Συζήτηση σχετικά με τις οφειλές των σχολικών επιτροπών του Δήμου Θήρας στο Δημοτικό Συμβούλιο

«Οι κρατικές επιχορηγήσεις υπολείπονται των αναγκών»

Το ζήτημα των οφειλών που καλούνται να διαχειριστούν οι σχολικές επιτροπές και οι οποίες χρονολογούνται ακόμη και από το 2018 προς τους προμηθευτές, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας.

Αφορμή στάθηκε η συζήτηση θέματος, σχετικά με τις έκτακτες επιχορηγήσεις του Δήμου Θήρας προς τις σχολικές επιτροπές Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης, έπειτα από αίτημα των δύο επιτροπών.

Έπειτα από σχετική ερώτηση της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας, κ. Μαρίας Αργυρού, άνοιξε ο διάλογος αναφορικά με τα τιμολόγια, τα οποία δεν έχουν εξοφληθεί προς τους προμηθευτές και που έχουν εκδοθεί ακόμη και τρία χρόνια πριν.

Σχετικές εξηγήσεις δόθηκαν από τον εκπρόσωπο της σχολικής επιτροπής Β’βάθμιας, κ. Δημήτρη Σιγάλα, ενώ το λόγο έλαβαν επίσης ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνης Σιγάλας και ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ Νίκος Ζώρζος, στο πλαίσιο της απόδοσης των ευθυνών, σχετικά με το αν οι οφειλές αυτές αποτελούν ευθύνη της νυν ή της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου.

«Δημιουργείται άσχημη εικόνα για το Δήμο»

Κατά τη συζήτηση των θεμάτων της έκτακτης επιχορήγησης στις σχολικές επιτροπές του Δήμου, ο Δήμαρχος αρχικά διευκρίνισε, πως τα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στο 100% σε αυτή τη χρονική φάση, συμπληρώνοντας πως θα δοθούν συνολικά 250.000 ευρώ, που θα κατανεμηθούν 140.000 ευρώ για την Α’βάθμια εκπαίδευση και 110.000 ευρώ για τη Β’βάθμια.

Κατόπιν των σχετικών διευκρινίσεων, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Αργυρού, σημείωσε, πως «βλέπουμε από τα συνημμένα έγγραφα στη σχετική εισήγηση, ότι υπάρχουν εκκρεμότητες από τον Ιούνιο του 2018 και φτάνουν έως τον Δεκέμβριο του 2021. Πρόκειται για το Δήμο και βέβαια κανείς δεν πιστεύει ότι θα χάσει τα λεφτά του από έναν τέτοιο φορέα, από την άλλη όμως φαίνεται ένα πολύ άσχημο πρόσωπο του Δήμου απέναντι στους ανθρώπους αυτούς που δίνουν τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους και μένουν εδώ και 2-3 χρόνια απλήρωτοι».

Μάλιστα σχολίασε, πως τα ποσά που κατανέμονται από το κράτος αποτελούν δε ψιχία, μπροστά στις ανάγκες των σχολικών μονάδων, ενώ το κύριο βάρος της συντήρησης και λειτουργίας τους βαραίνει τους Δήμους και κατ’ επέκταση τους ίδιους τους γονείς των μαθητών, τονίζοντας, ότι όταν μεταφέρονται ευθύνες, αλλά «δεν έρχονται οι αντίστοιχοι πόροι από τα υπουργεία, δημιουργείται δυσχέρεια και αυτό έχει επίπτωση στην τσέπη των δημοτών».

«Είναι γνωστό ότι παραλάβαμε χρέη»

Απαντώντας σχετικά με τις οφειλές προς την κ. Αργυρού, ο εκπρόσωπος της σχολικής επιτροπής Β’βάθμιας εκπαιδευσης, κ. Δημήτρης Σιγάλας, επεσήμανε, πως «βούλησή μας είναι να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Σε κάθε περίπτωση, αν είχαμε την οικονομική δυνατότητα, θα είχαμε εξοφλήσει αυτά τα τιμολόγια».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος ανέφερε, ότι, «όπως έχω πει και σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, αισθάνομαι πολύ άσχημα, σαν επαίτης, ως εκπρόσωπος της σχολικής επιτροπής, να ζητώ συνεχώς έκτακτες επιχορηγήσεις από τον Δήμο. Θα συμφωνήσω με την κ. Αργυρού, ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις υπολείπονται των αναγκών. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη δράση μας, ούτε τη λειτουργία αυτή που έχουμε επωμιστεί. Άρα, προχωρώντας, δημιουργούμε υποχρεώσεις».

Όσον αφορά στα παλιότερα τιμολόγια, ο κ. Σιγάλας εξήγησε, ότι «προφανώς βάζουμε κάποιες προτεραιότητες. Συνήθως, όπως λέω, “πάμε να σβήσουμε τη φωτιά”. Δηλαδή, εξοφλούμε πράγματα που θεωρώ ότι αν δεν τα πληρώσουμε άμεσα και γρήγορα, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το σχολείο. Ζητούμε συγγνώμη σε κάποιους προμηθευτές, τους οποίους τους αφήνουμε λίγο πιο πίσω».

Ο κ. Σιγάλας υπογράμμισε, πως «σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να μηδενίσουμε το έργο που είχε γίνει πριν από εμάς. Παρ’ όλα αυτά είναι γνωστό ότι παραλάβαμε χρέη, όπως – για να είμαι ειλικρινής – θα παραδώσουμε και χρέη. Αν δεν καλύψουμε τις τρέχουσες ανάγκες είναι εύλογο και λογικό το αποτέλεσμα της δουλειάς να το “κληρονομήσουν” οι επόμενοι».

Κλείνοντας, ο ίδιος τόνισε, ότι «αυτό για το οποίο μεριμνούμε, είναι να προσφέρουμε στα σχολεία ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι καλύτερο για τα παιδιά. […] Ναι, υπάρχουν υποχρεώσεις που έρχονται από το παρελθόν. Δεν αρνούμαστε να πληρώσουμε αυτά τα τιμολόγια. Απλώς κοιτάζουμε να είναι πιο λειτουργική η δουλειά μας, να καλύψουμε δηλαδή άμεσες ανάγκες ώστε να λειτουργούν τα σχολεία σήμερα όσο γίνεται καλύτερα».

«Το ταμείο παραδόθηκε με χρηματικό υπόλοιπο»

Δεδομένου, ότι έγινε αναφορά στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, το λόγο έλαβε ο πρώην Δήμαρχος και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Νίκος Ζώρζος, τονίζοντας, ότι από την πρώην δημοτική αρχή «το ταμείο παραδόθηκε συν. Ασφαλώς και μπορεί να υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί, είτε είναι ΔΕΗ είτε είναι τηλέφωνα. Ωστόσο, παραδόθηκε σχετικό χρηματικό υπόλοιπο και μάλιστα ο κ. Μαυρομάτης τα παρέδωσε αναλυτικά».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος, κ. Α. Σιγάλας, συμφώνησε πως οι κρατικές επιχορηγήσεις δεν επαρκούν για τις ανάγκες, υποστηρίζοντας, πως ο Δήμος επιχορηγείται για τον αριθμό των μαθητών που είχε κατά την απογραφή του 2011, ωστόσο μέσα στη δεκαετία οι μαθητές στα σχολεία της Θήρας έχουν διπλασιαστεί.

Απαντώντας στον κ. Ζώρζο, ο Δήμαρχος ανέφερε, πως «ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας. Το να υπάρχει ταμιακό υπόλοιπο 30 ή 50 χιλιάδες αυτό δεν σημαίνει και πλεόνασμα, ειδικά όταν υπάρχουν υποχρεώσεις ανεξόφλητες ύψους 100 ή 200 χιλιάδων πίσω».

Παράλληλα, διευκρίνισε, πως «οι προτάσεις που έρχονται από τις σχολικές επιτροπές δεν αφορούν στις αποπληρωμές χρεών. Χρειαζόμαστε περισσότερα πράγματα για τα σχολεία μας ώστε αυτά να λειτουργήσουν καλύτερα. Έρχονται συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν αφορούν μόνο σε χρέη, ωστόσο περιέχουν και αποπληρωμές», ενώ δεσμεύτηκε πως η δημοτική αρχή θα επανέλθει με νέα επιχορήγηση, διότι τα σχολεία θα πρέπει να προετοιμαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα στο καλοκαίρι.

Συνεχίζοντας το διάλογο περί των χρεών, ο κ. Ζώρζος ζήτησε «να δημοσιευτεί το βιβλιάριο τραπέζης με το χρηματικό υπόλοιπο που παραδόθηκε, καθώς και τα τρέχοντα τότε τιμολόγια. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να κάνει κανείς μία αφαίρεση για να δει αν ήταν θετικά ή αρνητικά αυτά που αφήσαμε εμείς».

Στην ανταπάντησή του ο Δήμαρχος υποστήριξε, ότι «εδώ δεν είναι πρόσφορο έδαφος για να δημιουργεί κανείς εντυπώσεις. Όταν εμείς παραλάβαμε τα σχολεία σιχαινόσουν να μπεις μέσα. Αναστήσαμε το χώρο της παιδείας, δημιουργήσαμε νέες σχολικές μονάδες. […] Μάρτυρες της δουλειάς μας είναι οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι ίδιοι οι μαθητές.

Ακολούθησε ένας έντονος διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών, με αλληλοκατηγορίες για ψέματα και οικειοποίηση έργων, τον οποίο ωστόσο σταμάτησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση της Αντιδημάρχου κ. Σοφίας Κίτσου, η οποία σημείωσε ότι «υπάρχει τόσο πολύ φωτογραφικό υλικό για το πώς ήταν τα σχολεία και πώς έγιναν, που ο δημότης θα έχει την ευκαιρία να δει πολύ σύντομα σε θεματική παρουσίαση όλου αυτού του έργου που έχουν κάνει ο Αντιδήμαρχος και οι συνάδελφοι στις επιτροπές Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης, συνεργαζόμενοι και με όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Υπάρχει σωρεία εγγράφων των διευθυντών των σχολείων στις οποίες οι ίδιοι στέλνουν ευχαριστίες και λένε ότι δεν υπάρχει αίτημα που να μην ικανοποιείται πάραυτα, είτε πρόκειται για υλικοτεχνική υποδομή, είτε πρόκειται για προβλήματα στις εγκαταστάσεις τους».

Ετικέτες: