Ανοικτός διαγωνισμός για το αποχετευτικό σύστημα της Πάρου

  • Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου, 2023 - 06:17

Όσο πιο σύντομα και για να προλάβει τη νέα καλοκαιρινή περίοδο, η ΔΕΥΑ Πάρου, διενεργεί ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την ανάθεση της δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών, που αφορά στον: «Έλεγχο, τον καθαρισμό και την επισκευή εισροών των αποχετευτικών αγωγών και στον πλήρη καθαρισμό των αντλιοστασίων λυμάτων». Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 74.400 ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε έξι μήνες από την υπογραφή της. Οι βασικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στην Πάρο έχουν ως σκοπό την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στο αποχετευτικό σύστημα του νησιού.

Αντικείμενο της μελέτης

Η τεχνική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί για το έργο αφορά στην παροχή υπηρεσιών για την επισκευή εισροών θαλασσινού νερού των αποχετευτικών αγωγών της επιχείρησης και για τον πλήρη καθαρισμό αντλιοστασίων λυμάτων. Η αναγκαιότητα για την εν λόγω παροχή υπηρεσιών προκύπτει λόγω της έλλειψης των ειδικών μηχανημάτων στον εξοπλισμό της ΔΕΥΑΠ για τις συγκεκριμένες εργασίες.

Οι απαραίτητες εργασίες

Στην μελέτη περιλαμβάνονται οι εξής εργασίες:

1) Επισκευή εισροών κεντρικού αποχετευτικού αγωγού

Στο αποχετευτικό δίκτυο της Παροικίας, της Νάουσας και του οικισμού Πίσω Λειβάδι εντοπίζονται εισροές θαλασσινού νερού με αποτέλεσμα την αυξημένη αγωγιμότητα των λυμάτων η οποία προκαλεί φθορές στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης (στα αντλιοστάσια λυμάτων, στις ΕΕΛ) καθώς και στην επεξεργασία των λυμάτων. Επομένως, κρίνεται σκόπιμος ο εντοπισμός των συγκεκριμένων εισροών θαλασσινού νερού και στη συνέχεια η επισκευή του αγωγού για την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων της επιχείρησης.

Από παλαιότερες βιντεοσκοπήσεις διαπιστώθηκε η ανάγκη επισκευής των αγωγών σε μη-στεγανές ενώσεις μεταξύ των σωληνώσεων, από τις οποίες εισρέει θαλασσινό νερό στο δίκτυο και η ανάγκη διεξοδικού καθαρισμού του αγωγού με ειδικό όχημα υψηλής πίεσης νερού και αναρρόφησης, για την αποτελεσματική εφαρμογή των επισκευών.

Αναλυτικά, οι εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν είναι εργασίες καθαρισμού με τη χρήση αποφρακτικού οχήματος υψηλής πίεσης – αναρρόφησης και με διάφορα ακροφύσια. Τα προϊόντα καθαρισμού θα μεταφέρονται στα εκάστοτε φρεάτια εργασίας από όπου και θα απομακρύνονται με αναρρόφηση ή και χειρωνακτικά, εάν πρόκειται για ογκώδη αντικείμενα. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί αφαίρεση υλικών και η διαμόρφωση αγωγών θα γίνει με τη χρήση ειδικού τηλεκατευθυνόμενου ρομπότ κοπής. Το ρομπότ θα φέρει κάμερα στην κεφαλή του για μέγιστη αποτελεσματικότητα και ακρίβεια κατά το φρεζάρισμα.

2) Πλήρης καθαρισμός αντλιοστασίων λυμάτων

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται δυσλειτουργία στα αντλιοστάσια λυμάτων που

οφείλεται στις αυξημένες επικαθίσεις άμμου και μακρόινων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τις συχνές

βλάβες των αντλιών και τη μη ομαλή λειτουργία των αντλιοστασίων. Εν όψει και της

καλοκαιρινής περιόδου, κρίνεται σκόπιμος και αναγκαίος ο καθαρισμός των αντλιοστασίων

άμεσα, ώστε να επιτευχθεί και πάλι η εύρυθμη λειτουργία όλων των αντλιοστασίων.

Εξαιτίας της συνεχούς ροής λυμάτων στο δίκτυο αποχέτευσης και στα αντλιοστάσια, ο καθαρισμός πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά τις νυχτερινές ώρες με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων απόφραξης και αναρρόφησης. Τα μηχανήματα αυτά επιτυγχάνουν τη συντομότερη και ασφαλέστερη λύση στον καθαρισμό των αντλιοστασίων.

Επίσης, για τον πλήρη καθαρισμό των αντλιοστασίων απαιτείται να εισέλθει εξειδικευμένο προσωπικό στον εσωτερικό χώρο του αντλιοστασίου και για το λόγο αυτό οι εργασίες θα γίνουν αφού παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κατάβασης σε κλειστούς χώρους.