Στην τελική ευθεία για τον ψηφιακό ξεναγό της Κιμώλου

Ελάχιστα βήματα απομένουν ακόμα για να παραδοθεί οριστικά ένα έργο το οποίο είναι στα σκαριά εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα στην Κίμωλο. Αυτό δεν είναι άλλο από τον ψηφιακό ξεναγό γεωπολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, ο οποίος αρχικά είχε προγραμματιστεί να υλοποιηθεί με την βοήθεια του Δήμου Ιητών, αλλά εν τέλει θα ολοκληρωθεί μέσω διαδημοτικής συνεργασίας με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Μήλου.

Κ. Βεντούρης: "Το έργο είναι κοντά στην ολοκλήρωση του"

Ο δήμαρχος Κιμώλου, Κωνσταντίνος Βεντούρης,  μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την εξέλιξη του έργου και για τη διαδημοτική συνεργασία με τον Δήμο Μήλου ο οποίος και έχει αναλάβει την οριστικοποίηση της μελέτης. Μεταξύ άλλων ο κ. Βεντούρης ανέφερε, ότι “το έργο είναι κοντά στην ολοκλήρωση καθώς έχουμε εντάξει, αλλά εμείς όπως είναι γνωστό δεν έχουμε τεχνική υπηρεσία και έχουμε κάνει μία διαδημοτική με τον Δήμο Μήλου για να μας θεωρήσει τη μελέτη και έπειτα να κάνουμε ανάθεση για την ολοκλήρωσή του γιατί το ποσό που αναφέρουμε είναι μικρό και όχι μεγάλο. Πρόκειται για ένα ψηφιακό ξεναγό, για μία εφαρμογή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο από όσους χρησιμοποιούν τα μονοπάτια μας. Η αναφορά για 31 Δεκεμβρίου δεν ισχύει καθώς έχουμε παράταση.”  Σε ότι αφορά την αλλαγή της τεχνικής υπηρεσίας από τον Δήμο Ιητών στο Δήμο Μήλου,  ο κ. Βεντούρης ανέφερε, “εγώ εδώ έχω λίγο περίεργη αντιπολίτευση η οποία κυνηγάει τους τύπους και ενώ είχαμε προχωρήσει σε προγραμματική με τον Δήμο Ιητών,  την προσέβαλλαν και είπαν από την Αποκεντρωμένη ότι πρέπει να κάνουμε διαδημοτική. Έπειτα μίλησα με τον Δήμο της Μήλου μου επιβεβαίωσε να ότι μπορούν να τη θεωρήσουν τη μελέτη και αποφάσισα εφόσον είναι δίπλα μας η Μήλος  να κάνουμε αυτή τη διαδημοτική,  παρόλο που έχουμε εξαιρετική συνεργασία και με την Ίο. Ουσιαστικά το ίδιο είναι, καθώς η ουσία έχει σημασία”

Οι λόγοι της σύμβασης

Δήμος Κιμώλου και Δήμος Μήλου, εν τέλει προχωρούν σε προγραμματική σύμβαση, καθώς ο Δήμος Κιμώλου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που αφορούν στις ενέργειες ελέγχου και θεώρησης της μελέτης «Ψηφιακός ξεναγός γεωπολιτισμικής κληρονομιάς Κιμώλου», η οποία έχει λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «ΠΑΑ 2014 – 2020» Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Κιμώλου απευθύνθηκε στο Δήμο Μήλου, ο οποίος διαθέτει την απαιτούμενη στελέχωση της τεχνικής του υπηρεσίας και είναι σε θέση να τον υποστηρίξει στην υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών σχετικά με τον έλεγχο και τη θεώρηση της μελέτης.

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μήλου στη θέση της διευθύνουσας υπηρεσίας

Το αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης αφορά στη μεταβίβαση της αρμοδιότητας της διευθύνουσας (επιβλέπουσας) υπηρεσίας στο πλαίσιο υλοποίησης της σχετικής μελέτης για τον ψηφιακό ξεναγό. Στο πλαίσιο υλοποίησης του ρόλου της Διευθύνουσας υπηρεσίας ο Δήμος Μήλου αναλαμβάνει τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

    • Τη διαδικασία ανάθεσης της μελέτης που χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου Κιμώλου, και ειδικότερα την σύνταξη Φακέλου Δημόσιας Σύμβασης Μελέτης και την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι και την ανάθεση της σύμβασης.

    • Την άσκηση του ρόλου της Διευθύνουσας (επιβλέπουσας) υπηρεσίας αναφορικά με τον έλεγχο και τη θεώρηση των μελετών μέχρι και την οριστική παραλαβή της μελέτης από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κιμώλου.

Ο Δήμος Κιμώλου, προκειμένου να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος η ανάθεση της σύμβασης παρέχει την απαραίτητη πληροφόρηση στα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Μήλου. Επίσης έχει την ευθύνη της λειτουργίας των αρμόδιων οργάνων της αναθέτουσας αρχής τόσο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάθεσης όσο και την υπογραφή. Επίσης ορίζει συγκεκριμένα στελέχη του, επιφορτισμένα με την υποχρέωση της συνεργασίας με τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μήλου. Η ισχύς της σύμβασης αυτής αρχίζει με την υπογραφή της από τους δύο φορείς και διαρκεί έως και την οριστική παραλαβή των μελετών, με υπολογιζόμενη διάρκεια στους έξι μήνες.

Ανάδειξη της μοναδικής γεωλογίας του νησιού

Υπενθυμίζεται πως το έργο «Ψηφιακός ξεναγός γεωπολιτισμικής κληρονομιάς Κιμώλου» στοχεύει στην ανάδειξη του γεωλογικού πλούτου του νησιού και των γεωλογικών διαδρομών του μέσω μίας ψηφιακής εφαρμογής για έξυπνες συσκευές αλλά και με την προβολή του ψηφιοποιημένου περιεχομένου με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας.

Οι επισκέπτες της Κιμώλου θα έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε γνωριμία με την γεωλογία του νησιού, να μάθουν περισσότερα και παράλληλα να απολαύσουν την περιήγηση τους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια έξυπνη εφαρμογή περιήγησης στα γεωλογικά μνημεία της Κιμώλου (app) για κινητές συσκευές σε πλατφόρμες android και iOS. Η εφαρμογή θα αξιοποιεί τεχνολογίες location based Augmented Reality, μέσω των οποίων θα προσφέρεται επιπλέον ψηφιακό περιεχόμενο προβολής των γεωλογικών σημείων ενδιαφέροντος της Κιμώλου. Παράλληλα. στην εφαρμογή θα προβάλλεται η θέση του χρήστη στο χάρτη μέσω GPS/Αναγνώρισης τοποθεσίας. Έτσι ο χρήστης θα μπορεί να προσανατολιστεί στο χάρτη και να επιλέξει τη διαδρομή που θα ακολουθήσει για να δει τα αξιοθέατα.

Τα σημεία ενδιαφέροντος που θα βρεθούν στο προσκήνιο

Δεδομένου, ότι η Κίμωλος είναι ένα από τα ηφαιστειακά κέντρα του ενεργού ηφαιστειακού τόξου Νοτίου Αιγαίου, τα σημεία ενδιαφέροντος, τα οποία προτείνονται από την ενταγμένη πράξη και θα προσφέρουν ανάπτυξη δυναμικού ψηφιακού περιεχομένου για την ενίσχυση της εμπειρίας του επισκέπτη, αφορούν στην ανάδειξη:

    • των ηφαιστειακών δομών και αγροτικής κληρονομιάς (πώρια, κιμώλια γη),

    • της μανιταροειδούς μορφής διάβρωσης στη θέση Σκιάδι (ψηφιακή αναπαράσταση διαδικασίας)

    • των μορφών διάβρωσης σε στρώματα κίσσηρης στη θέση Μαυροσπήλια, και λαξευμένων κατασκευών (μονοπάτια, γούρνες, αγροικίες).

Τα δύο υποέργα της πράξης

Η πράξη είχε συνολικό προϋπολογισμό 50.000 ευρώ, και αποτελείται από 2 υποέργα. Το υποέργο 1 με προϋπολογισμό: 46.000 ευρώ, αφορά στη συλλογή τεκμηρίωση υλικού – συγγραφή κειμένων εφαρμογών, στην ψηφιοποίηση υλικού – ψηφιακή επεξεργασία – φωτογραφήσεις σημείων ενδιαφέροντος, στην ανάπτυξη app (iOS & Android) εικονικής περιήγησης στις γεωλογικές διαδρομές της Κιμώλου με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας και με υπηρεσίες γεωναφοράς, στην εκπαίδευση του προσωπικού του Δήμου Κιμώλου, στην πιλοτική λειτουργία της εφαρμογής, στη μετάφραση του υλικού σε αγγλικά και γαλλικά και στην αναπαραγωγή έντυπου φυλλαδίου σε τρεις γλώσσες.

Το υποέργο 2 έχει συνολικό προϋπολογισμό 4.000 ευρώ και αφορά στην τεχνική υποστήριξη του Δήμου για την υποβολή της αίτησης στήριξης και στην τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση του έργου, δεδομένου ότι ο Δήμος δε διαθέτει το εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ υποστήριξη παρέχεται επίσης από το Δίκτυο «Δάφνη».