Αυξημένα έως και κατά 1,25 ευρώ ανά τετραγωνικό αναμένεται να είναι τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για το 2022

Αυξήσεις «φωτιά» στα δημοτικά τέλη φέρνει ο Δήμος Θήρας

Την εισήγησή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο, όσον αφορά στην αναπροσαρμογή των τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, διαμόρφωσε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Θήρας, με την πρόταση να περιλαμβάνει κατακόρυφες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, κυρίως για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Θήρας και λαμβάνοντας υπόψιν την πορεία είσπραξης των προηγούμενων ετών, το χρηματικό υπόλοιπο προηγούμενης χρήσης από τέλη, τους υπάρχοντες χρηματικούς καταλόγους, τα έσοδα για το έτος 2022 αναμένονται να είναι 8.096.372 ευρώ, ενώ διαπιστώνεται ότι υπολείπονται των δαπανών κατά 860.000. Ως εκ τούτου, η υπηρεσία ζήτησε από την Οικονομική Επιτροπή να αποφασίσει για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού της Υπηρεσίας.

Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Σοφία Κίτσου, ενημέρωσε το Σώμα ότι λαμβανομένης υπόψη της διαδικασίας της ενδιάμεσης λύσης διαχείρισης των απορριμμάτων κατατέθηκε η πρόταση για αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού το έτος 2022. Στον προϋπολογισμό του 2022 δεν γίνεται καμία αλλαγή στο σύνολο των δαπανών, υπάρχει μόνο μία αλλαγή στους Κ.Α. της Υπηρεσίας καθαριότητας και συγκεκριμένα μία αύξηση της τάξης των 500.000,00 ευρώ στον Κ.ΑΕ. με τίτλο: «Δαπάνες συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών μέσω δημοσίων συμβάσεων» και ισόποση μείωση στον Κ.Α.Ε. με τίτλο: «Αναβάθμιση δικτύου οδοφωτισμού Δήμου Θήρας», για να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και μέλος της Ο.Ε. κ. Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος υπέβαλε ξανά τα εξής ερωτήματα σχετικά με την ενδιάμεση λύση και πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στο τι έχει προβλεφθεί χρονικά για την ενδιάμεση λύση, σε ποια θέση έχει προβλεφθεί και εάν έχει αρθεί το πρόβλημα της Α΄ Ζώνης. Στα παραπάνω ερωτήματα η Πρόεδρος απάντησε ότι η θέση είναι ο ίδιος χώρος που βρίσκεται και σήμερα η διαχείριση και είναι αυτονόητο ότι εάν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις υπηρεσίες, πως θα έχουμε τη βεβαιότητα της οριστικής λύσης, ενώ υπενθύμισε, ότι το θέμα έχει συζητηθεί αναλυτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ως εκ τούτου, με την αρνητική ψήφο του κ. Ζώρζου, αλλά και με τις προτάσεις εκ μέρους των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας, τις οποίες κατέθεσαν με στόχο μια πιο κοινωνική και δίκαιη επιβολή τελών, η Οικονομική Επιτροπή κατά πλειοψηφία ενέκρινε την αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε ποσοστό 10% και 25% για την κατηγορία Α και κατηγορία Β αντίστοιχα.

Ειδικότερα, για το 2021, τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για τις κατοικίες είχαν διαμορφωθεί σε 1,30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, για όλες τις Δημοτικές Ενότητες της Σαντορίνης και σε 1 ευρώ ανά τετραγωνικό για την Θηρασιά.

Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να πληρώνουν 5 ευρώ ανά τετραγωνικό στις Δημοτικές Ενότητες της Θήρας και της Οίας, 3,8 ευρώ ανά τετραγωνικό σε όλες τις υπόλοιπες Δ.Ε., πλην της Θηρασιάς, όπου κάθε τετραγωνικό τιμολογούνταν με 2,60 ευρώ.

Για φέτος, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Θήρας εισηγήθηκε αυξήσεις – φωτιά, τόσο για κατοικίες, όσο και για επιχειρήσεις και καταστήματα, καθώς τα έσοδα και οι δαπάνες των ανταποδοτικών δεν φαίνεται να ισοσκελίζονται.

Πιο συγκεκριμένα, πλέον, η πρώτη κατηγορία, αυτή στην οποία ανήκουν κατοικίες, νοσηλευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα, αναμένεται, εφόσον εγκριθεί η εισήγηση αυτή από το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας, να τιμολογηθεί με 1,43 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για όλες τις Δημοτικές Ενότητες, πλην της Θηρασιάς, όπου το τέλος αφορά σε 1,10 ευρώ ανά τετραγωνικό. Η πλειοψηφία των κατοίκων της Σαντορίνης θα επιβαρυνθεί με 0,13 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ τα νοικοκυριά της Θηρασιάς με 0,10 ευρώ.

Κατακόρυφη ωστόσο θα είναι η αύξηση για τις επιχειρήσεις του νησιού. Σύμφωνα με την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, προτείνεται το τέλος ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας να διαμορφωθεί σε 6,25 ευρώ ανά τετραγωνικό στις Δημοτικές Ενότητες Θήρας και Οίας, μία αύξηση 1,25 ευρώ ανά τετραγωνικό σε σχέση με πέρσι! Αντίστοιχη θα είναι και η επιβάρυνση των υπολοίπων Δημοτικών Ενοτήτων, όπου από 3,80 ευρώ/τμ που ισχύει έως σήμερα, το τέλος ανεβαίνει σε 4,75 ευρώ, δηλαδή 0,95 ευρώ αύξηση. Τέλος για την Δημοτική Ενότητα της Θηρασιάς, από 2,60 ευρώ/τμ, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώνουν 3,25 ευρώ/τμ, για ηλεκτροφωτισμό και καθαριότητα.