμάτων

Με στόχο την ενίσχυση των δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος και ανάπτυξης της κυκλικής οικονομίας στο νησί, Δήμος Κέας και Aegean Rebreath ενώνουν δυνάμεις, με τη σύναψη μνημονίου κατανόησης και συνεργασίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος Κέας θα προχωρήσει στην εγκατάσταση του σταθμού συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων στον αλιευτικό σταθμό του νησιού, ενώ η Aegean Rebreath από την πλευρά της, θα αναλάβει τις περιβαλλοντικές δράσεις και τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων κατοίκων της Τζιας.

Το μνημόνιο κατανόησης αναμένεται να επισφραγιστεί με την δράση καθαρισμού του θαλάσσιου χώρου-βυθού Κορησσίας και Βουρκαρίου στις 30 και 31 Οκτωβρίου 2021.

Στόχος της συνεργασίας των μερών είναι η ενίσχυση της τοπικής κοινότητας με σκοπό την ενίσχυση της τεχνογνωσίας, την από κοινού ανάπτυξη εργαλείων, βέλτιστων πρακτικών και τη δημιουργία επιμέρους συμπράξεων και συνεργειών, την ανάληψη δράσεων ευαισθητοποίησης για θέματα σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την υλοποίηση ενεργειών σε σχέση με την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση θαλάσσιων απορριμμάτων.

Πιο συγκεκριμένα και στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας, η Aegean Rebreath ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και ο Δήμος Κέας θα εδραιώσουν μια στενή συνεργασία και θα διερευνήσουν τις δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης θαλάσσιων απορριμμάτων προς όφελος των πολιτών. Το Μνημόνιο Κατανόησης στοχεύει στον εντοπισμό δυνητικών πεδίων συνεργατικής δράσης και την εδραίωση ενός πλαισίου που θα διέπει την υλοποίηση αυτών των δράσεων.

Η Aegean Rebreath ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και ο Δήμος Κέας θα συνεργαστούν στα
ακόλουθα πεδία:

  • Αποκομιδή και αποθήκευση θαλάσσιων απορριμμάτων,
  • προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος,
  • εκπαίδευση και κατάρτιση,
  • ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων,
  • προώθηση εθελοντισμού,
  • ανάπτυξη απαραίτητης τεχνογνωσίας.

Η  Aegean Rebreath ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. θα εστιάσει στην απομάκρυνση θαλάσσιων απορριμμάτων από τον πυθμένα και τις ακτές, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των σχολικών κοινοτήτων και των αλιέων.

Ο Δήμος Κέας θα είναι υπεύθυνος για την εγκατάσταση του σταθμού συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων στον αλιευτικό σταθμό του νησιού.

Ταυτόχρονα, μέσω της σύμπραξης των δύο μερών θα αξιοποιηθεί το υφιστάμενο δίκτυο για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο φορείς θα συνεργάζονται για την καταγραφή και μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης.  

Επιπλέον, θα υπάρχει συνεργασία με στόχο την ενίσχυση της τεχνογνωσίας σε τοπικό επίπεδο και την προώθηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας μέσα από κοινές συνέργειες.

Το Μνημόνιο Κατανόησης θα τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία υπογραφής του από τους δύο φορείς και θα παραμένει σε ισχύ για χρονικό διάστημα δύο ετών.