Συνδρομή του Δήμου Σίφνου στις εργασίες συντήρησης μνημειακών ναών

  • Τρίτη, 4 Ιανουαρίου, 2022 - 06:16

Με την ανάθεση εργασιών αποτύπωσης – φωτογραφικής τεκμηρίωσης, ο Δήμος Σίφνου συνδράμει στις ανάγκες συντήρησης μνημειακών ναών έπειτα από σχετικό αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Απόφαση, προκειμένου να συνδράμει ο Δήμος Σίφνου στις ανάγκες του έργου συντήρησης του τέμπλου του Ι.Ν. Παναγίας Χρυσοπηγής Σίφνου με την ανάθεση βοηθητικών εργασιών σε συντηρητή/συντηρήτρια για διάστημα έξι (6) μηνών έναντι του συνολικού ποσού των χιλίων οκτακοσίων ευρώ (1.800,00€), πλέον
Φ.Π.Α., το οποίο θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου οικονομικού έτους 2021 καθώς και του επόμενου οικονομικού έτους (με πολυετή δέσμευση), καθώς επίσης και να αναθέσει ο Δήμος την εργασία αποτύπωσης - φωτογραφικής τεκμηρίωσης της υφιστάμενης κατάστασης και σύνταξης τεχνικής περιγραφής για τις απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης βλαβών στον Ιερό Ναό της Παναγιάς τα Γουρνιά, έναντι του ποσού των δυόμισι χιλιάδων ευρώ (2.500,00€), πλέον Φ.Π.Α., το οποίο θα βαρύνει προϋπολογισμό του Δήμου οικονομικού έτους 2021 καθώς και του επόμενου οικονομικού έτους (με πολυετή δέσμευση).

Στο πλαίσιο συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σίφνου, αναγνώστηκε έγγραφο του προϊστάμενου της ΕΦΑ Κυκλάδων, κ. Δημήτρη Αθανασούλη, στο οποίο επισημαίνεται, πως «σε συνέχεια της μεταξύ μας γόνιμης συνεργασίας σε θέματα αρμοδιότητάς μας για το νησί της Σίφνου και ειδικότερα για τις ανάγκες ολοκλήρωσης του έργου συντήρησης του κτιστού, γύψινου τέμπλου του εμβληματικού Ι.Ν. Παναγίας της Χρυσοπηγής, σας κάνουμε γνωστό ότι προκειμένου να ενισχυθεί η ταχύτητα ολοκλήρωσης του έργου, παρακαλούμε πολύ, όπως εξετάσετε την δυνατότητα ανάθεσης βοηθητικών εργασιών συντήρησης σε συντηρητή έργων τέχνης για έξι μήνες. Οι εν λόγω εργασίες θα υλοποιηθούν σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη κλιμακίου συντηρητών έργων τέχνης του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της υπηρεσίας μας».

Κατόπιν του αιτήματος της ΕΦΑ Κυκλάδων και με δεδομένο ότι υπάρχουν σημαντικές βλάβες στον ναό, οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου γίνονται ολοένα και πιο εκτεταμένες, η Δήμαρχος Σίφνου και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, πρότεινε τη συνδρομή του Δήμου στις ανάγκες αποτύπωσης - φωτογραφικής τεκμηρίωσης της υφιστάμενης κατάστασης και σύνταξης τεχνικής περιγραφής για τις απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης βλαβών στον Ιερό Ναό της Παναγιάς τα Γουρνιά.

Η παραπάνω εργασία αφορά:

• στην αποτύπωση και σχεδίαση του Ναού (κατόψεις, όψεις, τομές για την τεκμηρίωση των τοιχογραφιών στο εσωτερικό),

• στην αποτύπωση του άμεσου περιβάλλοντα χώρου του Ναού,

• στη φωτογραφική τεκμηρίωση του Ναού,

• στην καταγραφή της παθολογίας και των βλαβών στο κέλυφος,

• στη διερεύνηση των ιστορικών – κατασκευαστικών φάσεων (ιστορική τεκμηρίωση),

• στην τεχνική περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης,

• στη σύνταξη πρότασης αποκατάστασης, η οποία θα περιλαμβάνει τις απαιτούμενες κατασκευαστικές λεπτομέρειες σε κατάλληλες κλίμακες καθώς και τις προτεινόμενες εργασίες, όπου θα περιγράφονται τα υλικά και ο τρόπος των επεμβάσεων.

Λόγω των προβλημάτων καθίζησης του δαπέδου της αυλής, θα πρέπει επίσης να γίνουν κάποιες τομές κοντά στις τοιχοποιίες (τόσο του αναλυματικού τοίχου της αυλής όσο και του Ναού), προκειμένου να διαπιστωθεί το βάθος και η κατάσταση της θεμελίωσης της τοιχοποιίας.

Τα σχέδια που θα εκπονηθούν θα είναι διαθέσιμα και στις υπόλοιπες ειδικότητες (συντηρητή, πολιτικό μηχανικό κ.λπ.) σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή, ενώ ο πλήρης φάκελος θα κατατεθεί προς έγκριση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Τέλος, δεδομένου ότι στο Δήμο δεν υπηρετεί εξειδικευμένο και καταρτισμένο για την εν λόγω υπηρεσία προσωπικό, η Δήμαρχος πρότεινε την έκδοση απόφασης με την οποία να εγκρίνεται η συμμετοχή του Δήμου στις ανωτέρω δαπάνες με τη συνεργασία εξωτερικών συνεργατών.

Ετικέτες: