Σύμφωνο συνεργασίας του Δήμου Τήνου με το "Χαμόγελο του Παιδιού"

Ανάπτυξη ολιστικών παρεμβάσεων για τη νέα γενιά

Παναγιώτης Κροντηράς: "Η δημοτική αρχή θέτει ως θέμα πρώτης προτεραιότητας την ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών κατά του φαινομένου της βίας"

Με γνώμονα την πρόληψη, την ευαισθητοποίηση και την σωστή ενημέρωση απέναντι στο φαινόμενο της βίας στη νέα γενιά και ειδικά στους χώρους των σχολικών μονάδων, η δημοτική αρχή του Δήμου Τήνου σύναψε σύμφωνο συνεργασίας με το "Χαμόγελο του Παιδιού".

Σκοπός της συνεργασίας των δύο πλευρών, είναι να αναπτυχθούν πολλαπλές δράσεις με επίκεντρο τη νέα γενιά, βασιζόμενες στην τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει ο Οργανισμός από το 1995, έτος της ιδρύσεώς του.

"Θα υπάρχει άμεση επικοινωνία και συνεργασία με το "Χαμόγελο του Παιδιού", προκειμένου να συμβάλουμε όσο μπορούμε στην τοπική μας κοινωνία και ειδικότερα στα παιδιά του τόπου μας", δήλωσε στην "Κοινή Γνώμη" ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς.

"Ενδυνάμωση και στήριξη των παιδιών, των νέων και των οικογενειών της Τήνου"

Με γνώμονα την εξέλιξη, αλλά και την ενδυνάμωση της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας για την υποστήριξη των παιδιών, των νέων και των οικογενειών της ευρύτερης περιοχής της Τήνου, ο Δήμος Τήνου υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνο συνεργασίας με το "Χαμόγελο του Παιδιού".

Το σύμφωνο που υπεγράφη από τον δήμαρχο Παναγιώτη Κροντηρά και τον πρόεδρο του Οργανισμού, Κώστα Γιαννόπουλο, αποτέλεσε την κατακλείδα της συνάντησης που προηγήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, όπου τέθηκαν προς συζήτηση οι τρόποι συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών με δράσεις προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής, με εκπαιδευτικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τα παιδιά, τους μαθητές τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Στη συνάντηση πρέπει να σημειωθεί ότι συμμετείχαν από την πλευρά του Δήμου ο δήμαρχος Τήνου, ο αντιδήμαρχοι Γιάννης Εξιλζές και Πέννυ Τριγώνη και ο διευθυντής Γυμνασίου Τήνου, Νικόλαος Φραγκής. Από την πλευρά του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», συμμετείχαν ο πρόεδρος του Οργανισμού και η Ψυχολόγος του Οργανισμού, Ιωάννα Γκίκα.

"Είμαστε ένας από τους λίγους νησιωτικούς Δήμους που υπογράψαμε το σύμφωνο συνεργασίας"

Για τη συνεργασία με το "Χαμόγελο του Παιδιού", μίλησε στην εφημερίδα ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, ο οποίος επισήμανε, μέσα από το συγκεκριμένο σύμφωνο αναπτύσσεται μία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και συνεργασίας με μοναδικό ζητούμε, την νέα γενιά της Τήνου.

"Είναι κάτι πολύ σημαντικό στην εποχή που ζούμε να συνεργαζόμαστε με τον Οργανισμό, ο οποίος έχει προσφέρει τα μέγιστα στην κοινωνία της χώρας. Είμαστε από τους λίγους νησιωτικούς Δήμους που ανοίγουμε γραμμή επικοινωνίας και συνεργασίας με το "Χαμόγελο του Παιδιού", σημείωσε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι "κυρίως θα επικεντρωθούμε στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Φυσικά και ότι προβλέπει το πλαίσιο συνεργασίας, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που μας δίνει ο Οργανισμός, με το τόσο σημαντικό έργο που έχει παράξει έως και σήμερα. Θα υπάρχει άμεση επικοινωνία και συνεργασία με το "Χαμόγελο του Παιδιού", προκειμένου να συμβάλουμε όσο μπορούμε στην τοπική μας κοινωνία".

Στην ερώτηση εάν το ζητούμενο για τη δημοτική αρχή είναι η πρόληψη του φαινομένου της βίας στις παιδικές, νεανικές και εφηβικές ηλικίες, ο κ. Κροντηράς υποστήριξε ότι "το συγκεκριμένο φαινόμενο λειτούργησε ως κίνητρο για τη συγκεκριμένη συνεργασία. Είναι ένα θέμα που έχει τεθεί σε πρώτη προτεραιότητά μας. Θα επικεντρωθούμε σε πολλαπλές δράσεις, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα. καθώς το νησί έχει ανάγκη από δράσεις τόσο πρόληψης όσο και αντιμετώπισης καταστάσεων".

Ανάπτυξη μηχανισμών άμεσης παρέμβασης

Με στόχο την αξιοποίηση των ολιστικών δράσεων και της τεχνογνωσίας που έχει αναπτύξει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», συναποδέχθηκαν και συναποφάσισαν και οι δύο πλευρές να προχωρήσουν στην ανάπτυξη αξιόπιστων μηχανισμών άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, στην ενίσχυση των διαδικασιών προαγωγής του βιοτικού επιπέδου και της υγείας των παιδιών, καθώς και στην ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών, τόσο στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, όσο και στο πεδίο της παρέμβασης και προστασίας των παιδιών.

Εξειδικευμένο προσωπικό στις υπηρεσίες του Δήμου

Για την υλοποίηση όλων των δράσεων, ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει στη διάθεση του Δήμου Τήνου το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του, καθώς και το σύνολο των υλικοτεχνικών υποδομών του.

Συγκεκριμένα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μεταξύ άλλων, θέτει στη διάθεση του Δήμου, την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, την Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000, την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111, την Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους ενήλικες 1017, τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για νεογνά και παιδιά (ασθενοφόρα), υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ.

Οι δράσεις του Δήμου θα στηριχθούν με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του Οργανισμού στον τομέα της εξαφάνισης ανηλίκων και στον τομέα εξαφάνισης ενηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο (1017 και Missing Alert Hellas), με τον «Οδυσσέα», το 1ο Κινητό Εργαστήρι Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας, με δυνατότητα αξιοποίησής του και ως όχημα Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων.

Επίσης, στις υπηρεσίες του Δήμου θα βρίσκονται τα εξειδικευμένα οχήματα άμεσης επέμβασης και τα διασωστικά οχήματα του Οργανισμού, όπως επίσης οι υπηρεσία της επιτόπιας παρέμβασης, η οποία απευθύνεται σε παιδιά που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, με σκοπό την προστασία τους και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές

Εκτός όλων των παραπάνω, θα υπάρξει παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, την παροχή κοινωνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους και τέλος την πραγματοποίηση διαδραστικών παρεμβάσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων, κηδεμόνων και εκπαιδευτικών σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Τήνου θα αναλάβει την προβολή της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056, της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις εξαφανίσεις 116000, της Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης παιδιών και εφήβων 116111 και της Εθνικής Γραμμής για τους αγνοούμενους ενήλικες 1017 στα μέσα ψηφιακής ενημέρωσης που διαχειρίζεται.

Την ενημέρωση όλων των αρμόδιων διευθύνσεών του για τις δράσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει ο Οργανισμός στους τομείς της βίας, της υγείας, της εξαφάνισης και της φτώχειας, με σκοπό τη συνεργασία και αξιοποίησή τους προς όφελος των παιδιών και των οικογενειών τους που διαμένουν στο Δήμο.

Τέλος, ο Δήμος θα αναλάβει να προωθήσει την προβολή των μηνυμάτων Amber και Missing Alert Hellas στο οδικό δίκτυο και σε άλλα μέσα ψηφιακής ενημέρωσης που διαχειρίζεται, όπως επίσης και την ενεργή συμμετοχή των υπηρεσιών του στα προγράμματα Amber και Missing Alert Hellas.