Σχεδιασμός δράσεων τουριστικής προβολής του Δήμου Κέας για το έτος 2022

«Ευελιξία, καινοτομία και αναπροσαρμογή»

Στο πλαίσιο της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κέας, εγκρίθηκε ομόφωνα το πρόγραμμα δράσεων τουριστικής προβολής για το 2022.

Παρουσίαση της προσφοράς και της ζήτησης, καθώς και των ιδιαίτερων συνθηκών που επηρεάζουν την υφιστάμενη κατάσταση και ανάλυση του οράματος και των στόχων που θέτει η δημοτική αρχή της Κέας για δράσεις που θα επιδράσουν θετικά στη βιωσιμότητα της τουριστικής προβολής, μέσα από το πρόγραμμα που συναποφασίστηκε στην Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Κέας.

Βασικοί άξονες του προγράμματος

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου, κ. Ελευθέριου Τζουβάρα και το σχέδιο που καταρτίστηκε στην αρμόδια επιτροπή, «το νησί μας, παρά τις αντίξοες και πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια λόγω της υγειονομικής κρίσης, αύξησε σημαντικά τον αριθμό των επισκεπτών που υποδεχτήκαμε κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Για τη φετινή χρονιά φαίνεται αφενός ότι βαίνουμε σε ελάφρυνση των υγειονομικών μέτρων, αφετέρου όμως, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις αχαρτογράφητες συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι θα χρειαστεί να επιδείξουμε ευελιξία, να καινοτομήσουμε και να αναπροσαρμόσουμε την στρατηγική μας σύμφωνα με τις συνθήκες».

Για την επίτευξη των ανωτέρω, απαραίτητος κρίθηκε ο σωστός προγραμματισμός των ενεργειών και η σαφής στοχοθεσία, καθώς και η συνεργασία με φορείς της τοπικής κοινωνίας για την υλοποίηση δράσεων εξωστρέφειας, με στόχο η Κέα να παρουσιαστεί ως ένας ελκυστικός προορισμός και να διεκδικήσει το δικό της μερίδιο από την «πίτα» της τουριστικής αγοράς.

«Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει το ηλεκτρονικό μάρκετινγκ και να ενεργοποιήσουμε όλα τα καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία επικοινωνίας, ενημέρωσης και προβολής . Βέβαια, δεν εγκαταλείπουμε και παλαιότερες πρακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους βάση των αποτελεσμάτων που έχουν αποφέρει. Βασιζόμαστε στους τουριστικούς πόρους του νησιού μας που είναι η αυθεντικότητα του τοπίου σε συνδυασμό με τις φυσικές χάρες του νησιού, την τοπική γαστρονομία και την τοπική μουσική παράδοση. Η εγγύτητα της Κέας στην Αττική και το διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, οι παρεχόμενες υπηρεσίες και η φροντίδα των υποδομών είναι οι βασικές προϋποθέσεις που είναι ικανές να στηρίξουν και να διευκολύνουν μια ήπια αλλά ποιοτική ανάπτυξη που θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη για όλο το νησί και τους επαγγελματίες του. Η ανάπτυξη αυτή θα πρέπει να στοχεύσει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση τουριστών τόσο ειδικού θεματικού ενδιαφέροντος, όσο και παραθεριστές ή ακόμα και άτομα που επιθυμούν πολύμηνη διαμονή στην Κέα», τονίζεται στο σχετικό πρόγραμμα.

Στόχοι τουριστικής προβολής

Βασική επιδίωξη μίας επιτυχημένης στρατηγικής για το 2022 όπως επισημάνθηκε, είναι η ανάπτυξη δράσεων, που θα επηρεάσουν θετικά σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο το νησί, σεβόμενες ωστόσο το περιβάλλον, την παράδοση και τη φυσιογνωμία της Κέας.

Στην κατεύθυνση αυτή, απαιτείται ενδυνάμωση του τουριστικού brand name του νησιού, ανάδειξη των ποιοτικών στοιχείων που παρουσιάζουν το φυσικό κάλλος του νησιού, αξιοποίηση των τοπικών πόρων, ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων, ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος, προώθηση των περιπατητικών διαδρομών, παραγωγή και χρήση τοπικών προϊόντων και γαστρονομίας, προώθηση και ανάδειξη της Κέας ως καταδυτικού προορισμού, προσέλκυση επισκεπτών ιστορικού και αρχαιολογικού τουρισμού, ανάδειξη των στοιχείων θρησκευτικού ενδιαφέροντος, αξιοποίηση αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, προσέλκυση μαθητικών εκδρομών και τέλος, στόχευση στην αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά και την επέκταση της παραμονής των επισκεπτών.

Οι δράσεις του προγράμματος για το 2022

Στο φετινό πρόγραμμα προβλέπεται παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και μάρκετινγκ. Η ενημέρωση των ιστοσελίδων, οι προωθητικές ενέργειες, σχεδιασμός αφισών, η εδραίωση του Δήμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η προβολή των εκδηλώσεων, η συντήρηση και βελτίωση των τουριστικών ιστοσελίδων του Δήμου, η γραφιστική επιμέλεια τουριστικών εντύπων κρίνονται απαραίτητα για την σωστή προβολή της Κέας και των δράσεων του Δήμου.

Επιπλέον, αναμένεται η δημιουργία προωθητικών βίντεο – ψηφιακής διαφήμισης, ώστε να προαχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού, ως κάλεσμα προς τους ταξιδιώτες. Θα δημιουργηθούν 4 spot εκ των οποίων το ένα θα περιλαμβάνει πλάνα από παραλίες, ηλιοβασιλέματα, μονοπάτια, αρχαιολογικούς χώρους, φαγητό και ποτό και πλάνα από συγκεκριμένες περιοχές του νησιού, διάρκειας 90 δευτερολέπτων και ο τίτλος του θα είναι «Destination Kea: There’s more.». Τα άλλα τρία spots θα είναι μικρού μήκους διάρκειας 15 δευτερολέπτων έκαστο, με θέματα: τοπική κουζίνα, κουλτούρα και παράδοση, παραλίες και χαλάρωση.

Προβλέπεται η παραγωγή εντύπων και χαρτών, για τα μονοπάτια της Κέας, τις παραλίες του νησιού, τους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τις εκκλησιές και τα ξωκλήσια, τους οικισμούς και τις κοινότητες του νησιού, τα ναυάγια του θαλάσσιου χώρου της Κέας και τη γαστρονομία.

Ειδικά για τα μονοπάτια, προβλέπεται επίσης και η χαρτογράφηση συντήρηση και ο καθαρισμός τους, η σηματοδότησή τους, καθώς και έρευνα και καταγραφή διαδρομών και μονοπατιών για την κατηγοριοποίησή τους.

Προβλέπονται δράσεις για συμμετοχή σε εκθέσεις, φιλοξενία δημοσιογράφων και bloggers/influencers, φιλοξενία τηλεοπτικών εκπομπών, πρακτόρων κλπ, αλλά και διαχείριση του φωτογραφικού αρχείου του Δήμου Κέας, για την αξιοποίησή του ανάλογα με τη θεματολογία και τη στοχοθεσία της εκάστοτε περίστασης.

Στο πλαίσιο των αθλητικών, πολιτιστικών και συνεδριακών δράσεων προσέλκυσης επισκεπτών, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα το Kea Run και το Κea Challenge, ημερίδες για τη βιοποικιλότητα της Κέας, για την παραδοσιακή ράτσα βοοειδών Κέας, η στήριξη γιορτών των τοπικών παραγωγών και τα τοπικά πανηγύρια. Θα διοργανωθούν επίσης εκδηλώσεις προώθησης στοιχείων άυλης κληρονομιάς, όπως η Συνάντηση Πνευστών Οργάνων Αιγαίου σε συνεργασία με την ΠΝΑΙ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ομοσπονδία Γυναικών Κυκλάδων και συλλόγων του νησιού, η 20η Γιορτή Παραμυθιών σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων, στο πλαίσιο της οποίας θα ηχογραφηθούν και παραμύθια της λαϊκής παράδοσης της Κέας, η Έκθεση «Βιόσφαιρα Κέας», κλπ.

Τέλος, προβλέπεται η διοργάνωση συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων κατά τους θερινούς μήνες, τόσο για ψυχαγωγικούς λόγους όσο και για προβολή υψηλού καλλιτεχνικού και πολιτισμικού περιεχομένου κρίνεται ως αποδοτικός τρόπος προσέλκυσης τουριστικού ενδιαφέροντος. Πρόθεση του Δήμου είναι να διοργανώσει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Μια Γιορτή για την Καρθαία
  • Συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό, με τη συμμετοχή των χορευτικών του Δήμου Κέας
  • Συναυλία με την Κλεονίκη Δεμίρη.

Το συνολικό κόστος, όλων των προαναφερόμενων δράσεων, αφορά σε 165.000 ευρώ.

Ετικέτες: