Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 954.504,366 ευρώ θα πρέπει να ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα "ΗΛΕΚΤΡΑ"

Αναβαθμίζονται ενεργειακά σημαντικά κτήρια της Μυκόνου

Σε μία μεγάλη σειρά από κομβικές ενεργειακές αναβαθμίσεις σημαντικών κτηρίων του νησιού, αναμένεται να προχωρήσει ο Δήμος Μυκόνου. Πιο συγκεκριμένα προτίθεται να υποβάλλει αίτηση χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα “ΗΛΕΚΤΡΑ” για την ενεργειακή αναβάθμιση στο κτήριο του Δημαρχείου, προϋπολογισμού 122.260 ευρώ, στο κτήριο Μαύρου, προϋπολογισμού 171.200 ευρώ στο κτήριο της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου, προϋπολογισμού 62.600 ευρώ και στο κτήριο του Πολιτιστικού Κέντρου Μυκόνου "Γρυπάρειο", προϋπολογισμού 450.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων θα πρέπει να καλυφθούν στην χρηματοδότηση, υπηρεσίες συμβούλου για την σύνταξη φακέλου υποβολής πρότασης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ, εκπόνηση Μελέτης για την Ενεργειακή Αναβάθμιση των κτηρίων και το οριζόντιο Υποέργο που θα αφορά στις υπηρεσίες παρακολούθησης του έργου. Ο συνολικός προϋπολογισμός της προτεινόμενης πράξης ανέρχεται σε 954.504,366 ευρώ.

Τ. Ρήγας: " Στο πλαίσιο της "πράσινης μετάβασης" υλοποιούνται έργα και δράσεις που προωθούν τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος"

Ο επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Μυκόνου, Τάκης Ρήγας, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την ανάγκη των κτηρίων για ενεργειακή αναβάθμιση, σχολιάζοντας παράλληλα τους λόγους που κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί μέχρι τώρα. Μεταξύ άλλων, τόνισε, πως, "όπως είναι γνωστό, ένας από τους βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής αλλά και της εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, είναι αυτός της "πράσινης μετάβασης". Στο πλαίσιο ακριβώς της "πράσινης μετάβασης" υλοποιούνται έργα και δράσεις που προωθούν τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων αποτελεί σημαντικό συστατικό αυτή της πολιτικής σε εθνικό επίπεδο. Από το τέλος του 2022 έχει εγκριθεί και υλοποιείται ένα σημαντικό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων με την επωνυμία "Ηλέκτρα ". Ο Δήμος Μυκόνου επέλεξε να εντάξει στο πρόγραμμα αυτό την ενεργειακή αναβάθμιση τεσσάρων δημοτικών κτιρίων."

"Άμεση προτεραιότητα της παρούσας Δημοτικής Αρχής υπήρξε η επίσπευση της διαδικασίας"

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που ενδεχομένως υπήρξαν και στους χρόνους που πίεζαν, τονίζοντας ότι, "άμεση προτεραιότητα της παρούσας Δημοτικής Αρχής υπήρξε η επίσπευση της διαδικασίας για την ολοκλήρωση των φακέλων της αίτησης προκειμένου να υποβληθεί εγκαίρως, να αξιολογηθεί από τη διαχειριστική αρχή του προγράμματος και να ξεκινήσει υλοποίηση του έργου. Επειδή υπήρχε σημαντική καθυστέρηση και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων εξέπνεε, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό, δηλαδή τα χρήματα είναι συγκεκριμένα και οι προτάσεις αξιολογούνται, οι υπηρεσίες, τα στελέχη και τα συλλογικά όργανα του Δήμου εργαστήκαμε συστηματικά και σε συνεργασία με τους εξωτερικούς τεχνικούς μας συμβούλους κατορθώσαμε να υποβάλουμε εμπρόθεσμα της αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα και των τεσσάρων δημοτικών κτιρίων. Η παρούσα Δημοτική Αρχή ανέθεσε ήδη την εκπόνηση του Σχεδίου Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτηρίων (ΣΕΑΚ) που περιλαμβάνει κυρίως τις σχολικές μονάδες του νησιού με στόχο να προχωρήσει άμεσα στην ενεργειακή αναβάθμιση τους. Παράλληλα επισπεύδει και το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Λυκείου ,το οποίο όπως και πολλά άλλα έργα είχαν βαλτώσει. Η σημερινή Δημοτική Αρχή απαντά με ουσιαστικό τρόπο, με σχέδιο και έργα στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.".

Οι αλλαγές που προβλέπονται για το κτήριο του Δημαρχείου Μυκόνου, είναι οι εξής:

Ενεργειακή αναβάθμιση κτηριακού κελύφους - οικοδομικές εργασίες

Οι θερμικές απώλειες / ψυκτικό φορτίο του κτηρίου είναι μεγάλες (εξωτερική τοιχοποιία, δώμα χωρίς επαρκή θερμομόνωση, παλαιά κουφώματα ως επί το πλείστον). Από τα μεγέθη των ενεργειακών καταναλώσεων, εντοπίζονται τα "ευαίσθητα" σημεία (από ενεργειακή άποψη), του κτηρίου. Σημαντικό σημείο είναι το κέλυφος του κτηρίου. Οι βελτιώσεις στο κέλυφος του κτηρίου έχουν ως σκοπό την μείωση των θερμικών απωλειών κατά τον χειμώνα και των θερμικών κερδών κατά το καλοκαίρι. Οι προτεινόμενες επεμβάσεις στο κέλυφος του κτηρίου είναι οι αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση κάτωθεν στέγης και θερμοϋγρομόνωση δώματος.

Στόχος των προτεινόμενων επεμβάσεων είναι να εξασφαλιστούν συνθήκες θερμικής άνεσης στον εσωτερικό χώρο, με σωστή συμπεριφορά του κτηρίου κατά την διάρκεια όλου του χρόνου, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου και μείωση των δαπανών για ενέργεια. Θα πρέπει λοιπόν κατά τη χειμερινή περίοδο να περιοριστούν οι θερμικές απώλειες και να μεγιστοποιηθούν τα θερμικά ηλιακά κέρδη. Αντίστοιχα, το καλοκαίρι, θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν τα θερμικά κέρδη.

Αντικατάσταση κουφωμάτων

Προβλέπεται η αντικατάσταση των κουφωμάτων του κτηρίου. Οι υφιστάμενοι μονοί υαλοπίνακες και τα κακής ποιότητας, μη αεροστεγή, φθαρμένα / κακοσυντηρημένα πλαίσια (ξύλινα) έχουν μεγάλο συντελεστή θερμοπερατότητας και ελλιπέστατη στεγανότητα, με αποτέλεσμα την μεγάλη απώλεια θερμότητας των χώρων. Η αντικατάστασή τους με πιστοποιημένα ξύλινα κουφώματα του ίδιου χρώματος με τα υφιστάμενα, και διπλούς υαλοπίνακες χαμηλού συντελεστή θερμοπερατότητας, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των θερμικών απωλειών καθώς και σε μείωση των απαιτουμένων ψυκτικών φορτίων για την ψύξη των κτηρίων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Προτείνεται η τοποθέτηση πιστοποιημένων ξύλινων πλαισίων με μηχανισμούς υψηλής αντοχής και ακρίβειας, με «ενεργειακούς» υαλοπίνακες αποτελούμενους από εξωτερικό υαλοπίνακα με εσωτερική επίστρωση χαμηλής εκπομπής, ενδιάμεσο κενό και εσωτερικό υαλοπίνακα. Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης προκύπτει από την μείωση των απωλειών θερμοπερατότητας και την μείωση των απωλειών αερισμού (διείσδυση αέρα από τις χαραμάδες).

Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των Η/Μ εγκαταστάσεων

Από την περιγραφή των ηλεκτρομηχανολογικών (Η/Μ) εγκαταστάσεων καθώς και από τα μεγέθη των ενεργειακών καταναλώσεων εντοπίζονται κάποια ευαίσθητα σημεία (από ενεργειακή άποψη), του κτηρίου, που είναι οι κλιματιστικές συσκευές διαιρουμένου τύπου είναι πεπαλαιωμένες και χαμηλής ενεργειακής απόδοσης και τα φωτιστικά σώματα και οι λαμπτήρες είναι παλαιάς τεχνολογίας. Λόγω των παραπάνω και λαμβάνοντας υπ' όψη το στόχο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου, καθορίζονται ως ακολούθως οι προτεραιότητες ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου, που είναι αντικατάσταση κλιματιστικών συσκευών διαιρουμένου τύπου, αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων φθορισμού με νέα υψηλής απόδοσης (LED) και αντικατάσταση λαμπτήρων.

Αντικατάσταση πεπαλαιωμένων κλιματιστικών συσκευών διαιρούμενου τύπου

Προβλέπεται η αντικατάσταση τεσσάρων πεπαλαιωμένων κλιματιστικών συσκευών διαιρουμένου τύπου, ψυκτικής ισχύος 12.000 Btu/h εκάστη και τρεις ψυκτικής ισχύος 18.000 Btu/h εκάστη, με νέες κλιματιστικές συσκευές. Οι υφιστάμενες συσκευές είναι παλαιάς τεχνολογίας, λειτουργούν με ψυκτικό μέσο R22 και έχουν συντελεστή απόδοσης 2,20. Οι νέες κλιματιστικές συσκευές θα είναι τεχνολογίας Inverter, ενεργειακής κλάσης Α+++, υψηλού εποχικού συντελεστή απόδοσης 5,10 και θα λειτουργούν με οικολογικό ψυκτικό μέσο.

Αναβάθμιση του συστήματος τεχνητού φωτισμού

Τα υφιστάμενα φωτιστικά σώματα/λαμπτήρες φθορισμού είναι πεπαλαιωμένα, συμβατικής τεχνολογίας, με αποτέλεσμα την υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και το μη ικανοποιητικό επίπεδο φωτισμού των χώρων. Βασικός στόχος των επεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του φωτισμού είναι η αποτελεσματική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας χωρίς επιπτώσεις στην ποιότητα του φωτισμού και την οπτική άνεση των χρηστών των κτιρίων. Οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες λόγω της ανάγκης φωτισμού των χώρων αρκετές ώρες την ημέρα καταναλίσκουν σημαντικά ποσά ηλεκτρικής ενέργειας. Επισημαίνεται ότι στον κύκλο ζωής ενός κτηρίου το κόστος εγκατάστασης των συστημάτων φωτισμού αποτελεί το 3% του συνολικού κόστους της εγκατάστασης φωτισμού και της λειτουργίας της, ενώ το κόστος της καταναλισκόμενης ενέργειας αποτελεί το 86% και επομένως επιβάλλεται η εφαρμογή τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας στην εγκατάσταση φωτισμού του κτηρίου.