Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός της ΔΕΥΑ Πάρου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Σημαντική λειτουργική ενίσχυση μέσω ΑΠΕ

  • Παρασκευή, 8 Απριλίου, 2022 - 06:18

Στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προχωρά η ΔΕΥΑ Πάρου, με στόχο την μείωση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας των δομών της Επιχείρησης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που συνοδεύει τα τεύχη του σχετικού διαγωνισμού που προκήρυξε η ΔΕΥΑΠ, ο σταθμός θα ενταχθεί στο πρόγραμμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering). Με τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό είναι επιτρεπτός ο συμψηφισμός της εγχεόμενης στο δίκτυο ενέργειας από ένα σταθμό παραγωγής με την απορροφώμενη ενέργεια από μία ή περισσότερες εγκαταστάσεις κατανάλωσης του αυτοπαραγωγού, χωρίς να υφίσταται ο περιορισμός η εγκατάσταση παραγωγής να είναι στον ίδιο (ή όμορο) χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης και να συνδέεται ηλεκτρικά με αυτή (σύνδεση στο δίκτυο μέσω της αυτής παροχής), όπως συμβαίνει στον κλασικό ενεργειακό συμψηφισμό.

Με την κίνηση αυτή, η Πάρος αποδεικνύει και στην πράξη τη στήριξή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τρόπο και σε χώρο, ο οποίος έχει επιλεγεί από τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.

Φορέας χρηματοδότησης του έργου είναι η ΔΕΥΑ Πάρου, με την εκτιμώμενη αξία της σύμβασης να ανέρχεται στο ποσό των 620.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%. Η διάρκεια της σύμβασης με τον ανάδοχο, σύμφωνα με την προκήρυξη, για την αποπεράτωση του έργου, έχει οριστεί σε δέκα μήνες.

Κάλυψη των αναγκών της ΕΕΛ και άλλων υποδομών

Αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί η προμήθεια, εγκατάσταση, σύνδεση με το εσωτερικό Δίκτυο Χαμηλής Τάσης (Χ.Τ.) της Δ.Ε.Υ.Α. ΠΑΡΟΥ, θέση σε δοκιμαστική λειτουργία και ενεργοποίηση ενός διασυνδεδεμένου Φωτοβολταϊκού Σταθμού (net-metering) συνολικής ονομαστικής ισχύος 499,80 kW στην περιοχή «Κρωτήρι» σε ιδιόκτητο χώρο, πλησίον της Ε.Ε.Λ. Παροικίας, της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Πάρου (Δ.Ε.Υ.Α.Π.).

Η εγκατάσταση του Φ/Β Σταθμού εγκρίθηκε με σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΠ, σύμφωνα την οποία η κατασκευή Φ/Β συστήματος προβλέπεται σε ιδιόκτητο χώρο της Δ.Ε.Υ.Α.Π., με σκοπό την κάλυψη ιδίων αναγκών με την εγκατάσταση σταθερών Φ/Β συστημάτων και με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering).

Ως ενεργειακός συμψηφισμός νοείται ο συμψηφισμός της παραγόμενης από το φωτοβολταϊκό σύστημα ενέργειας με την καταναλισκόμενη στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού σε συνεχή βάση, ενώ εκκαθάριση τυχόν πλεονασμάτων και συμψηφισμός αυτών ενεργειακά, διενεργείται ανά τριετία. Στον ενεργειακό συμψηφισμό η παραγόμενη ενέργεια δεν είναι απαραίτητο να ταυτοχρονίζεται με την καταναλισκόμενη.

Ο χώρος όπου έχει σχεδιαστεί η ανάπτυξη του Φ/Β από την Δ.Ε.Υ.Α.Π., είχε δεσμευτεί για την αξιοποίηση του προς αυτή τη χρήση. Βασικός στόχος είναι το συγκεκριμένο Φ/Β πάρκο να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕΛ, ενώ η περίσσεια ενέργειας θα καλύπτει με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό μέρος των αναγκών άλλων ενεργοβόρων εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΠ, όπως η αφαλάτωση στην περιοχή Πέπονας Παροικίας.

Οι υποχρεώσεις του αναδόχου που θα προκύψει

Η προμήθεια περιλαμβάνει όλα εκείνα τα υλικά και τις εργασίες που είναι απαραίτητες προκειμένου να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ο υπό προμήθεια Φ/Β Σταθμός.

Επιπλέον, περιλαμβάνει όλα εκείνα τα συνοδά έργα και εξοπλισμό που απαιτούνται προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροχρόνια ομαλή λειτουργία της εγκατάστασης.

Ακόμη, στις υποχρεώσεις του αναδόχου περιλαμβάνεται και η εξασφάλιση ενός αριθμού κρίσιμων εξαρτημάτων σαν απόθεμα ασφαλείας επί τόπου (αριθμό Φ/Β πάνελ, inverter), η παροχή εγγύησης δύο ετών καλής λειτουργίας τόσο για την απρόσκοπτη λειτουργία του εξοπλισμού όσο και για τη διασφάλιση της ελάχιστης ετήσιας ενεργειακής απόδοσης κάθε συστήματος χωριστά. Στο χρόνο αυτό της εγγύησης καλής λειτουργίας περιλαμβάνεται επιπλέον και η συντήρηση της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης (2 επισκέψεις το χρόνο για τακτική συντήρηση της Φ/Β εγκατάστασης) που περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και τον καθαρισμό της δύο φορές το χρόνο.

Απαραίτητος στόχος για την ομαλή ολοκλήρωση της σύμβασης είναι η επιτυχής σύνδεση του Φ/Β Σταθμού στο Δίκτυο.

Ο ανάδοχος είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση των κύριων και συνοδών έργων, όπως οι εργασίες διαμόρφωσης χώρου και προσβάσεων, ασφάλισης, προμήθειας εξοπλισμού προστασίας κατά ηλεκτροπληξίας ατόμων και εγκαταστάσεων, γειώσεων, αντικεραυνικής προστασίας, κλπ. καθώς και όποιας επιπλέον διαμόρφωσης κρίνει απαραίτητη ο συμμετέχων για να εφαρμόσει την προσφορά του.

Ταυτόχρονα, ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να αξιολογήσει με δική του πρωτοβουλία και ευθύνη τα χαρακτηριστικά στοιχεία της κάθε εγκατάστασης με επίσκεψη επί τόπου, ώστε να έχει πλήρη εικόνα του κάθε χώρου όπου θα γίνει η εγκατάσταση του Φ/Β συστήματος και να είναι σε θέση να προχωρήσει στο σχεδιασμό του συστήματος.

Η ανάπτυξη του Φ/Β σταθμού θα γίνει επί εδάφους σε ιδιόκτητο οικόπεδο της ΔΕΥΑΠ πλησίον των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού Παροικιάς, στην θέση «Κρωτήρι» στο Δήμο Πάρου της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου, σε τμήμα ιδιόκτητης έκτασης.

Ετικέτες: