Δήμαρχοι του νομού κάνουν σύντομη αποτίμηση για την Πασχαλινή περίοδο και εστιάζουν στο κομμάτι των υποδομών εν όψει της θερινής σεζόν

Οι Κυκλάδες σε ρυθμό προετοιμασίας για το καλοκαίρι

Παρά την ανάσχεση κρατήσεων όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, σήμερα τα μηνύματα για την επισκεψιμότητα είναι θετικά

Σε πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμασίας για τη θερινή περίοδο βρίσκονται οι Κυκλάδες, καθώς τα μηνύματα για τις κρατήσεις είναι άκρως θετικά και ακολουθούν ανοδική πορεία, μετά από ένα σύντομο διάστημα συγκράτησης που υπήρξε από πλευράς δυνητικών επισκεπτών, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε συνέχεια της θετικής αποτίμησης της Πασχαλινής περιόδου, οι Δήμαρχοι των Κυκλάδων μιλούν για την επερχόμενη θερινή περίοδο, τονίζοντας πως οι Δήμοι προνοούν και φροντίζουν για το κομμάτι των υποδομών, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Σύμφωνα με δηλώσεις τους στην “Κοινή Γνώμη” οι Κυκλάδες εκτιμάται ότι θα κερδίσουν το στοίχημα του τουρισμού φέτος το καλοκαίρι, φιλοδοξώντας πως θα αποτυπώσουν τουριστική κίνηση που θα θυμίζει εποχές προ κορωνοϊού.

Πέραν των κορυφαίων τουριστικών προορισμών στις Κυκλάδες (Μύκονος και Σαντορίνη) η “Κοινή Γνώμη” ήρθε σε επικοινωνία με Δημάρχους από μικρότερα νησιά, προκειμένου να αποτυπώσει τη συνολική εικόνα του νησιωτικού νομού σχετικά με τον τουρισμό.

Κέα, Ρένα Βελισσαροπούλου

Θετική υπήρξε η εικόνα της επισκεψιμότητας στο νησί της Κέας το Πάσχα σύμφωνα με όσα ανέφερε η Δήμαρχος, Ρένα Βελισσαροπούλου, η οποία τόνισε πως αυτή η ανταπόκριση των επισκεπτών δίνει καλούς οιωνούς και για το καλοκαίρι.

“Είχαμε πολύ περισσότερο κόσμο απ΄ ό,τι περιμέναμε. Ο κόσμος άρχισε να έρχεται τη Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή και Σάββατο είχαμε πολύ κόσμο στην Κέα. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι έμειναν όλοι ευχαριστημένοι” ανέφερε η ίδια, λέγοντας παράλληλα πως, “Ευτυχώς οι υποδομές μας λειτούργησαν πάρα πολύ καλά και είχαμε προγραμματίσει τις ενέργειές μας και όλα πήγαν πάρα πολύ όμορφα”.

Σχετικά με το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, η ίδια πρόσθεσε τα εξής: “Είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε κόσμο και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς”, απαντώντας παρακάτω και για το κομμάτι των υποδομών. “Αυτή η περίοδος λειτούργησε δοκιμαστικά για την καλοκαιρινή σεζόν. Καταρχήν ήμασταν αξιοπρεπείς στο κομμάτι της καθαριότητας. Είχαμε ασβεστωμένους οικισμούς και όλα ήταν καθαρά και όμορφα. Έχουμε ελέγξει οτιδήποτε αφορά την ύδρευση και την αποχέτευσή μας και είμαστε έτοιμοι”.

Η Δήμαρχος συμπλήρωσε ακολούθως πως σχετικά με τις πληρότητες το νησί φαίνεται ότι θα κινηθεί καλά. “Πάμε πολύ καλά. Υπήρξε ένα πρόβλημα αρχικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπήρξαν κάποιες ακυρώσεις. Τον τελευταίο καιρό όμως, οι κρατήσεις πάνε πολύ καλά. Επίσης, πηγαίνει πολύ καλά και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πολύ καλό ποσοστό πληρότητας περίπου στο 80- 90%. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι”.

Η ίδια μάλιστα απάντησε θετικά και όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το καλοκαίρι, λέγοντας πως, “Είναι σημαντικό να πάμε καλά το καλοκαίρι γιατί οι τοπικές οικονομίες των νησιών βασίζονται και στον τουρισμό και θα πρέπει να βοηθηθούν όλα”. Πρόσθεσε δε, πως, η Κέα όπως όλα δείχνουν θα κινηθεί σε εποχές προ κορωνοϊού.

“Το ευχόμαστε όλοι και το ελπίζουμε. Φάνηκε από το Πάσχα ότι ο κόσμος το έχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη να βγει και να επιστρέψει στην κανονικότητά του, σε όσα κάναμε τα προηγούμενα χρόνια. Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά και να επιστρέψουμε σε αυτή την εποχή”.

Φολέγανδρος, Ευθαλία Παπαδοπούλου

Ικανοποιημένη από την πασχαλινή επισκεψιμότητα εμφανίστηκε μέσω των δηλώσεών της και η Δήμαρχος Φολεγάνδρου, Ευθαλία Παπαδοπούλου, τονίζοντας συγκεκριμένα πως, “Είχε κίνηση το Πάσχα, βέβαια, δεν είχαν ανοίξει πολλά καταλύματα. Άρα, δεν είχαμε πληρότητα. Είχαμε όμως αρκετό κόσμο”.

Η ίδια εξήγησε πως πλέον το νησί αναπτύσσει ταχύτητα όσον αφορά την προετοιμασία για τη σεζόν, δηλώνοντας τα εξής. “Όλες αυτές οι επιχειρήσεις που υπάρχουν στο νησί της Φολεγάνδρου προετοιμάζονται τώρα για να ανοίξουν περίπου στις αρχές Μαΐου (10/5 και μετά)”.

Στην ερώτηση τι απασχολεί έντονα σήμερα τη Φολέγανδρο σε συνάρτηση με τον τουρισμό, η κα Παπαδοπούλου ανέφερε το θέμα της ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης του νησιού.

“Αυτό που μας απασχολεί έντονα είναι το θέμα της ακτοπλοΐας. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε τι πλοία θα έχουμε το καλοκαίρι και είμαι σε επικοινωνία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για να δούμε τα δρομολόγια. Αν ο επισκέπτης δεν γνωρίζει τα δρομολόγια, πώς θα κλείσει κατάλυμα για να έρθει στο νησί; Αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα που έχουμε σήμερα”.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο θέμα των υποδομών, μιλώντας συγκεκριμένα για τις ανάγκες του νησιού.

“Όσον αφορά τις υποδομές μας στο κομμάτι της ύδρευσης και της αποχέτευσης έχουμε κάποιες μεγάλες μελέτες που εντάξαμε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Έχουμε εντάξει έργο ύδρευσης και αναμένουμε – σύμφωνα με τις υποσχέσεις του Υπουργού – πως θα ενταχθεί και της αποχέτευσης. Είναι δύο σημαντικά έργα για το νησί αυτά” πρόσθεσε, εκτιμώντας τέλος πως οι ανάγκες της σεζόν θα καλυφθούν.

“Δεν έχουμε πρόβλημα στο κομμάτι της ύδρευσης. Είχαμε τρεις μονάδες αφαλάτωσης μέσω δωρεάς και μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” θα έχουμε άλλες δύο. Μιλάμε για πέντε μονάδες αφαλάτωσης, άρα, είμαστε καλά στο συγκεκριμένο θέμα. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε προβλήματα” δήλωσε σχετικά σε απόλυτο τόνο.

Κύθνος, Σταμάτης Γαρδέρης

Θετικό είναι το πρόσημο και για την Κύθνο όσον αφορά το θέμα της επισκεψιμότητας της εορταστικής περιόδου που πέρασε, με τον Δήμαρχο, Σταμάτη Γαρδέρη να εξηγεί πως το νησί ανταποκρίθηκε στις ανάγκες, στην κατεύθυνση μίας πρόβας τζενεράλε για το καλοκαίρι.

“Γενικά όπως σε όλα τα νησιά και στην Κύθνο είχαμε πάρα πολύ κόσμο το Πάσχα. Η περίοδος αυτή ήταν ένα προοίμιο του καλοκαιριού και τα πρώτα δείγματα για την Πρωτομαγιά είναι θετικά. Θα έχουμε αρκετό κόσμο” τόνισε σχετικά, εστιάζοντας και στην ατζέντα των υποδομών του νησιού.

“Εμείς στο κομμάτι των υποδομών προετοιμαζόμαστε ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την καλοκαιρινή περίοδο που θα είναι αρκετά επιβαρυμένη λόγω αύξησης του τουρισμού. Το νησί “πονάει” στο θέμα της ύδρευσης. Οι νησιωτικοί Δήμοι κατά κύριο λόγο αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα” διευκρίνισε, λέγοντας παράλληλα για την Κύθνο πως, “Από την πλευρά μας, βελτιώνουμε τις υποδομές μας, δηλαδή τα δίκτυα ύδρευσης, δεξαμενές, αφαλατώσεις κ.α. για να μπορέσουμε να είμαστε καλύτερα σε αυτό το κομμάτι”.

Ερωτηθείς για τις κρατήσεις της καλοκαιρινής σεζόν, παρουσιάστηκε αισιόδοξος, παρά την κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Αρκετά νωρίς είχαν ξεκινήσει οι κρατήσεις. Ήδη υπάρχουν πολλά νέα καταλύματα και αυτή τη στιγμή υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον στο νησί. Είναι ευχάριστο αυτό. Σε γενικές γραμμές είμαστε αισιόδοξοι. Βέβαια μετά το πέρας της πανδημίας - που οδεύει προς το τέλος -, μας βρήκε η κρίση δυστυχώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία με τις αυξήσεις των τιμών και της ακρίβειας, με όποιες προεκτάσεις έχει αυτό. Όμως, επαναλαμβάνω πως είμαστε αισιόδοξοι διότι θα έχουμε μία τουριστική αύξηση και αυτό θα έχει ανταποδοτικότητα” ανέφερε σε απόλυτο τόνο.

Τήνος, Γιάννης Σιώτος

“Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται... Το νησί μας δέχθηκε δεκάδες  χιλιάδες επισκέπτες την περίοδο του Πάσχα, που ήθελαν να συνδυάσουν την κατάνυξη των ημερών με το μοναδικό Τηνιακό τοπίο. Και επειδή επέλεξα να παρευρεθώ σε πολλά χωριά αυτές τις ημέρες πραγματικά χάρηκα αυτή τη μοναδική εορταστική ατμόσφαιρα” ανέφερε αρχικά ο Δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος πραγματοποιώντας μία σύντομη αποτίμηση της Πασχαλινής περιόδου, ενώ εν συνεχεία έδωσε τη γενική εικόνα για τις εκτιμήσεις της προσεχούς καλοκαιρινής σεζόν.

“Επί της ουσίας ξεκίνησε άτυπα και η τουριστική  περίοδος, που όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν  θα είναι στα επίπεδα του 2019.  Αυτό είναι αποτέλεσμα και της στοχευμένης τουριστικής προβολής που κάνουμε τα τελευταία χρόνια με  στόχο να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα του νησιού σε αγορές και κοινά της διεθνούς τουριστικής αγοράς, να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των Ελλήνων ταξιδιωτών, και να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί ο θεματικός τουρισμός (πολιτισμός, μαρμαροτεχνία, θρησκευτικός τουρισμός, γαστρονομία)” δήλωσε σχετικά και με τις κινήσεις του Δήμου στο κομμάτι της προώθησης και προβολής του τόπου, ενώ απάντησε και για τη μέριμνα στο θέμα των υποδομών.

“Παράλληλα εδώ και μήνες έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ένα πρόγραμμα συντήρησης αλλά και αναβάθμισης των υποδομών με έμφαση το οδικό δίκτυο, την καθαριότητα, τον φωτισμό και τους χώρους στάθμευσης. Είμαστε αισιόδοξοι ότι παρά τη διεθνή κρίση και τα οικονομικά ζητήματα που υπάρχουν όλοι θέλουν να διασκεδάσουν και να ξεκουραστούν σε ένα τόπο με πολλές και διαφορετικές επιλογές” υπογράμμισε ο ίδιος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα τέλος πως για αρκετούς φέτος η επιλογή θα είναι η Τήνος. “Και νομίζω ότι το νησί μας είναι ένας ιδανικός προορισμός για αυτό” συμπλήρωσε κατηγορηματικά.

Σίφνος, Μαρία Ναδάλη

Ανακουφισμένη από την κίνηση της Πασχαλινής περιόδου παρουσιάστηκε και η Δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη λέγοντας σχετικά πως, “Πήγε πάρα πολύ καλά η περίοδος του Πάσχα και είχαμε πολύ κόσμο στο νησί. Ήταν απροσδόκητα καλά τα νέα για τη Σίφνο σε σχέση με τις αφίξεις και την επισκεψιμότητα και νομίζω ότι οι επισκέπτες έμειναν ευχαριστημένοι”.

Σύμφωνα με την ίδια, το νησί συνεχίζει σε γρήγορους ρυθμούς την προετοιμασία, δίνοντας προσοχή στο θέμα της ύδρευσης. “Συνεχίζουμε με πιο εντατικούς ρυθμούς την προετοιμασία γιατί το καλοκαίρι που μας έρχεται θα είναι αρκετά δυνατό. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους επαγγελματίες αναφέρουν πως αρχικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία είχαμε μία ανάσχεση κρατήσεων. Βέβαια πλέον φαίνεται ότι θα πάει πάρα πολύ καλά η σεζόν και επιστρέφουμε σε περιόδους προ κορωνοϊού. Αυτή είναι η εκτίμηση. Υπήρξε μία κάμψη στο ενδιαφέρον των εν δυνάμει επισκεπτών το διάστημα που ξέσπασε ο πόλεμος και για ένα χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα, τώρα όμως, τα μηνύματα είναι πολύ θετικά” δήλωσε η κα Ναδάλη, απαντώντας παρακάτω για την ανταπόκριση του τόπου σε κάθε επίπεδο.

“Προχωράμε με εντατικούς ρυθμούς όσον αφορά την ύδρευση και ακόμη έχουμε εκκρεμότητες. Ελπίζουμε ότι μέχρι τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου θα έχουν τακτοποιηθεί. Από εκεί και μετά, υπάρχει ένα ζήτημα να τακτοποιηθεί, δηλαδή η εικόνα του νησιού σε σχέση με έργα των δικτύων αποχέτευσης γιατί το προηγούμενο διάστημα και λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπορούσαμε να κάνουμε όλα όσα θέλαμε για την εικόνα που επιθυμούμε και γι αυτό τώρα τρέχουμε” γνωστοποίησε η Δήμαρχος Σίφνου, λέγοντας ειδικότερα πως, “Στο θέμα της ύδρευσης υπάρχει μία μεγάλη αγωνία. Θέλουμε τη συνεργασία των πολιτών με μία λελογισμένη χρήση, διότι υπάρχουν φαινόμενα τα οποία είναι θλιβερά. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει το πρόβλημα και να βλέπεις καταναλώσεις που δεν είναι για την κάλυψη των βασικών αναγκών, αλλά για να ποτίζουν κήπους και να γεμίζουν κολυμβητικές δεξαμενές. Θέλουμε τη συνεργασία τους. Δεν θέλουμε ούτε αυστηροί να γίνουμε, ούτε να επιβάλουμε πρόστιμα. Στη βάση αυτή μπορούμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικότερα”.

Η Δήμαρχος ολοκληρώνοντας εξήγησε πως για όλα τα θέματα της Σίφνου και δη όσων αφορούν τις υποδομές και την ύδρευση, “είμαστε σε επαφή με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής”. Η ίδια κλείνοντας τις δηλώσεις της, πρόσθεσε πως, “Η εκτίμησή μας και η αισιόδοξη σκέψη είναι ότι θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της θερινής περιόδου”.

Ετικέτες: