Συνέντευξη Τύπου του Νίκου Χρυσόγελου στη Σύρο

Συγκρότηση ενός εναλλακτικού σχεδίου

“Κυρίαρχο ρόλο θα συνεχίσει να έχει το περιβάλλον, που αποτελεί το μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας”, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων

Την επιτακτική ανάγκη για συγκρότηση ενός εναλλακτικού σχεδίου για την οικονομία, την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση, που θα βασίζεται κυρίως στην προστασία του περιβάλλοντος

τόνισε στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε

στο Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων ο Νίκος Χρυσόγελος.

O ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Βάσω Νάκου και η συντονίστρια της Πολιτικής Κίνησης Νάξου, Πάρου και Μικρών Κυκλάδων Χριστίνα Ευθυμιάτου εξέφρασαν τις θέσεις του κόμματος γύρω από το σχεδιασμό ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης. Επιπλέον, παρουσίασαν τα αποτελέσμα- τα του πρόσφατου συνεδρίου Επανεκκίνησης των Οικολόγων Πράσινων, που πραγματοποιή- θηκε στις 6 και 7 Ιουλίου στην Αθήνα.

“Επιθυμούμε διάλογο με την κοινωνία”

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Χρυσόγελος επεσήμανε πως “οι λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας δεν απαιτούν μία απλή καταγγελία, αλλά ενεργο- ποίηση, διάλογο και συμμετοχή του συνόλου των πολιτών”. Παράλληλα, εξήγησε ότι κυρίαρχο ρόλο στο σχεδιασμό δράσεων για έρευνα και καινοτομία θα εξακολουθεί να διαδραματίζει το περιβάλλον, εκτιμώντας ότι αυτό αποτελεί τόσο τη βάση για την αλλαγή της οικονομίας, όσο και το μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι “εμείς δεν θέλουμε να καπε- λώσουμε κανέναν, αλλά να κά- νουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς, τις συνεταιριστι- κές τράπεζες, τα συνδικάτα και ολόκληρη την κοινωνία, προκει- μένου να συνδιαμορφώσουμε τις λύσεις”.

Ενίσχυση μιας πράσινης αντίληψης

Για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων, έκρινε επιβεβλημένη την ενδυνάμωση των φορέων που τη συγκροτούν, αλλά και μια αποτελεσματική χρήση των πόρων για την οι- κονομία και την απασχόληση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “δεν θέλουμε φιλανθρωπική αντίληψη στην απασχόληση, αλλά την αποτελεσματική επένδυση των πόρων που θα οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η περι- φέρεια διαθέτει μία σοφία που γεννάται από τη συνύπαρξη της οικονομίας, του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής. “Αυτά μπορούν να αποτελέσουν ένα σχέδιο για έρευνα και καινο- τομία στη περιοχή μας, το οποίο θα συνδυαστεί με χρηματοδοτήσεις και καινούρια σχήματα”, υπογράμμισε.

Κατέστησε επίσης γνωστό πως “σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ληφθεί η απόφαση για χρηματοδότηση από ευρωπα- ϊκούς πόρους συνεργασιών μεταξύ ναυπηγείων, μεταξύ περιφερειών και διαχειριστών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών”. Παράμετρος που αποδεικνύει ότι θα μπορούσαν να γίνουν αντίστοιχες συνεργασίες και σε ελληνικό επίπεδο, βασιζόμενες πάντα σε μία πράσινη αντίληψη καινοτόμων σχεδιασμών. Επε- σήμανε μάλιστα πως η “πράσινη

αντίληψη περιλαμβάνει εναλλα- κτικές λύσεις για τη διοίκηση, την οικονομία, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή. Αυτές θα συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός διαφορετικού ενεργειακού μοντέλου, που θα είναι προς το συμφέρον του περιβάλλοντος, όσο και της κοινωνίας”.

“Απαράδεκτες” οι τακτικές εκποίησης υγροτόπων και αιγιαλών

Όσον αφορά στην αλλαγή που ελπίζει μετά τις Ευρωεκλογές της 25 Μαΐου 2014, ο κ. Χρυ- σόγελος τόνισε πως “θέλουμε μια διαφορετική Ευρώπη, που θα έχει κοινωνική πολιτική για οικονομικά και κοινωνικά θέ- ματα, αλληλεγγύη και θα είναι περισσότερο δημοκρατική”.

Αναφερόμενοι στο θέμα των εκχωρήσεων στο ΤΑΙΠΕΔ υγροτόπων και ακτών στις Κυ- κλάδες, τόσο ο κ. Χρυσόγελος, όσο και η κ. Ευθυμιάτου έκριναν “απαράδεκτες” τέτοιου είδους τάσεις δεν πρέπει προωθούνται στα πλαίσια της δημοσιονομι- κής πολιτικής. Έκριναν μάλιστα

απαραίτητο να προστατευτούν οι τόποι αυτοί, καθώς δύνανται να αποτελέσουν βάση για μία εναλλακτική ανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξαν ότι η Περιφέρεια δεν κατάφερε να παίξει τον ρόλο για τον οποίο σχεδιάστηκε, τόσο σε επίπεδο συντονισμού, όσο και στον στρα- τηγικό σχεδιασμό των νησιών, αξιοποιώντας τις δυνατότητές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέντευξη τύπου πραγματοποι- ήθηκε παρουσία του διοικητικού συμβουλίου του Εργατικού Κέ- ντρου Κυκλάδων, το οποίο εξέ- φρασε τους προβληματισμούς τους και αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Χρυσόγελο γύρω από την πράσινη ανάπτυξη και της δυνατότητες της περιφέρειας να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Συνάντηση εργασίας στο Επιμελητήριο Κυκλάδων

Πριν από τη συνέντευξη, ο κ. Χρυσόγελος συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας στο Επι- μελητήριο Κυκλάδων, όπου συζητήθηκαν βασικά αναπτυ- ξιακά ζητήματα του πρωτογε- νούς και δευτερογενούς τομέα

της οικονομίας των Κυκλάδων. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος και στελέχη του Επιμελητηρίου και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου (ΕΤ.Α.Π.) Κυκλάδων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στον τομέα της Ενέργειας, των Κοινωνικών Συνεταιρισμών, της Αγροτικής Ανάπτυξης και των σοβαρών ελλειμμάτων που πα- ρουσιάζει ο νομός Κυκλάδων σε θέματα βασικών υποδομών και εφαρμογής αρχών υγιεινής για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η σημασία των υποστηρικτικών δομών

Στον τομέα της Ενέργειας, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη σημασία των υποστηρικτικών δομών, της τεχνογνωσίας και εμπειρίας που υπάρχουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κυρίως των δυνατοτήτων αξιοποίησης τους από την Ελ- λάδα, στην προσπάθεια που γίνεται για μεγαλύτερη διείσ- δυση στις Α.Π.Ε.

Για τις Κοινωνικές Συνε- ταιριστικές Επιχειρήσεις, ένα θεσμό που λειτουργεί με επι-

τυχία σε πολλές χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης, κατα- λαμβάνοντας αξιοσημείωτο ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας, αναφέρθη- κε ότι ήδη έγιναν οι πρώτες συστάσεις τέτοιων φορέων – επιχειρήσεων και στις Κυ- κλάδες, ενώ αναμένεται και περαιτέρω δραστηριοποίηση της τοπικής κοινωνίας σύμ- φωνα με τα μέχρι σήμερα δείγματα.

Στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης και της προώθη- σης – προβολής των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, εντοπίστηκαν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε υποδομές απαραίτητες για την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου, όπως εί- ναι η ύπαρξη και λειτουργία εγκαταστάσεων σφαγείων. Τονίστηκε ακόμα πως οι απα- ράδεκτες συνθήκες σφαγής των ζώων σε συνδυασμό με την έλλειψη πιστοποιήσεων σε μεγάλο μέρος των τοπικών προϊόντων, αποτελούν καθο- ριστικό παράγοντα, αφενός για την βιωσιμότητα του ζωικού κεφαλαίου και αφετέρου για την κυκλοφορία, κατανάλωση και προώθηση των προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Διείσδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο κ. Γιάννη Ρούσσο, το Επιμελητήριο Κυκλάδων υλο- ποιεί συντονισμένες ενέργειες και δράσεις για μεγαλύτερη δι- είσδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στα πλαίσια του επι- χειρησιακού του προγράμματος, ξεκινώντας πιλοτικά από το νησί της Σίφνου. Παράλληλα, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και προβολή των τοπικά παραγόμε- νων προϊόντων, εντός και εκτός συνόρων, σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία Aegean Cuisine.