Ολοκλήρωση του προγράμματος «Καράβια που δε φοβήθηκαν» τον Ιούνιο στα Κατάπολα της Αμοργού

Αμοργός: Τιμή στη ναυπηγική τέχνη του χθες με καΐκι – έργο τέχνης

Φωτογραφία αρχείου

Με την τοποθέτηση ενός αναπαλαιωμένου παραδοσιακού καϊκιού στο ιστορικό, ναυτικά, λιμάνι των Καταπόλων Αμοργού, κλείνει τον κύκλο του το πρόγραμμα «Καράβια που δεν φοβήθηκαν».

Το πρόγραμμα  «Καράβια που δεν φοβήθηκαν », το οποίο επιμελείται και πραγματοποιεί η εικαστικός Χριστιάννα Οικονόμου, είναι ένα πρόγραμμα εικαστικής αναπαλαίωσης παλιών, εγκαταλελειμμένων, παραδοσιακών καϊκιών το οποίο ξεκίνησε το 2015 στις Μικρές Κυκλάδες. Μέχρι σήμερα έχουν αναπαλαιωθεί τέσσερα παλιά σκαριά σε Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι και στη Νάουσα της Πάρου. Σκοπός του εγχειρήματος αυτού είναι η τοποθέτηση των αναπαλαιωμένων καϊκιών στο λιμάνι του κάθε νησιού, στη στεριά αυτή τη φορά σαν έργα τέχνης, λειτουργώντας ως φόρος τιμής σε όλα τα παραδοσιακά καΐκια τα οποία έχουν καταστραφεί και σε όλους τους ναυτικούς.

Τα Κατάπολα θα είναι το τελευταίο λιμάνι του προγράμματος καθώς το πρόγραμμα ολοκληρώνεται. Για το λόγο αυτό θα ήταν τιμητικό το γεγονός να τοποθετηθεί το τελευταίο καΐκι του προγράμματος στο ιστορικό, ναυτικά λιμάνι της Αμοργού.

Σκοπός του εγχειρήματος της είναι αφενός να διασωθούν έστω και κάποια από τα παραδοσιακά καΐκια, αφετέρου να διαδοθεί το μήνυμα γύρω από την διάσωση ελληνικών παραδοσιακών τεχνικών στην Ε.Ε.

Στόχος του πρότζεκτ δεν είναι η επαναλειτουργία και πρακτική χρήση των σκαριών αυτών αλλά ο επαναπροσδιορισμός τους και ο μη συμβατικός τρόπος χρήσης τους, στη στεριά αυτή τη φορά, και πιο συγκεκριμένα στο λιμάνι του κάθε νησιού ως έργα τέχνης. Χρησιμοποιώντας ως κινητήριο δύναμη το παρελθόν και τη μνήμη να σωθούν για τις επόμενες γενιές αυτά τα κειμήλια μιας που λειτουργούν ως φόρος τιμής σε όλα εκείνα τα σκαριά που έχουν χαθεί και σε όλους εκείνους τους ναυτικούς που τα πόνεσαν, τα αγάπησαν και πέρασαν τα περισσότερα χρόνια της ζωής τους μαζί τους, στην ελληνική ναυπηγική τέχνη και στη θάλασσα.

Λόγω της πανδημίας και των μέτρων κατά αυτής, η δράση αυτή αναβλήθηκε τα δύο περασμένα χρόνια, ωστόσο φέτος, προβλέπεται η εκδήλωση για τη λήξη του προγράμματος να πραγματοποιηθεί την 4η Ιουνίου 2022 στα Κατάπολα Αμοργού.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία και εγκρίθηκε, προτάθηκε ως κατάλληλη θέση για την τοποθέτηση του αναπαλαιωμένου καϊκιού, η μικρή προβλήτα στο λιμάνι των Καταπόλων, η οποία βρίσκεται απέναντι από το κεντρικό πάρκινγκ Καταπόλων, στην οποία θα γίνουν οι ανάλογες διαμορφώσεις. Ο Λιμενικός Σταθμός Αμοργού διά του εκπροσώπου στο Δ.Σ. δεν φέρει αντίρρηση επί του συγκεκριμένου σημείου.

Ετικέτες: