Μειωμένα κονδύλια από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014 – 2020) για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Παραβλέπονται οι αντικειμενικές ανάγκες

Παρέμβαση από τον Γ. Χατζημάρκο και τον Φ. Ζαννετίδη προς το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και τους βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου

Μόλις το 2,89% των συνολικών πόρων που διατίθενται στις Περιφέρειες της χώρας από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΠΑ 2014 – 2020) λαμβάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τις ανάγκες του συνόλου των νησιών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, εξέλιξη που συνιστά μία “κατάφωρη αδικία” σε βάρος τους, με δεδομένες τις υπαρκτές ανάγκες.

Αναφορικά με το “εξαιρετικά χαμηλό ποσό των 23 εκατ. Ευρώ που προτείνεται να κατανεμηθεί στην Περιφέρεια” για συγκεκριμένες δράσεις και το οποίο βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο που διατέθηκε κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος απέστειλε επιστολή παρέμβασης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αιτούμενος να υιοθετηθούν οι προτάσεις της ΠΝΑΙ για την κατανομή των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020, οι οποίες προτάσσουν - επί της ουσίας - την ανάγκη αναγνώρισης του νησιώτικου χαρακτήρα της Περιφέρειας.

Η πενιχρή οικονομική ενίσχυση του Νοτίου Αιγαίου δε, η οποία και προκύπτει από το γεγονός ότι “με στρεβλά στατιστικά στοιχεία” (κυρίως παραγόμενο περιφερειακό εισόδημα) η Περιφέρεια ανήκει στις ανεπτυγμένες περιφέρειες της Ευρώπης αποτέλεσε την αιτία της ανάλογης παρέμβασης του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονα Ζαννετίδη προς τους βουλευτές των δύο νομών, ώστε να συνδράμουν στην προσπάθεια αναγνώρισης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Νοτίου Αιγαίου σε επίπεδο πράξεων και αποτελέσματος.

Διάθεση μόνο 23 εκατ. Ευρώ. Δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ζαννετίδης, “η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει συμπεριληφθεί στις περισσότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας της χρήσης στρεβλών στατιστικών στοιχείων, ειδικά όσον αφορά στο παραγόμενο περιφερειακό εισόδημα” με αποτέλεσμα η εν λόγω κατηγοριοποίηση, να οδηγήσει αφενός, στη διάθεση “πολύ περιορισμένων πόρων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020” ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται μόλις σε 168,2 εκατ. Ευρώ κι αφετέρου, “σε ειδικές δεσμεύσεις για τις δράσεις προς τις οποίες θα κατευθύνεται η χρήση των πόρων αυτών (δράσεις καινοτομίας, ανταγωνιστικότητας, ΕΚΤ κτλ.) με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία κάλυψης των ιδιαίτερα μεγάλων και επιτακτικών αναγκών, κυρίως για υποδομές, που υφίστανται στη νησιωτική μας Περιφέρεια”.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ζαννετίδης θίγει και το ζήτημα των δεσμεύσεων που υπήρξαν σχετικά με το ότι θα ήταν “αυξημένη η κατανομή των πόρων για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και ειδικά από το ΕΠ Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” καθώς όμως και από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης αντίστοιχα, στα οποία δεν εφαρμόζονται κανόνες κατανομής βάσει της κατηγοριοποίησης μιας Περιφέρειας”.

Παρόλα αυτά, κατέστη γνωστή η πρόταση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης “για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης και εφαρμογής Μέτρων/Δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που αφορά μόλις το 25% των πόρων του Προγράμματος, αντί του 30% που αναφέρεται στο ΣΕΣ και του 37% που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο”. Το ποσό μάλιστα, για το Νότιο Αιγαίο δεν ξεπερνά τα 23 εκατ. Ευρώ, πόροι που μεταφράζονται στο 2,89% των συνολικών πόρων που προωθούνται σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.

Προτελευταία στην κατάταξη η ΠΝΑΙ. Παραβλέπεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας

Την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναδεικνύει το γεγονός πως, βάσει αυτών των πόρων και της κατανομής που έχει γίνει από το αρμόδιο Υπουργείο, ο νησιώτικος χώρος των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου έρχεται προτελευταίος στην κατάταξη των Περιφερειών και συγκεκριμένα κάτω από την Περιφέρεια Αττικής (23,1 εκατ. Ευρώ). Καθίσταται πέραν από σαφές, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ. Ζαννετίδης, ότι, “για ακόμη μία φορά, δεν ελήφθησαν υπόψιν ούτε οι δεσμεύσεις για αυξημένη κατανομή των πόρων για την Περιφέρεια από τα Τομεακά Προγράμματα, ούτε ο νησιώτικος χαρακτήρας της ΠΝΑΙ, αν και αυτός αναγνωρίζεται σε επίσημα κείμενα, όπου φαίνεται ξεκάθαρα και η κατάταξη στην κατηγορία των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα λόγω του νησιώτικου χαρακτήρα της”. Προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών του, στην επιστολή του, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, συμπεριλαμβάνει και αποσπάσματα από τον Κανονισμό (ΕΕ) 1305/2013 σχετικά με τη “στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Ανάπτυξης (ΕΓΤΑ)” ενώ μνημονεύει και την αναφορά της ταξινόμησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και συγκεκριμένα στη σελ 17.

Ερωτήματα και παρέμβαση προς τους βουλευτές

Βάσει του προτεινόμενου σχεδίου, στην επιστολή του κ. Χατζημάρκου περιλαμβάνεται μία σειρά από προτάσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ και στην αντίστοιχη του κ. Ζαννετίδη προς τους βουλευτές, καταγράφονται τρία ερωτήματα που όπως υπογραμμίζεται απασχολούν όσους δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. “Λαμβάνεται καθόλου υπόψιν ότι τελευταία έχουν καταργηθεί οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ίσχυαν στα νησιά μας; Λαμβάνεται υπόψιν η αύξηση του ΦΠΑ; Δεν απασχολούν καθόλου τους βουλευτές που ψηφίζουν τα μέτρα, όλα τα παραπάνω;” σημειώνει ο κ. Ζαννετίδης, καταλήγοντας πως, “θα πρέπει η μεθοδολογία κατανομής των πόρων να λάβει υπόψιν τον νησιώτικο χαρακτήρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τις μεγάλες αποκλίσεις που υπάρχουν στο ΑΕΠ από νησί σε νησί. Θεωρούμε ότι στα κριτήρια κατανομής, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και κριτήριο για τις νησιώτικες Περιφέρειες, καθώς και κριτήριο σχετικά με τους πόρους που λαμβάνουν οι Περιφέρειες από το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ”.