Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΥΠΠΟΑ, ΠΝΑ και Δήμου Τήνου για την επέκταση, αποκατάσταση και εξοπλισμό της Σχολής Καλών Τεχνών

Αναβαθμίζεται η Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου

Ένα χρόνιο αίτημα της τηνιακής, αλλά και της ακαδημαϊκής κοινωνίας ικανοποιείται, καθώς «πέφτουν» οι υπογραφές για την επέκταση, αποκατάσταση και τον εξοπλισμό της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου.

Με ομόφωνη απόφασή της, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τήνου, ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου του Δήμου Τήνου, και του ΠΕΣΚΤΠΤ για το έργο «Επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων, αποκατάσταση υπαρχόντων κτισμάτων και προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου», προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο μέσα στο επόμενο διάστημα, το οποίο και έχει λάβει σχετική χρηματοδότηση.

Νέα, σύγχρονη, διεθνής δυναμική για τη Σχολή

Υπενθυμίζεται, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι υπεύθυνο Υπουργείο για την υλοποίηση της Δράσης με τίτλο «Ο πολιτισμός ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και λειτουργεί ως Φορέας Χρηματοδότησης και ως Φορέας Υλοποίησης.

Το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού λειτουργεί και συντηρεί το Σχολείο και διαθέτει τις αναγκαίες προϋποθέσεις (τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες, αποφαινόμενα όργανα, αναγκαία στελέχωση κλπ) για την υλοποίηση του έργου, ενώ ο Δήμος Τήνου αποτελεί τον κύριο και νομέα του ακινήτου όπου στεγάζεται η Σχολή.

Στο πλαίσιο αυτό, τα συμβαλλόμενα μέρη προβαίνουν στη σύναψη της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, με την οποία προσδιορίζεται το γενικό πλαίσιο και οι ειδικοί όροι για την εκτέλεση του αντικειμένου της.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σχετική προγραμματική σύμβαση, η Τήνος αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο μαρμαροτεχνίας και λιθογλυπτικής στην Ελλάδα. Το μάρμαρο αφθονεί στο νησί και λατομεία λειτουργούσαν από την Αρχαιότητα. Η αφετηρία της τοπικής μαρμαροτεχνίας εντοπίζεται πριν από το 17ο αιώνα, κατά την περίοδο της κυριαρχίας των Βενετών, όταν η Τήνος γνώρισε σημαντική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Το 19ο αιώνα, στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης του νεοσύστατου κράτους, τεχνίτες από την Τήνο ανέλαβαν μνημειακά κτήρια της Αθήνας, όπως τα Παλαιά Ανάκτορα (Βουλή), το Πανεπιστήμιο, η Ακαδημία, η Εθνική Βιβλιοθήκη, πολλά αρχοντικά και εκκλησιές, όπως η Μητρόπολη, αλλά και αναστηλώσεις αρχαίων μνημείων, όπως ο Παρθενώνας και η Ολυμπία.

Με το ν. 3136/1955 ιδρύθηκε το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου ως υπηρεσία – μονάδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Το εν λόγω σχολείο λειτουργεί ανελλιπώς έως και σήμερα, καταρτίζοντας μαρμαροτεχνίτες, οι οποίοι στη συνέχεια απασχολούνται σε εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης των αρχιτεκτονικών και γλυπτικών θησαυρών του μαρμάρου των αρχαίων, βυζαντινών και νεωτέρων μνημείων της χώρας.

Οι κτιριακές υποδομές της Σχολής λειτουργούν σε ακίνητα που ανήκουν κατά κυριότητα στον Δήμο Τήνου και έχουν παραχωρηθεί στη Σχολή. Ήδη, το έτος 1991 αγοράστηκε και παραχωρήθηκε στη Σχολή έκταση όμορη προς την έκταση όπου λειτουργούν οι εγκαταστάσεις που παραχωρήθηκαν στην Σχολή για τη λειτουργία της σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν.3136/1955, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Οι υποδομές της Σχολής είναι αναγκαίο εδώ και δεκαετίες να επεκταθούν στην ως άνω θέση όπου λειτουργεί από ιδρύσεώς της προς όφελος της εξέλιξής της στα πλαίσια της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της και του ιστορικού της ρόλου, και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Μαρμαροτεχνίας με την παραδοσιακή και τη σύγχρονη μορφή της. Η δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων θα δώσει μια νέα, σύγχρονη, διεθνή δυναμική στη Σχολή και θα συνεισφέρει καταλυτικά στην εκπαίδευση των νέων Μαρμαρογλυπτών, πολλοί εκ των οποίων ως απόφοιτοι του ΠΕΣΚΤΠΤ εργάζονται στις αναστηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού ως ΔΕ Μαρμαροτεχνίτες, με σκοπό τη διατήρηση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της Σχολής και την ύπαρξή της στον Πύργο της Τήνου, ο οποίος είναι το αναγκαίο και ζωογόνο πολιτιστικό, χωρικό, κοινωνικό και ιστορικό περιβάλλον της και το κέντρο της παραδοσιακής Μαρμαρογλυπτικής και Μαρμαροτεχνίας της Τήνου και όλης της Ελλάδας.

Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο της Δράσης με τίτλο «Ο πολιτισμός ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει υποβάλει Τεχνικό Δελτίο και προγραμματίζει την υλοποίηση του έργου «Επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων, αποκατάσταση υπαρχόντων κτισμάτων και προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου (ΠΕΣΚΤΠΤ).

Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, οι συμβαλλόμενοι φορείς, αναγνωρίζοντας αφενός την υψηλή σημασία που έχει η Σχολή Μαρμαροτεχνίας Τήνου ως βασική μορφωτική και πολιτιστική υποδομή με τοπικό και υπερτοπικό χαρακτήρα και αφετέρου την αναγκαιότητα και προτεραιότητα για τη λειτουργική αναβάθμισή της συνεργάζονται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου, προχωρούν σε συνεργασία για την υλοποίηση του έργου, το οποίο συνοπτικά περιλαμβάνει:

1. Επέκταση των κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων της Σχολής

2. Συντήρηση και Αποκατάσταση υπαρχόντων κτισμάτων

3. Προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τις νέες εγκαταστάσεις της Σχολής, για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της, καθώς και για το σημερινό εργαστήριο Μαρμαροτεχνίας της Σχολής, το οποίο βρίσκεται πλησίον της κεντρικής πλατείας του Πύργου (πρώην κτίριο «ηλεκτρικής»).

Χρονοδιάγραμμα έργου και ευθύνες των συνεργαζόμενων φορέων

Η ισχύς της προγραμματικής εκκινεί από την ημερομηνία υπογραφής της και η συνολική διάρκειά της προσδιορίζεται σε 24 μήνες. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει δυνατότητα παράτασης, ωστόσο όχι πέραν της 31-12-2025, ήτοι της ημερομηνίας ολοκλήρωσης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών, το ΥΠΠΟΑ αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει το έργο διά της εξασφαλισμένης χρηματοδότησης, να υλοποιήσει απολογιστικά και με αυτεπιστασία, διά της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων τις εργασίες επέκτασης των εγκαταστάσεων και τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των υφιστάμενων κτισμάτων και εν γένει να ασκεί όλα τα καθήκοντα της προϊστάμενης αρχής και της διευθύνουσας υπηρεσίας, διενεργώντας μεταξύ άλλων τους διαγωνισμούς, αλλά και τους ποιοτικούς και ποσοτικούς ελέγχους των παραδοτέων.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συμμετέχει προκειμένου να προβεί σε όποιες αναγκαίες ενέργειες απορρέουν από τις αρμοδιότητες της, ενώ το ΠΕΣΚΤΠΤ αναλαμβάνει αν διασφαλίσει την αδιάλειπτη και απρόσκοπτη λειτουργία της Σχολής καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.

Ο Δήμος Τήνου, τέλος, αναλαμβάνει μεταξύ άλλων, να παραχωρήσει κατά χρήση άνευ ανταλλάγματος το αδόμητο οικόπεδο επί του οποίου θα κατασκευαστεί το νέο κτίριο του Σχολείου Μαρμαροτεχνίας καθώς και αυτά στα οποία ήδη λειτουργεί και θα ανακατασκευαστεί και να εκδώσει όλες τις απαραίτητες προς τούτο άδειες και αποφάσεις, καθώς και να υλοποιήσει το αντικείμενο του έργου που αφορά στη δημοπράτηση και την ανάθεση για την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού της Σχολής, με τη χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ.

Όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς, εκπροσωπούνται στην επιτροπή παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης.