Ύψωσαν τους τόνους για τις χαμηλές θερμοκρασίες στα σχολεία

Με μεγάλη ένταση και εκατέρωθεν κατηγορίες και χαρακτηρισμούς, άρχισε την Τετάρτη 8/2, το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου, όπου στο επίκεντρο της διαμάχης βρέθηκαν τα παιδιά και η θέρμανση στα σχολεία. Αφορμή για την έναρξη της συγκεκριμένης συζήτησης ήταν μία επιστολή προς τον δήμαρχο από 4 δημοτικούς συμβούλους. Τον λόγο πήραν αρκετοί για το συγκεκριμένο θέμα και η ένταση κορυφώθηκε μεταξύ του Δημάρχου Μηλου, Μανώλη Μικέλη και του πρώην Δημάρχου, Γεράσιμου Δαμουλάκη. Ο Δήμαρχος Μήλου μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το περιστατικό και τη κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή με την θέρμανση στα σχολεία.

Δημοτική Σύμβουλος, Σ. Βαμβακάρη: “Πίστευα ότι ο Δήμος κάτι θα έλεγε για το θέμα της θέρμανσης”

Αρχικά τον λόγο πήρε η δημοτική σύμβουλος, Σοφία Βαμβακάρη, η οποία και αναφέρθηκε στο θέμα, “Πίστευα ότι ο Δήμος κάτι θα έλεγε, καθώς σήμερα στείλαμε μία επιστολή, που έχουν συνυπογράψει 4 δημοτικοί και έχει να κάνει με το θέμα της θέρμανσης στα σχολεία και δεν το κάνουμε για προεκλογικούς λόγους. Θα ήθελα να δω τι έχει γίνει και αν έχουμε πάει προς την σωστή κατεύθυνση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.”

Δήμαρχος Μήλου: “Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουν όλα τα σχολεία θέρμανση”

Αρχικά, το λόγο για να απαντήσει πήρε ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, ο οποίος είπε ότι έχει βγει ήδη ανακοίνωση και μεταξύ άλλων ανέφερε, “Μετά το θάνατο του παιδιού στην Βόρεια Ελλάδα, έχουν αλλάξει οι προδιαγραφές, υπάρχει ζήτημα πιστοποίησης των καυστήρων σε όλες τις σχολικές μονάδες. Η πιστοποίηση υπήρχε χρόνια αλλά δεν την τηρούσε κανείς. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καλώς ή κακώς, στα σχολεία δεν υπήρχε καμία πιστοποίηση. Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουν όλα τα σχολεία θέρμανση. Το πρόβλημα για την πιστοποίηση, είναι ότι αργούν τα ραντεβού με τους τεχνικούς και το ίδιο συμβαίνει και σε σχολεία της Αττικής.”

Δημοτικός Σύμβουλος, Δ. Μωραΐτης: “Δάσκαλοι λένε σε γονείς να δώσουν καμιά σόμπα στα παιδιά τους”

Απάντηση στον δήμαρχο θέλησε να δώσει ο δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Μωραΐτης, που είναι ένας από τους 4 Δημοτικούς συμβούλους που υπέγραψαν την επιστολή διαμαρτυρίας, ο οποίος ανέφερε “Υπάρχουν email από δασκάλους σε γονείς, που τους λένε να τους δώσουν να πάρουν καμιά σόμπα μαζί τους για να ζεσταθούν. Βγάλατε μία ανακοίνωση στην οποία λέτε, ότι προχωρήσατε σε αγορά και προμήθεια θερμαντικών σωμάτων, τα σώματα αυτά όμως μπορούν να λειτουργήσουν στα κεντρικά δίκτυα των σχολείων; Η απάντηση είναι όχι. Μακάρι να λυθεί το πρόβλημα μέσα στην εβδομάδα όπως περιγράφετε, αλλά το θεωρώ δύσκολο. Να λέμε Δόξα τω Θεώ, που άργησε να έρθει ο χειμώνας.”

Ένταση και συνεχείς χαρακτηρισμοί

Σε εκείνο το σημείο υπήρξε ένταση μεταξύ του αντιδημάρχου Μήλου, κ. Ζούλια, ο οποίος ανέφερε, “Σκεφτείτε να μην έλεγε η κ. Βαμβακάρη ότι γίνεται η ανακοίνωση χωρίς προεκλογικό σκοπό”, και εκεί έκανε επέμβαση ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο οποίος είπε, “Ότι σας ενοχλεί είναι για προεκλογικούς λόγους”. Τον λόγο για νέα απάντηση πήρε ο Δήμαρχος ο οποίος έκανε μία σύντομη αναδρομή στα χρήματα που έχουν ξοδευτεί επί των ημερών του και εκεί διέκοψε εκ νέου ο κ. Δαμουλάκης με τον Δήμαρχο να του απαντάει, “Άφησε με λίγο να μιλήσω. Να έχεις λίγο πολιτισμό στην πολιτική σου. Δεν είχες ποτέ. Πάντα όταν βλέπεις μικρόφωνο θέλεις να κάνεις θέατρο. Ηρέμησε και να σέβεσαι αυτόν που μιλάει”, σε αυτό το σημείο ο κ. Δαμουλάκης αποκάλεσε “θεατρίνο” τον κ. Μικέλη, με τον Δήμαρχο να επιστρέφει τον χαρακτηρισμό. Σε εκείνο το σημείο διεκόπη το Δημοτικό Συμβούλιο.

Μ. Μικέλης στην “Κοινή Γνώμη”: “Κάποιοι φωνάζουν για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου”

Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Μήλου, Μανώλη Μικέλη, ο οποίος μίλησε για το περιστατικό του Δημοτικού Συμβουλίου, “Είχαμε ένα περιστατικό στην αρχή. Κάποιοι φωνάζουν για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Συγκεκριμένα, έγιναν κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις από τον κ. Μωραΐτη, ο οποίος ήταν 5 χρόνια εδώ μέσα και ενεπλάκη και στην συζήτηση προηγούμενος δήμαρχος, κ. Δαμουλάκης. Ζητούσαν εξηγήσεις για πράγματα, με τα οποία δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ στην ζωή τους, τουλάχιστον στα 9 χρόνια που βρίσκονταν εδώ μέσα. 

Ο κ. Μικέλης αναφέρθηκε και στα ποσά που διαχειρίστηκε σε σχέση με τον κ. Δαμουλάκη για το συγκεκριμένο έργο, “Ο κ. Δαμουλάκης είχε ξεκινήσει το Γυμνάσιο – Λύκειο με το έργο να κοστίζει 600.000 ευρώ, και περιείχε ενίσχυση στα σκυροδέματα, στις κολώνες, κλπ, το έργο αυτό σε μία πολύ καλή συνεργασία που είχαμε με τον κ. Χατζημάρκο και την Έπαρχο μας, έφτασε πάνω από 1.600.000 ευρώ και μέσα σε αυτό το διάστημα, φτιάχτηκαν οι αίθουσες, τα παράθυρα, κουφώματα, μονώσεις στην ταράτσα, μπήκαν Fan coils, τα οποία είναι εσωτερικές κλιματιστικές μονάδες ψύξης και θέρμανσης. Παράλληλα, φτιάξαμε το γυμναστήριο, τα γραφεία των καθηγητών, αίθουσες πληροφορικής, κλπ.”

Ο λόγος της έντασης

“Για τα υπόλοιπα σχολεία έχει δοθεί επιπλέον 1.830.000 ευρώ, με τα οποία θα φτιάξουμε το Δημοτικό σχολείο του Αδάμαντα, το Δημοτικό του Τριοβασάλου και τον παιδικό σταθμό, με θερμοπροσόψεις, με μονώσεις ταρατσών, με αλλαγές κουφωμάτων, με fan coil, δηλαδή φτιάχνουμε 3 σχολεία” ανέφερε για τα υπόλοιπα έργα ο Δήμαρχος Μήλου, ενώ σχετικά με το περιστατικό του Δημοτικού Συμβουλίου, είπε, “Η ένταση προκλήθηκε καθώς στις 6-7 Δεκέμβρη, οι διευθυντές των σχολείων μετά το ατύχημα που είχε γίνει στην Βόρεια Ελλάδα, που χάθηκε το παιδί άδικα, επειδή έσκασε ο καυστήρας, είχαν φτάσει εντολές από τα Υπουργεία ότι πρέπει να υπάρχουν πιστοποιήσεις για τα καλοριφέρ. Εμείς κάναμε, μία κίνηση άμεσα, καθώς τελείωνε και ο προϋπολογισμός, ήμασταν “επί ξύλου κρεμάμενοι”. Επί 9 χρόνια πήγαιναν, έβλεπαν τους καυστήρες και δεν υπήρχε ούτε συντήρηση, ούτε τίποτα. Με αφορμή το περιστατικό στη Βόρεια Ελλάδα, λοιπόν έπρεπε να γίνουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες, έπεσε και ο χειμώνας και βρεθήκαμε στον “τοίχο” να μας “πυροβολεί” ποιος, ο προηγούμενος Δήμαρχος, ο οποίος δεν είχε καν ενδιαφερθεί.”

“Δεν θα αφήσω τα παιδιά να κρυώνουν και ας μου κάνουν καταγγελία”

Στο κλείσιμο της επικοινωνίας μας, ο κ. Μικέλης αναφέρθηκε και στην σχέση που υπήρξε με τον εργολάβο που θα αναλάμβανε το έργο, “Όταν αναλάβαμε τον Δήμο, 2μιση χρόνια για ένα έργο ενός χρόνου, το Γυμνάσιο – Λύκειο, είχαμε έναν εργολάβο, ο οποίος εκβίαζε συνέχεια και δεν προχωρούσε το σχολείο. Εγώ τον έβγαλα έκπτωτο και βγήκα 1η Σεπτεμβρίου και μπήκε την ίδια μέρα αυτό το έργο μέσα στο πρόγραμμα. Το σχολείο αυτή τη στιγμή έχει παραδοθεί και έχει πλέον τα πάντα. Τα υπόλοιπα σχολεία, επειδή έχει κάνει πάρα πολλές καταγγελίες και τηλεφωνικές ο προηγούμενος Δήμαρχος, και έγγραφες και στην Αποκεντρωμένη, υπήρχε κάποιος φόβος γιατί περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο προϋπολογισμός. Είναι μία απόφαση Δημάρχου, η οποία δεν είναι σύννομη, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν θα αφήσω τα παιδιά να κρυώνουν και ας μου κάνουν καταγγελία, δεν πειράζει.”

Ετικέτες: