Συνέντευξη του νέου δημάρχου Τήνου, Παναγιώτη Κροντηρά στην "Κοινή Γνώμη"

"Υπόσχομαι ειλικρίνεια και καθημερινή δουλειά"

Την εμπειρία του Παναγιώτη Κροντηρά εμπιστεύτηκαν οι πολίτες της Τήνου, καθώς του χάρισαν ακόμη μία ευκαιρία να αναλάβει τα ηνία του νησιού στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Με αυτό τον τρόπο από 1η Ιανουαρίου 2024, θα αρχίσει τη δεύτερη του θητεία ως δήμαρχος Τήνου, και την τέταρτη συνολικά ως δήμαρχος, καθώς είχε διατελέσει για δύο θητείες δήμαρχος Εξωμβούργου.

Για την ιστορία, ο κ. Κροντηράς επικράτησε με ποσοστό 45,25% , του αντιπάλου του Γιάννη Σιώτου, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 35,23%. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Κοινή Γνώμη" μιλάει για τον κόσμο του νησιού, τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο, αλλά και τα όσα θα προσπαθήσει να βελτιώσει ακόμη και στην λειτουργία του ίδιου του Δήμου.

Το βράδυ της Κυριακής 8 Οκτωβρίου, οι συντοπίτες σας, σας επέλεξαν και σας εμπιστεύτηκαν, ως μία δύναμη αλλαγής που θα προσφέρει στον τόπο. Τι έχετε να πείτε στους πολίτες του νησιού και αν μπορείτε να τους δώσετε μία υπόσχεση, ποια θα είναι αυτή;

Στους δημότες μου έχω να πω ότι θα παραμείνω απλά συνεπής σε ότι είχα δεσμευτεί και προεκλογικά. Έχω να τους πω λοιπόν και θα προσπαθήσω από την πρώτη ημέρα να είμαι δήμαρχος της ουσίας και της πράξης και όχι της βιτρίνας. Θα είμαι δήμαρχος των ανοιχτών διαδικασιών. Θα κατασκηνώσω στα Υπουργεία και τα κέντρα λήψης αποφάσεων για να κερδίσω μάχες για το νησί μου και όχι για δημόσιες σχέσεις. Δεν θα εγκαταλείψω και δεν θα θεωρώ τα χωριά μας περιοχές δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Θα διοικώ με ομάδα, όχι με ημετέρους και αλαζονεία. Θα είμαι ένας δήμαρχος που θα υπηρετεί τη συνέχεια του Δήμου. Πάνω απ' όλα θα σέβομαι όλους τους δημότες, γιατί έτσι έμαθα!

Ήρθαμε ξανά ΜΠΡΟΣΤΑ για να δικαιώσουμε τα όνειρα μας, να ζωντανέψουμε τον τόπο μας, να κάνουμε για την Τήνο όλα όσα ονειρευτήκαμε και σχεδιάσαμε στο πρόγραμμα μας. Υπόσχομαι τέλος ειλικρίνεια και καθημερινή δουλειά και  πρώτα και πάνω απ' όλα το συμφέρον του τόπου μας, γιατί μόνο έτσι θα κάνουμε όλοι μαζί τη Τήνο ξανά πρωταγωνίστρια!

Σε λιγότερο από 3 μήνες θα αναλάβετε και επίσημα τα καθήκοντά σας. Ποια είναι τα πρώτα πλάνα σας ως νέα Δημοτική Αρχή;

Θα ήθελα αρχικά να γνωρίζετε πως ήδη έχουμε πιάσει δουλειά για να προλάβουμε καταστάσεις. Δυο ημέρες μετά την εκλογή μου ζήτησα άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να αποφύγουμε την κατάργηση του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου. Θέλω να ξέρετε πως δουλεύω ήδη ως δήμαρχος για να προλάβω την λύση ανοιχτών θεμάτων που τρέχουν και ζητούν άμεσες λύσεις και που θα απασχολήσουν την διοίκηση της ομάδας μου από την 1η Ιανουαρίου.

Έχω μάθει σε όλη μου την διαδρομή να μην μηδενίζω. Ό,τι καλό θα βρούμε θα το συνεχίσουμε! Ο Παναγιώτης Κροντηράς και η ομάδα του δεν επιστρέφει για να εκδικηθεί κανέναν, επιστρέφει για να βάλει την Τήνο σε ένα άλλο δρόμο. Είναι δέσμευση μου, οι επισκέψεις μου στην Αθήνα ως δήμαρχος, να αφορούν συνεχή διεκδίκηση των αυτονόητων για τους πολίτες της Τήνου και τους επισκέπτες. Και η διεκδίκηση αυτή θα είναι κλιμακούμενη, μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας. Πρώτο μέλημα μου λοιπόν θα είναι η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας στο νησί αλλά και του γενικότερου αισθήματος ασφάλειας των δημοτών στο θέμα της Υγείας. Με  συνοπτικές διαδικασίες θα επιδιώξω την θεσμοθέτηση ετήσιας επιχορήγησης του Κ.Υ. Τήνου με σκοπό την άμεση στελέχωση του με ιατρικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και την κάλυψη λειτουργικών αναγκών, όπως ήδη κάνουν γειτονικά μας νησιά.

Θα δώσω κίνητρα διαμονής σε ιατρικό προσωπικό με την ανακατασκευή του δημοτικού κτηρίου Θεοξένια. Άμεση θα είναι η επαναφορά του προγράμματος των αεροδιακομιδών, στο οποίο υπήρξαμε πρωτοπόροι στον Ελλαδικό χώρο, διασφαλίζοντας για όλους τους κατοίκους της Τήνου κάθε επείγουσα αεροδιακομιδή συμπληρωματικά προς το δημόσιο σύστημα υγείας. Θα καθιερώσουμε τέλος «Το σπίτι του Τηνιακού στην Αθήνα» αξιοποιώντας άμεσα τα ιδιόκτητα ακίνητα του Δήμου στην πρωτεύουσα, παρέχοντας διαμονή σε όποιον συμπολίτη μας το έχει ανάγκη για ιατρικούς λόγους. Ψηλά στην ατζέντα μας ως νέα Δημοτική Αρχή βρίσκεται το θέμα της συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί. Όσον αφορά τη βαριά βιομηχανία μας που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς θα ανοίξουμε νέους δρόμους!

Ποιο θεωρείτε ότι είναι αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού σας και πως σκοπεύετε σαν νέος δήμαρχος να το αντιμετωπίσετε;

Όπως σας είπα και προηγουμένως το θέμα της υγείας,  το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων,  το θέμα της ύδρευσης και το θέμα των λιμένων της Τήνου να προσθέσω, είναι τέσσερις τομείς που θέλουμε να τοποθετήσουμε την "σφραγίδα" μας ως Δημοτική Αρχή με άμεσες και οριστικές λύσεις. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας Δήμος είναι η καθημερινότητα του. Το πως προσεγγίζονται τα καθημερινά ζητήματα, ειδικότερα, σε Δήμους, όπως ο Δήμος Τήνου είναι το ζητούμενο για τον σχεδιασμό ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού Δήμου. Το μέχρι σήμερα μοντέλο λειτουργίας που μας φέρνει στο μυαλό την ύπαρξη ενός τοπικού προέδρου που συζητά και μαθαίνει από τους συγχωριανούς του, ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και προσπαθούν να τα λύσουν με αλλεπάλληλες συζητήσεις, γκρίνιες και αιτήματα προς τον δήμαρχο, έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα και δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης, δίνοντας την εικόνα ότι τα ζητήματα της καθημερινότητας είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ ψηφοφόρων και εκλεγμένων.

Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχει συστηματική καταγραφή και ιεράρχηση των προβλημάτων, ενώ συχνά η ουσιαστική επίλυση τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα από όλες τις τοπικές κοινότητες, που είναι και το ζητούμενο και το έργο κάθε Δημοτικής Αρχής κρίνεται βάσει προσωπικών αναγκών των δημοτών. Προκειμένου λοιπόν να δοθεί απάντηση στην καθημερινότητα και τα προβλήματα των δημοτών, αυτό που προέχει είναι η πληροφορία – πότε δηλαδή λαμβάνει ο Δήμος την πληροφορία. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν καινοτόμες λύσεις και καλές πρακτικές. Μία από αυτή που συναντούμε σε σύγχρονους ευρωπαϊκούς Δήμους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε είναι προγράμματα καταγραφής από τους ίδιους του δημότες και άμεσης ειδοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου, οι οποίες όμως πρώτα είναι επαρκώς ενημερωμένες και με τα κατάλληλα εργαλεία προς επίλυση.

Ο σκοπός είναι να μεταφέρεται άμεσα η πληροφορία από τον δημότη σε χρόνο πραγματικό 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, και οποιαδήποτε μέρα, προς την αρμόδια υπηρεσία. Να μην αλληλεπικαλύπτονται οι αρμοδιότητες αλλά και να κωδικοποιούνται τα προβλήματα και οι λύσεις με σκοπό να μην ταλαιπωρούνται για απλά καθημερινά πράγματα οι δημότες επ' αόριστον.

Απάντηση στην καθημερινότητα λοιπόν! Αλλάζουμε πλεύση.

Ποιες θα είναι οι πρώτες σας κινήσεις όταν θα μπείτε στο Δημαρχείο;

Μια από τις πρώτες μου κινήσεις όταν περάσω το κατώφλι ξανά του Δημαρχείου θα είναι να έρθω σε επαφή με τους άμεσους συνεργάτες, εννοώντας τους δημοτικούς υπαλλήλους, καθώς χωρίς τη συνεργασία δημοτικής αρχής και υπαλλήλων δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα. Πρέπει να έχουμε μια αγαστή συνεργασία. Όλα θα λυθούν με συνεννόηση. Θέλω αυτοί οι άνθρωποι να νιώσουν ότι είναι οι άμεσοι συνεργάτες, ότι χωρίς αυτούς δεν μπορεί να κινηθεί ο Δήμος, να μας εμπιστευτούν για αυτό το οποίο θέλουμε να καταφέρουμε, που είναι το καλό του Δήμου και η ευημερία των συμπολιτών μας.