Ομόφωνο αίτημα - απαίτηση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου προς το Υπουργείο Υγείας ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής σεζόν, βάσει εξαγγελιών του Υπουργού Τουρισμού

Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς στο Ν. Αιγαίο

Να τεθεί στην πρώτη γραμμή των εμβολιασμών συνολικά ο πληθυσμός σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Την επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου ζητά η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής σεζόν, προκειμένου να “οικοδομηθεί” ένα “τείχος” προστασίας των πολιτών ενάντια στη διασπορά της COVID 19 την καλοκαιρινή περίοδο.

Με ομόφωνη απόφαση των μελών της, η ΠΕΔ απευθύνεται στο Υπουργείο Υγείας και τον Υπουργό, Βασίλη Κικίλια και επιμένει στο λογικό αίτημά της, για εντατικοποίηση των εμβολιασμών στις δύο γεωγραφικές ενότητες, προκειμένου Κυκλάδες και Δωδεκάνησα να θωρακιστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για την τουριστική σεζόν του 2021.

Παράλληλα, τα μέλη της ΠΕΔ ζητούν να υπάρξει μέριμνα για διενέργεια rapid test σε όσους πολίτες - επισκέπτες θέλουν να ταξιδέψουν στο Νότιο Αιγαίο, προκειμένου να λειτουργήσει ένας ελεγκτικός “μηχανισμός” απέναντι στην επιθετικότητα της πανδημίας. Τα συγκεκριμένα τεστ προτείνουν να γίνονται 72 ώρες πριν την άφιξή τους στον προορισμό επιλογής τους, ενώ ταυτόχρονα, σημειώνουν πως είναι απαραίτητο να διενεργούνται rapid test και στις πύλες εισόδου των νησιών, δηλαδή στα λιμάνια και στα αεροδρόμια.

Πρέπει να σημειωθεί, πως, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης ενημέρωσε ότι το πολυσυζητημένο άνοιγμα του Τουρισμού θα γίνει επίσημα στης 14 Μαΐου, ωστόσο, ο ίδιος τόνισε σε δημόσια τοποθέτησή του πως το πρώτο “crash test” θα καταγραφεί λίγο νωρίτερα, οπότε και η χώρα θα υποδεχθεί επισκέπτες κοντά στην περίοδο του Πάσχα.

Ν. Λειβαδάρας: Εγκαίρως ο εμβολιασμός των νησιωτών. Εμβόλιο μίας δόσης ή εμβόλιο με επαναληπτική δόση σε άμεσο χρόνο

Ειδικότερα, εισηγητής για το θέμα της εντατικοποίησης του ρυθμού των εμβολιασμών και της προτεραιοποίησης ομάδων του πληθυσμού στα νησιά υπήρξε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Νίκος Λειβαδάρας.

Μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” τόνισε πως η απόφαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου να ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας και κάθε αρμόδιο, να δοθεί έμφαση στα νησιά, ακριβώς επειδή πρόκειται να υποδεχθούν τη μεγάλη μερίδα επισκεπτών από το εξωτερικό, έρχεται σε συνέχεια των αναφορών του Υπουργείου Τουρισμού.

“Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργού Τουρισμού, κ. Θεοχάρη ότι ο Τουρισμός “ανοίγει” στις 14 Μαΐου, να πω, πως σαφώς είμαστε ευτυχείς και με αγωνία περιμέναμε αυτήν τη στιγμή, αλλά συγχρόνως εκφράζουμε και την ανησυχία μας όσον αφορά την πρόοδο των εμβολιασμών στα νησιά” δήλωσε προλογικά ο Νίκος Λειβαδάρας, αναφερόμενος παρακάτω στον προγραμματισμό των εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, όπως αυτός έχει γνωστοποιηθεί εδώ και καιρό.

“Ξέρουμε ότι έχει γίνει κάθετος εμβολιασμός για τα μικρά νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων και ότι το ίδιο έχει προβλεφθεί για τα νησιά κάτω των 15.000 κατοίκων και αυτό προκύπτει καθώς υπάρχει η γεωγραφική ιδιαιτερότητα των νησιών μας και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά” ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, εξηγώντας παράλληλα πως για τον νησιώτικο χώρο, η ΠΕΔ ζητά να ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία και(!) για τα νησιά που έχουν πληθυσμό που υπερβαίνει τις 15.000 κόσμου. “Εμείς ζητάμε αυτή η απόφαση να επεκταθεί και για νησιά άνω των 15.000 κατοίκων. Η Περιφέρειά μας είναι ο τουριστικός πνεύμονας της χώρας. Οπότε θα πρέπει να θωρακιστούν τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου”.

Ερωτηθείς αν στην παρέμβασή τους προς το Υπουργείο Υγείας θέτουν χρονικό όριο για τους εμβολιασμούς, ο ίδιος υπήρξε σαφής. “Δεν θέσαμε συγκεκριμένο περιθώριο χρόνου, αλλά τονίζουμε ότι το Νότιο Αιγαίο θα πρέπει να θωρακιστεί το ταχύτερο δυνατόν. Τα νησιά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα είναι αυτά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του τουρισμού”.

Ενδεικτικά θέλησε να αναφέρει πως, “από τις Κυκλάδες είμαστε ουσιαστικά τρία νησιά με πληθυσμό άνω των 15.000 και συγκεκριμένα η Σύρος, η Νάξος και η Σαντορίνη όπως και η Πάρος που δεν έχει μεγάλη απόκλιση από το όριο της κυβέρνησης” ενώ όπως τόνισε, στα Δωδεκάνησα, σε Ρόδο για παράδειγμα μιλάμε για άλλα μεγέθη πληθυσμού.

Βάσει των ανωτέρω και με δεδομένες τις αποφάσεις του Υπουργείου Τουρισμού για τον Τουρισμό, ο κ. Λειβαδάρας πρόσθεσε τα εξής: “Ζητάμε αύξηση των εμβολιασμών, να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των νησιωτών και στο σύνολο του πληθυσμού, μέχρι τον Ιούνιο που θα ανοίξει η τουριστική περίοδος”.

Στο συγκεκριμένο αίτημα προς το Υπουργείο τόνισε όμως πως “μπαίνει μία παρατήρηση”.

“Θα πρέπει να χορηγηθούν εμβόλια είτε της μίας δόσης, είτε εμβόλια, στα οποία η επαναληπτική δόση θα είναι άμεσα” εξήγησε ο ίδιος, καθιστώντας ξεκάθαρο πως ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως και “όχι μεσούσης της τουριστικής περιόδου να υπάρχουν εκκρεμότητες στην προστασία των πολιτών”.

Να προλάβουμε την τουριστική σεζόν”

Σε συνέχεια των ανωτέρω, πολλά μέλη της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου συμφώνησαν με τη συγκεκριμένη πρόταση, δηλαδή να δοθεί προτεραιότητα στον πληθυσμό των νησιών συνολικά. “Οι εμβολιασμοί κατά του COVID-19 αποτελούν τον ασφαλέστερο τρόπο για επαναφορά στην κανονικότητα και στην υγειονομική ασφάλεια των πολιτών απέναντι στον κορωνοΐό. Μέχρι σήμερα οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα γίνονται με οριζόντιο τρόπο με προτεραιοποίηση των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, μία διαδικασία που ναι μεν θεωρητικά φαίνεται δίκαια, εκ του αποτελέσματος όμως δείχνει ότι οι Περιφερειακές Ενότητες των νησιών βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις σε αριθμό εμβολιασμών” ανέφερε με τη σειρά του μέλος της ΠΕΔ, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, δεν πρέπει να παραβλέπει το γεγονός πως η οικονομία της χώρας, έχει γερό θεμέλιο στα έσοδα από την τουριστική βιομηχανία.

“Παράλληλα τα νησιά μας που σε κανονικές συνθήκες πραγματοποιούν το 30% του Α.Ε.Π. του τουρισμού της χώρας, οφείλουν να ετοιμάζονται για την τουριστική σεζόν που αποτελεί πρόκληση τόσο για την τοπική οικονομία και την απασχόληση, όσο και για τη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας (λόγω της μεγάλης επίδρασης της σ’ αυτήν)”. Ως εκ τούτου, τονίσθηκε από τους συμμετέχοντες στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου πως, “Είναι απαραίτητο λοιπόν να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς στα νησιά μας ώστε το συντομότερο δυνατόν να γίνουν covid – free και να ανοίξουν με ασφάλεια και προοπτικές την τουριστική σεζόν”. Άλλωστε, όπως επισημάνθηκε, “Αυτό θα δώσει τεράστια ώθηση στον τουρισμό αλλά και στις εξαρτώμενες από αυτόν οικονομικές δραστηριότητες (εστίαση, λιανικό εμπόριο, πρωτογενή παραγωγή κτλ.)”.

Τέσσερις κατηγορίες προτεραιοποίησης στα νησιά

Με βάση τα ανωτέρω, η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου κατέληξε σε συγκεκριμένη πρόταση προς το Υπουργείο Υγείας για την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί σε μαζικούς εμβολιασμούς στα νησιά. “Ζητάμε λοιπόν από την Ελληνική Πολιτεία και τις αρμόδιες για τον εμβολιασμό Δημόσιες Υπηρεσίες να προχωρήσουν κατά προτεραιότητα σε μαζικούς εμβολιασμούς στα νησιά μας. Η πρόταση μας εξειδικεύεται σε τέσσερις κατηγορίες προτεραιοποίησης για όλα τα νησιά: α) Όλοι οι κάτοικοι πάνω από 60 ετών και έχοντας υποκείμενα νοσήματα ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. β) Όλοι οι εργαζόμενοι στους κλάδους του τουρισμού του επισιτισμού , της εστίασης και των σχετικών με τον τουρισμό οικονομικών δραστηριοτήτων. γ) Όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο τομέα και τις Υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες (Δημόσιοι Υπάλληλοι, Δημοτικοί Υπάλληλοι κτλ.). δ) Ο γενικός πληθυσμός άνω των 18 ετών”.

Αρκετά μέλη της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου επανέλαβαν μάλιστα το αίτημα για εμβόλια της μίας δόσης ή των δύο δόσεων σε άμεσο χρόνο, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν στον απόλυτο βαθμό, την ανάγκη που προκύπτει για προστασία του πληθυσμού των νησιών τη θερινή περίοδο. “Καλό θα ήταν οι εμβολιασμοί στα νησιά να γίνουν με εμβόλια μονοδοσικά η διδοσικά με μικρή όμως χρονική διάρκεια μεταξύ των δύο δόσεων, ώστε το συντομότερο δυνατόν να δημιουργηθεί η απαιτούμενη ανοσία και να επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν” ανέφεραν μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας τέλος πως, “Δηλώνουμε προς την πολιτεία την πρόθεση μας να συμβάλλουμε με τις υπηρεσίες και τα μέσα των Δήμων μας στην προσπάθεια αυτή, εάν κριθεί απαραίτητο και χρήσιμο”.

Στατιστικά στοιχεία

Η εικόνα του εμβολιασμού στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον “χάρτη” της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Υγείας (emvolio.gov.gr). Τα κατωτέρω στατιστικά στοιχεία δείχνουν τον ήπιο ρυθμό των εμβολιασμών μέχρι και προχθές, 22 Απριλίου 2021, γεγονός που γεννά ανησυχία στα μέλη της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, όσο πλησιάζει η ημερομηνία ανοίγματος του Τουρισμού.

Ειδικότερα στη Σύρο έχουν εμβολιαστεί 2.922, στη Μήλο 1.663, στη Θήρα 1.505, στη Νάξο 1.402, στην Τήνος 635, στην Πάρο 624, στην Άνδρο 612, σε Κέα – Κύθνο 517 και στη Μύκονο 355.

Στα μικρά νησιά με πληθυσμό έως 1.000 ατόμων, ο εμβολιασμός υπήρξε κάθετος, ενώ σε τρία νησιά της Δωδεκανήσου, τα επίσημα νούμερα είναι τα εξής: Ρόδος 11.617, Κως 4.721, Κάρπαθος 773.

Rapid test πριν και μετά την άφιξη στα νησιά

Στην ίδια συζήτηση, τα μέλη της ΠΕΔ έθεσαν επί τάπητος το θέμα της διενέργειας rapid test, για όσους επισκέπτες επιθυμούν κι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στα νησιά. Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο κ. Λειβαδάρας, “Η απόφασή μας είχε κι ένα δεύτερο σκέλος το οποίο αφορά στον τουρισμό και τους επισκέπτες που θα υποδεχθούμε. Αναφέραμε πως θα πρέπει να γνωρίζουμε είτε αν κάποιος είναι εμβολιασμένος, που θα φέρει το χαρτί του εμβολιασμού του, ή να γνωρίζουμε ότι θα έχει κάνει rapid test 72 ώρες πριν την άφιξή του στις πύλες των νησιών”.

Όπως πρόσθεσε, “γίνεται κατανοητό πως αν υπάρχουν κρούσματα στην τουριστική περίοδο, για οποιοδήποτε νησί, αυτό θα είναι καταστροφικό”, καθώς αν και τα νησιά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα διαθέτουν υγειονομικές δομές, ωστόσο, αυτές θα “δοκιμαστούν” αν προκύψει ξαφνική και υψηλή αύξηση θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ως εκ τούτου, ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου επεσήμανε σχετικά πως τα τεστ θα πρέπει να γίνονται 72 ώρες πριν την άφιξή τους, ενώ ακόμη, γνωστοποίησε πως ζητείται από την πλευρά αρκετών αυτοδοικητικών και Δημάρχων, να γίνονται δεύτερα τεστ και κατά την άφιξή τους. “Συζητήθηκε πως για τους επισκέπτες που φθάνουν στα νησιά, θα μπορούσε να γίνεται rapid test στην είσοδο του λιμένα ή του αεροδρομίου”.

Θωράκιση δημόσιας υγείας”

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως το θέμα των rapid test επανήλθε στη λογική της απόφασης που είχε λάβει το τοπικό παράρτημα των Κυκλάδων, της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου – προ δύο μηνών -, τα μέλη του οποίου είχαν εισηγηθεί “την υποχρεωτική υποβολή σε rapid test όσων θα επέστρεφαν μετά τις γιορτές στα νησιά”.

Σύμφωνα με όσα είχαν υποστηρίξει τα μέλη του τοπικού παραρτήματος, “πρέπει να επανέλθουμε σε αυτό το αίτημα, με βάση τη σημερινή κατάσταση και με στόχο να αποφευχθεί ανησυχητική υγειονομική εικόνα”.

Από την πλευρά των Κυκλάδων μάλιστα και του τότε εισηγητή και Δημάρχου Μυκόνου, Κώστα Κουκά, είχε υποστηριχθεί δε, πως, “Χρειάζεται να εντατικοποιηθούν και να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι και στο πλαίσιο αυτό προτείνω να ζητήσουμε από τους αρμόδιους Υπουργούς να εγκαταστήσουν σε όλες τις πύλες εισόδου και εξόδου (λιμάνια και αεροδρόμια) των νησιών των Κυκλάδων, για το προσεχές διάστημα – και έως την εφαρμογή νέων οδηγιών, μόνιμο ελεγκτικό μηχανισμό με υποχρεωτικά rapid test, εκτός και αν υπάρχει πολύ πρόσφατο αντίστοιχο πιστοποιητικό εμβολιασμού στα χέρια του ταξιδιώτη”.

Όπως είχε υποστηρίξει ξεκάθαρα, “Η ενέργεια αυτή θα συμβάλλει ουσιαστικά στη θωράκιση της δημόσιας υγείας, αλλά και στην ομαλή επανεκκίνηση της κανονικότητας στην οικονομική και κοινωνική ζωή, ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου, που είναι σημαντική από πλευράς δυνητικών εσόδων για την τοπική, αλλά κυρίως, για την εθνική οικονομία”.