Κανονισμός καθαριότητας για τον Δήμο Κιμώλου

  • Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022 - 06:11

Στην κατάρτιση και την έγκριση Κανονισμού Καθαριότητας, προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κιμώλου.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Διαύγειας, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ενέκριναν την κατάρτιση του Κανονισμού Καθαριότητας, αφού υιοθετήθηκαν, στο αρχικό σχέδιο του Κανονισμού, μέρος των επισημάνσεων, στις οποίες προχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας.

Ως εκ τούτου, διαμορφώθηκε το τελικό σχέδιο του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Κιμώλου, το οποίο προβλέπει στο πλαίσιό του τις υποχρεώσεις του Δήμου, όσον αφορά στη καθαριότητα, αλλά και τις υποχρεώσεις των πολιτών, σχετικά με τα μη ογκώδη αστικά απόβλητα, τα ογκώδη αστικά απόβλητα, και τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών.

Επιπλέον, αναφέρονται ρητά οι υποχρεώσεις υπηρεσιών, επιχειρήσεων και φορέων οι οποίοι διαχειρίζονται χώρους συνάθροισης κοινού, όπως επίσης οι υποχρεώσεις ως προς τη διαχείριση αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων.

Περιγράφονται επίσης οι υποχρεώσεις όλων των μερών ως προς τη διαχείριση ειδικών ρευμάτων αποβλήτων, καθώς και οι υποχρεώσεις ως προς την καθαριότητα κοινόχρηστων, αλλά και ιδιωτικών χώρων.

Τέλος, περιγράφονται και οι προβλεπόμενες κυρώσεις προς τους παραβάτες, καθώς και η διαδικασία επιβολής τους.

Ο Κανονισμός Καθαριότητας και η πολιτική συνεργασίας του Δήμου με τους δημότες, τους κατοίκους και τους εν γένει αποδέκτες των υπηρεσιών καθαριότητας, διέπεται από τις εξής βασικές αρχές:

• Το φυσικό περιβάλλον είναι μέγιστο αγαθό που χρήζει συνεχούς φροντίδας και προστασίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τον παρόντα Κανονισμό.

• Η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων αποτελεί παράγοντα που απειλεί την δημόσια υγεία, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών και του φυσικού κάλλους.

• Ο «ρυπαίνων πληρώνει» συνιστά κατευθυντήρια αρχή. Ο παραγωγός και ο κάτοχος των αποβλήτων θα πρέπει να διαχειρίζονται τα απόβλητα κατά τρόπο που να εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

• Η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων οδηγεί στη μείωση της ποσότητας των αποβλήτων και των αρνητικών επιπτώσεων των παραγόμενων αποβλήτων στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία (μείωση της περιεκτικότητας σε επικίνδυνες ουσίες).

• Η εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετάω» αποτελεί κίνητρο για την προώθηση της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και περαιτέρω την αύξηση της χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, ενώ συμβάλλει στη δίκαιη χρέωση των πολιτών/επιχειρήσεων.

• Η διαχείριση των αποβλήτων θα πρέπει να αποσκοπεί στη μείωση της χρήσης φυσικών πόρων και να προωθεί την πρακτική εφαρμογή της ιεράρχησης των αποβλήτων. Για την ορθή εφαρμογή της ιεράρχησης των αποβλήτων, υλοποιούνται κατά προτεραιότητα η πρόληψη, συμπεριλαμβανομένης της επαναχρησιμοποίησης, και η ανακύκλωση.

Ετικέτες: