Ο Δήμαρχος Μυκόνου στο Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Αντιπρόεδρος του οργάνου

«Πέρα από αριθμούς, οι λαοί κινητοποιούνται από διαχρονικές αξίες»

Στη 42η Ολομέλεια του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης, μίλησε με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου του οργάνου και ως επικεφαλής της ελληνικής αποστολής ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς.

Κατά τη 42η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κογκρέσου, το οποίο αποτελεί μία ευρωπαϊκή συνέλευση αιρετών από τον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης σε όλη την Ευρώπη, συζητήθηκε η κατάσταση στην Ουκρανία, έπειτα από τη Ρωσική εισβολή, αλλά και τα διεθνή ζητήματα που έχουν προκύψει από τον πόλεμο. Παράλληλα, το Κογκρέσο υιοθέτησε σχετική θεσμική διακήρυξη.  

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατάσταση στην Ουκρανία, τοποθετήθηκε ο Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου, επικεφαλής της ελληνικής αποστολής και Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς.

Όπως τόνισε προς την Ολομέλεια ο κ. Κουκάς, «θα ήθελα με την ευκαιρία της σημερινής τοποθέτησης να επισημάνω την αξία των αρχών που πρέπει να έχουμε σε όλα τα επίπεδα, όλα τα κράτη που συμμετέχουμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

Υπενθύμισε, πως «είναι βέβαιο ότι υπάρχουν, αρκετές φορές, διαφορετικά εθνικά συμφέροντα. Όπως επίσης, κατά το παρελθόν, πολλοί που σήμερα συνεργαζόμαστε είχαμε πολλές και μεγάλες διαφορές», εντούτοις υπογράμμισε προς όλους, ότι «αυτό όμως που προέχει σήμερα και με αφορμή και τα γεγονότα στην Ουκρανία, είναι να κατανοήσουμε ότι πρέπει να υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες, ένας εκ των οποίων είναι ο σεβασμός της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της ακεραιότητας κάθε κράτους. Εάν αυτό γίνει αντιληπτό και στην πράξη σεβαστό από όλους νομίζω ότι θα υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον. Εάν όχι, τότε θα κάνουμε ένα μεγάλο πισωγύρισμα με αρνητικές συνέπειες για όλους».

Ο Δήμαρχος Μυκόνου, απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους εταίρους του, τόνισε, ότι «η Ευρώπη, που είναι το σπίτι μας, πρέπει να αποτελέσει ένα διεθνές πρότυπο, όσον αφορά στα ζητήματα ελευθερίας, ισότητας, δικαιοσύνης, σύνθεσης και ανοχής».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Κουκάς εξέφρασε την αγωνία του για τους Έλληνες της Μαριούπολης, ενώ με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής μας ανεξαρτησίας στις 25 Μαρτίου, έκλεισε με ένα σημαντικό μήνυμα προς όλους τους Ευρωπαίους:

«Στην Ουκρανία υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα πάνω από 150 χιλιάδες Έλληνες ενώ τα πρώτα νεκρά οι θύματα στην Μαριούπολη ήταν Έλληνες. Αυτό μας κάνει δίπλα ανήσυχους. Σε λίγες μέρες, στην Ελλάδα, την πατρίδα μου, έχουμε την επέτειο της ανεξαρτησίας και της απελευθέρωσης μας. Αυτό που μας κράτησε ενωμένους όλα αυτά τα χρόνια ήταν η πίστη μας σε κοινές αρχές και αξίες, στην Ιστορία και στην παράδοσή μας. Κι αυτό που προκάλεσε τη συμπαράσταση πολλών άλλων κρατών και χωρών ήταν ακριβώς αυτές οι ίδιες αρχές και αξίες που προανέφερα. Η Ευρώπη έχει λαμπρό μέλλον όταν κατανοήσει πραγματικά ότι, πέρα από τα νούμερα και τους αριθμούς, οι λαοί κινητοποιούνται από διαχρονικές αρχές και αξίες. Και ότι πρέπει με συγκεκριμένες πράξεις να αποδείξει ότι οι αρχές της ελευθερίας της ισότητας και της δικαιοσύνης είναι αδιαπραγμάτευτες».