Οι αρμοδιότητες του Δημοτικού Νομικού Προσώπου Τήνου περνούν στον Δήμο

  • Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022 - 06:17

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, αποφασίστηκε ομόφωνα η κατάργηση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Δημοτικό Νομικό Πρόσωπο Δήμου Τήνου» και ως καθολικός διάδοχος των αρμοδιοτήτων του ορίστηκε ο Δήμος Τήνου.

Ο Δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος, έθεσε υπόψη των μελών του Δ.Σ. την εισήγηση της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών για κατάργηση του Δημοτικού Νομικού Προσώπου Δήμου Τήνου και την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στον Δήμο.

Εισήγηση Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών

Το Δημοτικό Νομικό Πρόσωπο Δήμου Τήνου (ΔΝΠΔΤ) προήλθε από την συγχώνευση του Παιδικού Σταθμού και του ΚΑΠΗ του Δήμου Τήνου («Συγχώνευση ΝΠΔΔ Δήμου Τήνου σε ένα Νομικό Πρόσωπο»). Στο νέο Νομικό Πρόσωπο συγχωνεύτηκαν τα δύο Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κατ’ εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης, το οποίο περιόριζε τον αριθμό των Νομικών Προσώπων που μπορούσε να έχει ο κάθε Δήμος.

Διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από 15 μέλη.

Η διοικητική διάρθρωση του Νομικού Προσώπου έχει ως εξής:

1) Διοικητικό Συμβούλιο, 2) Πρόεδρος ΔΣ, 3) Διευθυντής Νομικού Προσώπου, 4) Τμήμα Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης, 5) Τμήμα Παιδικής Προστασίας και Παιδείας, 6) Τμήμα Τρίτης Ηλικίας και Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων.

Η στελέχωση των Τμημάτων αποτελείται από το Διευθυντή και το Τμήμα Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης. Η διοικητική εξυπηρέτηση του Νομικού Προσώπου γίνεται από υπάλληλους του Δήμου κατά το λογιστικό μέρος και για τα θέματα διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού και μητρώων προσωπικού και το αμιγώς διοικητικό από υπάλληλο του Νομικού προσώπου με ειδικότητα Νηπιαγωγού, παράλληλα με τα λοιπά παιδαγωγικά του καθήκοντα.

Επίσης, το Τμήμα Παιδικής Προστασίας και Παιδείας που αντιστοιχεί στον Παιδικό Σταθμό. Υπηρετούν 5 υπάλληλοι κλάδων Νηπιαγωγών, Βρεφονηπιοκομίας, Βοηθών Βρεφοκόμων, Μαγείρων και Γενικών Καθηκόντων.

Και το Τμήμα Τρίτης Ηλικίας και Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων που αντιστοιχεί στο πρώην ΚΑΠΗ του Δήμου Τήνου, στο οποίο υπάρχει μία υπάλληλος ειδικότητας Κοινωνικών Λειτουργών.

Οι κλάδοι / ειδικότητες του υπάρχοντος προσωπικού αντιστοιχούν εν μέρει στις απαιτήσεις των λειτουργιών του. Υπάρχουν όμως ειδικότητες εξειδικευμένου προσωπικού που δεν επαρκούν ή απουσιάζουν εντελώς (π.χ. Διοικητικών/Οικονομικών/Τεχνικών κλάδων, Κοινωνικής Προστασίας, Προσωπικού Καθαριότητας, Μαγειρείων κ.λ.π.). Το προσωπικό όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, δεν επαρκεί για τη στελέχωση των υπηρεσιών – αρμοδιοτήτων του. Το επίπεδο εκπαίδευσής τους στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών θεωρείται καλό. Όμως όσον αφορά σε επίπεδο τεχνικής υποστήριξης αυτή γίνεται από υπαλλήλους του Δήμου Τήνου. Το υφιστάμενο προσωπικό δεν επαρκεί ποσοτικά για την κάλυψη των σημερινών αναγκών, αλλά ούτε και των μελλοντικών. Ενδεικτικό είναι ότι κάθε έτος υπάρχει η ανάγκη πρόσληψης προσωπικού 1-2 ατόμων για την επαρκή εκτέλεση του παιδαγωγικού έργου αλλά και της καθαριότητας.

Μετά τη συγχώνευση με τον Δήμο Τήνου

Με την κατάργηση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά του στοιχεία περιέρχονται αυτοδικαίως στον Δήμο Τήνου, ο οποίος υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος σε όλα τα εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αυτού. Από την έναρξη ισχύος της ανωτέρω απόφασης και εντός 1 μηνός, ο Δήμος πρέπει να συστήσει Επιτροπή που θα διενεργήσει απογραφή πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων που περιέρχονται στον Δήμο Τήνου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο.

Οι συνήθεις ανάγκες στελέχωσης σε έκτακτο προσωπικό (κάθε χρόνο) αφορούν σε παιδαγωγικό προσωπικό, τουλάχιστον 2 ατόμων και 1 ατόμου προσωπικού καθαριότητας. Οι ανωτέρω προσλήψεις θεωρούνται άκρως απαραίτητες προκειμένου να μην μειωθεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων νηπίων στο Σταθμό, αφού οι ανάγκες των εργαζομένων γονέων συνεχώς

αυξάνονται, και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του. Το προσωπικό θα μεταφερθεί σε αντίστοιχες κατά κατηγορία και κλάδο οργανικές θέσεις για όσους κατείχαν οργανική θέση στον καταργούμενο φορέα και σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις, για όσους κατείχαν προσωρινή προσωποπαγή θέση. Για την κατάταξη του κατωτέρω προσωπικού θα εκδοθεί διαπιστωτική πράξη Δημάρχου, αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης κατάργησης.

Οι λόγοι που η συγχώνευση κρίνεται επιβεβλημένη

Η κατάργηση και κατ’ ουσίαν συγχώνευση Δήμου και Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου είναι επιβεβλημένη καθώς:

- Το υφιστάμενο προσωπικό, το οποίο όπως αποτυπώνεται παραπάνω, δεν ανήκει σε διοικητικούς/οικονομικούς κλάδους, είναι λιγοστό και δεν επαρκεί για την εκτέλεση πολυάριθμων και πολύπλοκων, συχνά εξειδικευμένων, διοικητικών και οικονομικών εργασιών που καθημερινά απαιτούνται. Για τις αντίστοιχες εργασίες στον Δήμο ήδη λειτουργούν σήμερα 2 Διευθύνσεις (Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών) με Τμήματα, Γραφεία και υπαλλήλους. Είναι φύσει αδύνατον όλες αυτές οι εργασίες να διεκπεραιώνονται στο ΔΝΠΔΤ από τους υπηρετούντες υπαλλήλους.

- Πολλές όμοιες εργασίες/διαδικασίες πρέπει σήμερα να γίνονται εις διπλούν και από το Νομικό Πρόσωπο και από τον Δήμο (π.χ. κατάρτιση προϋπολογισμού, έκδοση μισθοδοσίας, τήρηση πρωτοκόλλου κ.λπ.), με αποτέλεσμα η συγχώνευση των δύο να επιφέρει μεγάλο λειτουργικό όφελος, οικονομία κλίμακας, εξορθολογισμό διαδικασιών για τις υπηρεσίες του ΔΝΠΔΤ, διάχυση της εμπειρίας των πιο καταρτισμένων και έμπειρων στελεχών του Δήμου προς τις υπηρεσίες των ΔΝΠΔΤ κ.ο.κ.

- Θα διασφαλιστεί καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αποδοτικότερη αξιοποίηση των οικονομικών πόρων των ΔΝΠΔΤ και βελτίωση του συντονισμού της διοίκησης και λειτουργίας των ΔΝΠΔΤ.

- Το σύνολο των εργαζομένων διαχρονικά ζητάει την κατάργηση των ξεχωριστών δημοτικών ΝΠΔΔ και την άσκηση όλων των καταστατικών σκοπών των ΟΤΑ απευθείας από τον Δήμο.

- Δεν θα υπάρχει επικάλυψη μεταξύ των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών του Δήμου και του νομικού προσώπου,

- Θα προχωρήσει η σύνταξη κανονισμού λειτουργίας των δομών.

- Θα γίνει ευκολότερη η ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

- Το γεγονός της μη ύπαρξης Ο.Ε.Υ. και της κατ’ ουσίαν αδυναμίας σύνταξης αυτού οδηγεί σε μία σειρά ανυπέρβλητων εμπόδιων όπως η μη ένταξη στην κινητικότητα, η μη κατάρτιση ψηφιακού οργανογράμματος και περιγραμμάτων ειδικών θέσεων εργασίας και άρα η μη στελέχωση με προσωπικό μέσω μετατάξεων – αποσπάσεων και η αδυναμία υποβολής αιτήματος στον πολυετή και ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού του δημόσιου τομέα. Τα προβλήματα αυτά θα λυθούν με την προτεινόμενη κατάργηση.

Από την κατάργηση θα προκληθούν επιβαρύνσεις στην οικονομική λειτουργία του Δήμου Τήνου από την ενσωμάτωση των λειτουργικών του δαπανών, τα οποία θα καλυφθούν σχεδόν εξολοκλήρου (α) από την κατάργηση της ετήσιας επιχορήγησης και (β) από τα καταβαλλόμενα τροφεία. Ταυτόχρονα όμως θα υπάρξουν αντίστοιχα οικονομικά οφέλη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έπειτα από διαλογική συζήτηση αποφάσισε ομόφωνα την κατάργηση του Δημοτικού Νομικού Προσώπου Δήμου Τήνου και όρισε ως καθολικό διάδοχο τον Δήμο Τήνου.

 

Ετικέτες: