Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου ώστε να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για το αίτημα περί προσλήψεων προσωπικού από τον Β΄ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης ενόψει ανοίγματος του τουρισμού

Δυνατότητα προσλήψεων για επιτάχυνση εμβολιασμού

Ανησυχία σχετικά με επιφυλακτικούς πολίτες και αρνητές των εμβολίων κατά της COVID – 19 στα νησιά
  • Τετάρτη, 28 Απριλίου, 2021 - 06:20

Την παροχή της δυνατότητας προσλήψεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού προς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από σχετική απόφασή του, ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής σεζόν στις 15 Μαΐου.

Το συγκεκριμένο αίτημα προέκυψε μετά από πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, η οποία ζητά από τα αρμόδια Υπουργεία να μεριμνήσουν άμεσα προκειμένου με νομοθετική ρύθμιση, να ικανοποιήσουν την πολύ σοβαρή ανάγκη προς υπεράσπιση και προστασία του Νοτίου Αιγαίου, με φόντο το άνοιγμα του τουρισμού, προσεχώς.

Συγκεκριμένα, το θέμα τέθηκε επί τάπητος στην προχθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά από σχετική επιστολή που απέστειλε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος προς το Υπουργείο Υγείας και προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, η Περιφέρεια λαμβάνει την πρωτοβουλία να ενισχύσει το κομμάτι της προόδου του εμβολιασμού στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, προκειμένου να αυξηθεί ο ρυθμός το τρέχον χρονικό διάστημα, που αποτελεί και την τελευταία περίοδο πριν το άνοιγμα του τουρισμού.

Μέχρι σήμερα, όπως εξήγησε, δεν υπάρχει η σχετική δυνατότητα βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου κι ως εκ τούτου, η Περιφέρεια ζητά να προβλεφθεί ρύθμιση σε νομοθετικό επίπεδο, προκειμένου να προχωρήσει σε πρόσληψη προσωπικού από δικούς της πόρους, για να ενισχύσει τις γραμμές του εμβολιασμού σε όλο το Νότιο Αιγαίο.

Από τις περισσότερες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου υιοθετήθηκε η συγκεκριμένη πρόταση του Γιώργου Χατζημάρκου, ενώ διαφορετικά τοποθετήθηκε η πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης, η επικεφαλής της οποίας τόνισε πως το θέμα των προσλήψεων και της στελέχωσης όλων των δομών υγείας και για το κομμάτι του εμβολιασμού είναι υπόθεση αποκλειστικά της κυβέρνησης.

Απαντώντας στα παραπάνω, ο Γιώργος Χατζημάρκος ανέφερε σε έντονο ύφος προς την Μαρία Χατζηγιάννη πως στην κρίσιμη στιγμή που διανύει η χώρα και ενόψει της άφιξης επισκεπτών στα νησιά, δεν επιτρέπεται η ίδια να προκρίνει τον κομματισμό έναντι της υγείας των νησιωτών.

Πέραν των ανωτέρω, υπήρξαν μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, τα οποία πρότειναν την ανάπτυξη μίας ενημερωτικής καμπάνιας σε περιφερειακό επίπεδο σχετικά με τον εμβολιασμό, προκειμένου να σπεύσουν κι άλλοι πολίτες να κλείσουν ραντεβού, καθώς όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, δυστυχώς, στα νησιά υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός αρνητών.

Τέλος, ο ίδιος πρότεινε στα περιφερειακά μέλη να ζητήσουν και από τον ιδιωτικό τομέα τη συνδρομή του στο κομμάτι του εμβολιασμού, μετά από σχετικό αίτημα ιδιωτικής κλινικής που λειτουργεί στα Δωδεκάνησα.

Σημειώνεται πως στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Αντώνης Καμπουράκης, ο οποίος τοποθετήθηκε θετικά για την πρόταση του κ. Χατζημάρκου.

Γ. Χατζημάρκος: Ζητάμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια πριν την τουριστική σεζόν

Ειδικότερα, το ανωτέρω θέμα συζητήθηκε εκτάκτως στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατόπιν τεκμηρίωσής του κατεπείγοντος χαρακτήρα του, από τον Περιφερειάρχη, ο οποίος εξ αρχής μετέφερε την αγωνία του για το γεγονός του μη ικανοποιητικού ρυθμού εμβολιασμού στα νησιά.

“Σήμερα εξαιρείται η Περιφέρεια από αυτήν τη δυνατότητα των προσλήψεων ενώ οι Δήμοι μπορούν” σχολίασε σχετικά με το αίτημα προς το Υπουργείο, δηλαδή να φροντίσει με νομοθετική ρύθμιση να δώσει αυτήν τη δυνατότητα των προσλήψεων στην Περιφέρεια, εξηγώντας παράλληλα πως, “Δεν ζητήσαμε λεφτά γιατί θα βάλουμε εμείς λεφτά”.

Σε απόλυτο τόνο πρόσθεσε ο κ. Χατζημάρκος πως, “Θέλουμε να πάρουμε τον κόσμο που απαιτείται για να προχωρήσουμε”, μιλώντας παρακάτω για την κατάσταση και την εικόνα του εμβολιασμού στα μικρά και μεγάλα νησιά.

“Στα μικρά νησιά ξέρετε ότι γίνονται οριζόντιοι εμβολιασμοί κι εκεί αν κάποιος θέλει να κάνει μία παρατήρηση είναι η εξής. Ότι είναι πολύ υψηλός ο αριθμός των αρνητών” σχολίασε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, ως εκ τούτου, “δεν ισχύει ότι έχει συντελεστεί ο καθολικός εμβολιασμός στα νησιά. Μπορεί να έχει δοθεί η ευκαιρία και η δυνατότητα, όμως, το ποσοστό του εμβολιασμού σε κάθε μικρό νησί δεν είναι στο 100%. Είναι πάρα πολύ υψηλός ο αριθμός των αρνητών. Για εμένα, δυστυχώς”.

Να είμαστε έτοιμοι στις 15 Μαΐου που ξεκινά ο τουρισμός”

Ακολούθως δίνοντας έμφαση στην κατάσταση των μεγάλων νησιών αναφορικά με τον αριθμό των μέχρι σήμερα εμβολιασθέντων, ο ίδιος παρατήρησε πως ο ρυθμός πρέπει να αυξηθεί σημαντικά και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω προσλήψεων.

“Στα μεγάλα νησιά 15 Μαΐου θα ξεκινήσει η μάχη, ο αγώνας να αρχίσει η τουριστική περίοδος. Η χώρα ανοίγει τα σύνορά της μέσα Μαρτίου και βεβαίως οι πρώτοι επισκέπτες μας θα είναι στα διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου που είναι πέντε. Της Ρόδου, της Κω, της Καρπάθου, της Μυκόνου και της Σαντορίνης. Τί πιο ωραίο μήνυμα από κάθε άποψη και σε τοπικό επίπεδο και για τον τουρισμό να έχουμε και εργαζόμενους και επιχειρηματίες εμβολιασμένους, οι οποίοι θα έρχονται σε επαφή για να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες μας” σχολίασε, σημειώνοντας πως, “Πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών στα νησιά”.

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη Ρόδο, που όπως τόνισε έχει μεγάλο και σοβαρό θέμα αφού “ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν είναι ικανοποιητικός”, κάνοντας μνεία και στις απαντήσεις που ο ίδιος έλαβε από την κυβέρνηση ως σήμερα, πως το πρόβλημα εστιάζεται στην έλλειψη προσωπικού και μόνον και όχι στην έλλειψη χώρων.

Ο Περιφερειάρχης αφού επανέλαβε την πρότασή του, κάλεσε τους συμβούλους να την υπερψηφίσουν. “Θέλουμε να μας δώσουν τη δυνατότητα να βοηθήσουμε εμείς με υγειονομικό προσωπικό, με νομοθετική διάταξη και με όλες μας τις οικονομικές δυνάμεις” δήλωσε προς το σώμα κατηγορηματικά.

Μ. Γλυνός: Απόλυτη συμφωνία για το καλό των νησιών

Εκ μέρους της Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου, ο επικεφαλής της, Μανώλης Γλυνός εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στην πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, τονίζοντας πως η κατεύθυνση που εξήγησε ο κ. Χατζημάρκος είναι η σωστή.

“Δεν υπάρχει περίπτωση να διαφωνήσουμε. Είναι ένα θέμα σημαντικό. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Και ήταν αίτημα και συμβούλων της παράταξής μας γιατί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Βεβαίως και να ζητήσουμε να πάρουμε υγειονομικό προσωπικό και νοσηλευτικό και ιατρικό και βοηθητικό” σχολίασε χαρακτηριστικά, λέγοντας μάλιστα πως, “Η παράταξή μας θα υπερψηφίσει το θέμα με μεγάλη χαρά”.

Χ. Κόκκινος: “Στη μάχη κοιτάζεις να αντιμετωπίσεις τον εχθρό και με ενισχύσεις”

Θετικά ψήφισε και η παράταξη του Χαράλαμπου Κόκκινου, Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου, με τον ίδιο να τοποθετείται ως εξής: “Όταν υπάρχει μία μάχη και θέλεις να αντιμετωπίσεις τον εχθρό, κοιτάζεις να το κάνεις και με τα μέσα που έχεις, αλλά και με τις ενισχύσεις που μπορεί να σου έρθουν. Κι εγώ θέλω να δυναμώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και έχουν υπάρξει προσκλήσεις για προσλήψεις. Όμως, όλοι μας βλέπουμε την αγωνία του κόσμου που θέλει να επανέλθει στην κανονικότητα και θέλει να επιβιώσει από τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του κορωνοϊού”.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως, “βάσει αυτής της αναγκαιότητας, στηρίζουμε  την διεκδίκηση  να  δοθεί με νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα στο Β' Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  δηλαδή και στην Περιφέρεια να προσλαμβάνει νοσηλευτικό προσωπικό για να συμβάλει στον εμβολιασμό κατά του Covid -19”.

Δεν παρέλειψε να προσθέσει δε, πως, χαιρετίζει και “τις θετικές παρεμβάσεις, προτάσεις και πρωτοβουλίες των αυτοδιοικητικων στελεχών - ιατρών της Ρόδου και τη συνεργασία τους με τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου για να την αντιμετώπιση της πανδημίας”, προτείνοντας τέλος να αξιοποιηθούν για τους εμβολιασμούς στα νησιά και χώροι διαθέσιμοι όπως κλειστά γυμναστήρια και αθλητικές υποδομές.

Μ. Χατζηγιάννη: Οριστική λύση μέσω στελέχωσης των δομών υγείας στα νησιά

Τη δική της οπτική απέναντι στην προσέγγιση του Γιώργου Χατζημάρκου εξέφρασε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μαρία Χατζηγιάννη, η οποία έκανε ξεκάθαρα λόγο για οριστική λύση στο πρόβλημα της έλλειψης υγειονομικού προσωπικού, μόνον μέσω προσλήψεων από το κράτος.

“Η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει. Αποποιείται τις ευθύνες της και δεν προσλαμβάνει. Από την αρχή της πανδημίας αποποιείται τις ευθύνες της και αυτή τη στιγμή, αντί να προσλάβει προσωπικό για να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι οι κάτοικοι των νησιών και να γίνουν οι εμβολιασμοί, μεταφέρει αυτή την ευθύνη στους Δήμους και στην οικονομική δυνατότητα που έχει κάθε Δήμος για να ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Πιστεύουμε ότι γενικότερα η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της διαχείρισης της πανδημίας ήταν εγκληματική. Μέχρι σήμερα, παρόλο που πεθαίνουν κατά εκατοντάδες εξαιτίας της πανδημίας, αρνείται να προσλάβει προσωπικό” ανέφερε αρχικά η κα Χατζηγιάννη, η οποία πρόσθεσε πως σε αυτό το σημείο με τη στάση της η Περιφέρεια έρχεται να ενισχύσει αυτήν την κυβερνητική πολιτική.

“Η τοπική Διοίκηση αντί να βγει μπροστά και να απαιτήσει προσλήψεις, βάζει πλάτη για να περάσει αυτή η πολιτική” σχολίασε χαρακτηριστικά, εξηγώντας παρακάτω τη θέση της παράταξής της. “Εμείς πιστεύουμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά εάν στελεχωθούν οι δημόσιες δομές, εάν υπάρχει προσωπικό ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία του εμβολιασμού. Το προσωπικό είναι απαραίτητο και δεν πρέπει να στηριζόμαστε σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου που κάποια στιγμή θα σταματήσουν και πάλι θα μείνει σε εκκρεμότητα ο εμβολιασμός. Γι αυτό δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτήν την πρόταση” υποστήριξε δημοσίως σε απόλυτο τόνο, προβαίνοντας τέλος και σε ένα σχόλιο σχετικά με την πλευρά των ιδιωτών στο πεδίο της Υγείας. “Καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι ιδιωτικές δομές έχουν θησαυρίσει” υποστήριξε η ίδια, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Χατζημάρκο πως σε μία κρίσιμη περίοδο όπως η τρέχουσα και ο ιδιωτικός τομέας καλείται να συνεισφέρει και να συνδράμει σε επίπεδο λύσεων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο ίδιος απαντώντας στην πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με την αναφορά πως η Περιφέρεια βάζει πλάτη στην κυβέρνηση, εξήγησε πως, “Δεν βάζουμε πλάτη όπως λέτε. Εμείς το ζητάμε να πάμε σε προσλήψεις”, κατηγορώντας την τέλος πως η ίδια “βάζει τον κομματισμό πάνω από την υγεία μίας κοινωνίας”.

Αναλυτικά τα στοιχεία εμβολιασμού για το κάθε νησί μπορεί να δει ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης, επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας emvolio.gov.gr. Αυτά ανανεώνονται καθημερινά.