Συνέντευξη του Περιφερειακού Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αρχιπύραρχου, Ν. Μπάλση αναφορικά με τις κτιριακές ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην έδρα του Νοτίου Αιγαίου, τη Σύρο

Παράλληλο σχέδιο αποκατάστασης και αναζήτησης νέου χώρου

Προσπάθεια σε δύο επίπεδα αναπτύσσεται για τη διαχείριση του κτιριακού θέματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Σύρο, προκειμένου οι αυξημένες ανάγκες της Περιφερειακής Διοίκησης και του Κέντρου Επιχειρήσεων σε όλο το Ν. Αιγαίο να βρουν κατάλληλη “στέγη” και τους χώρους που χρειάζονται, για να λειτουργούν απρόσκοπτα.

Ειδικότερα, γίνεται νέα προσπάθεια για την αποκατάσταση του υπάρχοντος κτιρίου στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολη και στο ύψος της εξόδου του λιμένα, προκειμένου το επικίνδυνο ακίνητο να αποκτήσει στατική ενίσχυση και να συντηρηθεί σε απόλυτο βαθμό, με σκοπό να στεγάσει κάποιες από τις ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, αναπτύσσονται ενέργειες για αναζήτηση νέου ακινήτου και χώρου κατάλληλου, στον οποίον θα μπορεί να προχωρήσει το Αρχηγείο σε ανέγερση νέου κτιρίου. Η ανάπτυξη νέων Υπηρεσιών στην Πυροσβεστική επιτάσσει λύσεις στο σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί έντονα και την τοπική κοινωνία, αφού το υφιστάμενο κτίριο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Ερμούπολης και ανά πάσα στιγμή “απειλεί” ανθρώπινες ζωές. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει λάβει προσωρινά μέτρα για την προστασία των πολιτών, έχοντας απαγορεύσει τη στάση και τη στάθμευση περιμετρικά σε αυτό, ενώ επιπλέον έχει τοποθετήσει και ικριώματα.

Αναφορικά με όλα τα παραπάνω μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο Περιφερειακός Διοικητής Ν. Αιγαίου, Νικόλαος Μπάλσης, ο οποίος αφού πρωτίστως έκανε μία σύντομη αναδρομή στις προσπάθειες προώθησης ενός έργου για το υπάρχον κτίριο, εν συνεχεία, γνωστοποίησε πως έχουν γίνει επαφές για αναζήτηση χώρου τόσο στο στρατόπεδο Σύρου, όσο και στο αεροδρόμιο του νησιού.

  • Ενημερωθήκατε εξ αρχής για το πρόβλημα του κτιριακού της Πυροσβεστικής στη Σύρο. Υπήρξε μία προγραμματική σύμβαση ανάμεσα σε Δήμο, Περιφέρεια και Πυροσβεστικό Σώμα ώστε να προχωρήσει ένα έργο. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε για το υπάρχον κτίριο – που είναι και επικίνδυνο – πλησίον του λιμένα της Ερμούπολης;

“Ενημερώθηκα εξ αρχής για το ότι υπάρχει ένα κτίριο ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο το 2019 εκκενώθηκε γιατί είχε κάποια στατικά και δομικά προβλήματα.

Να πω όμως τα πράγματα από την αρχή τους. Το οικόπεδο με ένα παλιό κτίριο είχαν δοθεί ως δωρεά στο Ελληνικό Δημόσιο το 1975. Υπήρχε ένα παλιό κτίριο το οποίο ήταν για κατεδάφιση και το οικόπεδο που είχε την αξία για να γίνει η ανέγερση κτιρίου για την Πυροσβεστική. Πράγματι η ανέγερση έγινε με άδεια οικοδομής του 1984 και διήρκησε το έργο ως το 1988. Παραλήφθηκε τέλη του 1988 με αρχές του 1989 από την Υπηρεσία μας και στεγάστηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ερμούπολης.

Μετά από λίγο ξεκίνησε και η λειτουργία της Περιφέρειας της Πυροσβεστικής του Νοτίου Αιγαίου, πάλι με έδρα τη Σύρο, στο ίδιο κτίριο.

Παρήλθαν λίγα χρόνια, όχι πολλά δυστυχώς, για να αρχίζει να εμφανίζει προβλήματα το κτίριο. Προφανώς υπήρχαν κάποιες κακοτεχνίες. Είτε στα υλικά (σίδερο, μπετόν), είτε στις εργασίες. Δεν έγινε καλή δουλειά. Υπάρχουν και κάποιες φήμες και προφορικές δηλώσεις ότι πιθανόν να χρησιμοποιήθηκε θαλασσινό νερό για τη σκυροδέτηση. Αυτό συντελεί ακόμη και τώρα στη συνεχή διάβρωση. Επίσης, κάποιες άλλες προφορικές δηλώσεις είναι ότι και τα μέταλλα που χρησιμοποιήθηκαν, ο οπλισμός, ο χάλυβας μπορεί να μην ήταν σωστά σύμφωνα με τις τότε προδιαγραφές. Όλα αυτά είναι προφορικά όμως και δεν έχω στα χέρια μου μελέτες για τους λόγους που υπάρχει όλη αυτή η καταπόνηση του κτιρίου από τα πρώτα του χρόνια μάλιστα, δηλαδή μέσα στην πρώτη δεκαετία.

Κάποια στιγμή μέσα στο 2005 έγινε μία επισκευή ύψους 30.500 ευρώ για να γίνουν κάποιες εργασίες. Έξι χρόνια μετά, δηλαδή το 2011, επανεμφανίστηκαν τα σημεία που επισκευάστηκαν. Δηλαδή ουσιαστικά έγινε ένα “κουκούλωμα” των ζημιών που είχαν βρεθεί, με αποτέλεσμα το 2011 να βρισκόμαστε στο ίδιο και χειρότερο σημείο, απ΄ ό,τι ήμασταν το 2005.

Το 2013 υπήρξε μία έκθεση από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης που έκρινε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διάβρωση του κτιρίου και βρέθηκε ότι είναι επικίνδυνος και ο πύργος ασκήσεων. Αυτός υπήρχε από την ανατολική πλευρά του κτιρίου αλλά κατεδαφίστηκε το 2019.

Το Πυροσβεστικό Σώμα έκανε μια καλή και μεγάλη μελέτη το 2015, στο πλαίσιο σύμβασης με μελετητικό γραφείο ώστε να κάνει μία μελέτη στατική. Δηλαδή να καταδειχθεί πώς θα ενισχυθεί στατικά το κτίριο. Υποβλήθηκε αυτή η μελέτη στο Αρχηγείο με προϋπολογισμό έργου 500 χιλ. ευρώ. Από τότε, το επόμενο βήμα - και επειδή το Πυροσβεστικό Σώμα δεν διαθέτει τεχνική υπηρεσία για να κάνει έργα και να τα επιβλέπει - ήταν να χρησιμοποιηθεί ο νόμος του Καλλικράτη όπου προβλέπει προγραμματικές συμβάσεις. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες με άλλους φορείς. Οπότε, το 2017 υπογράφηκε μία προγραμματική σύμβαση από τον τότε Περιφερειάρχη, τον τότε Δήμαρχο και τον τότε Γενικό Γραμματέα. Αυτή η σύμβαση ήταν για να γίνει το έργο και να ενισχυθεί στατικά το κτίριο. Παρήλθε η τριετία που ήταν ο χρόνος υλοποίησής του, δεν υλοποιήθηκε αυτό και δεν ξεκίνησε καν. Υπήρξαν κάποια θέματα και διαφοροποιήσεις μικρές από την αρχική άδεια του 1984, κάτι σχετικό με τον αριθμό των εξωστών (μπαλκονιών) και έπρεπε να γίνει ενημέρωση φακέλου. “Κόλλησε” η τριετία με γραφειοκρατικές διαδικασίες χωρίς να βγει άδεια επισκευής, να γίνει διαγωνισμός και να βρεθεί μειοδότης. Έληξε η προγραμματική σύμβαση χωρίς να έχουμε τίποτα. Αυτό το ποσό των 500 χιλ. ευρώ μετά από νέο υπολογισμό της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, προσθέτοντας και κάποια άλλα κόστη για τουαλέτες κ.α., αυξήθηκε και έφθασε στις 817 χιλ. ευρώ.”.

  • Tο ποσό που αναφέρετε παραμένει για τον αρχικό σκοπό, δηλαδή για την αποκατάσταση του κτιρίου στη Σύρο;

“Τα χρήματα είναι από τον προϋπολογισμό του Πυροσβεστικού Σώματος και παραμένουν. Οι πιστώσεις αυτές δεν χάνονται και μεταφέρονται για το επόμενο έτος. Όλα αυτά ξεκίνησαν από το 2015 οπότε και είχε γίνει η μελέτη για τη στατική ενίσχυση.”.

  • Έχοντας παραλάβει αυτήν την κατάσταση που περιγράψατε, που βρίσκεστε; Έχετε κάνει ενέργειες σχετικά με το κομμάτι της αποκατάστασης του κτιρίου; Είναι ένα επικίνδυνο κτίριο στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης. Θα υπάρξει έργο ή όχι;

“Αρχικά έγιναν ενέργειες για να υπογραφεί νέα προγραμματική σύμβαση, πάλι με τους τρεις φορείς. Πυροσβεστικό σώμα, Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Αυτή η νέα προγραμματική θα έχει πιο βελτιωμένους όρους και ήδη ξεπεράστηκαν κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα όπως ανέφερα προηγουμένως, όπως η ενημέρωση φακέλου, με αποτέλεσμα να “τρέξουμε” τα πράγματα πιο γρήγορα.

Οπότε, η μία στόχευση και η νέα εναλλακτική μας είναι να γίνει νέα προγραμματική και να γίνει η επιδιόρθωση μέσω της οδού που είχε επιλεγεί το 2017.

Η άλλη στόχευση και δυνατότητα είναι μέσω μίας άλλης τεχνικής υπηρεσίας, της τεχνικής υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας, η οποία είναι μία άλλη υπηρεσία στο Υπουργείο μας και που θα μπορούσε δυνητικά να αναλάβει να “τρέξει” το έργο. Έχουμε εισηγηθεί και αυτό, αλλά δεν έχουμε ακόμη κάποιο πράσινο φως.”.

  • Παράλληλα, έχετε πάρει μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών στον δημόσιο δρόμο. Αυτά τα μέτρα παραμένουν και ενισχύονται λόγω της κατάστασης του κτιρίου;

“Βεβαίως. Όπως γνωρίζετε έχουν απαγορευθεί οι σταθμεύσεις, έχουν τοποθετηθεί ικριώματα, προστατευτικά πλέγματα ώστε να μην είναι σε επαφή ο κόσμος και ο πολίτης και όλοι οι διερχόμενοι με τα οχήματα, με την επικίνδυνη κάτοψη. Δυστυχώς, η διάβρωση παραμένει και εντείνεται και είναι δίπλα στο λιμάνι. Υπάρχει έντονο διαβρωτικό περιβάλλον και χειροτερεύει η κατάσταση μέρα με την ημέρα. Επίσης, επειδή έχουμε και από το γειτονικό περιβάλλον οχλήσεις, από ιδιοκτήτες που είναι όμοροι με το κτίριό μας, κάνουμε κάποιους προϋπολογισμούς για κάποιες πρόχειρες επισκευές ώστε να μην δημιουργούνται θέματα αποσαθρώσεων και να πέφτουν υλικά στα γειτονικά κτίρια. Επίσης, έχουμε απαγορεύσει να κινούνται μέσα στον χώρο του οικοπέδου τρίτα πρόσωπα. Υπάρχει επικινδυνότητα. Έχουμε αλλάξει λουκέτα, έχουμε βάλει αλυσίδες.”.

  • Αναφορικά με το κτιριακό, έχετε κάνει ενέργειες και για ανεύρεση ίσως νέου χώρου, ώστε να υπάρξει ανέγερση νέου κτιρίου; Αυτό είναι κάτι εφικτό; Θα ήταν μία πιο ασφαλής λύση;

“Ναι υπάρχουν ενέργειες για να βρούμε άλλους χώρους και δημόσιους χώρους. Και με τις Ένοπλες Δυνάμεις για το στρατόπεδο και με το αεροδρόμιο έχουν γίνει κάποιες κινήσεις, οι οποίες όμως ακόμη δεν έχουν τελεσφορήσει. Οι ενέργειες εστιάζονται στο να βρεθεί οικοπεδικός χώρος για ανέγερση νέου Πυροσβεστικού Σταθμού με τις σύγχρονες προδιαγραφές και για να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες που έχουν αυξηθεί. Συγκεκριμένα, από την ανέγερση του κτιρίου το 1984 και μετά, έχουμε ίδρυση της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης, όμως εδώ και δύο χρόνια, από το 2020 με τον Ν. 4662 έχουμε και άλλες δύο Υπηρεσίες που έχουν ιδρυθεί και λειτουργήσει εδώ στη Σύρο. Είναι το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων του Ν. Αιγαίου, δηλαδή εδώ αναφέρονται οι οποιεσδήποτε επιχειρήσεις γίνονται σε όλο το Ν. Αιγαίο. Και αυτή η υπηρεσία είναι μία αυξημένη στεγαστική ανάγκη. Επίσης, έχουμε την ίδρυση μίας νέας δομής σε επίπεδο νομού. Πλέον δεν είναι μόνον η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης εδώ με έδρα τη Σύρο και η Περιφερειακή Διοίκηση και το Κέντρο Επιχειρήσεων περιφερειακά είναι και η Διοίκηση του νομού Κυκλάδων. Αυτή η Διοίκηση είναι η ομπρέλα και για τα αεροδρόμια που έχουν παραχωρηθεί στην Fraport. Είναι το αεροδρόμιο Μυκόνου και το αεροδρόμιο Σαντορίνης και έχουν πυροσβεστικές υπηρεσίες. Αυτές αναφέρονται εδώ. Υπάρχει και αυτή η αυξημένη στεγαστική ανάγκη.

Άρα, λοιπόν, ο χώρος στον οποίον στεγαζόμασταν στο λιμάνι ήταν οριακός και ως εκ τούτου, υπάρχει αναζήτηση για να βρεθεί χώρος και να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ΣΔΙΤ ή κάποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να έχουμε ανέγερση νέου κτιρίου.”.

  • Αν υπάρξει θετική εξέλιξη για την ανέγερση νέου κτιρίου, το υφιστάμενο κτίριο θα κατεδαφιστεί ή θα αποκατασταθεί;

“Αν τελικά ευδοκιμήσει μία τέτοια κίνηση, εννοείται ότι θα αποκατασταθεί για να εξυπηρετήσει τις υπόλοιπες ανάγκες, είτε υπάρχουσες, είτε μελλοντικές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Περιφερειακού Κέντρου.

Πρέπει να υποστηριχθούν αυτές οι ανάγκες με αξιοπρέπεια γιατί υπάρχει ο πόλος που λέγεται “Δωδεκάνησα” και που επιδιώκει να περάσει πολλές περιφερειακές Υπηρεσίες στη Ρόδο.

Ήδη έχει ακουστεί ότι το Περιφερειακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας μάλλον θα γίνει στη Ρόδο και όχι στη Σύρο. Αυτά τα Κέντρα γίνονται κανονικά στις έδρες των Περιφερειών. Ακούστηκε λοιπόν ότι πιθανόν του Ν. Αιγαίου να γίνει στη Ρόδο, αυτό δεν το έχω δει σαν τελικό σχέδιο. Οπότε γενικά πρέπει να προσέξουμε στη Σύρο τις υποδομές μας.”.

  • Υπάρχει φως σήμερα στην αναζήτηση νέου χώρου; Υπάρχει κάτι απτό;

“Για να καλυφθούν προσωρινά οι ανάγκες μας σήμερα νοικιάζουμε χώρους. Μισθώνουμε ακίνητο προσωρινά λόγω της έκτακτης ανάγκης. Απ΄ όσο γνωρίζω θα γίνει και κάποιος διαγωνισμός για ανεύρεση ακινήτου ή του ίδιου. αναλόγως τον μειοδότη, για να παραμείνουμε κάπου προσωρινά. Όλα αυτά μέχρι να έχουμε επισκευή του υφιστάμενου κτιρίου που να ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο ή και ανέγερση νέου Πυροσβεστικού Σταθμού εφόσον μιλάμε για κάποιο οικόπεδο που θα βρεθεί και θα ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα”.

  • Για την αποκατάσταση του υπάρχοντος κτιρίου έχετε χρονικό ορίζοντα που μπορεί να προκύψει εξέλιξη;

“Αν τελικά υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με τους τρεις φορείς που είχαμε συνεργασία και στην προηγούμενη σύμβαση, αυτό το σχέδιο μιλάει για δύο χρόνια. Αν δοθεί και μία παράταση μιλάμε για τρία χρόνια. Οπότε, αν υπογραφεί, μέσα στο 2025, θα έχουμε την πλήρη επισκευή του. Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται από το Αρχηγείο μας.”.