Συζήτηση στο γραφείο του Γ. Λεονταρίτη για τα σοβαρά προβλήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

“Ζωντανός” κίνδυνος το κτίριο της Πυροσβεστικής

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κτίριο που στεγάζεται η Πυροσβεστική 

Υπηρεσία Ερμούπολης τέθηκαν επί τάπητος από την Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Αιγαίου κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, χθες το πρωί. 

Συγκεκριμένα, υπήρξε λεπτομερής παρουσίαση “της θλιβερής εικόνας του κτιρίου που στεγάζει την Υπηρεσία, η οποία αν μη τί άλλο, αποτελεί τον επιχειρησιακό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας και μεριμνά για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής της περιουσίας των πολιτών και του κράτους” όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι της Ένωσης, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα μία αναδρομή στο σύνολο των ενεργειών που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα για την εξεύρεση λύσης, η οποία “μπλοκάρει” στην έλλειψη οικονομικών πόρων. 

“Από το 2013 επικίνδυνο από άποψη δομική και στατική”

Ως εκ τούτου, μέχρι και σήμερα, “το “κτίριο βιτρίνα” που αντικρίζουν οι επισκέπτες μπαίνοντας στο λιμάνι της πόλης παραμένει με εμφανείς βλάβες στο σκυρόδεμα και τον σιδηρό οπλισμό με απομείωση της διατομής του (συνέπεια της οξείδωσης), έντονες ρηγματώσεις εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου, κατεστραμμένες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις λόγω υγρασίας και παλαιότητας, όπου μαζί με την αποκόλληση επιχρισμάτων από τον πύργο ασκήσεων και τα μπαλκόνια συνιστούν άμεσο κίνδυνο για τους υπαλλήλους που στεγάζονται σε αυτό, αλλά και για τους διερχόμενους πολίτες”. Σύμφωνα δε, με όσα προσθέτουν οι εκπρόσωποι της Ένωσης, “Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι να μην πληρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας του προσωπικού”, τονίζοντας μάλιστα, ότι, το κτίριο στην έκθεσή της η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης (τον Σεπτέμβριο του 2013) το χαρακτήρισε “ως επικίνδυνο από άποψη δομική και στατική”. 

Προσπάθεια  αναζήτησης πόρων 

Αμέσως μετά το πέρας της παρουσίασης του σοβαρού προβλήματος, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μέλη της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Λεονταρίτης, “εκθείασε το έργο των πυροσβεστών κι εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις προσπάθειες που καταβάλλουν προκειμένου να δοθεί αίσιο τέλος σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα”. Επιπλέον, “ανέφερε τις δυσκολίες που έχουν προκύψει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την κατανομή πόρων μόλις 1,5 εκατ. Ευρώ αντί 5,8 εκατ. Ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2014 και το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2014-2017, διαβεβαιώνοντας παράλληλα, ότι θα σταθεί αρωγός διαβιβάζοντας το θέμα στη Διαχειριστική Αρχή για τυχόν εξεύρεση πόρων”. 

<