Διαχείριση των αστικών λυμάτων στην Πάρο

Μία σπουδαία συμφωνία επισημοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στην Πάρο, με την υπογραφή σύμβασης για την υλοποίηση του έργου: « Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Λυμάτων που περιλαμβάνει τη συλλογή και μεταφορά των λυμάτων των οικισμών Λεύκες και Κώστος του Δήμου Πάρου μαζί με επέκταση δυναμικότητας και εκσυχρονισμό Ε.Ε.Λ. Μάρπησσας του Δήμου Πάρου».

Δήμος, ΔΕΥΑ Πάρου και ανάδοχος συνυπέγραψαν για την κατασκευή, μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, ενός έργου που θα δώσει πνοή σε πολλές περιοχές της νησιού. Το έργο θα εξασφαλίσει την αποτελεσματική αποχέτευση ακαθάρτων των οικισμών Λευκών και Κώστου, η οποία σήμερα είναι από προβληματική έως ανύπαρκτη καθώς τα λύματα καταλήγουν ανεξέλεγκτα, ενώ υπάρχει σε λειτουργία Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στη Μάρπησσα, η οποία με την επέκταση της δυναμικότητας της θα δεχθεί τα ανωτέρω λύματα εξασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος.

Η λειτουργικότητα διασφαλίζεται επειδή πρόκειται για υποδομή δικτύου αποχέτευσης, το οποίο θα συνδεθεί σε υφιστάμενα συστήματα που βρίσκονται σε λειτουργία ενώ στο έργο προβλέπεται και επέκταση της δυναμικότητας της ΕΕΛ Μάρπησσας. Όλα τα τμήματα του έργου, θα τεθούν σε λειτουργία άμεσα με την ολοκλήρωση τους. Οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τις υπογραφές.

Το έργο διακρίνεται σε δύο υποέργα που συνδέονται μεταξύ τους. Το πρώτο υποέργο περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου συλλογής και μεταφοράς λυμάτων των οικισμών των Λευκών και του Κώστου και το δεύτερο την επέκταση της δυναμικότητας και τον εκσυγχρονισμό της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) της Μάρπησσας, δηλαδή του Βιολογικού Καθαρισμού Μάρπησσας.

Κατασκευή ενός σύνθετου δικτύου αγωγών αποχέτευσης

Το αρχικό υποέργο προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ αφορά στην κατασκευή ενός σύνθετου δικτύου αγωγών αποχέτευσης συνολικού μήκους περίπου 15.000 μέτρων και χωρίζεται σε 4 διακριτά τμήματα:

• Κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης στον οικισμό των Λευκών

• Δίκτυο μεταφοράς από Λεύκες προς Χοιρόλακκα

• Δίκτυο μεταφοράς από την άκρη του οικισμού του Κώστου προς Χοιρόλακκα

• Κοινό βαρυτικό δίκτυο μεταφοράς από Χοιρόλακκα προς την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Μάρπησσας

Το εσωτερικό δίκτυο συλλογής του οικισμού Λευκών που απαρτίζεται από πέντε συλλεκτήριους αγωγούς, όπου συμβάλουν οι δευτερεύοντες αγωγοί του εσωτερικού δικτύου. Τα λύματα που θα συλλέγονται από τους αγωγούς του δικτύου θα καταλήγουν σε τρία διαφορετικά τμήματα του οικισμού, σε δύο εσωτερικά αντλιοστάσια και στο φρεάτιο εκκίνησης του αγωγού μεταφοράς Λ1-66.

Η μεταφορά τους στην Ε.Ε.Λ. γίνεται με αγωγό Λ1 βαρύτητας σε όλο το μήκος του. Το αντλιοστάσιο μεταφοράς Α/ΣΚ1και τον αγωγό Κ ο οποίος δεν είναι σε όλο το μήκος του καταθλιπτικός, αλλά κατά τμήματα είναι βαρυτικός. Οι αγωγοί Κ και Λ1 καταλήγουν σε φρεάτιο συμβολής από εκεί με αγωγό βαρύτητας Μ στο υφιστάμενο φρεάτιο σύνδεσης των αγωγών μεταφοράς από τους οικισμούς Μάρμαρα και Πρόδρομο.

Επέκταση της δυναμικότητας και στον εκσυγχρονισμό της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Μάρπησσας

Το δεύτερο υποέργο που αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας και στον εκσυγχρονισμό της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Μάρπησσας, είναι προϋπολογισμού 3.220.000 ευρώ και έχει σκοπό την εξυπηρέτηση της μεγάλης αύξησης της παροχής τα τελευταία χρόνια, καθώς και τον πλήρη εκσυγχρονισμό της παλαιάς μονάδας.

Πρόκειται να κατασκευαστεί στην ουσία μια νέα γραμμή επεξεργασίας των λυμάτων ώστε να διπλασιαστεί η δυναμικότητα από 5.000 ισοδύναμους κατοίκους σε 10.000 ενώ ταυτόχρονα να υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής των λυμάτων νέων περιοχών όπως οι Λεύκες και ο Κώστος. Θα υπάρξει πλήρης εκσυγχρονισμός του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, θα εγκατασταθούν σύγχρονα μηχανήματα προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων, αυτοματισμός και τηλεέλεγχος τελευταίας τεχνολογίας καθώς και διάταξη αφυδάτωσης της λάσπης.

Το φυσικό αντικείμενο του Υποέργου 2 αποτελείται από τη μελέτη και την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων ή τμημάτων νέων εγκαταστάσεων τα οποία θα πρέπει να κατασκευασθούν στην Υφιστάμενη Εγκατάσταση προκειμένου αυτή να λειτουργεί και να έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ΑΕΠΟ, όπως εκροές, νέου συστήματος επεξεργασίας των λυμάτων κλπ. Στο πλαίσιο των σχετικών απαιτήσεων συντάχθηκε προμελέτη από τη μελετητική εταιρεία ΝΑΜΑ Α.Ε..

Η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Μάρπησσας περιλαμβάνει:

α. Τα υφιστάμενα έργα που λειτουργούν από το έτος 1997 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 5.000 κατοίκων.

β. Τα έργα επέκτασης, δυναμικότητας 5.000 επιπλέον κατοίκων περίπου, συνολικής παροχής σχεδιασμού 3.042 m3/d που συνοπτικά περιλαμβάνουν:

• Σύστημα προεπεξεργασίας (εσχάρωση – εξάμμωση - λιποσυλλογή) για το σύνολο της παροχής

• Μονάδα προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων

• Μέτρηση παροχής

• Χημική απομάκρυνση φωσφόρου

• Δεξαμενές αερισμού – απονιτροποίησης για τα έργα επέκτασης

• Δεξαμενή καθίζησης και αντλιοστάσιο ανακυκλοφορίας και περίσσειας ιλύος για τα έργα επέκτασης

• Μηχανική πάχυνση – αφυδάτωση ιλύος για το σύνολο της παραγόμενης ιλύος

• Προσθήκη φυσητήρων για την υφιστάμενη και τη νέα γραμμή στο υφιστάμενο κτίριο φυσητήρων, με προέκτασή του

• Η/Μ εξοπλισμός για τη χλωρίωση και αποχλωρίωση του συνόλου της παροχής

• Μετα-αερισμός στο φρεάτιο άντλησης των επεξεργασμένων κάταντι της δεξαμενής χλωρίωσης. με διαχυτήρες και μετρητή DO

• Σύστημα απόσμησης στο ασιο ανύψωσης, στις μονάδες προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων, προεπεξεργασίας λυμάτων και αφυδάτωσης ιλύος

• Φίλτρανση και απολύμανση με υπεριώδη ακτινοβολία για μέρος της επεξεργασμένης παροχής προς άρδευση του παρακείμενου λόφου του Αγίου Αντωνίου

• Έργα διάθεσης στη θάλασσα, που περιλαμβάνουν χερσαίο τμήμα αγωγού διάθεσης με φρεάτια, φρεάτιο φόρτισης και υποθαλάσσιο αγωγό με διαχυτήρα

• Κτίριο υποσταθμού

• Συμπλήρωση των δικτύων σωληνώσεων, στραγγιδίων βιομηχανικού νερού, ύδρευσης

• Δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αυτοματισμού για το σύνολο της εγκατάστασης

• Συμπλήρωση βοηθητικού και εργαστηριακού εξοπλισμού

• Έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και οδοποιίας (τοίχος αντιστήριξης και τάφρος στη βόρεια πλευρά του γηπέδου, ασφαλτόστρωση οδού από το ασιο ανύψωσης στην ΕΕΛ)

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την υπογραφή της σύμβασης, οι τρεις φορείς εγγυήθηκαν ότι οι εργασίες που θα γίνουν στις περιοχές, δεν θα επηρεάσουν την εικόνα των οικισμών και οποιαδήποτε ενέργεια και αν γίνει σε παραδοσιακά σημεία αυτά αμέσως μετά την ολοκλήρωση του έργου θα επανέλθουν στην αρχική εικόνα τους.