Σε ισχύ, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, ο κανονισμός λειτουργίας χρήσης μουσικής για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

«Έπρεπε να τεθεί ένα πλαίσιο κανόνων»

Στην έγκριση του κανονισμού λειτουργίας χρήσης μουσικής και μουσικών οργάνων για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο νησί, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου.

Λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του νησιού και της ιδιαίτερα αυξημένης δραστηριότητας, ιδιαίτερα κατά την τουριστική σεζόν, ο Δήμος Τήνου, σε συνεργασία με νομικό σύμβουλο, καθώς και τους προέδρους του Εμποροεπαγγελματικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου και του Συλλόγου Επαγγελματιών Καταστημάτων ΥΓειονομικού Ενδιαφέροντος Τήνου, κατάρτισαν σχετικό κανονισμό, για την ρύθμιση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που επιθυμούν να κάνουν χρήση μουσικής ή/και μουσικών οργάνων στις επιχειρήσεις τους, πέραν του προβλεπόμενου από το νόμο ωραρίου.

Σαφέστερες διαδικασίες, αλλά και «τσουχτερές» κυρώσεις

Σύμφωνα με την εισήγηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Πέτρου Μαρκουίζου, το αντικείμενο του κανονισμού αφορά στην καθιέρωση ενός πλαισίου όρων και κανόνων που θα διέπει τη χρήση μουσικής και μουσικών οργάνων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Τήνου, με στόχο την προστασία της κοινής ησυχίας και κατ’ επέκταση της δημόσιας υγείας των κατοίκων, η διασφάλιση της ποιότητας ζωής και της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης και η προστασία της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Όπως σημειώθηκε, οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να κάνουν χρήση μουσικής σε υπαίθριο χώρο, εφόσον αυτός είναι νόμιμος και εντός της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης, θα πρέπει να διαθέτουν τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού, με ειδίκευση σε θέματα ηχομόνωσης, ένα τοπογραφικό διάγραμμα με τις θέσεις των ηχείων και την κατεύθυνσή τους, ενώ θα πρέπει η ηχοστάθμη να μην υπερβαίνει τα νόμιμα προβλεπόμενα ντεσιμπέλ.

Επισημάνθηκε δε, πως ο κανονισμός αφορά στην τήρηση κανόνων κατά την παράταση του ωραρίου χρήσης μουσικής, (μετά τις 22:00 το χειμώνα και τις 23:00 το καλοκαίρι) η οποία εκδίδεται με αποφάσεις των οικείων τοπικών συμβουλίων σε οικισμούς άνω των 300 κατοίκων, ενώ για κάθε άλλη περίπτωση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το όργανο που χορήγησε την άδεια παράτασης ωραρίου είναι αρμόδιο και για την ανάκλησή της, μετά από διαπιστωμένες παραβάσεις.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος, «η παράταση του ωραρίου, λοιπόν, θα χορηγείται ξεχωριστά για τους κλειστούς και τους υπαίθριους χώρους. Στα καταστήματα που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους, παρέχεται η δυνατότητα παράτασης ωραρίου χρήσης μουσικής έως και τις 03:00, υπό τον όρο όμως ότι θα τηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις περί ηχοπροστασίας και ηχομόνωσης. Στα καταστήματα που λειτουργούν σε ανοιχτούς υπαίθριους χώρους, θα παρέχεται η δυνατότητα παράτασης του ωραρίου έως τη 01:30. Αν κάποιο κατάστημα κάνει χρήση και των δύο χώρων (κλειστό και ανοιχτό), ισχύει για τον κάθε ένα ξεχωριστό ωράριο (έως 03:00 για τον κλειστό χώρο, έως 01:30 για τον υπαίθριο). Σε όλες τις περιπτώσεις, η ηχοστάθμη δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 80 ντεσιμπέλ».

Όσον αφορά στις κυρώσεις, ο κανονισμός ορίζει την προσωρινή αφαίρεση της άδειας παράτασης ωραρίου χρήσης μουσικής για 10 ημέρες, για την πρώτη και δεύτερη κατά σειρά παράβαση μίας επιχείρησης. Στην τρίτη βεβαιωμένη παράβαση γίνεται ανάκληση της άδειας παράτασης για όλη τη διάρκεια της σεζόν, ενώ ο παραβάτης δεν θα μπορεί να εκδώσει αντίστοιχη άδεια για την επόμενη σεζόν. Επιπλέον, υπάρχουν και οικονομικές κυρώσεις και συγκεκριμένα, στην πρώτη παράβαση 600 ευρώ, στη δεύτερη διπλασιάζεται σε 1200 ευρώ και στην τρίτη παράβαση τριπλασιάζεται στα 1800 ευρώ.

«Διαμορφώνουμε πλαίσιο κανόνων για έναν σύγχρονο Δήμο»

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Γιάννης Σιώτος, σημείωσε πως πρόκειται για «μία πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, καθώς η Τήνος αναπτύσσεται ταχύτατα και κρίναμε πως έπρεπε να μπει ένα πλαίσιο κανόνων, το οποίο να ισχύει ομοιόμορφα για όλους και να μην εξαρτάται από το αν κάποιος έχει την εύνοια ή μη σε οποιοδήποτε αποφασιστικό όργανο. Έπρεπε να θεσπιστούν κανόνες, τόσο για τους επιχειρηματίες, όσο κυρίως και για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές».

Ο Δήμαρχος κατέστησε σαφές, ότι ο Δήμος δεν μπορεί να επεκτείνει το ωράριο πέραν από τις 03:00 τα ξημερώματα, ενώ σημείωσε, πως η μεγαλύτερη μέριμνα δόθηκε προκειμένου να περιοριστεί η όχληση για τα καταστήματα που λειτουργούν και κάνουν χρήση μουσικής σε υπαίθριους χώρους.

«Διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο κανόνων, όπως οφείλει να υπάρχει σε έναν σύγχρονο Δήμο, ο οποίος προστατεύει και τους κατοίκους του και τους επισκέπτες του και τους επιχειρηματίες του», ανέφερε κλείνοντας ο Δήμαρχος, υποστηρίζοντας, πως «είμαστε μία δημοτική αρχή που δε φοβάται να βάλει το πόδι στη φωτιά» και διαβεβαιώνοντας πως ο κανονισμός, βάσει εμπειρίας από την εφαρμογή του, μπορεί να επαναδιαμορφωθεί.

«Η αρμονία των δραστηριοτήτων θα ανεβάσει το επίπεδο»

Ο πρόεδρος του Εμπορ/κού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου, κ. Ανδρέας Τσιμέκης, επιβεβαίωσε πως το ωράριο δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τις 03:00, σημειώνοντας όμως, ότι οι επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει σε ηχομόνωση και ηχοπροστασία, μεριμνώντας να μην ενοχλούν, έπρεπε να επιβραβευθούν με την εξάντλησή του. «Το ωράριο είναι λογικό να παρατείνεται έως τις 03:00, καθώς όπως γνωρίζετε, βάσει απόφασης τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να παραμένουν ανοικτά έως και τις 02:00 το ξημέρωμα, έπειτα από εισήγηση του Εμπορικού Συλλόγου, από τις 23 Μαρτίου έως και τις 30 Οκτωβρίου», ανέφερε.

Τόνισε δε, πως «γνώμονάς μας ήταν να τηρείται ο σεβασμός στο νησί. Η αρμονία όλων αυτών των δραστηριοτήτων – ύπνου, φαγητού και διασκέδασης – νομίζω θα ανεβάσει πολύ την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της Τήνου».

Τέλος, ο κ. Τσιμέκης υπογράμμισε, πως η ανάκληση των αδειών στους παραβάτες θα πρέπει να είναι άμεση, ώστε να έχει πραγματικό χαρακτήρα επίπτωσης σε όσους δεν τηρούν τους κανόνες.

Το γεγονός, πως ο κανονισμός καταρτίστηκε, προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο για τη συμμόρφωση ελάχιστων επιχειρηματιών που δεν τηρούν τα ήδη προβλεπόμενα, τόνισε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΕΚΥΓΕΤ, κ. Γιώργος Αμοιραλής, σημειώνοντας πως μετά την κατάρτιση του κανονισμού, κρίσιμο ζήτημα είναι η εφαρμογή του από τα καταστήματα, την αστυνομία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Δήμου, ζητώντας και ο ίδιος να υπάρξει τάξη και να συμμορφωθούν όλοι με αυτόν.

Προβληματισμός για την ουσιαστική τήρηση των κανόνων

Από την πλευρά της μειοψηφίας, πρώτος έλαβε το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, ο οποίος χαιρέτησε την ψήφιση του κανονισμού, τονίζοντας πως αποτελεί ευχάριστο γεγονός, πως οι ίδιοι οι φορείς του νησιού συνέβαλαν και συμφωνούν με την κατάρτισή του. Ο κ. Κροντηράς υποστήριξε, πως όταν υποστηρίζεται η ισονομία, η αποφυγή διακρίσεων και ο ευγενής ανταγωνισμός, μόνο όφελος θα υπάρξει για τους επιχειρηματίες και για όλο το νησί.

Ο εκπρόσωπος της δημοτικής κίνησης «Κοινό Τηνίων», κ. Ευάγγελος Μπακτής, χαιρέτισε επίσης θερμά την πρωτοβουλία, ωστόσο εξέφρασε την αντίθεσή του στην παράταση του ωραρίου έως τη 01:30 για τους υπαίθριους χώρους. Ο ίδιος σημείωσε πως όπου υπάρχουν περιοχές με σπίτια, το ωράριο θα πρέπει να διαμορφώνεται το αργότερο έως τις 00:00.

Τέλος, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τήνου, κ. Άννα Μαραβέλια, δήλωσε πως όντως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και για αυτό το λόγο θα έπρεπε να είχαν κληθεί οι παρατάξεις να καταθέσουν προτάσεις και να συμμετέχουν στο διάλογο, προτού κληθούν να αποφασίσουν σε ένα ήδη καταρτισμένο κείμενο.

Πέραν αυτού, η ίδια εξέφρασε τον προβληματισμό της, όσον αφορά στο αν θα τηρηθεί στην ουσία και την πράξη αυτός ο κανονισμός, δεδομένων πρότερων εμπειριών, που τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία και το Δήμο δεν τηρούνταν με αποτέλεσμα την δημιουργία εντάσεων.

 

Ετικέτες: