Κέα: Ολοκλήρωση τετραετίας με νέα έργα και αισιοδοξία

Σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση του νησιού, πραγματοποιεί η δημοτική Αρχή της Κέας, καθώς την τελευταία τετραετία το ένα μετά το άλλο κομβικά έργα υλοποιούνται ή μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης. Πρόσφατα παραδείγματα, η υπογραφή για την κατασκευή ενός σύγχρονου πρωτοποριακού Βιολογικού Καθαρισμού, αλλά και η δημιουργία εγκατάστασης επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων στο νησί. Η ψήφιση του νέου προϋπολογισμού είναι γεγονός και λίγο πριν το κλείσιμο της τετραετίας της δημοτικής αρχής, υπάρχει αισιοδοξία και για το σήμερα αλλά και για το αύριο του νησιού. 

Λ. Τζουβάρας: “Ο Δήμος Κέας το 2023 θα περάσει σε νέα εποχή”

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ύδρευσης Κέας, Λευτέρης Τζουβάρας, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την Κέα, το νέο προϋπολογισμό και τους στόχους για τη νέα χρονιά, “Ο Δήμος Κέας το 2023 θα περάσει σε νέα εποχή. Η ψήφιση του νέου προϋπολογισμού και τελευταίου για το υπάρχον δημοτικό συμβούλιο αποτελεί την τελευταία πράξη των σημαντικών και επιτυχημένων πολιτικών για τον Δήμο μας. Η προσπάθεια είναι ομαδική,  άλλωστε το σύνθημά «Μαζί για την Τζια» ήταν το σύνθημα της δημάρχου Ρένας Βελισσαροπούλου στις εκλογές του 2019 και εφαρμόστηκε μέχρι και σήμερα και είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της τετραετίας. Όποιος είχε και έχει την επιθυμία να εργαστεί για το καλό του τόπου ήταν και θα είναι άμεσα και συνομιλητής της διοίκησης του Δήμου χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες και δεύτερες σκέψεις.”

Η γλώσσα των αριθμών

“Η σύγκριση των αριθμών κατά την διάρκεια της τετραετίας είναι ένας σημαντικός δείκτης που μπορεί κανείς να διαπιστώσει αντικειμενικά εάν το έργο ενός Δήμου είναι επιτυχημένο ή όχι” τονίζει ο κ. Τζουβάρας, ενώ παραθέτει και κάποια ιστορικά στοιχεία, “Ο πρώτος προϋπολογισμός του παρόντος δημοτικού συμβουλίου το 2020 ήταν περίπου στα 6.000.000€ και σήμερα είναι  περίπου 9.600.000€ μια αύξηση 60% που οφείλεται κυρίως στο πλουσιότερο τεχνικό πρόγραμμα. Ένα  γεγονός που δείχνει την δυναμική που έχει αναπτύξει ο Δήμος Κέας στην εξασφάλιση κονδυλίων μέσα από προγράμματα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών του. Το 2020 το τεχνικό πρόγραμμα ήταν 1.700.000€ και σήμερα είναι 4.674.000€ , μια αύξηση της τάξης του 175%. Το επίπεδο δυσκολίας καλό είναι να συνυπολογίζεται καθώς η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε, πέρα από την ίδια μας την ζωή, όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης για 2 περίπου χρόνια. Όλα τα παραπάνω έγιναν με σκληρή δουλειά όσων πραγματικά ήθελαν να βοηθήσουν τον νησί βάζοντάς το «εμείς» μπροστά και σίγουρά χωρίς πολλά λόγια στα «καφενεία» του νησιού μας. Η Κέα αλλάζει, μπήκε πια στη σωστή πορεία, τα επόμενα χρόνια θα είναι ο καλύτερος κριτής μας.”

Τα νέα έργα για την Κέα

Δεν παρέλειψε στην συνέχεια να αναφερθεί στα έργα πνοής, που έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται ήδη στο νησί, “Τα έργα που πραγματοποιούνται σήμερα στον τομέα της ύδρευσής αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού μας. Ο απομακρυσμένος έλεγχος των δικτύων ύδρευσης και η ενεργειακή αναβάθμιση του θα δώσουν την δυνατότητα για καλύτερη και αποδοτικότερή χρήση του νερού. Το έργο ύδρευσης των Ποισσών βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα οι νέες δεξαμενές ύδρευσης που θα εκμεταλλευτούν τα νερά των πηγών και της βροχής είναι έτοιμες να τοποθετηθούν.” 

Παράλληλα μίλησε για τους κρίσιμους τομείς της παιδείας και της υγείας, “Ο νέος παιδικός σταθμός αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγους μήνες και αποτελεί την μέγιστη προσπάθεια του παρόντος δημοτικού συμβουλίου να βοηθήσει την εργαζόμενη μητέρα και πατέρα ώστε να ανταποκριθούν στις σημερινές δυσκολίες. Το συγκοινωνιακό έργο φέτος θα συμπεριλάβει και νέες περιοχές με στόχο να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι κάτοικοι του νησιού μας. Το Δημοτικό σχολείο Κορησσίας καθώς και το σχολείο στα Ελληνικά ήρθαν στην ιδιοκτησία του Δήμου Κέας για πρώτη φορά και θα μπορέσουν να μπουν σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Στην υγεία, με παρέμβαση της δημάρχου προς όλες τις κατευθύνσεις επανήλθε με νόμο το χρηματικό επίδομα που δινόταν στους γιατρούς των νησιών μας ώστε να γίνουν και πάλι ελκυστικά. 

Έργα για το οδικό δίκτυο

Παραθέτει στη συνέχεια και κάποια ακόμα σημαντικά έργα που αφορούν στο οδικό δίκτυο της Κέας και όχι μόνο, “Τα σημαντικό έργο της ασφαλτόστρωσης 5 αγροτικών δρόμων μέσα στο 2023 θα βελτιώσει ποιοτικά την ζωή σε πολλούς συμπολίτες μας. Συμπεριλαμβάνει περιοχές όπως η Κάτω Μεριά, η Συκαμιά, το Λιπαρό και το Φωτημάρι. Παράλληλα, η πλήρης ωρίμανση των μελετών μετά από χρόνια για τους δρόμους του Σπαθιού και των Ξύλων μας οδηγεί  ένα βήμα πιο κοντά προς την κατασκευή τους. Η μελέτη για το Ρεδιάδειο είναι έτοιμη και αναζητάμε χρηματοδότηση. Οι ακαδημίες ποδοσφαίρου αποτελούν μια σημαντική πραγματικότητα για τα νέα παιδιά του νησιού μας. Στο Βουρκάρι βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη για τον περιφερειακό δρόμο και περιμένουμε να ανοίξει χρηματοδότηση για να λυθεί το μακροχρόνιο πρόβλημα με τις σπηλαιώσεις στις λιμενικές υποδομές. Η πλατεία Φάρου  και η υπαίθρια έκθεση έδωσαν άλλον αέρα στο λιμάνι μας παράλληλα η  αλλαγή φωτιστικών και η φωταγώγηση του λιμενοβραχίονα αναβάθμισαν την εικόνα του λιμανιού . Επιπλέον σε λίγες μέρες ξεκινάει η κατασκευή πεζοδρομίου στην περιοχή της Κορησσίας και το αμέσως επόμενο διάστημα ο βιολογικός καθαρισμός του νησιού μας.”

Τα συμπεράσματα από την τετραετία και οι επόμενοι στόχοι

Σε ερώτηση για το διάστημα που βρέθηκε στην συγκεκριμένη δημοτική αρχή, φάνηκε πολύ ικανοποιημένος και παράλληλα αισιόδοξος για την συνέχεια, “Η τετραετία αυτή αποτέλεσε παράδειγμα “νοικοκυριού” του Δήμου Κέας σε όλα τα επίπεδα. Τα λάθη και οι παραλείψεις για όσους προσπαθούν είναι δεδομένα αλλά το σημαντικό είναι στο τέλος της ημέρας να έχει γίνει για την Κέα ένα βήμα παραπάνω. Η εποχή του “μπροστάρη” που έχει την λύση για όλα έχει περάσει ανεπιστρεπτή, η συνεργασία και ο σεβασμός στην διαφορετική άποψη είναι σημαντικά . Αυτό που έχει επιτευχθεί για το νησί μας είναι οι ισχυρές βάσεις για την επόμενη πενταετία που θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών. Η Κέα έχει μπει πια στην σωστή κατεύθυνση και μακροχρόνια προβλήματα οδεύουν προς επίλυση. Αγνοήσαμε την συνηθισμένη λογική ότι τίποτα δεν αλλάζει, ευτυχώς για τον τόπο μας αλλάζει αλλά γίνεται μεθοδικά, με πρόγραμμα και απαιτεί χρόνο. Το περιβάλλον στο οποίο διαχειριστήκαμε όλα τα παραπάνω ήταν εξαιρετικά δύσκολο εξαιτίας της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, χωρίς να παραπονεθούμε παλέψαμε σε όλα τα επίπεδα για τα λυθούν τα προβλήματα του νησιού. Το μέλλον θα δείξει πόσο σημαντική ήταν αυτή η θητεία.”