Δ.Λ.Τ. Θήρας: "Ο Δήμος Θήρας θα ενταχθεί στο Δίκτυο Μπλε Δήμων και θα πάμε μαζί σε όλο αυτό"

Η Σαντορίνη “θωρακίζει” το θαλάσσιο περιβάλλον της

Η διαρκής προσπάθεια για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος περιμετρικά της Σαντορίνης αποτελεί τον κύριο στόχο της συνέχισης του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας και της Aegean Rebreath ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., η οποία επισημοποιήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Λ.Τ. Μάλιστα, αρωγός αναμένεται να σταθεί και ο Δήμος Θήρας, καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα θα ενταχθεί στο Δίκτυο Μπλε Δήμων.

Οι σκοποί της συνεργασίας

Σκοπός συνεργασίας των δύο μερών είναι για την ενίσχυση της τοπικής κοινότητας με σκοπό την ενίσχυση της τεχνογνωσίας, την από κοινού ανάπτυξη εργαλείων, βέλτιστων πρακτικών και τη δημιουργία επιμέρους συμπράξεων και συνεργείων, την ανάληψη δράσεων ευαισθητοποίησης για θέματα σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την υλοποίηση ενεργειών σε σχέση με την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση θαλάσσιων απορριμμάτων.

Δ. Μαυρομάτη: "Έπρεπε να παρέμβουμε και να δώσουμε μία λύση"

Η εκπρόσωπος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας και Περιβαλλοντολόγος, Δήμητρα Μαυρομάτη, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την σημαντική συνεργασία, που σκοπό έχει να προστατεύσει, αλλά και να εκπαιδεύσει. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, ότι, "με την Aegean Rebreath έχουμε μία μεγάλη συνεργασία εδώ και τρία χρόνια σαν Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας. Η συνεργασία αυτή προέκυψε επειδή βλέπουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στα λιμάνια, ως προς το γεγονός ότι ο κόσμος δεν γνώριζε, το πως να διαχειρίζεται τα απόβλητά του. Βλέπαμε ότι και στα λιμάνια, ουσιαστικά υπήρχαν απορρίμματα, από διάφορες πηγές και εργασίες. Δηλαδή ήταν είτε από την αλιευτική κοινότητα, είτε από τα καταμαράν και τα τουριστικά σκάφη και εμείς έπρεπε κάτι να κάνουμε. Επίσης, στην αλιευτική κοινότητα, πάρα πολλοί ψαράδες αφήναν δίχτυα κατά τη διάρκεια του ψαρέματος, τα οποία χανόντουσαν και σκάλωναν πάνω σε υφάλους στην καλδέρα, με αποτέλεσμα αυτά να ψαρεύουν 365 μέρες το χρόνο. Εκεί έπρεπε να παρέμβουμε και να δώσουμε μία λύση για να βοηθήσουμε και σε αυτό το κομμάτι, δηλαδή να βοηθήσουμε τον επαγγελματία ψαρά."

"Θα πάμε μαζί με τον Δήμο σε όλο αυτό"

Παράλληλα αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο άρχισε η συνεργασία, τονίζοντας, ότι, "για τους παραπάνω λόγους, βρήκαμε την Aegean Rebreath, η οποία είναι μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, η οποία έχει επαγγελματίες δύτες, που τους φέρνει μία φορά το χρόνο, κυρίως κοντά στην Ημέρα του Περιβάλλοντος και κάνουμε δράσεις. Έρχονται περίπου 26 δύτες, οι οποίοι κατεβαίνουν και ξεσκαλώνουν δίχτυα από υφάλους και έχουμε δημιουργήσει και σταθμούς ανακύκλωσης θαλάσσιων και χερσαίων απορριμάτων στο αλιευτικό καταφύγιο της Βλυχάδας και στο Μονόλιθο, όπου εκεί πάνε προς ανακύκλωση τα δίχτυα που πλέον έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους και επίσης οτιδήποτε άλλο, πλαστικό, γυαλί ή αλουμίνιο, βρίσκει η ομάδα, το κάνει διαλογή και πάνε προς ανακύκλωση, όχι στην χωματερή, αλλά στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών του Δήμου Θήρας. Θέλαμε, λοιπόν μέσω αυτή της συνεργασίας, να ξεκινήσει ουσιαστικά, μία βάση για το πως διαχειριζόμαστε τα απόβλητά μας, αλλά και να γίνεται σαν εκπαίδευση στους χρήστες των λιμένων."

Τέλος, αναφέρθηκε στην αρωγή που θα υπάρχει πλέον και από τον Δήμο Θήρας, λέγοντας, ότι "την Τετάρτη 13 Μαρτίου, αναμένεται να ενταχθεί και ο Δήμος Θήρας στο Δίκτυο των Μπλε Δήμων, οπότε θα πάμε μαζί με τον Δήμο σε όλο αυτό. Ο κ. Ζώρζος, είναι πολύ θετικός και ουσιαστικά τον ενδιαφέρει πάρα πολύ το περιβαλλοντικό κομμάτι και η ανακύκλωση και είναι διαθέσιμος και θέλει να δει τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν και άλλοι Δήμοι, για να τις εφαρμόσει και ο ίδιος και να δει και όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα θα μπορέσουν να πλαισιώσουν όλη τη δράση στη Σαντορίνη."

Πλαίσιο και κατευθυντήριες γραμμές που διέπουν τον προγραμματισμό δράσεων

Η Aegean Rebreath ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, θα εδραιώσουν μια στενή συνεργασία και θα διερευνήσουν τις δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης θαλάσσιων απορριμμάτων προς όφελος των πολιτών. Το μνημόνιο κατανόησης στοχεύει στον εντοπισμό δυνητικών πεδίων συνεργατικής δράσης και την εδραίωση ενός πλαισίου που θα διέπει την υλοποίηση αυτών των δράσεων. Στο πλαίσιο του μνημονίου μπορούν να συμφωνηθούν περαιτέρω πεδία συνεργατικής δράσης. Για την επίτευξη του σκοπού της συνεργασίας, τα μέρη θα προβούν στην ενίσχυση των υφιστάμενων πρακτικών και εξειδικευμένων τεχνικών γνώσεων, καθώς και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ τους. Παράλληλα, τα μέρη συμμετέχουν στην Α.Μ.Κ.Ε. Δίκτυο Μπλε Δήμων και σύμφωνα με το από 25/07/2023 καταστατικό σύστασης της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «Δίκτυο Μπλε Δήμων»: Η Aegean Rebreath ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. αποτελεί τακτικό μέλος της Α.Μ.Κ.Ε. Δίκτυο Μπλε Δήμων ενώ το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας αποτελεί μη τακτικό μέλος της Α.Μ.Κ.Ε. Δίκτυο Μπλε Δήμων.

Κατευθυντήριες αρχές

Οι κατευθυντήριες αρχές που θα διέπουν την προσέγγιση για τον προγραμματισμό των δράσεων που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο του Μνημονίου Κατανόησης, είναι αμοιβαίος σεβασμός, που αξιώνει από τα μέρη να αναγνωρίζουν τις αρχές του εθελοντισμού και της κυκλικής οικονομίας. Ισότητα και δικαιοσύνη, που αξιώνει από τα Μέρη να λειτουργούν με γνώμονα τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών για κάθε πρόσωπο που συμμερίζεται τις ίδιες ανησυχίες. Ειλικρίνεια και διαφάνεια, που αξιώνει από τα Μέρη να λογοδοτούν μεταξύ τους σε όλα τα επίπεδα για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους και να επιδεικνύουν ειλικρίνεια στις αποφάσεις που λαμβάνουν και την επικοινωνία που έχουν με τρίτους καθώς και ανεξαρτησία από κάθε θρησκευτική, πολιτική ή κομματική εξουσία.

Πεδία συνεργασίας στο πλαίσιο του μνημονίου κατανόησης

Η Aegean Rebreath και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας θα συνεργαστούν στην αποκομιδή και αποθήκευση θαλάσσιων απορριμμάτων, στην προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, στην ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων, στην προώθηση εθελοντισμού και στην ανάπτυξη απαραίτητης τεχνογνωσίας. Η Aegean Rebreath θα εστιάσει στην ανάπτυξη ολιστικών δράσεων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Θα εργαστεί για την απομάκρυνση θαλάσσιων απορριμμάτων από τον πυθμένα και τις ακτές, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των σχολικών κοινοτήτων και των αλιέων. Ειδικότερα, μέσω της σύμπραξης με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, θα αξιοποιηθεί το υφιστάμενο δίκτυο για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, τα «Μέρη» θα συνεργάζονται για την καταγραφή και μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης. Αμφότερα τα μέρη θα συνεργάζονται με στόχο την ενίσχυση της τεχνογνωσίας σε τοπικό επίπεδο και την προώθηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας μέσα από κοινές συνέργειες.