Ολοκληρώνονται οι εργασίες εγκατάστασης των 114 αυτόνομων φωτιστικών σωμάτων

Νέος φωτισμός, ασφαλέστεροι δρόμοι στην Ίο

Ασφαλέστεροι και πιο φωτεινοί θα είναι πλέον οι δρόμοι της Ίου καθώς, ο Δήμος ανακοίνωσε ότι άρχισε και βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης η προμήθεια και εγκατάσταση 114 φωτιστικών σωμάτων LED, τα οποία τροφοδοτούνται από μπαταρία με απόλυτη επάρκεια ισχύος, (η οποία φορτίζεται με φωτοβολταϊκό στοιχείο επί του ιστού τους), προϋπολογισμού 720.936 ευρώ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Ιητών, "τα προαναφερόμενα φωτιστικά σώματα, κατόπιν μελέτης, έχουν κατά προτεραιότητα τοποθετηθεί στους βασικούς κόμβους του υπεραστικού οδικού δικτύου με χαμηλή ορατότητα, καθώς και σε τμήματα του αστικού δικτύου, όπου υπάρχει κίνηση πεζών και οχημάτων, χωρίς την ύπαρξη πεζοδρομίου. Με την εγκατάσταση των φωτιστικών αυτών σωμάτων επιτυγχάνονται αφενός η βελτίωση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας προς όφελος πεζών και οχημάτων, αφετέρου η εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και οικονομικών πόρων. Οι προσπάθειες του Δήμου Ιητών για την περαιτέρω βελτίωση της οδικής ασφάλειας θα συνεχισθούν."

Γκ. Γκίκας: "Στόχος η βελτίωση της οδικής ασφάλειας, με εξοικονόμηση ενέργειας"

Ο δήμαρχος Ίητών, Γκίκας Γκίκας, είχε μιλήσει στην “Κοινή Γνώμη” για τη σημαντικότητα του συγκεκριμένου έργου για το νησί και τους δρόμους του: “Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό έργο το οποίο έχουμε ήδη προκηρύξει. Τα φωτιστικά αυτά σώματα θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία του αστικού και περιαστικού χώρου και σαν στόχο έχουν την βελτίωση της οδικής ασφάλειας, σε σημεία χαμηλού φωτισμού, πετυχαίνοντας παράλληλα την εξοικονόμηση ενέργειας που απαιτείται για την λειτουργία τους” ενώ ανέφερε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για την αναβάθμιση του νησιού, “Το έργο αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για αναβάθμιση των υποδομών του νησιού μας και θα επιτρέψει σε οχήματα και πεζούς, ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης τουριστικής κίνησης,  να κινούνται με ασφάλεια, καθώς οι χρήστες των οδών θα διακρίνουν έγκαιρα και με σαφήνεια πιθανά εμπόδια, όρια οδών κλπ. Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, υπάρχει ένας αριθμός έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα έργα, με σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα και προς ωφελεία κατοίκων και επισκεπτών του νησιού μας”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια και εγκατάσταση 114 αυτόνομων φωτιστικών σωμάτων σε συγκεκριμένες θέσεις κατά μήκος του αστικού και υπεραστικού οδικού του Δήμου. Δεδομένης της χωρικής κατανομής του οδικού δικτύου του Δήμου και της έκτασης που καλύπτει προτείνονται αυτόνομα φωτιστικά σώματα τροφοδοτούμενα από μπαταρία η οποία φορτίζεται με φωτοβολταϊκό στοιχείο επί του ιστού τοποθέτησής του.

Τα σημεία τοποθέτησης

Ειδικότερα, οι θέσεις στις οποίες έχει επιλεγεί να τοποθετηθεί φωτισμός είναι οι βασικοί κόμβοι του υπεραστικού δικτύου στους οποίους η ορατότητα είναι χαμηλή καθώς και σε τμήματα του αστικού δικτύου όπου υπάρχει κίνηση πεζών και οχημάτων χωρίς την ύπαρξη πεζοδρομίου. Στις οικιστικές περιοχές που προβλέπεται η εγκατάσταση φωτισμού δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, ούτε μπορεί να προβλεφθεί λόγω του περιορισμένου πλάτος των οδών. Τα φωτιστικά σώματα θα τοποθετηθούν στο έρεισμα κάθε οδού, όπου βρίσκονται ήδη κολώνες δικτύων κοινής ωφέλειας (ρεύμα & τηλεπικοινωνίες) χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων. Οι προδιαγραφές των φωτιστικών σωμάτων και των λοιπών στοιχείων τους είναι τέτοιες ώστε να αντέχουν στις καιρικές συνθήκες του νησιού, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Στη σύμβαση περιλαμβάνεται η εργασία για την εγκατάσταση και η θέση σε λειτουργία των φωτιστικών.

Προϋπολογισμός και διάρκεια σύμβασης

Τα προς προμήθεια είδη είναι εξοπλισμός φωτισμού οδών, φωτιστικά εξωτερικών χώρων, φωτοβολταϊκά στοιχεία και στύλοι φωτισμού. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 720.936 ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε έως 7 μήνες.