Το κτήριο θα δοθεί προς αξιοποίηση καθώς ο Δήμος Τήνου δεν μπορεί να αναλάβει την ανακαίνισή του παρά το αρχικό σχέδιο για χρήση του από το Δήμο

Ξανά σε ιδιώτη το «Θεοξένια»

tinostoday.gr

Την έναρξη των διαδικασιών, προκειμένου το δημοτικό κτήριο του πρώην ξενοδοχείου «Θεοξένια», να δημοπρατηθεί προς αξιοποίηση από ιδιώτη έναντι μισθίου, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου.

Ιδιώτης αναμένεται τελικώς να αναλάβει την επισκευή, συντήρηση και ανακαίνιση του κτηρίου του «Θεοξένια», με κίνητρο την περιοχή «φιλέτο» όπου βρίσκεται, στην καρδιά της Χώρας, καθώς, παρά το αρχικό σχέδιο για χρήση του ακινήτου για στέγαση δημοτικών υπηρεσιών, αλλά και ιατρών που υπηρετούν στο Κ.Υ. Τήνου και τα περιφερειακά ιατρεία, ο Δήμος Τήνου, σύμφωνα με το Δήμαρχο δεν έχει τη δυνατότητα να προβεί στις απαραίτητες εργασίες.

Κριτική απέναντι στην «ιδιωτικοποίηση» του ακινήτου άσκησε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Τήνου, με το Δήμαρχο να απαντά, πως το κτήριο, ούτως ή άλλως διαχρονικά αξιοποιούνταν μέσω μίσθωσής του σε ιδιώτες.

«Δεν μπορούμε να έχουμε την περιουσία μας αναξιοποίητη»

Τη συζήτηση του θέματος «άνοιξε» το σχόλιο του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτη Κροντηρά, προς το Δήμαρχο, πως «δυστυχώς, βλέπουμε ότι το θέμα του “Θεοξένια” έρχεται για άλλη χρήση, παρά την προεκλογική σας δέσμευση».

Ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Γιάννης Σιώτος, απαντώντας στο σχόλιο του κ. Κροντηρά, παραδέχτηκε, πως «το «Θεοξένια», ήταν όντως μία προεκλογική μας δέσμευση, σύμφωνα με την τότε Τεχνική Υπηρεσία, να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να στεγάσουμε υπηρεσίες του Δήμου Τήνου, ενώ είχαμε πει, ότι τα επάνω διαμερίσματα θα χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία ιατρών, με στόχο να ενισχύσουμε το Κέντρο Υγείας, μέσω της παροχής κινήτρων ώστε να έρθουν γιατροί στο νησί μας».

Εντούτοις, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι καταστάσεις έχουν αλλάξει. Ο Δήμος Τήνου μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να εντάξει το έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Παράλληλα, πιστεύω, έχουμε ανάγκη και από έσοδα. Δεν πρέπει να ρημάξει αυτό το ξενοδοχείο».

Εξηγώντας τη διαδικασία η οποία θα εκκινηθεί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος σημείωσε, πως «μετά από εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, θα μπούμε σε μία διαδικασία να δούμε τι χρειάζεται, ώστε να γίνει μία ανοικτή, φανερή δημοπρασία. Ο υποψήφιος μισθωτής να το φτιάξει και να το εκσυγχρονίσει με δική του δαπάνη, να το αναβαθμίσει και να το ανακαινίσει και σύμφωνα με τον υφιστάμενο κώδικα, να έχει για αυτό το λόγο μειωμένο μίσθωμα», ενώ διευκρίνισε, πως «το ύψος του μισθώματος και οι οικονομικές λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν από την Οικονομική Υπηρεσία».

Παράλληλα – και προκειμένου η αξιοποίηση του κτηρίου να συμβάλλει στην ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας στο νησί, όπως ήταν η αρχική πρόθεση – υπογραμμίστηκε, ότι «μέρος των εσόδων που θα έχει ο Δήμος από την μίσθωση του «Θεοξένια», θα χρησιμοποιείται ως επίδομα στέγασης για ιατρούς που θέλουν να έρθουν στην Τήνο».

Ο Δήμαρχος Τήνου τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης του κτηρίου, υποστηρίζοντας, πως «πρέπει το ξενοδοχείο αυτό να λειτουργήσει. Όσο μένει, είναι εις βάρος του Δήμου. Η κατάστασή του ολοένα και χειροτερεύει. Αν αφήσεις ένα ακίνητο, σε αφήνει, είναι γνωστό αυτό», συμπληρώνοντας ταυτόχρονα, ότι «πρόκειται για ένα ακίνητο σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο και ως εκ τούτου θα πετύχουμε ένα πάρα πολύ καλό μίσθωμα. Παράλληλα, θα επιτύχουμε να μας ανακαινιστεί από τον μισθωτή».

Όσον αφορά για την προεκλογική δέσμευσή του, ο κ. Σιώτος ανέφερε, ότι «δεν υπαναχωρούμε σε τίποτε. Έχουμε Δημαρχείο, έχουμε ακίνητα. Θα χρησιμοποιήσουμε το ακίνητο που έχουμε εδώ ως Δήμος, έχουμε επίσης το πρώην Δημαρχείο, όπου πλέον στεγάζεται το Λιμενικό Ταμείο, έχουμε το κτήριο της Δημοτικής Κοινότητας, έχουμε αρκετά γραφεία ώστε να στεγάζονται οι υπηρεσίες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι έσοδα. Ωστόσο, μέρος των εσόδων αυτών, θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη των δαπανών στέγασης για τους ιατρούς, που επιθυμούν να έρθουν να εργαστούν στην Τήνο. [..] Ως αίθουσα τελετών ή δεξιώσεων, μπορεί σε κάποια περίπτωση να χρησιμοποιήσουμε και το κτήριο της Στέγης Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Τήνου (Μοσχούλα)».

Όπως εξήγησε περαιτέρω, η παρούσα απόφαση αφορά στην εκκίνηση των διαδικασιών, ενώ στη συνέχεια και αφού οι όροι της δημοπρασίας θα εξειδικευτούν από την Τεχνική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Τήνου, το θέμα θα επανέλθει προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου εκεί θα απαιτηθεί η απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των συμβούλων, προκειμένου να βγει στον «αέρα» η διακήρυξη.

Ο κ. Σιώτος έκλεισε, σημειώνοντας, πως «είναι κρίμα αυτό το ακίνητο να παραμένει αναξιοποίητο και αντίστοιχα εμείς να ψάχνουμε έσοδα. Δεν μπορούμε να έχουμε την περιουσία μας αναξιοποίητη και να ρημάζει».

«Βγαίνει στο σφυρί δημοτική περιουσία»

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας, ήτοι «Κοινό Τηνίων» και Λαϊκή Συσπείρωση Τήνου αρνήθηκαν να συμμετέχουν στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων της συνεδρίασης, καθώς λόγω λάθους, δεν είχαν αποσταλλεί οι εισηγήσεις των θεμάτων ημερήσιας διατάξεως και ως εκ τούτου δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία των συμβούλων. Αντιστοίχως και η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας απείχε από τη συζήτηση ορισμένων θεμάτων για τον ίδιο λόγο, ωστόσο σε άλλα ζητήματα συμμετείχε στη λήψη των αποφάσεων.

Η μειοψηφία ζήτησε την αναβολή της συνεδρίασης, προκειμένου να υπάρξει αρκετός χρόνος ώστε να μελετηθούν οι εισηγήσεις, ωστόσο τόσο ο πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Πέτρος Μαρκουίζος, όσο και ο Δήμαρχος, σημείωσαν ότι η συνεδρίαση μπορεί να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα, αποφασίζοντας την απόσυρση μόνο του θέματος που αφορούσε στην έγκριση της οικονομοτεχνικής μελέτης για το ενδεχόμενο σύστασης ΔΕΥΑ Τήνου.

Το θέμα της εκκίνησης των διαδικασιών μίσθωσης  του ακινήτου του «Θεοξένια» υπήρξε ένα εκ των θεμάτων, όπου καμία παράταξη της μειοψηφίας δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Παρ’ όλα αυτά, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Άννα Μαραβέλια, άσκησε κριτική στην πρόθεση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στη μίσθωση του πρώην ξενοδοχείου, σημειώνοντας, ότι με την κίνηση  αυτή «βγαίνει στο σφυρί δημοτική περιουσία».

Υποστήριξε δε, πως «η Λαϊκή Συσπείρωση είναι κάθετα αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση, καθώς ό,τι γίνει θα αφορά σε μία πολυετή δέσμευση και σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Όσον αφορά στη δέσμευση του Δημάρχου, πως μέρος των εσόδων της μίσθωσης θα κατευθυνθούν στην απόδοση επιδόματος στέγασης στους ιατρούς, η κ. Μαραβέλια χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «τυράκι στη φάκα», ενώ σχολίασε, πως δεν θα έπρεπε να μπαίνει καν το δίλημμα ιδιωτικοποίηση ή επίδομα στέγασης.

Η ίδια τόνισε, πως η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει την ενίσχυση από πλευράς του Δήμου, προκειμένου οι ιατροί, αλλά και όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί, όπως το λοιπό προσωπικό των δομών υγείας, οι καθηγητές, οι αναπληρωτές κλπ, να έχουν στέγη, παρ’ όλα αυτά είναι αντίθετη σε τέτοιου είδους εκβιαστικά διλήμματα.

Επίσης, η κ. Μαραβέλια απηύθυνε ερώτημα αν έγιναν ενέργειες, ούτως ώστε να μπορέσει να αποφευχθεί η λύση του ιδιώτη, με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ή άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση άλλων κτηρίων, ώστε, όπως είπε, να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες όλων των δημοτών «και όχι για κάποιους ιδιώτες κερδοσκόπους».

Απαντώντας, ο Δήμαρχος τόνισε, πως το συγκεκριμένο ακίνητο, όλα τα χρόνια της λειτουργίας του μισθωνόταν σε ιδιώτες και το ίδιο ακριβώς θα γίνει και τώρα, με στόχο το κτήριο να παραμείνει λειτουργικό και σύγχρονο.

Επιπλέον, επεσήμανε, ότι ο Δήμος δεν έχει την οικονομική ευχέρεια να αναλάβει με ίδιους πόρους την ανακαίνιση του κτηρίου, επαναλαμβάνοντας, ότι αντιθέτως αυτό που έχει άμεση ανάγκη είναι η εξεύρεση εσόδων.

«Δεν μπορούμε να κρατικοποιούμε τα πάντα, δεν έχουμε τη δυνατότητα», σημείωσε ο κ. Σιώτος, επαναλαμβάνοντας, ότι στο πλαίσιο της δημοπρασίας θα μπουν αυστηροί όροι προς τον ιδιώτη. Τέλος, ενημέρωσε πως είχαν όντως προχωρήσει προσπάθειες ένταξης του συγκεκριμένου ακινήτου σε χρηματοδοτικά προγράμματα, στα οποία ωστόσο δεν ήταν δυνατή η ένταξη του έργου.

Ετικέτες: