Συνέντευξη με την περιφερειακή σύμβουλο του συνδυασμού “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο” Χρηστιάννα Πάπιτση

"Ο τόπος μας πρέπει να αλλάξει σελίδα"

Αποφασισμένη να βοηθήσει τον τόπο της να αλλάξει σελίδα εμφανίζεται στο web tv της “Κοινής Γνώμης” η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος της κίνησης “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”, Χρηστιάννα Πάπιτση, υπογραμμίζοντας ότι η Σύρος χρειάζεται νέους ανθρώπους με όραμα, όρεξη για δουλειά, σωστό προγραμματισμό, πρωτοβουλίες και δράση.

Η Χρηστιάννα Πάπιτση είναι πτυχιούχος Μηχανικός Βιομηχανικής Πληροφορικής του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Τ.Ε.Ι) Πειραιά με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Φοιτά από τον Οκτώβριο του 2013 στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Εργάστηκε στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε νησιά των Κυκλάδων για έξι χρόνια σαν αναπληρώτρια καθώς και σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ενώ είναι ενεργός μέλος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου.

Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν να συστρατευτείτε με τον Γιώργο Χατζημάρκο στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές;

“Λόγω της ιδιότητάς μου σαν εκπαιδευτικός σε νησιά των Κυκλάδων τα τελευταία χρόνια έζησα από κοντά τα καθημερινά προβλήματα των νησιωτικών περιοχών. Για το λόγο αυτό αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα στο πλευρό του Γιώργου Χατζημάρκου, τον οποίο εμπιστεύομαι πολύ. Ο Γιώργος Χατζημάρκος ήταν πρόεδρος του Επιμελητηρίου στα Δωδεκάνησα. Είναι γνώστης της επιχειρηματικότητας και της καθημερινότητας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει να μας διοικούν “τοποτηρητές” και “χωροφύλακες” της κεντρικής εξουσίας, να μας διοικούν ανεπάγγελτοι πολιτικοί που υπηρετούσαν μόνο τα προσωπικά τους συμφέροντα και κάθε άλλο παρά διάθεση έχουν να μετακινηθούν από τις καρέκλες τους. Ο Γιώργος Χατζημάρκος ήρθε να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και να τους ξεβολέψει. Ήρθε να ενώσει το όραμα, την αγάπη του για το Νότιο Αιγαίο και να μας βγάλει από το ζυγό της απραξίας, ώστε να πάμε το Αιγαίο μια γενιά μπροστά και να κληρονομήσουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς, δίνοντας κίνητρα στους ανθρώπους και κυρίως στους νέους να παραμείνουν στον τόπο τους και να μην τον εγκαταλείψουν”.

Ποια είναι τα στοιχεία που χρειάζεται ο τόπος μας για να αλλάξει πραγματικά σελίδα;

“Ο τόπος μας χρειάζεται νέους ανθρώπους, της γενιάς μας, που να έχουν όραμα την ανάπτυξη του τόπου τους, πρωτοβουλίες και δράση. Χρειάζεται ανανέωση, ανθρώπους που να βιώνουν καθημερινά το άγχος του αύριο, της δουλειάς τους, της επιβίωσής τους και είμαι ένας από αυτούς. Τα τελευταία χρόνια έχω αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά με πολύ αγώνα και σκληρή δουλειά, κατάφερα να αντεπεξέλθω μόνη μου σε όλα αυτά. Είμαι λοιπόν ένας από αυτούς τους ανθρώπους, της καθημερινότητας. Πιστεύω ότι η συμμετοχή των νέων στα κοινά μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει σε όλα τα επίπεδα γιατί το μέλλον και το αύριο είμαστε εμείς”.

Ποιοι είναι οι τομείς ενασχόλησής σας;

“Τα τελευταία χρόνια, όπως όλοι γνωρίζετε, δραστηριοποιούμαι στις επιχειρήσεις του συζύγου μου, στο χώρο της εστίασης και των τουριστικών καταλυμάτων. Παρακολουθώ συνέδρια, ημερίδες, ομάδες εργασίας για τον τουρισμό. Πηγαίνω σε όσες περισσότερες εκθέσεις μπορώ, είμαι ενεργό μέλος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου. Με ενδιαφέρει λοιπόν ο τομέας του τουρισμού, καθώς βιώνω από πρώτο χέρι ότι η αυτοπροβολή είναι ο μοναδικός τρόπος για να προσελκύσεις επισκέπτες αυτή τη στιγμή. Πρέπει να χαράξουμε στρατηγική. Απαιτείται σωστός προγραμματισμός. Ομαδική και συντονισμένη προσπάθεια. Πρέπει η Σύρος να γίνει ισχυρό brand και να αποκτήσει ταυτότητα. Πρέπει να γίνει καταγραφή της ταυτότητάς της και στο εξωτερικό και καθένας από μας να κατανοήσει καλά ότι εμείς “υπηρετούμε” το όνειρο κάθε επισκέπτη που έρχεται στον τόπο μας να τον γνωρίσει. Τάση της εποχής είναι το διαδίκτυο. Το γνωρίζω και από την ιδιότητά μου ως εκπαιδευτικός πληροφορικής, στο οποίο δυστυχώς δεν έχουμε καθόλου αποτελεσματική παρουσία. Η αγορά πρέπει να ανοίξει από παράγοντες της αγοράς. Δυστυχώς, ο τουρισμός στη Σύρο βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο και αυτό το εισπράττουμε καθημερινά από τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού, περπατώντας στους δρόμους της Σύρου και μιλώντας με αυτούς τους ανθρώπους”.

Σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί η Σύρος στον τομέα του τουρισμού;

“Πρέπει να δούμε προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε και να στοχεύσουμε, αν θέλουμε να γίνουμε weekend προορισμός -πράγμα εφικτό, καθώς είμαστε πολύ κοντά στον Πειραιά- ή αν θέλουμε island hopping, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε καλύτερη διασύνδεση με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων για να μπορούν επισκέπτες να έρχονται και στο δικό μας νησί. Έχω ζήσει δύο χρόνια στη Μύκονο και έναν χρόνο στην Ίο. Ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Από την Ίο, όπου εργαζόμουν πέρυσι, περνούσαν τρία sea jets την ημέρα. Υπήρχε σύνδεση και με την Κρήτη και με τη Σαντορίνη απευθείας, σε αντίθεση με εμένα, που κάθε Παρασκευή ήθελα να μετακινηθώ και να έρθω στη Σύρο. Ταξίδευα από τις 14:15 μέχρι τις 00:00 για τον Πειραιά, περνώντας από Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο, διανυκτέρευα στον Πειραιά και το Σάββατο το πρωί, έπρεπε να έρθω στη Σύρο με το Blue Star Ithaki. Μεγάλη ταλαιπωρία. Και κάθε Κυριακή για να επιστρέψω, έπρεπε να πάω στη Μύκονο και μέσω Μυκόνου να βγω στην Πάρο και από κει να αλλάξω πάλι πλοίο για να πάω στην Ίο. Θεωρώ απαράδεκτο να μην υπάρχουν ακτοπλοϊκές συνδέσεις και γι' αυτό δεν υπάρχει τουρισμός. Αυτό είναι ένα βασικό πλην”.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η νέα περιφερειακή αρχή;

“Η επόμενη πενταετία είναι η πιο κρίσιμη για την περιφερειακή αρχή, καθώς κρατά στα χέρια της το μέλλον της γενιάς μας και των επόμενων γενεών. Είμαστε στο κατώφλι μιας εποχής, που μπορεί να γράψει ιστορία. Αυτό που απαιτείται είναι σωστός προγραμματισμός και στρατηγική. Να αλλάξουμε σελίδα, να περάσουμε στη νέα εποχή. Παραγωγικός τομέας, υποδομές, υγεία, αθλητισμός, τουρισμός, είναι τομείς που μπορούν να μας προσφέρουν ανάπτυξη όχι μόνο οικονομική, αλλά πνευματική και κοινωνική”.

Ολοκληρώνοντας, θα θέλατε να απευθύνετε το δικό σας μήνυμα στους κατοίκους της Σύρου, αλλά και των Κυκλάδων γενικότερα;

“Θα ήθελα να κλείσω με ένα ρητό που είχε πει ο Τσόρτσιλ. “Ένας αισιόδοξος βλέπει μία ευκαιρία σε κάθε καταστροφή. Ένας απαισιόδοξος βλέπει μία καταστροφή σε κάθε ευκαιρία”. Στις 18 Μαΐου λοιπόν είναι μοναδική ευκαιρία για ανανέωση, να αλλάξουμε σελίδα, να επιλέξουμε νέους ανθρώπους, με οράματα, με νέες ιδέες, με όρεξη για δουλειά, που μπορούν να προσφέρουν και πάνω εκεί να χτίσουμε το Νότιο Αιγαίο της καρδιάς μας”.

Ετικέτες: