Αυξήσεις στα πρόστιμα κατά των παραβατών της τάξεως του 20%

Τροποποίηση και βελτίωση του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Θήρας

Στη σύνταξη νέου σχεδίου για τον Κανονισμό Καθαριότητας και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών, προχώρησε με ομόφωνη απόφασή της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θήρας.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του προέδρου της ΕΠΟΙΖΩ του Δήμου Θήρας, κ. Γρηγόρη Μαντούση, το νέο σχέδιο του Κανονισμού Καθαριότητας, έχει σκοπό ο Δήμος Θήρας να εναρμονιστεί στην υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/119776/2429 από 15.12.2021 Κοιν. Υπ. Απόφαση Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υπ. Εσωτερικών ώστε να είναι πλήρης, όσον αφορά στις αμοιβαίες υποχρεώσεις του Δήμου και των πολιτών, να περιλαμβάνει τις προβλέψεις του ν. 4819/2021 (Α '129) περί αποβλήτων και του ν. 4685/2020 (Α'92)και να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) 2020-2030 και του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων.

Στο νέο αυτό Κανονισμό προβλέπεται επιπρόσθετα από τον παλιό ότι πλέον όλες οι επεκτάσεις δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης του ΔΕΔΗΕ, καθώς και όλες οι παροχές των καταναλωτών, εντός των παραδοσιακών οικισμών της Θήρας και της Θηρασίας, θα είναι πλέον υπόγειες, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, με απόφαση Δημάρχου, κατόπιν εισήγησης της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα έχει προβλεφθεί αύξηση στις προβλεπόμενες κυρώσεις για τους παραβάτες της τάξης του 20%.

Επισημαίνεται, πως η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα τεθεί ως εισήγηση προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Θήρας.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 33 του νέου Κανονισμού, περί υποχρεώσεων κατά την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών, προβλέπονται τα εξής:

1. Απαγορεύονται στην περιοχή της καλντέρας κα εντός των παραδοσιακών οικισμών και καστελιών, οι οικοδομικές εργασίες, οι μεταφορές-εκσκαφές χωμάτων, μπαζών και γενικά οικοδομικών υλικών, από 16 Μαρτίου έως 30 Οκτωβρίου κάθε έτους. Στην ανωτέρω απαγόρευση δεν περιλαμβάνονται οι ελαιοχρωματισμοί και οι αποκαταστάσεις βλαβών ηλεκτρικών ή υδραυλικών εγκαταστάσεων.

2. Επίσης, απαγορεύεται παντελώς σε όλη την περιοχή της Καλντέρας (εντός και εκτός οικισμών) η ρίψη μπαζών ή άλλων υλικών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

3. Οι ίδιες απαγορεύσεις ισχύουν και για εργασίες των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΔΔΗΕ,ΔΕΥΑΘ) ή παρόχους τηλεφωνίας. Οι οργανισμοί αυτοί πέραν των υποχρεώσεών των να εφαρμόζουν τους νόμους για την εκτέλεση Δημόσιων Έργων(π.χ. σήμανση), οφείλουν αμέσως μετά την εκτέλεση των σχετικών εργασιών και όχι πέραν του τετραημέρου, να απομακρύνουν τα προϊόντα εκσκαφής και τα λοιπά υλικά (π.χ. μπάζα) και να επαναφέρουν τα πράγματα στην πρότερη κατάσταση.

Επισημαίνεται ότι πλέον όλες οι επεκτάσεις δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και όλες οι παροχές των καταναλωτών, εντός των παραδοσιακών οικισμών της Θήρας και της Θηρασίας, θα είναι πλέον υπόγειες, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, με απόφαση Δημάρχου, κατόπιν εισήγησης της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Τέλος, υποχρεούνται στο κατάβρεγμα των αδρανών υλικών και προϊόντων εκσκαφών.

4. Σε περίπτωση εκτεταμένης βλάβης, δύνανται με Απόφαση Δημάρχου, να επιτραπούν οι οικοδομικές εργασίες, που αφορούν την αποκατάστασή της, είτε πρόκειται για ιδιώτες, είτε Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας.

Ετικέτες: